Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι αλλάζει στις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων | Γενναιόδωρα τα κίνητρα κινητικότητας

image_print

Υποχρεωτικές μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς υγείας και εθελοντικές μετακινήσεις με γενναιόδωρα κίνητρα στους υπόλοιπους τομείς θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το σχέδιο Βερναρδάκη για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει αυξήσεις για τις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες υπαλλήλων και πάγωμα αποδοχών για τους προνομιούχους που εισέπρατταν υψηλά επιδόματα. Την ίδια ώρα το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που θα τεθεί υπό την ομπρέλα του ΑΣΕΠ προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα, θα βασίζεται σε τέσσερις ομάδες κριτηρίων αξιολόγησης-μοριοδότησης.

Ειδικότερα, τα κίνητρα για εθελοντική μετακίνηση των υπαλλήλων σε θέσεις της Περιφέρειας, όπου διαπιστώνονται ελλείψεις, θα προβλέπουν πλασματικό διπλασιασμό της προϋπηρεσίας ώστε ο υπάλληλος να ανεβαίνει πιο γρήγορα κλιμάκιο με αντίστοιχη μισθολογική αύξηση. Για παράδειγμα, η μετακίνηση σε μια δημόσια υπηρεσία της Χίου για τρία έτη θα προσφέρει στον υπάλληλο μπόνους προϋπηρεσίας έξι ετών. Η εθελοντική μετακίνηση δεν θα ισχύει για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας όπου διαπιστώνονται δραματικές ελλείψεις.

Οι υπάλληλοι θα μετακινούνται υποχρεωτικά στους τομείς υγείας, επωφελούμενοι ωστόσο από τα μπόνους προϋπηρεσίας.

«Ξεπάγωμα» των τριετιών

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2016 θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των τριετιών (μισθολογικών ωριμάνσεων) που παραμένουν «παγωμένες» από το 2011 για 314.000 δημοσίους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το «ξεπάγωμα» θα οδηγήσει σε αυξήσεις έως 50 ευρώ μηνιαίως οι οποίες θα δοθούν σταδιακά.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εδώ και 5 χρόνια είχε «κολλήσει» στον εισαγωγικό μισθό των 858 ευρώ καθώς δεν μπορούσε να αλλάξει κλιμάκιο.

Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του θα διαμορφωθεί στα 883 ευρώ, θα έχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 25 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με «παγωμένες» αποδοχές 1.225 ευρώ με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο πρώτο κλιμάκιο και θα πάρει 1.124 ευρώ. Διατηρεί τα 101 ευρώ ως προσωπική διαφορά η οποία δεν θα χαθεί, αλλά θα μειώνεται σταδιακά έως ότου μηδενιστεί το 2021. Αυτό σημαίνει ότι τον 6ο χρόνο ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα έχει χάσει συνολικά 7.272 ευρώ αλλά και τις αυξήσεις που δικαιούνταν καθώς θα ανέβαινε κλιμάκια.

Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει μείωση των τελικών αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς καταργούνται 100 από τα 104 υφιστάμενα επιδόματα. Ωστόσο, ένα μέρος των αυξήσεων που προσδοκούν οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ θα απορροφηθούν με δύο τρόπους:

α) Από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψει από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό.

β) Από την επιβράδυνση της μισθολογικής εξέλιξης σε σχέση με τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων. Δηλαδή οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ θα ανεβαίνουν κλιμάκιο ανά τριετία, ενώ οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανά διετία.

Αντίθετα, θα «παγώσουν» έως το 2021 οι αποδοχές 90.000 υπάλληλων κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τους ΟΤΑ που συνεχίζουν να εισπράττουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Με το «πάγωμα» θα απορροφηθεί σταδιακά η μισθολογική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με τα μισθολογικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θα επιχειρηθεί άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας στους εισαγωγικούς μισθούς μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων παρά τις αντίθετες επιταγές των δανειστών και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το κονδύλι για τις μικρές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους (με δεδομένο ότι το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο) θα εξοικονομηθεί από την περικοπή των επιδομάτων που εισπράττουν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα αναμορφωθούν μέσα στο 2016, από τις οικονομίες κλίμακας, το νοικοκύρεμα των δαπανών και την αυστηρή πολιτική των προσλήψεων.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση

Τέσσερις ομάδες κριτηρίων με βάση τα τυπικά προσόντα αλλά και την εμπειρία των υπαλλήλων θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα βασίζεται:

α) Στη βαθμίδα εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια, ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακά, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης). Οι κάτοχοι διδακτορικών έχουν ήδη καταταγεί πρώτοι στην αξιολογική σειρά κατάταξης του τμήματος.

β) Στην προϋπηρεσία. Απαιτούνται τουλάχιστον 4 έτη προϋπηρεσίας στο Δημόσιο και ένα έτος σε θέση προϊσταμένου τμήματος.

γ) Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση την εμπειρία στην άσκηση καθηκόντων ευθύνης.

Δ) Αξιολόγηση-μοριοδότηση με προσωπική συνέντευξη.

Το υπουργείο μελετά επίσης την επιβράβευση των παραγωγικών και άξιων υπαλλήλων με τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας. Το νέο σύστημα αξιολόγησης αφορά όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους ιερείς (ορθόδοξους και άλλων δογμάτων).

aftodioikisi.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσοκομείο Σερρών – Οικογένεια παρέλαβε και έθαψε λάθος σορό

image_print

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο άνδρες, ηλικίας 86 και 79 ετών, κατέληξαν στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι συγγενείς του 79χρονου προσήλθαν, αναγνώρισαν τη σορό που τους υπεδείχθη και την παρέλαβαν, προχωρώντας στη συνέχεια στην ταφή της.

Το σοβαρό λάθος αποκαλύφθηκε μία ημέρα αργότερα, όταν οι συγγενείς του 86χρονου μετέβησαν στο νοσοκομείο για να παραλάβουν τη σορό του. Κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος που τους παρουσιάστηκε δεν ήταν ο συγγενής τους και ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών αναφέρει ότι επικοινώνησε με την οικογένεια του 79χρονου από την Ξάνθη, η οποία αρχικά υποστήριξε πως είχε αναγνωρίσει σωστά τον συγγενή της, ενώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί η κηδεία. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να προσέλθουν εκ νέου στο νοσοκομείο για νέα αναγνώριση της σορού που παραμένει στον χώρο του ιδρύματος.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαμοθράκη : Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες μετά από επιχείρηση του Λιμενικού

image_print

Σε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς 24 μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στη Σαμοθράκη, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία φουσκωτής λέμβου στη θαλάσσια περιοχή του Αγκίστρου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν πλωτό και χερσαίο μέσο του Λιμενικού, με τις αρχές να εντοπίζουν τους αλλοδαπούς σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στην παραλία Λαγκαδιώτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 24 άτομα, εκ των οποίων έξι άνδρες, επτά γυναίκες και έντεκα ανήλικοι.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έφτασαν στο νησί.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en