ΚΟΣΜΟΣ
Το Ισραήλ Υπό Διεθνή Πίεση για τον Πόλεμο στη Γάζα

Μετά από 19 μήνες αιματηρών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πλέον σοβαρή πολιτική και διπλωματική πίεση ακόμα και από τους πιο πιστούς του συμμάχους στη Δύση.
Η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κλιμακώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει δημοσίως μέσω υπουργών της την πρόθεση για «κατάκτηση» της Γάζας και βίαιο εκτοπισμό του πληθυσμού της, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας για σχεδόν τρεις μήνες και οι μαρτυρίες για γενοκτονικά εγκλήματα έχουν οδηγήσει ακόμα και συμμάχους του Ισραήλ σε ανοιχτές κινήσεις αποδοκιμασίας.
Στενεύει ο Διεθνής Κλοιός
Το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε εμπορικές συνομιλίες και επέβαλε κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους. Ο Καναδάς και η Γαλλία απείλησαν με αντίστοιχα μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πλέον σοβαρά την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ — μια σκέψη αδιανόητη μόλις πριν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον αναλυτή Χιου Λόβατ.
Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σαφή μετατόπιση της στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Τελ Αβίβ, κάτι που αντανακλάται τόσο στη διπλωματία όσο και στην κοινή γνώμη. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν εβδομαδιαίως ζητώντας κατάπαυση του πυρός, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν πλειοψηφική στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων που θα έφερνε το τέλος των εχθροπραξιών.
Ανθρωπιστική Καταστροφή και Κατηγορίες για Γενοκτονία
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει πλέον φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Πάνω από 53.000 νεκροί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά που πέθαναν από υποσιτισμό, καταγράφονται επίσημα από το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, έκανε δραματική έκκληση για διεθνή δράση, μιλώντας ξεκάθαρα για πρόληψη γενοκτονίας.
Η Διχασμένη Ισραηλινή Κοινωνία και η Γραμμή Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά τις διεθνείς πιέσεις, επιμένει στην στρατιωτική οδό. Ο ίδιος κατηγορεί τους Δυτικούς συμμάχους ότι «ανταμείβουν την τρομοκρατία», ενώ το ΥΠΕΞ του Ισραήλ υποστηρίζει πως καμία εξωτερική πίεση δεν πρόκειται να αποτρέψει τη χώρα από τον «αγώνα επιβίωσης».
Ωστόσο, το εσωτερικό πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό. Το 61% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12, τάσσεται υπέρ του τερματισμού του πολέμου αν αυτό διασφαλίζει την επιστροφή των ομήρων. Το υπόλοιπο 25% στηρίζει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι ΗΠΑ: Στήριξη με Ρωγμές
Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για τον Νετανιάχου. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να παίρνει αποστάσεις σε ορισμένα ζητήματα, όπως η απελευθέρωση ομήρων χωρίς διαβούλευση με το Ισραήλ ή η άρνηση επιβολής όρων για τη Σαουδική Αραβία σε σχέση με το Τελ Αβίβ.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για άμεσες κυρώσεις ή εμπάργκο. Ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει κρίσιμος, όμως η πολιτική στήριξη μοιάζει πλέον λιγότερο αδιαπραγμάτευτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Πιθανός Μοχλός Πίεσης
Η ΕΕ έχει μεγαλύτερη οικονομική επιρροή απ’ ό,τι πολλοί φαντάζονται. Περίπου το 1/3 του ισραηλινού εμπορίου εξαρτάται από την ΕΕ, και η Συμφωνία Σύνδεσης αποτελεί θεμέλιο αυτής της σχέσης. Η αναστολή της θα απαιτούσε ομοφωνία – κάτι δύσκολο με χώρες όπως η Ουγγαρία να δηλώνουν αντίθετες – αλλά η ίδια η συζήτηση περί αναθεώρησης αποτελεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Σύμφωνα με τον Λόβατ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να στραφούν επιθετικά κατά του Ισραήλ, εν μέρει γιατί θεωρούν τον τεχνολογικά προηγμένο στρατό του σημαντικό αντίβαρο απέναντι στις απειλές από Ρωσία και Ιράν.
Το Δίλημμα των Κυρώσεων
Ο Ομάρ Μπαργούτι, συνιδρυτής του παγκόσμιου κινήματος BDS, υποστηρίζει ότι χωρίς πλήρες εμπάργκο όπλων και διακοπή οικονομικής συνεργασίας, οι πιέσεις θα παραμείνουν αναποτελεσματικές. Όπως τονίζει, το να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική και διπλωματική στήριξη χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγγέλλουν ταυτόχρονα την κατάσταση, συνιστά υποκρισία και συνενοχή.
ΚΟΣΜΟΣ
Κατάληψη πλοίου Madleen – Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ

Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις έπειτα από την κατάληψη του πλοίου Madleen από ισραηλινές ναυτικές και καταδρομικές δυνάμεις, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, περίπου 200 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Γάζας. Το πλοίο, υπό βρετανική σημαία, είχε ναυλωθεί από την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Freedom Flotilla Coalition (FFC), με σκοπό να μεταφέρει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Η ενέργεια των ισραηλινών αρχών έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις:
-
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 6 Γάλλων ακτιβιστών που επέβαιναν στο σκάφος.
-
Η Ισπανία κάλεσε τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρέσβη στην Μαδρίτη για εξηγήσεις.
-
Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Οι 12 ακτιβιστές, μεταξύ αυτών πολίτες από διάφορες χώρες, καταγγέλλουν ότι κρατούνται ως όμηροι. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ζωντανά στο δίκτυο Al Jazeera, κατά τη διάρκεια της κατάληψης έγινε χρήση χημικών ουσιών, με το πλοίο να ραντίζεται με λευκή ουσία αγνώστου σύστασης.
Στο λιμάνι του Ασντότ το πλοίο – Υπό κράτηση οι ακτιβιστές
Τα κρατικά μέσα του Ισραήλ μεταδίδουν πως οι συλληφθέντες πρόκειται να απελαθούν από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, ο χρόνος απέλασης παραμένει ασαφής, ενώ το πλοίο ρυμουλκείται προς το λιμάνι του Ασντότ.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε με ειρωνικό τόνο την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας το πλοίο «γιώτ με διεθνείς σελέμπριτι που ήρθαν για σέλφι». Υποστήριξε δε, πως η μικρή ποσότητα βοήθειας που εντοπίστηκε θα παραδοθεί στον μηχανισμό διανομής της αμερικανικής ΜΚΟ GHF που δραστηριοποιείται στη Γάζα.
Βίντεο της 7ης Οκτωβρίου στους κρατούμενους
Σε μια πρόκληση που σχολιάστηκε διεθνώς, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισράελ Κατς, ανακοίνωσε πως οι συλληφθέντες θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Όπως δήλωσε, στόχος είναι «να κατανοήσουν ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζουν».
Η απάντηση της Χαμάς
Η Χαμάς χαιρέτισε την αποστολή ως πράξη διεθνούς αλληλεγγύης, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» λόγω της κατάληψης του Madleen και της σύλληψης των ακτιβιστών.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αιτίες και η αφορμή της ολικής ρήξης στη σχέση Τραμπ και Μασκ

ΚΟΣΜΟΣ
Αστυνομικός πυροβολεί δημοσιογράφο on air στο Λος Άντζελες (βίντεο)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό καταγράφηκε ζωντανά στον αέρα στο Λος Άντζελες, όταν αστυνομικός πυροβόλησε με πλαστική σφαίρα τη δημοσιογράφο του αυστραλιανού δικτύου 9News, Lauren Tomasi, ενώ εκείνη κάλυπτε τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πόλη. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει νέο γύρο αντιδράσεων σχετικά με την αστυνομική βία και την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου.
Το βίντεο που προκαλεί οργή
Καθώς η Tomasi μετέδιδε ρεπορτάζ μπροστά στην κάμερα, αστυνομικός την στόχευσε και την πυροβόλησε, παρότι ήταν εμφανές ότι δεν αποτελούσε απειλή. Η δημοσιογράφος ούρλιαξε από τον τρόμο και τον πόνο, ενώ συνάδελφοί της και περαστικοί έσπευσαν να τη ρωτήσουν αν είναι καλά. Το σχετικό βίντεο κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας κατακραυγή και απαιτήσεις για λογοδοσία.
Κατάσταση εκτός ελέγχου στο Λος Άντζελες
Οι σκηνές αυτές εκτυλίσσονται σε μια πόλη που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική και τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE), που οδηγούν ακόμη και σε συλλήψεις πολιτών με νόμιμα έγγραφα.
Η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας –μεταξύ αυτών και της Εθνοφρουράς– έχει πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη οργή, με πολίτες να μιλούν για «στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής» και να χαρακτηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ «δικτάτορα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τραμπ: «Θα επαναφέρω την τάξη»
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μήνυμά του μέσω Truth Social, υπερασπίστηκε την απόφαση αποστολής της Εθνοφρουράς, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις «χαοτικές» και τους διαδηλωτές «βίαιες εγκληματικές ομάδες». Κατηγόρησε τις τοπικές αρχές για ανικανότητα και διαμήνυσε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα. «Αν φτύνουν τους δικούς μας, θα απαντήσουμε με χτύπημα», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Νιου Τζέρσεϊ.
Ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν έχει ενεργοποιήσει –προς το παρόν– τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807, που επιτρέπει την άμεση ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εντός των ΗΠΑ, υπονοώντας όμως ότι δεν αποκλείεται να το πράξει αν κλιμακωθεί η κρίση.
Αντιδράσεις από κυβερνήτη και διεθνείς φορείς
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την αποστολή στρατού «αντισυνταγματική» και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητή κρίση με αυταρχικά μέσα. «Αυτό δεν είναι στάση προέδρου, αλλά δικτάτορα», έγραψε στο X.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Human Rights Watch, σημείωσαν ότι είναι η πρώτη φορά από το 1965 που πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει Εθνοφρουρά χωρίς αίτημα από τοπικό κυβερνήτη.
Η κατάσταση στους δρόμους
Η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, κρότου λάμψης και συλλήψεις για να διαλύσει τα πλήθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη βία. Διαδηλωτές έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν λεωφορεία με κρατούμενους, ενώ υπήρξαν σκηνές κατά τις οποίες ομάδα αστυνομικών εγκλωβίστηκε κάτω από γέφυρα από το πλήθος.
Η 79η Ταξιαρχία Πεζικού –η μεγαλύτερη στην Καλιφόρνια– έχει ήδη αναπτυχθεί στην πόλη, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 500 πεζοναύτες στη βάση Πέντλεντον, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Αντίσταση στις μαζικές απελάσεις
Η παρουσία της Υπηρεσίας ICE στους δρόμους και τα σχέδια για 3.000 συλλήψεις τη μέρα έχουν προκαλέσει τρόμο σε κοινότητες μεταναστών, με αρκετές μηνύσεις να κατατίθενται ήδη για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Το Μεξικό, μέσω της προέδρου Κλαούντια Σέινμπαουμ, καταδίκασε τις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «η βία δεν είναι λύση».
Η επικεφαλής της οργάνωσης America’s Voice, Βανέσα Κάρντενας, σχολίασε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί εσκεμμένα κοινωνική αναταραχή, για να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού ηγέτη.
Το περιστατικό με τη δημοσιογράφο είναι ίσως η πιο σοκαριστική εικόνα ενός Λος Άντζελες που φλέγεται. Μια πόλη-σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της δημοκρατίας, μετατρέπεται σε θέατρο αντιπαράθεσης, όπου τα δικαιώματα, η δημοσιογραφία και οι ελευθερίες δέχονται ευθείες βολές – κυριολεκτικά και μεταφορικά.