Quantcast
Connect with us

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ασφαλισμένοι | Αυτή είναι η χρυσή πενταετία για μεγαλύτερη σύνταξη

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές

Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα,  υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία είτε από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Αναπλήρωση

Μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

Εναν συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο συντάξιμος μισθός και παράγεται η τελική ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης,
με τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

Διευκρινίζεται ότι «κλειδί» για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία και έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Επίσης, τη στιγμή της υποβολής της αίτησης θα πρέπει να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Πηγή: https://www.in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις συμμετοχές στα γενόσημα φάρμακα

Δελτίο Τύπου

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ_

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΦΚΑ | Πώς λειτουργεί η έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Τι χάνουν όσοι δεν πληρώσουν σήμερα 10/4 τις εισφορές Φεβρουαρίου. Νέα υπουργική απόφαση. Και οι νέοι επιστήμονες στην έκπτωση
Παράθυρο για μερική ένταξη ακόμη και σε δεύτερο χρόνο στην έκπτωση 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγει νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν πληρώσουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου, μπορούν να τις πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως χάνουν την διπλή έκπτωση. Θα έχουν την μείωση 25% μόνο στις εισφορές Μαρτίου και όχι στις εισφορές Φεβρουαρίου, τις οποίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλουν στο 100% συν τους τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής.

Με τον ίδιο μηχανισμό, προαπαιτούμενο για την έκπτωση είναι σε κάθε περίπτωση να έχουν εξοφληθεί και οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες ήταν πληρωτέες έως 20 Μαρτίου. Όσοι δεν τις έχουν καταβάλλει, μπορούν να τις πληρώσουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου στο 100% συν τους τόκους υπερημερίας, ώστε να «ξεκλειδώσει» η έκπτωση 25% στις εισφορές του Φεβρουαρίου και ακολούθως του Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση:

  • Προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου) χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 (που θα είναι πληρωτέες έως 30 Απριλίου) πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020 (δηλαδή μέχρι 30/4), χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ευνόητο είναι πως όσοι εξοφλήσουν έως σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου την εισφορά Φεβρουαρίου έχουν την έκπτωση 25% και αντίστοιχα το ίδιο όσοι εξοφλήσουν την εισφορά Μαρτίου έως 30/4. Η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.

Η μείωση εφαρμόζεται και:

  • στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ (θα πληρώσουν 102 ευρώ)
  • στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης κατά 50% κατά το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας εφαρμόζεται πρώτα η μείωση 25% και επί του ποσού που προκύπτει η μείωση 50%.

Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει την μηνιαία εισφορά που προκύπτει μετά την έκπτωση 25%, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η έκπτωση δεν εφαρμόζεται:

  • σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση
  • σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης του.

Σε περίπτωση υπαγωγής στην έκπτωση ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί  δια του συντελεστή 0,20.

Η έκπτωση δεν αφορά τους επαγγελματίες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι αρκεί να μην καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις της παράτασης και εξόφλησης σε 4 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δημόσιο: Ποιες μετατάξεις φέρνουν προαγωγές

Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε:

παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και
σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους,

δηλαδή, υπηρεσίες που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου.

Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ετσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.

Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en