Quantcast
Connect with us

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ερχονται οι πανευρωπαϊκές συντάξεις | Τι είναι, ποια τα χαρακτηριστικά τους

image_print

Αλλάζει άρδην το σκηνικό των συντάξεων. Στο ήδη συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που τελεί υπό καθεστώς αναμόρφωσης θα προστεθεί ένα νέο σχήμα. Πρόκειται για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς όσον αφορά στα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα με στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Τα νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα θα παρέχονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία (PS), τους διαχειριστές κεφαλαίων (asset management) και τις ασφαλιστικές. διασυνοριακά, ωστόσο θα είναι ευθυγραμμισμένα με την εθνική νομοθεσία και θα δίνουν εγγυήσεις για το μετριασμό του κινδύνου. Επίσης θα διέπονται από επενδυτικούς κανόνες ενώ, οι πελάτες θα μπορούν να έχουν την επιλογή κάλυψης βιομετρικού κινδύνου

Η πρώτη παρουσίαση των Πανευρωπαϊκών Συντάξεων έγινε στην Ελλάδα από την Γενική Διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, (ΕΑΕΕ) Μαργαρίτα Αντωνάκη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, (ΣΕΜΑ). Στις 7 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Συντάξεις και την Ασφάλιση (EIOPΑ) δημοσίευσε το κείμενο διαβούλευσης για το θέμα αυτό, ενώ η τελική συμβουλή θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου 2016.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των Πανευρωπαϊκών Συντάξεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ είναι τα ακόλουθα:

– Πάροχοι: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θα διατίθενται διασυνοριακά από όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς , όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία (PF) και διαχειριστές κεφαλαίων (asset management).

– Επίπεδο εναρμόνισης: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, πχ, επενδυτικοί κανόνες και οι απαιτήσεις για ενημέρωση και επενδυτική συμπεριφορά. Κάποια χαρακτηριστικά, όμως θα ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο, πχ, υποχρεωτικές εγγυήσεις, συμβουλή, ημερομηνία συνταξιοδότησης.

– Φάση συσσώρευσης έναντι συνταξιοδότησης: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θεωρούνται προϊόντα συσσώρευσης, επομένως η διαδικασία συνταξιοδότησης θα ορίζεται με βάση την εθνική νομοθεσία.

Ευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν

Επενδυτικές επιλογές: η EIOPA θεωρεί ότι πέραν των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν, οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν μία ή αρκετές προκαθορισμένες επιλογές (default) που θα περιλαμβάνουν κάποια μορφή παροχής εγγυήσεων μετριασμού κινδύνου.

Διασυνοριακή διανομή: οι πάροχοι θα πρέπει να σέβονται του κανόνες του Κράτους Μέλους υποδοχής στο οποίο σκοπεύουν να διανείμουν το προϊόν του.

Επιπρόσθετα στοιχεία: θα μπορούσε να προβλεφθεί και η κάλυψη του βιομετρικού κινδύνου.

Θέση της Insurance Europe

H IE καλωσορίζει το προτεινόμενο συνταξιοδοτικό προϊόν που αναγνωρίζεται ως ένα αποταμιευτικό προϊόν που στόχο έχει την παροχή της ατομικής σύνταξης.

Οι εθνικές πρακτικές στο θέμα αυτό όσον αφορά στην διαδικασία συνταξιοδότησης, συμβουλής και ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης θα πρέπει να διατηρηθούν.

– οι πελάτες θα έχουν την δυνατότητα να αποταμιεύουν για μακρές χρονικές περιόδους με περιορισμένη την δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς. Αλλαγή παρόχων προβλέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιόδους.

– Η ΙΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή same risks, same rules για την διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων

– Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή κάλυψης βιομετρικού κινδύνου, ακολουθώντας την πρακτική του κλάδου ιδιωτικών συντάξεων.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις συμμετοχές στα γενόσημα φάρμακα

image_print

Δελτίο Τύπου

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ_

DNews Widget
Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ασφαλισμένοι | Αυτή είναι η χρυσή πενταετία για μεγαλύτερη σύνταξη

image_print

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές

Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα,  υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία είτε από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Αναπλήρωση

Μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

Εναν συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο συντάξιμος μισθός και παράγεται η τελική ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης,
με τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

Διευκρινίζεται ότι «κλειδί» για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία και έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Επίσης, τη στιγμή της υποβολής της αίτησης θα πρέπει να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Πηγή: https://www.in.gr

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΦΚΑ | Πώς λειτουργεί η έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα Φεβρουαρίου και Μαρτίου

image_print
Τι χάνουν όσοι δεν πληρώσουν σήμερα 10/4 τις εισφορές Φεβρουαρίου. Νέα υπουργική απόφαση. Και οι νέοι επιστήμονες στην έκπτωση
Παράθυρο για μερική ένταξη ακόμη και σε δεύτερο χρόνο στην έκπτωση 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγει νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν πληρώσουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου, μπορούν να τις πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως χάνουν την διπλή έκπτωση. Θα έχουν την μείωση 25% μόνο στις εισφορές Μαρτίου και όχι στις εισφορές Φεβρουαρίου, τις οποίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλουν στο 100% συν τους τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής.

Με τον ίδιο μηχανισμό, προαπαιτούμενο για την έκπτωση είναι σε κάθε περίπτωση να έχουν εξοφληθεί και οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες ήταν πληρωτέες έως 20 Μαρτίου. Όσοι δεν τις έχουν καταβάλλει, μπορούν να τις πληρώσουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου στο 100% συν τους τόκους υπερημερίας, ώστε να «ξεκλειδώσει» η έκπτωση 25% στις εισφορές του Φεβρουαρίου και ακολούθως του Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση:

  • Προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου) χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 (που θα είναι πληρωτέες έως 30 Απριλίου) πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020 (δηλαδή μέχρι 30/4), χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ευνόητο είναι πως όσοι εξοφλήσουν έως σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου την εισφορά Φεβρουαρίου έχουν την έκπτωση 25% και αντίστοιχα το ίδιο όσοι εξοφλήσουν την εισφορά Μαρτίου έως 30/4. Η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.

Η μείωση εφαρμόζεται και:

  • στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ (θα πληρώσουν 102 ευρώ)
  • στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης κατά 50% κατά το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας εφαρμόζεται πρώτα η μείωση 25% και επί του ποσού που προκύπτει η μείωση 50%.

Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει την μηνιαία εισφορά που προκύπτει μετά την έκπτωση 25%, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η έκπτωση δεν εφαρμόζεται:

  • σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση
  • σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης του.

Σε περίπτωση υπαγωγής στην έκπτωση ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί  δια του συντελεστή 0,20.

Η έκπτωση δεν αφορά τους επαγγελματίες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι αρκεί να μην καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις της παράτασης και εξόφλησης σε 4 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερχονται οι πανευρωπαϊκές συντάξεις | Τι είναι, ποια τα χαρακτηριστικά τους

image_print

Αλλάζει άρδην το σκηνικό των συντάξεων. Στο ήδη συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που τελεί υπό καθεστώς αναμόρφωσης θα προστεθεί ένα νέο σχήμα. Πρόκειται για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς όσον αφορά στα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα με στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Τα νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα θα παρέχονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία (PS),τους διαχειριστές κεφαλαίων (asset management) και τις ασφαλιστικές.διασυνοριακά, ωστόσο θα είναι ευθυγραμμισμένα με την εθνική νομοθεσία και θα δίνουν εγγυήσεις για το μετριασμό του κινδύνου. Επίσης θα διέπονται από επενδυτικούς κανόνες ενώ, οι πελάτες θα μπορούν να έχουν την επιλογή κάλυψης βιομετρικού κινδύνου

Η πρώτη παρουσίαση των Πανευρωπαϊκών Συντάξεων έγινε στην Ελλάδα από την Γενική Διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, (ΕΑΕΕ) Μαργαρίτα Αντωνάκη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, (ΣΕΜΑ). Στις 7 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Συντάξεις και την Ασφάλιση  (EIOPΑ) δημοσίευσε το κείμενο διαβούλευσης για το θέμα αυτό, ενώ η τελική συμβουλή θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου 2016.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των Πανευρωπαϊκών Συντάξεων, σύμφωνα  με όσα ανέφερε, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ είναι τα ακόλουθα:

–    Πάροχοι: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θα διατίθενται διασυνοριακά από όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς , όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία (PF) και διαχειριστές κεφαλαίων (asset management).

–    Επίπεδο εναρμόνισης: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, πχ, επενδυτικοί κανόνες και οι απαιτήσεις για ενημέρωση και επενδυτική συμπεριφορά. Κάποια χαρακτηριστικά, όμως θα ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο, πχ, υποχρεωτικές εγγυήσεις, συμβουλή, ημερομηνία συνταξιοδότησης.

–    Φάση συσσώρευσης έναντι συνταξιοδότησης: Οι πανευρωπαϊκές συντάξεις θεωρούνται προϊόντα συσσώρευσης, επομένως η διαδικασία συνταξιοδότησης θα ορίζεται με βάση την εθνική νομοθεσία.

Ευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν

Επενδυτικές επιλογές: η EIOPA θεωρεί ότι πέραν των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν, οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν μία ή αρκετές προκαθορισμένες επιλογές (default) που θα περιλαμβάνουν κάποια μορφή παροχής εγγυήσεων μετριασμού κινδύνου.

Διασυνοριακή διανομή: οι πάροχοι θα πρέπει να σέβονται του κανόνες του Κράτους Μέλους υποδοχής στο οποίο σκοπεύουν να διανείμουν το προϊόν του.

Επιπρόσθετα στοιχεία: θα μπορούσε να προβλεφθεί και η κάλυψη του βιομετρικού κινδύνου.

Θέση της Insurance Europe

H IE καλωσορίζει το προτεινόμενο συνταξιοδοτικό προϊόν που αναγνωρίζεται ως ένα αποταμιευτικό προϊόν που στόχο έχει την παροχή της ατομικής σύνταξης.

Οι εθνικές πρακτικές στο θέμα αυτό όσον αφορά στην διαδικασία συνταξιοδότησης, συμβουλής και ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης θα πρέπει να διατηρηθούν.

–    οι πελάτες θα έχουν την δυνατότητα να αποταμιεύουν για μακρές χρονικές περιόδους με περιορισμένη την δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς. Αλλαγή παρόχων προβλέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιόδους.

–    Η ΙΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή same risks, same rules για την διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων
–   
–    Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή κάλυψης βιομετρικού κινδύνου, ακολουθώντας την πρακτική του κλάδου ιδιωτικών συντάξεων.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Τιμήθηκαν οι λαμπαδηδρόμοι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026

Δράμα-παράδοση διπλωμάτων σε λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026
image_print

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης για τους Δραμινούς που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026 πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν τα επίσημα διπλώματα συμμετοχής, τα οποία απεστάλησαν από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Κραχτίδη, όπου τα διπλώματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Παντελή Κρανά.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν είναι οι Αθανάσιος Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, Θεοδώρα Κιρμανίδη, Λάζαρος Μαρίγκος και Παναγιώτα Τσακίρη, η οποία δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι η συμμετοχή των Δραμινών στη λαμπαδηδρομία αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την πόλη και έμπρακτη συμβολή στις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός και η διεθνής συνεργασία.

Ο Δήμος Δράμας συγχαίρει τους αθλητές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Πιέσεις Δεληκάρη για πάρκινγκ και Ογκολογική

image_print

Καβάλα: Πιέσεις Δεληκάρη για πάρκινγκ και Ογκολογική

Τα ζητήματα του Νοσοκομείου Καβάλας, της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής, της χρηματοδότησης νέου πάρκινγκ και της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας έθεσε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η κ. Δεληκάρη συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, την υποδιοικήτρια, Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, και τον υποδιοικητή, Γιάννη Ανδρίτσο, μεταφέροντας σειρά αιτημάτων που αφορούν τις υγειονομικές δομές της Καβάλας και της Θάσου.

Στο επίκεντρο το Νοσοκομείο Καβάλας

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και οι ανάγκες που παραμένουν σε εκκρεμότητα μετά και τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη μεταφορά του αρχείου του Νοσοκομείου σε κτίριο στη Χρυσούπολη, ώστε να απελευθερωθούν χώροι εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κατασκευής νέου πάρκινγκ πάνω από το υφιστάμενο, στο γνωστό οικόπεδο του Νοσοκομείου.

Ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για το πάρκινγκ

Η κ. Δεληκάρη ζήτησε από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης μέσα στο τρέχον έτος, ώστε το έργο του πάρκινγκ να προχωρήσει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός παραπέμπει στο επόμενο έτος, ωστόσο η ανάγκη για νέες θέσεις στάθμευσης στο Νοσοκομείο Καβάλας παραμένει άμεση.

Προτεραιότητα η Ογκολογική Κλινική

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πορεία του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Καβάλας, στον οποίο προβλέπεται να συμπεριληφθεί η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής.

Η βουλευτής χαρακτήρισε το αίτημα επείγον, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα θα μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία ασθενών και οικογενειών που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται σε Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη.

Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι ανάγκες των Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και η λειτουργία του ΕΚΑΒ, ειδικά στη Θάσο.

Η στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει βασικό ζητούμενο για τις υγειονομικές δομές της περιοχής.

Η κ. Δεληκάρη ανέφερε ως θετική εξέλιξη το άνοιγμα των πινάκων για επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.

DNews Widget
Continue Reading

espa logo

espa_logo_en