Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος | Πάμε σε μειωμένο μεσημβρινό

image_print

Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να μπορεί να προσφέρει φθηνό ρεύμα.

Λύση αμοιβαία επωφελή για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ΑΠΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, με την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων του νυχτερινού τιμολογίου. Έτσι, το νυχτερινό τιμολόγιο θα πάψει να είναι πλέον… νυχτερινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, και αποτελώντας παράλληλα «αντίδοτο» στις περικοπές ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Οι συγκεκριμένες ζώνες υπαγορεύτηκαν από διαφορετικά δεδομένα που ίσχυαν στο παρελθόν, όταν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Έτσι, για την επιλογή τους ελήφθη υπόψη ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνονταν πέριξ του μεσημεριού. Ως συνέπεια, στόχος ήταν να δοθεί κίνητρο να «μεταφερθεί» μέρος της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το «τοπίο» στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ακόμη επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει στις ιδιαίτερες παραμέτρους. Έτσι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες ώρες του μεσημεριού θα εφαρμόζονται οι μειωμένες χρεώσεις.

Επίσης, δεν έχει καταλήξει αν οι μεσημβρινές ώρες θα προστεθούν στο βραδινό ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να απαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

Νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Για την αλλαγή του ωραρίου μειωμένων χρεώσεων, θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), ώστε να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Στην πλειονότητα των υποσταθμών, η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει επί τόπου από συνεργείο του Διαχειριστή, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου προορίζεται να αποτελέσει μία λύση «γέφυρα», καθώς θα «τρέχει» το roll-out των «έξυπνων» μετρητών. Κάτι που σημαίνει στην πράξη πως θα επιτρέψει σε όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση έχει αναλογικό μετρητή διπλής εγγραφής να αξιοποιήσει από τώρα τα οφέλη στο ενεργειακό κόστος από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, πριν αποκτήσει ψηφιακό «ρολόι» και μπορέσει να «περάσει» σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.

news247

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα : Μεγάλη Συμμετοχή στον 5ο Διαγωνισμό Γλυπτικής στην Άμμο στην Καλαμίτσα

image_print

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 ο 5ος Διαγωνισμός Γλυπτικής στην Άμμο στην παραλία της Καλαμίτσας, μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης Καλαμίτσας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την τέχνη της άμμου.

Η δράση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί, μπροστά από το σούπερ μάρκετ Μασούτης, συγκεντρώνοντας ομάδες συμμετεχόντων από 2 έως 5 άτομα, οι οποίοι με φαντασία, μεράκι και ελεύθερη χρήση υλικών δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα πάνω στην αμμουδιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μουσική που πλαισίωνε τον διαγωνισμό δημιούργησε μια γιορτινή και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, προσφέροντας στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας σε συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Οι διοργανωτές φρόντισαν να επιβραβεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν, προσφέροντας μετάλλια και επαίνους σε κάθε ομάδα. Παράλληλα, οι νικητές του διαγωνισμού τιμήθηκαν με κύπελλο και ένα ιδιαίτερο δώρο: δωρεάν μηνιαία μαθήματα ιππασίας, προσφορά της Ακαδημίας Ιππασίας Κατσίτη στο Δάτο.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν δωρεάν, γεγονός που συνέβαλε στην αυξημένη προσέλευση οικογενειών και παιδιών, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μιας ανοιχτής γιορτής δημιουργίας και συνεργασίας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, ο οποίος με το γνωστό του κέφι και την άμεση επικοινωνία με το κοινό έδωσε ζωντάνια στη διοργάνωση. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ιχθυοπωλείο – ουζερί «Ο Καπετάνιος», στηρίζοντας έμπρακτα μια δράση που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την περιοχή.

Ο 5ος Διαγωνισμός Γλυπτικής στην Άμμο απέδειξε για ακόμη μία χρονιά ότι η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η αγάπη για τον πολιτισμό μπορούν να μετατρέψουν μια καλοκαιρινή ημέρα στην παραλία σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κινητοποίηση εμπόρων στη ΔΟΥ Καβάλας

image_print

Σε κινητοποίηση καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 13:00, έξω από τη ΔΟΥ Καβάλας, στο Διοικητήριο.

Με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση τονίζει ότι οι μικροί επαγγελματίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οικονομικά βάρη, σε μια περίοδο έντονων ανατιμήσεων, γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας στην αγορά.

Όπως επισημαίνει, η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και μεταφορές πιέζει καθημερινά το εισόδημα των επαγγελματιών, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες καταγράφουν αυξημένα κέρδη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τεκμαρτή φορολόγηση, στην προκαταβολή φόρου και στις νέες ψηφιακές υποχρεώσεις, όπως το MyData, το ψηφιακό πελατολόγιο, το Open Business και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, που, όπως υποστηρίζεται, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους μικρούς επαγγελματίες.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταγγέλλει επίσης τους νέους μηχανισμούς είσπραξης οφειλών, την εμπλοκή ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και τον κίνδυνο κατασχέσεων για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική και στις ηγεσίες συνδικαλιστικών φορέων του εμπορικού κόσμου, καθώς, όπως αναφέρεται, καθυστερούν την οργάνωση ουσιαστικής αντίδρασης και καλλιεργούν αυταπάτες περί διαλόγου και συνεννόησης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί σωματεία και επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματος και ανακούφισης των μικρών επιχειρήσεων.

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων, κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στην ενέργεια, κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος, προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης : “Υπάρχει λύση για το θέμα των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων με νόμο!”

Ο Μακάριος Λαζαρίδης για τις αποζημιώσεις στα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Ακολουθεί η ανάρτηση του βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Μακάριου Λαζαρίδη :

Με το νόμο 5297/2026 κωδικοποιήθηκαν άρθρα του νόμου 4849/2021.

Σε αυτά τα άρθρα περιλαμβάνεται και το 51 του 4849. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 182 του 5297 τροποποιείται η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 51 και προστίθενται τα εξής: «… στον οικείο Δήμο, ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, … για τη λειτουργία κινητής καντίνας, φορητής εγκατάστασης έψησης για τη διάθεση τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο της εκδήλωσης».

Ας το δουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι στους οποίους στέκομαι δίπλα τους, καθώς θεωρώ ότι ήδη έχει υπάρξει λύση.

Μια δεύτερη ματιά, όμως, πάντα είναι χρήσιμη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en