Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προανακριτική για Καραμανλή: Συναγερμός στη ΝΔ για Αποφυγή Διαρροών

Σε κατάσταση εσωκομματικής επιφυλακής βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία ενόψει της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την απόλυτη κομματική πειθαρχία, αποφεύγοντας «γαλάζιες» διαρροές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερικούς τριγμούς και να τροφοδοτήσουν την αντιπολίτευση με κατηγορίες περί συγκάλυψης.

Ο φόβος των εκπλήξεων και η προσπάθεια ελέγχου

Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής κατατέθηκε από 30 βουλευτές της ΝΔ – μέλη των επιτροπών Θεσμών & Διαφάνειας και Δημόσιας Διοίκησης – προκαλώντας ήδη προβληματισμούς στο εσωτερικό του κόμματος για την επιλογή να μην υπογραφεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κυβέρνηση επιθυμεί η πρόταση να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους, αριθμός κρίσιμος τόσο για την ουσία όσο και για τη σημειολογία της ψηφοφορίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποβάθμισε τους φόβους για εσωτερικές αποκλίσεις, δηλώνοντας πως «δεν φοβόμαστε τίποτα» και εκφράζοντας βεβαιότητα ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν την πρόταση του κόμματος.

Πολιτική πίεση και μήνυμα στην αντιπολίτευση

Παράλληλα, η ΝΔ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρόταση και τα λοιπά κατηγορητήρια, τονίζοντας πως η ψήφισή τους αποτελεί τον μόνο τρόπο για την πλήρη διερεύνηση και την αποφυγή κάθε υποψίας συγκάλυψης.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, φαίνεται να επικρατεί νευρικότητα, με κύκλους της ΝΔ να εκτιμούν πως η καταψήφιση της πρότασης – έστω και από μεμονωμένους βουλευτές – θα δημιουργούσε αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει «φυγή προς τα εμπρός» μετά την κρίση που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του πρώτου εικοσαημέρου του Ιουνίου. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική, ενώ ο κ. Καραμανλής έχει το δικαίωμα να παρέμβει είτε με ομιλία είτε με υπόμνημα. Αν η πρόταση εγκριθεί, θα συγκροτηθεί ειδική προανακριτική επιτροπή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει με ταχείες διαδικασίες.

Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» φαίνεται πως θα εφαρμοστεί και εδώ: Ο πρώην υπουργός πιθανότατα θα ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο, αποφεύγοντας μακροχρόνια κοινοβουλευτική διερεύνηση.

Τι διερευνάται

Η προανακριτική θα εξετάσει τις ενέργειες Καραμανλή από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού τομέα και τη στελέχωση του ΟΣΕ. Η απόφαση για την επιτροπή βασίζεται στα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Εφέτης Ανακριτής και τα απολογητικά υπομνήματα διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών.

Η θέση της ΝΔ

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία εστιάζει στο ότι η ΝΔ «δεν στέκεται εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», παρά το γεγονός ότι – όπως τονίζεται – δεν θεωρεί τα υπάρχοντα στοιχεία επαρκή για την τεκμηρίωση ποινικής ευθύνης εις βάρος του πρώην υπουργού. Η πρόταση κατατίθεται, όπως λένε, για λόγους θεσμικής συνέπειας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικές Προκλήσεις στον OIC: Αραβικές Αντιδράσεις για Θράκη και Κύπρο

Σε διπλωματικό ναρκοπέδιο εξελίχθηκε η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η τουρκική προσπάθεια να εντάξει στο τελικό ανακοινωθέν θέσεις περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και των Τουρκοκυπρίων, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από αραβικά κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Μπαχρέιν διατύπωσαν επίσημες επιφυλάξεις για τις παραγράφους 24 και 25 της Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης, που αναφέρονται αντίστοιχα στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και στην «τουρκική» μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Οι τουρκικές αναφορές επιχείρησαν, μεταξύ άλλων, να αμφισβητήσουν το θρησκευτικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, όπως αυτός ορίζεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάννης, και να προωθήσουν την αναγνώριση των εκλεγμένων – αλλά μη νόμιμα αναγνωρισμένων – Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής.

Παράλληλα, στο ψήφισμα Αρ. 3/51, η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τις ΜΚΟ της μειονότητας, να σταματήσει τους διορισμούς ιμάμηδων και να αναγνωρίσει την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας. Ζήτησε μάλιστα την υποβολή ειδικής έκθεσης από τον Γενικό Γραμματέα του OIC.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ανέλαβε να ενισχύσει τη ρητορική πίεση, δηλώνοντας πως η μειονότητα στη Θράκη στερείται βασικών δικαιωμάτων και ότι το «τουρκοκυπριακό κράτος» παραμένει αδικαιολόγητα απομονωμένο.

Η απάντηση της Αθήνας υπήρξε άμεση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνοτική, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα, υπενθύμισε πως τα δικαιώματα της Μειονότητας προστατεύονται πλήρως, σε πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Αθήνα τόνισε ότι το πλαίσιο λύσης καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και η ρητορική της Άγκυρας υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για επανεκκίνηση των συνομιλιών και οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Η σθεναρή αντίδραση των αραβικών χωρών αποδείχθηκε καθοριστική για την αποτροπή μονομερών τουρκικών προωθήσεων, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και στον ισλαμικό κόσμο η εργαλειοποίηση μειονοτικών θεμάτων και γεωπολιτικών διεκδικήσεων βρίσκει πλέον σθεναρά αναχώματα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μαρινάκης: Χρονοδιάγραμμα για Άδειες, Σιωπή για Streaming και ΜΑΚ TV

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανήλθε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Παρά τις ανακοινώσεις, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε σημαντικά ζητήματα όπως η αδειοδότηση των θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΜΑΚ TV, καθώς και στο αφορολόγητο καθεστώς των υπηρεσιών streaming στην Ελλάδα.

Χρονικά Ορόσημα και “Μεταρρύθμιση”

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την υποχρέωση αδειοδότησης των μέσων ως «μεταρρύθμιση» που απορρέει, όπως δήλωσε, από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικότερα:

  • Το σχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο.

  • Η ρύθμιση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο.

Παρότι έκανε λόγο για διαβουλεύσεις με ιδιοκτήτες και ενώσεις δημοσιογράφων, δεν έγινε καμία αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο βάσει Συντάγματος αποτελεί την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τη χορήγηση αδειών.

Τα “Θολά Σημεία”

Εντύπωση προκαλεί η απουσία αναφοράς στους θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, παρότι βρίσκονται σε νομικό και ρυθμιστικό κενό, λειτουργώντας χωρίς πλήρη αδειοδότηση. Παράλληλα, κανένα σχόλιο δεν έγινε για τις streaming πλατφόρμες, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν εκτός φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα στην αγορά των οπτικοακουστικών μέσων.

Υποσχέσεις και Εκκρεμότητες

Το ζήτημα της αδειοδότησης απασχολεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και χρόνια. Κατά το παρελθόν, έχουν δοθεί πολλαπλές κυβερνητικές υποσχέσεις, έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας, καταρτίστηκαν σχέδια νόμου, ενώ δόθηκαν και πόροι σε εξωτερικούς συνεργάτες για τη σύνταξη μελετών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ολοκληρωμένο και εφαρμοσμένο πλαίσιο.

Η νέα παρέμβαση Μαρινάκη, αν και τοποθετεί χρονοδιαγράμματα, δεν διαλύει τις αμφιβολίες για την πραγματική πρόθεση ή ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ριζική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Το ερώτημα παραμένει: θα είναι αυτή η παρέμβαση η οριστική, ή άλλη μια σελίδα στις πολυετείς καθυστερήσεις;

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέμβαση Μάκη Παπαδόπουλου για το θέμα της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΕ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος καλεί τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει τις παρεμβάσεις και να σεβαστεί τη διαδικασία του Υπουργείου Εσωτερικών

«Μιλάει ο Δήμαρχος Καβάλας για πολιτικές σκοπιμότητες; Έλεος κάπου!»

Παρέμβαση με αιχμές προς τη δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Καβάλας πραγματοποίησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής μας”, Μάκης Παπαδόπουλος, αναφορικά με την υπόθεση της ανανέωσης της θητείας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου, την τελική απόφαση έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τη διοίκηση του Δήμου να σεβαστεί την προβλεπόμενη διαδικασία και να σταματήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική για προσπάθεια “νομιμοποίησης” μιας παράνομης, όπως τη χαρακτηρίζει, πράξης μέσω επίκλησης στο πρόσωπο της σημερινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

Μάκης Παπαδόπουλος:
«Μιλάει ο Δήμαρχος Καβάλας για πολιτικές σκοπιμότητες; Έλεος κάπου!»

Είναι θετικό που ο Δήμαρχος Καβάλας παραδέχτηκε ότι, στο θέμα της ανανέωσης της θητείας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ, την τελική απόφαση την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ας αφήσει όμως το Υπουργείο Εσωτερικών… “ήσυχο” να αποφασίσει με βάση τη σχετική εγκύκλιο, χωρίς τις γνωστές πολιτικές παρεμβάσεις, και ας αρχίσει να προετοιμάζεται για την προκήρυξη…

Το πιο λυπηρό όμως είναι που τόσο η Διοίκηση του Δήμου όσο και γνωστοί κύκλοι συμφερόντων της πόλης επικαλούνται το πρόσωπο της σημερινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ για να “νομιμοποιήσουν” μία παράνομη πράξη. Αυτό και αν είναι πολιτική σκοπιμότητα και εκμετάλλευση!

Τα υπόλοιπα μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en