Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Virtual Reality ο «πόλεμος» στο Αιγαίο

Ο Ενρτογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις επιχειρώντας να τονώσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και να προβάλλει το εθνικιστικό του προφίλ ενόψει το Δημοψηφίσματος και εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας

Στρατηγική εικονικής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς το συνταγματικό δημοψήφισμα πλησιάζει και το «Ναι» του Ερντογάν υπολείπεται του «Όχι» παρά την εκστρατεία προπαγάνδας και φίμωσης του Τύπου που έχει εξαπολύσει το καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης των προκλήσεων σε πολιτικό, διπλωματικό και σποραδικό σε στρατιωτικό επίπεδο, ωστόσο η τουρκική προκλητικό στο Αιγαίο τόσο επί της θάλασσας όσο και στην αέρα απέχει από τα υψηλά που έχει καταγράψει και ως εκ τούτου είναι διαχειρήσιμη, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν σπρώχνει Πενς, Μέρκελ, Μέι στην αυλή του Ερντογάν

Το επικείμενο δημοψήφισμα, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας, και η πολιτική καραντίνα που έχει επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν για το πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι οι κύριες εστίες έντασης που ενεργοποιούν τη γνωστή στρατηγική εξαγωγής κρίσης της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: 16 Απριλίου το Δημοψήφισμα Ερντογάν (infographic)

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι ένοπλες δυνάμεις αποδεκατισμένες από το πογκρόμ και με το ηθικό πληγωμένο ανάγονται από τον Ταγίπ Ερντογάν σε οδηγούς προπαγάνδας σε μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης, πυγμής και εθνικισμού.

Ωστόσο όπως είναι προφανές οι στρατηγοί είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε μια νέα περίοδο έντασης με την Ελλάδα και κατ επέκταση με την Ευρώπη, γεγονός που είναι εμφανές από τη συχνότητα των προκλήσεων και το είδος.

Όπως αποδεικνύεται η τελευταία επιχείρηση που τουρκικού στρατού φωτογραφίες της οποίας κυκλοφόρησαν στο internet απεικονίζοντας τουρκική ακταιωρό σε απόσταση αναπνοής από τα Ίμια απλά προπαγάνδα και μάλιστα χαμηλού επιπέδου.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας ως φερέφωνο τα τουρκικά media και τα… ελληνικά, ενώ το «κακό photoshop» επιτρέπει την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σήμερα η Τουρκία φαίνεται να δημιουργεί σκηνικό κρίσης ανάλογο του 1987 και του 1976 βγάζοντας το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης, κίνηση η οποία δεν μπορεί παρά να απαντηθεί διπλωματικά και όχι στρατιωτικά, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ακολουθεί την πεπατημένη της αναλογίας δράσης-αντίδρασης (proportionate response).

Διαβάστε επίσης: «Γαλλικό μπιλιάρδο» με Ελλάδα παίζει ο Ερντογάν για… Μέρκελ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διαρρέει χάρτες που αναγράφονται ελληνικές περιοχές με τουρκικές ονομασίες και εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας.

Σε μια πρώτη κίνηση πάντως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν προβάλλονται από τα επίσημα κρατικά media αλλά από τα ιδιωτικά μέσω του μηχανισμού διαρροών. Πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα δίνουν, ωστόσο, στις τουρκικές «εικονικές» προκλήσεις τα ελληνικά media, επιτελώντας έργο για λογαριασμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Το στοίχημα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κινούμενος παράλληλα σε όλα -σχεδόν- τα ανοιχτά μέτωπα επιδιώκει την ανάδειξη της εθνικιστικής του πλευράς στο εσωτερικό της Τουρκίας η οικονομία της οποίας φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απειλεί με είσοδο των Γκρίζων Λύκων στην κυβέρνηση

Αν και έντονα προκλητικός, ερειστικός και αποσταθεροποιητικός ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καταφέρει να κάνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση των διακηρυγμένων στόχων του, δηλαδή τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός Συριακού εδάφους, τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και την ανάδειξή του σε παράγοντα της λύσης του συριακού.

Διαβάστε επίσης: Ο Άσαντ καίει το σχέδιο Ερντογάν, συζητά με Τραμπ

Μόλις προσφάτως ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να σπάσει την άτυπη διεθνή απομόνωση του που είχε επιβληθεί με την επίσκεψη αρχικά του Γερμανού -τότε υπουργού Εξωτερικών- και νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Στάινμάιερ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Άγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία και μετά την εκλογή του Ντόνλαντ Τραμπ στην Άγκυρα πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο ταξίδι του ο διευθυντής της CIA ακολουθούμενος, με διαφορά μερικών ημερών, από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

«Εμβόλημα» με τον Ερντογάν συναντήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εμπορικών συμμαχιών και διόδων για τα βρετανικά προϊόντα μετά το Brexit και στην προσπάθεια εφησυχασμού των νατοϊκών συμμάχων μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο αποτελεσματική είναι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία με τον Πούτιν να υπογράφει το project του πυρηνικού εργοστασίου και του αγωγού Tuskish Stream, τα οποία όμως δεν αρκούν για να τονώσουν την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεμένα από την πολιτική Ερντογάν και τα επιτόκια παγιδευμένα σε σχετικά χαμηλά -για την κατάσταση επίπεδα, παρά την πρόσφατη αύξηση του κατά 1250 μονάδες βάσης, η Τουρκία χρειάζεται ισχυρά αναπτυξιακά-επενδυτικά σοκ για να ανακάμψει, τα οποία δεν φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν πριν από το Δημοψήφισμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προπονητής κλιμάκιου Ταεκβοντό Β. Ελλάδος ο Χάρης Παλτόγλου στο Διεθνές Πρωτάθλημα στην Σόφια

Το διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου 2024 στο Asics Arena της Σόφιας, θα φιλοξενήσει 1100 αθλητές από 12 χώρες. Οι επίλεκτοι αθλητές έχουν επιδείξει  αφοσίωση και εξαιρετικές επιδόσεις στους αγώνες και έχουν καταταγεί στην πρώτη θέση από τα τρία προκριματικά πρωταθλήματα.

Η συμμετοχή των 100 επίλεκτων αθλητών από την Ένωση Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος, υπό τον προπονητή Χάρη Παλτογλου, ενισχύει την Ελληνική αποστολή στο διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia. Μία τιμητική θέση που τιμάει την πόλη μας, την Καβάλα, παρέχοντας σημαντική αναγνώριση στον τομέα του Τάεκβοντο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογοι, φορείς και εθελοντές καθάρισαν τμήμα του περιαστικού δάσους

Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν γίνει για τα απορρίματα τα οποία πλυμμηρίζουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Σίγουρα ένα γεγονός που ιδίως και με τον ερχομό της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί πολλοί πολίτες να μην είναι υπεύθυνοι όσο αφορά την ρίψη των απορριμάτων όμως αρκετοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές προέβησαν στον καθαρισμό ενός τμήματός του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en