Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκτόξευση στις εξαγωγές όπλων

image_print

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παίκτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, μετατρέποντας την παραγωγή και εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε βασικό εργαλείο οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, που το 2002 ανέρχονταν μόλις σε 248 εκατ. δολάρια, ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το 2011 και έφτασαν τα 7,15 δισ. δολάρια το 2024. Το 2025 εκτινάχθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, τα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί η Τουρκία έχουν αυξηθεί θεαματικά, από 62 το 2002 σε περισσότερα από 1.300 σήμερα. Παράλληλα, η χώρα κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα οπλικά συστήματα από περίπου 80% σε κάτω από 20%.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχουν εταιρείες όπως η Baykar, η ASELSAN, η TAI, η Roketsan και η MKE, οι οποίες συγκαταλέγονται πλέον στις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις διεθνώς. Τα συνολικά τους έσοδα έφτασαν τα 10,1 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας νέα αύξηση.

Η Baykar αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας. Τα drones Bayraktar TB2 έγιναν γνωστά από τη χρήση τους σε πολεμικά μέτωπα όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Αφρική, ενώ η χαμηλότερη τιμή τους σε σχέση με αντίστοιχα δυτικά συστήματα τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για πολλές χώρες.

Το 2025 καταγράφηκαν νέα ορόσημα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Το Bayraktar TB3 μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία, τα πρώτα άρματα μάχης Altay παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ξεκίνησε η σειριακή παραγωγή τους. Παράλληλα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ινδονησία για 48 μαχητικά Kaan πέμπτης γενιάς.

Η εξαγωγική επιτυχία συνεχίστηκε και στην Ευρώπη, με την ASELSAN να υπογράφει συμφωνία με την Πολωνία για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την TAI να εξασφαλίζει σύμβαση με την Ισπανία για εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά Hürjet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπικά συνδέσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την προώθηση της αμυντικής της βιομηχανίας, προβάλλοντας τα τουρκικά οπλικά συστήματα στις διεθνείς επαφές του και ενισχύοντας την εικόνα της χώρας ως ανερχόμενης στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης.

Για την Ελλάδα, η άνοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η Τουρκία δεν περιορίζεται πλέον στην κάλυψη των δικών της αναγκών, αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει αυτόνομη αμυντική ισχύ, με δυνατότητες εξαγωγών, συμπαραγωγών και επιρροής σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Η οικονομική διάσταση είναι επίσης κρίσιμη. Τα αμυντικά προϊόντα έχουν πολλαπλάσια εξαγωγική αξία σε σχέση με τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ξεπερνούν πλέον τα 25 δισ. δολάρια.

Παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, η αμυντική βιομηχανία παραμένει ένας από τους λίγους τομείς που προσφέρει σταθερά έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα, τεχνολογική πρόοδο και γεωπολιτική επιρροή.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στην Ισπανία

image_print

Νέα ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισπανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από την Άγκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Μαδρίτης, κατηγορώντας την ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία και ότι δεν στηρίζει τον νέο στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ισπανία «απαίσιο εταίρο», υποστηρίζοντας ότι δεν συμμετέχει επαρκώς και δεν πληρώνει όσα της αναλογούν.

Ο ίδιος προχώρησε ακόμη περισσότερο, ζητώντας από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, ακόμη και οι επισκέψεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση του Τραμπ συνδέεται και με την άρνηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Μαδρίτης να επιτρέψει τη χρήση ισπανικών βάσεων ή του εναέριου χώρου της χώρας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με χαμηλούς τόνους. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Ισπανία διατηρεί εξαιρετικές κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν επιθυμεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο.

Παράλληλα, η Μαδρίτη υπενθύμισε ότι η Ισπανία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εμπορικά μεμονωμένα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντίδραση Νετανιάχου για τα F-35

image_print

Η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που έχει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Χέγκσεθ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν τόσο οι εξελίξεις γύρω από το Ιράν όσο και το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, αποκαλύπτοντας ότι μετέφερε τις επιφυλάξεις του στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παράδοση F-35 στην Τουρκία θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 και να προωθήσει την πώληση των F-35.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση εξακολουθεί να συναντά σημαντικά εμπόδια, καθώς απαιτείται η έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ έντονες αντιδράσεις εκφράζονται τόσο από το Ισραήλ όσο και από μέλη του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν επιδεινωθεί μετά την αγορά των S-400, που οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Παρά τη βελτίωση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2025, η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη - Φωτιά στη Θέρμη κοντά σε κατοικίες - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θέρμη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιουλίου στη θέση Τριάδιο, στον δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και προκάλεσε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, καθώς το σημείο βρίσκεται κοντά σε κατοικίες.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν άμεσα στο μέτωπο, δίνοντας προτεραιότητα στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στην προστασία των κοντινών κατοικιών.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές σε σπίτια.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή αυξημένου κινδύνου

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή της Θεσσαλονίκης βρισκόταν στην κατηγορία κινδύνου 3.

Η συγκεκριμένη κατηγορία σημαίνει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδιαίτερα σε σημεία με ξηρή βλάστηση και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Παραμένουν σε επιφυλακή οι Αρχές

Παρότι η φωτιά στη Θέρμη τέθηκε υπό έλεγχο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en