Quantcast
Connect with us

ΝΕΣΤΟΣ

Δεληκάρη: Μάχη για περισσότερο νερό στον Νέστο

Την παραμονή της φετινής ποσότητας αρδευτικού νερού στα περσινά επίπεδα για την πεδιάδα του Νέστου ανακοίνωσε η Αγγελική Δεληκάρη, ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις και επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαρκή πίεση και μεταφορά των ανησυχιών της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών, σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο της επαρκούς άρδευσης για τις καλλιέργειες της περιοχής.

Οριακή επάρκεια για τις ανάγκες των αγροτών

«Η ποσότητα του νερού επαρκεί οριακά για την κάλυψη των μεγάλων αρδευτικών αναγκών», επισημαίνει η κ. Δεληκάρη, προσθέτοντας ότι το θέμα τέθηκε εκ νέου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο, κατά τη διάρκεια σημερινής τους επικοινωνίας.

Η απόφαση περιλαμβάνει μηνιαία επανεξέταση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες του Πρωτογενούς Τομέα.

Συνεχής αγώνας για τους παραγωγούς του Νέστου

Η κ. Δεληκάρη διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας νερού, στηρίζοντας έμπρακτα τους παραγωγούς της περιοχής:

«Μένω σταθερά δίπλα στον κόσμο της παραγωγής και του Πρωτογενούς Τομέα του Νέστου. Η επαρκής άρδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης», δήλωσε.

Click to comment

Απάντηση

ΝΕΣΤΟΣ

Προς λύση το αρδευτικό πρόβλημα του κάμπου Νέστου

Μια κρίσιμη συνάντηση για το αρδευτικό μέλλον του κάμπου του Νέστου πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δημάρχου Νέστου και προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σάββα Μιχαηλίδη, και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Στο επίκεντρο η πρόταση για νέο φράγμα

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση πρότασης για μόνιμη λύση στην άρδευση του κάμπου, μέσω της σύνταξης μελέτης για τη δημιουργία φράγματος στην περιοχή. Το σημείο κατασκευής του φράγματος θα υποδειχθεί από τη μελέτη, ενώ στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ριζικά το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του αγροτικού τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε θετική πρόθεση, τονίζοντας ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της μελέτης και θα επανέλθει σύντομα με απάντηση.

Ανάγκη για αυτονομία και αποδοτική διαχείριση υδάτων

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως η πρόταση είναι αποτέλεσμα σύσκεψης των ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς με αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση του φράγματος Θησαυρού. Όπως τονίστηκε, το υπάρχον σύστημα δεν επιτρέπει παροχή αρδευτικού νερού παρά μόνο μετά από παραγωγή ενέργειας, ενώ υπάρχει και θεσμικό κενό καθώς η Διεύθυνση Υδάτων δηλώνει αναρμόδια για τη λειτουργία του μηχανισμού μεταφοράς.

«Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση»

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός ενός νέου φράγματος μπορεί να λύσει το πρόβλημα άρδευσης για δεκαετίες, ενώ θα καταστήσει αποδοτικό και το έργο που κατασκευάζεται στον κάμπο της Π.Ε. Ξάνθης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο σκοπός είναι να καταστεί αποδοτικό το νέο έργο στην Ξάνθη και να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα του κάμπου μας. Η δημιουργία ενός νέου φράγματος θα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της γεωργίας στην περιοχή.»

Η αναμονή πλέον στρέφεται στην ανταπόκριση του Υπουργείου και την πρόοδο της πρότασης, που μπορεί να μεταμορφώσει την αγροτική παραγωγή στον Νομό Καβάλας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Φλωρίδη – Μιχαηλίδη στην Καβάλα για Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη

Σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση είχε στην Καβάλα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και συνεργατικό κλίμα, και επικεντρώθηκε σε σημαντικά θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επί τάπητος οι ανάγκες της Περιφέρειας

Ο κ. Μιχαηλίδης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ, έθεσε υπόψη του Υπουργού τις προκλήσεις και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Περιφέρειας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής αυτοτέλειας, στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και στη στήριξη των μικρότερων δικαστικών μονάδων της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Φλωρίδης αναγνώρισε τη σημασία της ενδυνάμωσης της αποκέντρωσης και της βελτίωσης της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος σε περιφερειακό επίπεδο.

Επίσκεψη στον Δήμο Νέστου

Ο Υπουργός αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του δημάρχου Νέστου να επισκεφθεί την περιοχή το επόμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Θα χαρώ να επισκεφθώ σύντομα τον Δήμο Νέστου, για να γνωρίσω από κοντά τις φυσικές ομορφιές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής».

Η επίσκεψη αναμένεται να περιλαμβάνει επαφές με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ενώ αποτελεί ευκαιρία για ανάδειξη των δυνατοτήτων ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσία του Γιώργου Φλωρίδη στην Καβάλα και η επικοινωνία του με την αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπογραμμίζουν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ κράτους και τοπικής διοίκησης, σε μια περίοδο που ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και της δικαστικής λειτουργίας στην περιφέρεια.

DNews Widget
Continue Reading

ΝΕΣΤΟΣ

Λιοντάρια ζούσαν στον Νέστο μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.!

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Βαλκανικής χερσονήσου ήρθε ξανά στο φως μέσα από μια ανάρτηση της σελίδας “Balkan Traveler”, η οποία μας θυμίζει πως τα λιοντάρια κάποτε περιπλανούνταν στις περιοχές του Νέστου, της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, τα λιοντάρια εξαφανίστηκαν πλήρως από τα Βαλκάνια τον 3ο αιώνα μ.Χ., βάζοντας τέλος σε μια εποχή κατά την οποία το κυνήγι του λιονταριού αποτελούσε σύμβολο εξουσίας και ανδρείας, ειδικά για τους αρχαίους Μακεδόνες και Θράκες βασιλείς.

Η μαρτυρία του Ηροδότου και η εκστρατεία του Ξέρξη

Ο Ηρόδοτος, πατέρας της Ιστορίας, αναφέρει ότι λιοντάρια ζούσαν γύρω από τον Νέστο, στον Άθω, και στους ποταμούς Αξιό και Γαλλικό. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο είναι το περιστατικό που περιγράφει κατά την εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας (5ος αιώνας π.Χ.), όταν λιοντάρια κατασπάραξαν τις καμήλες του περσικού στρατού, στα παραποτάμια δάση της Μακεδονίας – ένα εντυπωσιακό επεισόδιο που αποκαλύπτει τη φυσική παρουσία των μεγάλων αυτών θηρίων στην περιοχή.

Τα λιοντάρια ως πολιτισμικό και συμβολικό στοιχείο

Από την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες έως τα μαρμάρινα λιοντάρια της Χαιρώνειας και της Αμφίπολης, τα επιβλητικά αιλουροειδή αποτέλεσαν σύμβολο δύναμης, μεγαλείου και μνήμης στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο πως συνδέθηκαν με ταφικά μνημεία ηρώων και βασιλέων, αντανακλώντας τόσο τον φυσικό όσο και τον μυθολογικό τους ρόλο.

Ο αφανισμός του βαλκανικού λιονταριού

Η σταδιακή εξαφάνιση των λιονταριών στη Βαλκανική ξεκίνησε περί το 300 π.Χ., κυρίως λόγω εντατικού κυνηγιού – τόσο από ευγενείς για λόγους αναψυχής, όσο και για τη μεταφορά τους στις ρωμαϊκές αρένες, όπου χρησιμοποιούνταν σε θεάματα θανάτου.

Το λιοντάρι της περιοχής, γνωστό ως βαλκανικός λέων, ήταν υποείδος του ασιατικού λιονταριού, με το οποίο έχει συγγένεια, αλλά διέφερε σε κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά λόγω γεωγραφικής απομόνωσης.

Ένας ξεχασμένος κόσμος

Η ανάρτηση του Balkan Traveler επαναφέρει στη μνήμη έναν σχεδόν μυθικό ζωικό κόσμο της αρχαίας Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η φύση και η ιστορία συμπορεύονταν άλλοτε με τρόπους που σήμερα μοιάζουν αδιανόητοι. Οι δάσες της Θράκης, τα ποτάμια της Μακεδονίας και τα ορεινά της Χαλκιδικής κάποτε αντηχούσαν από τον βρυχηθμό του λιονταριού — ενός βασιλιά που δεν άφησε μόνο απολιθώματα, αλλά και πολιτισμικά αποτυπώματα ανεξίτηλα στον χρόνο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en