Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλά για έγκλημα πολέμου στη Γάζα

image_print

Βαριά λόγια από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος με δηλώσεις του στο BBC άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που κάνει τώρα το Ισραήλ είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου».

«Ένας πόλεμος χωρίς σκοπό»

Ο Ολμέρτ χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό», ο οποίος δεν μπορεί να φέρει καμία λύση ούτε να σώσει τις ζωές των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, όχι αθώους πολίτες. Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές», τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός, καταδικάζοντας την υπερβολική χρήση βίας και τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει δραματικά, με τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η πολιορκημένη περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό, ενώ για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα, το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η Ευρώπη αυξάνει την πίεση

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλιμακώνουν τη διπλωματική πίεση προς το Τελ Αβίβ, με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την απελευθέρωση ανθρωπιστικής πρόσβασης στον πληθυσμό της Γάζας.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε την έναρξη επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ – μια συμφωνία που είναι σε ισχύ από το 2000. Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.

Η Σουηδία προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους, πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», ενώ κι άλλες χώρες φέρεται να εξετάζουν μέτρα οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Διχασμός στο εσωτερικό του Ισραήλ

Οι δηλώσεις Ολμέρτ έρχονται να προστεθούν στις εντεινόμενες φωνές αντιπολίτευσης εντός του Ισραήλ, όπου αυξάνονται οι αντιδράσεις πολιτών και πολιτικών απέναντι στον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου. Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν εβδομαδιαία ζητώντας κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μια περίοδο που η διεθνής αποδοκιμασία αυξάνεται και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κορυφώνεται, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ ενδέχεται να εντείνουν τη πολιτική και κοινωνική αστάθεια, ενόσω ο πόλεμος βαδίζει ήδη στον 20ό μήνα του.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκτόξευση στις εξαγωγές όπλων

image_print

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παίκτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, μετατρέποντας την παραγωγή και εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε βασικό εργαλείο οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, που το 2002 ανέρχονταν μόλις σε 248 εκατ. δολάρια, ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το 2011 και έφτασαν τα 7,15 δισ. δολάρια το 2024. Το 2025 εκτινάχθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, τα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί η Τουρκία έχουν αυξηθεί θεαματικά, από 62 το 2002 σε περισσότερα από 1.300 σήμερα. Παράλληλα, η χώρα κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα οπλικά συστήματα από περίπου 80% σε κάτω από 20%.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχουν εταιρείες όπως η Baykar, η ASELSAN, η TAI, η Roketsan και η MKE, οι οποίες συγκαταλέγονται πλέον στις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις διεθνώς. Τα συνολικά τους έσοδα έφτασαν τα 10,1 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας νέα αύξηση.

Η Baykar αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας. Τα drones Bayraktar TB2 έγιναν γνωστά από τη χρήση τους σε πολεμικά μέτωπα όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Αφρική, ενώ η χαμηλότερη τιμή τους σε σχέση με αντίστοιχα δυτικά συστήματα τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για πολλές χώρες.

Το 2025 καταγράφηκαν νέα ορόσημα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Το Bayraktar TB3 μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία, τα πρώτα άρματα μάχης Altay παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ξεκίνησε η σειριακή παραγωγή τους. Παράλληλα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ινδονησία για 48 μαχητικά Kaan πέμπτης γενιάς.

Η εξαγωγική επιτυχία συνεχίστηκε και στην Ευρώπη, με την ASELSAN να υπογράφει συμφωνία με την Πολωνία για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την TAI να εξασφαλίζει σύμβαση με την Ισπανία για εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά Hürjet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπικά συνδέσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την προώθηση της αμυντικής της βιομηχανίας, προβάλλοντας τα τουρκικά οπλικά συστήματα στις διεθνείς επαφές του και ενισχύοντας την εικόνα της χώρας ως ανερχόμενης στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης.

Για την Ελλάδα, η άνοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η Τουρκία δεν περιορίζεται πλέον στην κάλυψη των δικών της αναγκών, αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει αυτόνομη αμυντική ισχύ, με δυνατότητες εξαγωγών, συμπαραγωγών και επιρροής σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Η οικονομική διάσταση είναι επίσης κρίσιμη. Τα αμυντικά προϊόντα έχουν πολλαπλάσια εξαγωγική αξία σε σχέση με τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ξεπερνούν πλέον τα 25 δισ. δολάρια.

Παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, η αμυντική βιομηχανία παραμένει ένας από τους λίγους τομείς που προσφέρει σταθερά έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα, τεχνολογική πρόοδο και γεωπολιτική επιρροή.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιγαντιαίο Κύπελλο Μουντιάλ από Lego στη Νέα Υόρκη

image_print

Ένα γιγαντιαίο αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατασκευασμένο από περισσότερα από 1,36 εκατομμύρια τουβλάκια LEGO, αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Η κατασκευή, ύψους περίπου 8,5 μέτρων, στήθηκε στο Rockefeller Plaza με τη συμμετοχή του Βραζιλιάνου θρύλου του ποδοσφαίρου Καφού και του σχεδιαστή της LEGO, Κριστόφ Βιετί.

Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν πάνω από 7.000 ώρες εργασίας, ενώ αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για το Μουντιάλ του 2026. Το εντυπωσιακό έκθεμα αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες φίλους του ποδοσφαίρου και της LEGO τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

image_print

Νέο αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποσπάσει παραχωρήσεις από την ιρανική πλευρά, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει πλέον να εφαρμοστούν.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού, το οποίο χαρακτήρισε «πυρηνική σκόνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αν και άφησε αιχμές για τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας.

«Συμφωνία ή ολοκλήρωση της αποστολής»

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι για δύο μήνες δεν πέρασε κανένα πλοίο, πριν η Ουάσινγκτον χαλαρώσει τα μέτρα λόγω της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «τελειώσουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική ισχύς μπορεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές του Ιράν, όπως γέφυρες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Απάντηση από την Τεχεράνη

Στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο συνεχίζονται οι απειλές από την Ουάσινγκτον.

Ο Ιρανός υπουργός κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει, επικαλούμενος το άρθρο 13 της συμφωνίας και ζητώντας από την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την υπογραφή της.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν επηρεάζονται από απειλές, την ώρα που στο Ιράν συνεχίζονται οι τελετές πένθους για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en