Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Όταν η Γη κουνήθηκε συθέμελα και ο ουρανός έγινε κόκκινος

Ο ουρανός γίνεται κόκκινος και καυτός. Σύννεφα σκόνης καλύπτουν την ατμόσφαιρα. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί κοχλάζουν. Ολόκληρη η Γη, απ” άκρη σ” άκρη, τρέμει συθέμελα, για μισή ώρα. Τσουνάμι βιβλικών διαστάσεων σαρώνουν την επιφάνεια. Πετρώματα εξατμίζονται και περικυκλώνουν την υδρόγειο, συμπυκνωμένα σε υγρά σταγονίδια, πριν σταθεροποιηθούν και πέσουν ξανά προς τα κάτω. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η καθημερινότητα του πλανήτη μας, πριν από 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τότε, η Γη βίωνε μία ταραγμένη εποχή. Οι ειδικοί την αποκαλούν περίοδο του Ύστερου Βαρύ Βομβαρδισμού. Μία περίοδος που, κυριολεκτικά, στον πλανήτη, έβρεχε αστεροειδείς, συχνά, τεράστιου μεγέθους. Και, αν και πολλές από τις περιοχές που προσγειώθηκαν αυτοί οι αστεροειδείς χάθηκαν – είτε λόγω της διάβρωσης, είτε λόγω της κίνησης του φλοιού της Γης, είτε λόγω άλλων δυνάμεων, καθώς ο πλανήτης εξελίχθηκε – οι γεωλόγοι έχουν βρει αρκετά σημεία όπου, ακόμα, απαντώνται αποδείξεις των συγκρούσεων.

Ένα από αυτά βρίσκεται στη Νότια Αφρική και είναι γνωστό ως “ζώνη νεφρίτη Barberton”. Συγκεκριμένα, πριν από μία δεκαετία, ο Donald Lowe, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, παρατήρησε, εκεί, γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι θεώρησε ότι δημιουργήθηκαν από τη πτώση ενός αστεροειδή. Και τώρα, δέκα χρόνια μετά, νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, υπολογίζει πόσο μεγάλος ήταν ο εν λόγω αστεροειδής και ποιες επιπτώσεις είχε για τον πλανήτη η σύγκρουση μαζί του.

Η νέα δουλειά, η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems της Αμερικάνικης Γεωλογικής Ένωσης (AGU), αποκαλύπτει τη δύναμη και την κλίμακα του τρομακτικού γεγονότος, που πιστεύεται ότι συνέβηκε πριν από 3,26 δισεκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιστήμονες χαρτογραφούν, με αυτόν τον τρόπο, μία σύγκρουση που έγινε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου στην ιστορία εξέλιξης της Γης.

Αστεροειδής γίγαντας κατέστρεψε τα πάντα στον διάβα του

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακά. Όπως δήλωσε ο Lowe, σε δελτίο τύπου της AGU, “γνωρίζαμε ότι ήταν μεγάλος [σ.σ. ο αστεροειδής], αλλά δεν ξέραμε πόσο”. Τελικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, τη Γη χτύπησε ένας αστεροειδής, σχεδόν, 8 φορές το μέγεθος της Αθήνας, και 3 με 5 φορές μεγαλύτερος από τον βράχο που θεωρείται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Η σύγκρουση δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο 500 χιλιόμετρα – περίπου, όση και η απόσταση μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης!

Ο τεράστιος αστεροειδής πιστεύεται ότι συγκρούστηκε με τη Γη με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Το τράνταγμα, μεγαλύτερο από έναν σεισμό μεγέθους 10,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, πυροδότησε σεισμικά κύματα, τα οποία ταξίδεψαν για εκατοντάδες χιλιόμετρα, διαλύοντας πετρώματα και πυροδοτώντας και άλλους μεγάλους σεισμούς. Τσουνάμι, κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που έχουν προκαλέσει πρόσφατοι σεισμοί, σάρωσαν τους ωκεανούς, που εκείνη την περίοδο κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας.

Η σύγκρουση δεν μπορεί παρά να ήταν καταστροφική, για το περιβάλλον της επιφάνειας. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τις επιπτώσεις της ζημιάς, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο μικρότερος αστεροειδής που θεωρούμε ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, υπολογίζουμε να απελευθέρωσε ενέργεια ένα δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερη από τις ατομικές βόμβες που ισοπέδωσαν  Χιροσίμα και Ναγκασάκι! Η ενέργεια που, λογικά, θα απελευθέρωσε η αρχαία σύγκρουση που αποκαλύπτεται τώρα, μάλλον, δύσκολα γίνεται αντιληπτή.

Πρακτικές εφαρμογές της μελέτης

Η ακριβής τοποθεσία της σύγκρουσης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πάντως, ο αστεροειδής πρέπει να έπεσε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη του Barberton, όπου βρέθηκαν τα σημάδια από τις συνέπειες της πτώσης. “Δεν μπορούμε να πάμε στις τοποθεσίες που έγιναν οι συγκρούσεις. Για να καταλάβουμε καλύτερα τα μεγέθη και τα αποτελέσματά τους, χρειαζόμαστε μελέτες σαν αυτή”, δήλωσε σχετικά ο Lowe, στο ίδιο δελτίο τύπου.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές εφαρμογές για την κατανόηση της πρώιμης Γης και του τρόπου που διαμορφώθηκε ο πλανήτης. Οι ειδικοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα νέα γεωλογικά στοιχεία, για να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας της Γης, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Η σύγκρουση μπορεί να διατάραξε τον φλοιό και το τεκτονικό σύστημα του πλανήτη, τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του, οδηγώντας στη δημιουργία ενός νεότερου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η αναπαράσταση της σύγκρουσης του αστεροειδή μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η πρώιμη ζωή στον πλανήτη. Πέρα από το να αλλάξει την ίδια τη Γη, η σύγκρουση, πιθανότατα, προκάλεσε περιβαλλοντικές αλλαγές που δεν αποκλείεται να οδήγησαν στην εξαφάνιση πολλών μικροσκοπικών οργανισμών που ζούσαν στον πλανήτη μας, επιτρέποντας σε άλλους οργανισμούς να εξελιχθούν.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κύτταρα ίδια με τα ανθρώπινα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται και δρουν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα!

Η πολυπλοκότητα των κυττάρων 

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του. Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.

Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en