Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ψαλιδίζουν» τις αποδοχές των συνταξιούχων

Δύο είναι οι κόφτες στις συντάξεις που προκαλούν πονοκέφαλο, αντιδράσεις, ακόμη και μειώσεις συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα προλάβουν να «γευτούν» αυξήσεις όσο είναι εν ζωή. Πρόκειται για την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι» το οποίο αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Την ίδια ώρα η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».

Ετσι χιλιάδες είναι οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να δουν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς την οποία επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Κι αυτό γιατί οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.

Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016).

Βάσει του νόμου, η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Ανάχωμα

Στο θέμα της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.

«Ωστόσο», σημειώνει, «είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά».

Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%). Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα-Αθήνα 2025: Συζητήσεις για την αεροπορική σύνδεση

Το ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης Καβάλας με την Αθήνα παραμένει επίκαιρο και προβληματικό, παρά τις δύο τυπικές καθημερινές πτήσεις. Στην πράξη, όμως, οι πτήσεις συχνά ακυρώνονται ή καθυστερούν σημαντικά, ενώ το υψηλό κόστος των εισιτηρίων καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών στην πρωτεύουσα.

Προηγούμενες προσπάθειες να σπάσει το μονοπώλιο της Aegean Airlines απέτυχαν, ενώ πρόσφατο περιστατικό αναδεικνύει την επιδείνωση της κατάστασης. Η δημοτική σύμβουλος Καβάλας, Στέλλα Αργυρίου, περιέγραψε την ταλαιπωρία της όταν, παρά την πληρωμή πρωινής πτήσης, ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την κατάργησή της και τη μεταφορά της σε βραδινό δρομολόγιο, που συχνά φτάνει με καθυστέρηση και ταλαιπωρεί τους επιβάτες.

Η κ. Αργυρίου τονίζει πως η Καβάλα, ως πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός, χρειάζεται συχνές, αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές πτήσεις, όχι μία αβέβαιη πτήση την ημέρα. Καλεί σε άμεση επαναφορά της πρωινής πτήσης και σε συντονισμένη θεσμική πίεση προς την αεροπορική εταιρεία και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τονίζει παράλληλα την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της περιφέρειας και ισόρροπη ανάπτυξη, που να μην αφήνει την Καβάλα απομονωμένη, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η Καβάλα αξίζει καλύτερη εξυπηρέτηση και σεβασμό, και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με ουσιαστικές λύσεις και δράσεις.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομικοί σε κύκλωμα ναρκωτικών

Εμπλοκή αστυνομικών σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – Η δράση της οργάνωσης

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, συλλαμβάνοντας οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικούς. Η έρευνα βασίστηκε σε καταγγελίες και προανακριτικά στοιχεία, ενώ αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι.

Αρχηγικός ρόλος στην οργάνωση είχε αστυνομικός σε διαθεσιμότητα, που συντόνιζε την προμήθεια και διακίνηση ναρκωτικών. Έξι μέλη αναλάμβαναν τη μεταφορά, την εκτίμηση της ποιότητας και τη χρηματοδότηση των αγορών. Δύο αστυνομικοί, που υπηρετούσαν σε Μύκονο και Αττική, ήταν ιδιαίτερα ενεργοί: ο ένας αναζητούσε χρήματα για την αγορά, ο άλλος παρείχε ναρκωτικά και καθοδήγηση.

Ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να υπεξαίρεσε ναρκωτικές ουσίες για λογαριασμό της οργάνωσης. Τα μέλη χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές και τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων για απόκρυψη δραστηριοτήτων και νομιμοποίηση εσόδων, με πάνω από 3,8 εκατ. ευρώ πιστωμένα σε λογαριασμούς του αρχηγού.

Κατά την επιχείρηση σε Αττική και Μύκονο κατασχέθηκαν 4,3 κιλά ναρκωτικών (πιθανόν κοκαΐνης), ζυγαριά ακριβείας, 20.900 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και φυσίγγια. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελία για τις περαιτέρω διαδικασίες.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Πρόληψη πνιγμού σε παιδιά

Παιδίατροι Βορείου Ελλάδος: Προσοχή στην πνιγμονή από ξένο σώμα στα παιδιά – Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Με αφορμή τον πρόσφατο πνιγμό 13μηνου παιδιού στη Χαλκιδική, οι παιδίατροι της Βορείου Ελλάδος απευθύνουν έκκληση στους γονείς για αυξημένη προσοχή.

Η πνιγμονή από ξένο σώμα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Ειδικά τα παιδιά 6 μηνών έως 3 ετών, που εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Κύρια είδη ξένων σωμάτων που προκαλούν πνιγμό:

  • Τρόφιμα όπως σταφύλια, λουκάνικα, ξηροί καρποί (ιδίως φιστίκια), ποπ κορν.

  • Μη εδώδιμα αντικείμενα, όπως μικρά παιχνίδια, κομμάτια μπαλονιών, κουμπιά, νομίσματα.

Πρόληψη στο σπίτι και στο περιβάλλον του παιδιού:

  • Αποφυγή επικίνδυνων τροφών ή κοπή τους σε κατάλληλα, μη στρογγυλά κομμάτια.

  • Επίβλεψη κατά τη σίτιση — όχι φαγητό κατά το παιχνίδι ή το τρέξιμο.

  • Χρήση ασφαλών παιχνιδιών σύμφωνα με την ηλικία.

  • Εκπαίδευση γονέων και φροντιστών σε πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ.

Βασικά βήματα αντιμετώπισης πνιγμονής:

Για βρέφη κάτω του 1 έτους:

  • 5 χτυπήματα στην πλάτη με το βρέφος μπρούμυτα και το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

  • 5 πιέσεις στο στήθος (συμπιέσεις ΚΑΡΠΑ).

  • Επαναλάβετε εναλλάξ μέχρι να απομακρυνθεί το ξένο σώμα ή να χάσει τις αισθήσεις.

Για παιδιά άνω του 1 έτους:

  • 5 χτυπήματα στην πλάτη με το παιδί γερμένο μπροστά.

  • 5 κοιλιακές ωθήσεις (χειρισμός Heimlich).

  • Επαναλάβετε εναλλάξ έως ότου το ξένο σώμα αποβληθεί ή το παιδί χάσει τις αισθήσεις.

Σε περίπτωση απώλειας αισθήσεων:

  • Καλέστε άμεσα βοήθεια (ΕΚΑΒ).

  • Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ (30 συμπιέσεις, 2 αναπνοές).

  • Ελέγξτε για ορατό ξένο σώμα στο στόμα και αφαιρέστε το μόνο αν είναι ορατό.

  • Συνεχίστε ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Η γνώση και η ψυχραιμία είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη τραγικών περιστατικών. Οι παιδίατροι καλούν όλους να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για να προστατεύσουν τα παιδιά από κινδύνους πνιγμού.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en