Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Virtual Reality ο «πόλεμος» στο Αιγαίο

image_print

Ο Ενρτογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις επιχειρώντας να τονώσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και να προβάλλει το εθνικιστικό του προφίλ ενόψει το Δημοψηφίσματος και εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας

Στρατηγική εικονικής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς το συνταγματικό δημοψήφισμα πλησιάζει και το «Ναι» του Ερντογάν υπολείπεται του «Όχι» παρά την εκστρατεία προπαγάνδας και φίμωσης του Τύπου που έχει εξαπολύσει το καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης των προκλήσεων σε πολιτικό, διπλωματικό και σποραδικό σε στρατιωτικό επίπεδο, ωστόσο η τουρκική προκλητικό στο Αιγαίο τόσο επί της θάλασσας όσο και στην αέρα απέχει από τα υψηλά που έχει καταγράψει και ως εκ τούτου είναι διαχειρήσιμη, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν σπρώχνει Πενς, Μέρκελ, Μέι στην αυλή του Ερντογάν

Το επικείμενο δημοψήφισμα, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας, και η πολιτική καραντίνα που έχει επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν για το πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι οι κύριες εστίες έντασης που ενεργοποιούν τη γνωστή στρατηγική εξαγωγής κρίσης της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: 16 Απριλίου το Δημοψήφισμα Ερντογάν (infographic)

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι ένοπλες δυνάμεις αποδεκατισμένες από το πογκρόμ και με το ηθικό πληγωμένο ανάγονται από τον Ταγίπ Ερντογάν σε οδηγούς προπαγάνδας σε μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης, πυγμής και εθνικισμού.

Ωστόσο όπως είναι προφανές οι στρατηγοί είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε μια νέα περίοδο έντασης με την Ελλάδα και κατ επέκταση με την Ευρώπη, γεγονός που είναι εμφανές από τη συχνότητα των προκλήσεων και το είδος.

Όπως αποδεικνύεται η τελευταία επιχείρηση που τουρκικού στρατού φωτογραφίες της οποίας κυκλοφόρησαν στο internet απεικονίζοντας τουρκική ακταιωρό σε απόσταση αναπνοής από τα Ίμια απλά προπαγάνδα και μάλιστα χαμηλού επιπέδου.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας ως φερέφωνο τα τουρκικά media και τα… ελληνικά, ενώ το «κακό photoshop» επιτρέπει την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σήμερα η Τουρκία φαίνεται να δημιουργεί σκηνικό κρίσης ανάλογο του 1987 και του 1976 βγάζοντας το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης, κίνηση η οποία δεν μπορεί παρά να απαντηθεί διπλωματικά και όχι στρατιωτικά, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ακολουθεί την πεπατημένη της αναλογίας δράσης-αντίδρασης (proportionate response).

Διαβάστε επίσης: «Γαλλικό μπιλιάρδο» με Ελλάδα παίζει ο Ερντογάν για… Μέρκελ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διαρρέει χάρτες που αναγράφονται ελληνικές περιοχές με τουρκικές ονομασίες και εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας.

Σε μια πρώτη κίνηση πάντως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν προβάλλονται από τα επίσημα κρατικά media αλλά από τα ιδιωτικά μέσω του μηχανισμού διαρροών. Πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα δίνουν, ωστόσο, στις τουρκικές «εικονικές» προκλήσεις τα ελληνικά media, επιτελώντας έργο για λογαριασμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Το στοίχημα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κινούμενος παράλληλα σε όλα -σχεδόν- τα ανοιχτά μέτωπα επιδιώκει την ανάδειξη της εθνικιστικής του πλευράς στο εσωτερικό της Τουρκίας η οικονομία της οποίας φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απειλεί με είσοδο των Γκρίζων Λύκων στην κυβέρνηση

Αν και έντονα προκλητικός, ερειστικός και αποσταθεροποιητικός ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καταφέρει να κάνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση των διακηρυγμένων στόχων του, δηλαδή τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός Συριακού εδάφους, τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και την ανάδειξή του σε παράγοντα της λύσης του συριακού.

Διαβάστε επίσης: Ο Άσαντ καίει το σχέδιο Ερντογάν, συζητά με Τραμπ

Μόλις προσφάτως ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να σπάσει την άτυπη διεθνή απομόνωση του που είχε επιβληθεί με την επίσκεψη αρχικά του Γερμανού -τότε υπουργού Εξωτερικών- και νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Στάινμάιερ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Άγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία και μετά την εκλογή του Ντόνλαντ Τραμπ στην Άγκυρα πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο ταξίδι του ο διευθυντής της CIA ακολουθούμενος, με διαφορά μερικών ημερών, από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

«Εμβόλημα» με τον Ερντογάν συναντήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εμπορικών συμμαχιών και διόδων για τα βρετανικά προϊόντα μετά το Brexit και στην προσπάθεια εφησυχασμού των νατοϊκών συμμάχων μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο αποτελεσματική είναι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία με τον Πούτιν να υπογράφει το project του πυρηνικού εργοστασίου και του αγωγού Tuskish Stream, τα οποία όμως δεν αρκούν για να τονώσουν την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεμένα από την πολιτική Ερντογάν και τα επιτόκια παγιδευμένα σε σχετικά χαμηλά -για την κατάσταση επίπεδα, παρά την πρόσφατη αύξηση του κατά 1250 μονάδες βάσης, η Τουρκία χρειάζεται ισχυρά αναπτυξιακά-επενδυτικά σοκ για να ανακάμψει, τα οποία δεν φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν πριν από το Δημοψήφισμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιάννης Ανδριανός: Με απόφαση του Υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά συστήνεται Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Μέλι και τα Μελισσοκομικά Προϊόντα

image_print

Επιστημονική Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο το ελληνικό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά, έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Ανδριανού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας, την προστασία των παραγωγών και τη θωράκιση του ελληνικού μελιού απέναντι σε φαινόμενα νοθείας, παράνομων «ελληνοποιήσεων» και παραπλάνησης των καταναλωτών.

Στη νέα Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της ΑΑΔΕ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και συνεταιριστικών φορέων του κλάδου.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα εξεταστούν είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα καταρτιστούν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη του εγχώριου γενετικού υλικού των μελισσών, αλλά και για την πιστοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού και των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά.

Στις αρμοδιότητες της Ομάδας περιλαμβάνονται ακόμη η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η προστασία των επικονιαστών, καθώς και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός χαρακτήρισε την ελληνική μελισσοκομία έναν ιδιαίτερα σημαντικό και δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας τη συμβολή της τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως τόνισε, η συγκρότηση της Επιστημονικής Ομάδας αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζει τους Έλληνες μελισσοκόμους, θα προστατεύει το ελληνικό μέλι από αθέμιτες πρακτικές και θα ενισχύει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξωστρέφεια των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Χαλκιδική, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικό πρωταθλητή της μελισσοκομίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και των ανθρώπων της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ράλι τιμών στα καύσιμα – Πάνω από τα 2 ευρώ βενζίνη και ντίζελ

image_print

Νέα ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη διεθνή άνοδο του πετρελαίου να περνά πλέον στις αντλίες και να προκαλεί έντονη ανησυχία σε καταναλωτές και επαγγελματίες, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης της θερινής περιόδου.

Η αμόλυβδη βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ έχει επίσης πλησιάσει σημαντικά το συγκεκριμένο επίπεδο. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι τιμές στην αντλία έχουν ήδη περάσει το «φράγμα» των 2 ευρώ.

Βασικός παράγοντας πίσω από τις νέες ανατιμήσεις είναι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση και τις πιέσεις στην προσφορά, μεταφέρεται σταδιακά στην ελληνική αγορά καυσίμων.

Οι αυξήσεις έρχονται μάλιστα λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης και διυλιστηρίων για τη συγκράτηση των τιμών. Από τα μέσα Ιουλίου είχε προβλεφθεί έκπτωση περίπου 10 λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη 95 οκτανίων και 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, μέσω συνολικής συνεισφοράς 40 εκατ. ευρώ από τα δύο διυλιστήρια.

Ωστόσο, η νέα άνοδος των διεθνών τιμών περιορίζει σημαντικά το όφελος της παρέμβασης, με τις τιμές να επιστρέφουν γρήγορα σε υψηλά επίπεδα.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς το αυξημένο κόστος των καυσίμων επιβαρύνει όχι μόνο τις μετακινήσεις των νοικοκυριών αλλά και το λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τον κίνδυνο οι ανατιμήσεις να περάσουν ευρύτερα στην αγορά.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος για όσους πραγματοποιούν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για επαγγελματικούς κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από τα καύσιμα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Από σπόντα γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση»

image_print

Σε πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αιχμές άφησε και προς τη Ρένα Δούρου.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρέθηκε η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει την ανάγκη παρεμβάσεων σε κρίσιμα άρθρα, αποφεύγει να στηρίξει την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «κατώτερο των περιστάσεων», υποστηρίζοντας ότι επικέντρωσε την ομιλία του περισσότερο στην κριτική για το κράτος δικαίου και λιγότερο στην ουσία των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως δεν την κατέκτησε μέσα από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στη Ρένα Δούρου, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αφού τη συνεχάρη για την ανάληψη της ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπενθύμισε την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, κατά την οποία, όπως σημείωσε, το κόμμα συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στο θεσμικό σκέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων πρέπει να περνά στη Δικαιοσύνη και η Βουλή να περιορίζεται στην τελική απόφαση για την άσκηση δίωξης.

Στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η συμμετοχή δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και παρεμβάσεις που αφορούν την αξιολόγηση και τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στην ονομαστική ψηφοφορία και στις πλειοψηφίες που θα συγκεντρώσει κάθε αναθεωρητέα διάταξη, καθώς οι συσχετισμοί στην παρούσα Βουλή θα επηρεάσουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η συζήτηση κατέδειξε παράλληλα ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en