ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για 81 προσλήψεις ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ογδόντα ένα (81) ατόμων, για την υλοποίηση της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της χρονικής περιόδου 2023-2024» για τη στελέχωση των ενταγμένων στη Δράση Βρεφονηπιακών Σταθμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 23:59.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Απασχόληση στο δημόσιο τομέα → Αίτηση πρόσληψης στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ.
Η ΔΥΠΑ εφιστά την προσοχή των υποψηφίων για την ορθή συμπλήρωση των απαιτούμενων πεδίων της αίτησης, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του εγχειριδίου και όσα περιγράφονται αναλυτικά στο «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» με σήμανση έκδοσης «10-06-2021», καθώς σφάλματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν στη μη ορθή μοριοδότηση του υποψηφίου.
Με την οριστική υποβολή της αίτησης, παρέχεται στον υποψήφιο σε εκτυπώσιμη μορφή αποδεικτικό του «ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ», με αριθμό πρωτοκόλλου και ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής.
Οι 81 θέσεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως 31 Αυγούστου 2024, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης της δράσης κατανέμονται ως εξής: 19 θέσεις εντός του Νομού Αττικής, 9 θέσεις στον νομό Αιτωλ/νίας, 5 θέσεις στον νομό Αχαΐας, 2 θέσεις στον νομό Δράμας, 7 θέσεις στον νομό Ημαθίας, 4 θέσεις στον νομό Θεσσαλονίκης, 4 θέσεις στον νομό Ιωαννίνων, 6 θέσεις στον νομό Καβάλας, 6 θέσεις στον νομό Καρδίτσας, 6 θέσεις στον νομό Μεσσηνίας, 2 θέσεις στον νομό Ξάνθης, 3 θέσεις στον νομό Ροδόπης, 2 θέσεις στον νομό Σερρών και 6 θέσεις στον νομό Τρικάλων.
Η επί μέρους κατανομή των ατόμων, εντός εκάστου Νομού, αναγράφεται στην οικεία ανακοίνωση (ΣΟΧ 2-2023) που είναι αναρτημένη στη διαδικτυακή πύλη της ΔΥΠΑ: www.dypa.gov.gr
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΤΕ ή ΔΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως, σε κάθε περίπτωση, ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.
Επίσης, η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ως προς τα εξής:
- Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μετά την καταληκτική ημερομηνία,
- Δεν εξετάζονται αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ,
- Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στη ΔΥΠΑ.
Οι ιδιόκτητοι ΒΝΣ ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 06:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη – νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα στις οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος) και κοινωνικά (πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ορφανά, γονείς με αναπηρία κ.λπ.).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-dypa
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Αντιδρούν στις νέες δηλώσεις για μετακίνηση σκαφών από το Λιμάνι στην Ιχθυόσκαλα οι αλιείς

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των επαγγελματιών αλιέων η επαναφορά της πρότασης για μετακίνηση των αλιευτικών σκαφών από το λιμάνι της Καβάλας προς το λιμάνι της Ιχθυόσκαλας.
Οι αλιείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία και δυσφορία τους, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστικές αποφάσεις χωρίς διάλογο.
Ο πρόεδρος των γρι-γρι Καβάλας, Γιάννης Μάνιος, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση, τονίζοντας πως μια τέτοια μετακίνηση χρειάζεται σίγουρα τις κατάλληλες υποδομές.
«Η μεταφορά των σκαφών στην Ιχθυόσκαλα δεν είναι λύση – είναι πρόβλημα. Το λιμάνι της Καβάλας δεν είναι απλώς ο χώρος πρόσδεσης των σκαφών μας, είναι ο πυρήνας της δραστηριότητάς μας. Όλα αυτά τα χρόνια τα σκάφη βρίσκονται εκεί. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι η έλλειψη υποδομών που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε να εγκατασταθούν όλα αυτά τα σκάφη στο Λιμάνι της Ιχθυόσκαλας», δηλώνει ο κ. Μάνιος.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Τοποθετήθηκε δίχτυ στο επικίνδυνο ακατοίκητο της οδού Τσολάκη

Ακολουθεί το κείμενο κατοίκου της περιοχής όπως εστάλη στο enanews.gr
“Εδώ και κάποιες μέρες στο ακατοίκητο σπίτι που σας είχα στείλει ότι είναι επικίνδυνο επί της οδού Τσολάκη, κάτω από το μπαλκόνι, τοποθετήθηκε ένα υποτυπώδες προστατευτικό. Ένα χαμηλό πλαστικό πορτοκαλί δίχτυ….
Η κοινοποίηση μου και η δημοσίευση σας βοήθησε στο ελάχιστο δυνατόν, θέλει δουλειά ακόμη για να μην θρηνήσουμε θύμα ή θύματα από αυτό το κτίσμα, υπάρχουν πολλά…”

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Ψήφισμα για την αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα

Η ΧΕΝ Ελλάδος, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ανακοινώνει την έναρξη διετούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο τη συλλογή υπογραφών για να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των γυναικοκτονιών με τίτλο «Γυναικοκτονία Είναι» προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη ΧΕΝ Ελλάδος και τα 20 τοπικά της κέντρα σε όλη τη χώρα.
Ο θάνατός μιας γυναίκας, όταν συνδέεται με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, τις διακρίσεις σε βάρος τους, τις ανισότητες, τα στερεότυπα φύλου, τις προκαταλήψεις, τις πατριαρχικές αντιλήψεις είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό έγκλημα. Η δολοφονία της, είναι γυναικοκτονία γιατί το κίνητρο του δράστη, η αιτία, έχει έμφυλη διάσταση.
Καλούμε την Πολιτεία να αναγνωρίσει τη γυναικοκτονία, την πιο ακραία μορφή βίας και εκδήλωσης μίσους κατά των γυναικών, ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, διακριτό από την ανθρωποκτονία.
Απαιτούμε μία θεσμική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρόληψη, θα διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς την αναγνώριση των ελαφρυντικών, που μετατρέπουν τη γυναικοκτονία σε έγκλημα «πάθους» ή «τιμής» και θα εξασφαλίσει την προστασία και στήριξη των οικογενειών των θυμάτων (παιδιά, γονείς, αδέλφια).
Σας καλούμε όλες και όλους να πάρετε θέση ενάντια στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.
Υπογράψτε το ψήφισμα: