Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πάσχα | Πόσο κακό κάνει στην υγεία μας

Απρόσμενα ιατρικά προβλήματα μπορεί να επιφέρει η κούραση και το άγχος προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο, μεταξύ αυτών εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις περιόδους των εορτών και κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Για να αποφύγετε λοιπόν μια απρόσμενη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Πατσουράκος συμβουλεύει:

Διαχειριστείτε το άγχος

Η επιθυμία των ανθρώπων για εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και προετοιμασιών, προκειμένου να περάσουν υπέροχες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, να φέρει προστριβές με τους οικείους ακόμα και θυμό. Η διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Γιορτάστε χωρίς υπερβολές

Η ευκαιριακή, χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία επιτείνει το άγχος, το κάπνισμα και απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο.

Ασκηθείτε και ξεκουραστείτε

Οι πασχαλινές διακοπές προσφέρονται για επιπλέον δραστηριότητες, λόγω της αφθονίας ελεύθερου χρόνου. Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο και γενικά ασκηθείτε περισσότερο. Έτσι, θα μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους που ελλοχεύει εξαιτίας της παρέκκλισης από το σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, μη χάσετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Ακολουθείτε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή

Η ανεμελιά των ημερών, η χαλάρωση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, αλλά και της ψυχολογίας που προσφέρουν οι γιορτινές μέρες δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.

Σχεδιάστε προσεκτικά το ταξίδι

Όσοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα μακριά από το σπίτι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν σχεδιάσει το επικείμενο ταξίδι τους λεπτομερώς.

Σημαντικό είναι το ταξίδι να σχεδιαστεί εφόσον η κατάσταση της καρδιακής υγείας είναι σταθερή και ελέγχεται επαρκώς. Επίσης, τόσο το μέσο μεταφοράς όσο και ο προορισμός θα πρέπει να επιλεχθεί κατόπιν συζήτησης με τον καρδιολόγο.

Το υψηλό υψόμετρο του τόπου προορισμού είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την απόφαση για τον τόπο προορισμού. Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 2.000 μέτρα) εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.

Σημειωτέον ότι, στην τσάντα τους θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνουν και ένα σημείωμα του καρδιολόγου για την πάθησή τους. Παράλληλα, πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην περίπτωση παράτασης των διακοπών τους για τον οποιονδήποτε λόγο.

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που νιώσετε πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, το λαιμό ή στο στομάχι, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, ζαλάδα ή αίσθημα κόπωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υφίσταται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Οι καρδιοπαθείς πρέπει να μην αγχώνονται και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ό,τι βλάπτει την υγεία της καρδιάς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν ευχάριστα τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατσουράκος.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή η δράση έχει σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010-2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως έντονες πλημμύρες, και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών-διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμα πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Το Σχέδιο Δράσης παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στις Αρχές από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας | «Άμεσα η ιχνηλάτηση ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον»

Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές για την έξαρση της μηνιγγίτιδας και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, με το τελευταίο να είναι αυτό μιας 42χρονης γυναίκας, η οποία παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Ρίου.

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, εμετός, δυσκαμψία αυχένα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται μόνο στα νοσοκομεία. Μόλις υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα μεταφέρονται εκεί γιατί πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση ούτως ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον αλλά και το πιο ευρύ».

Σύμφωνα με την κα Παγώνη:

«Φέτος το κακό είναι ότι η μηνιγγίτιδα είναι σε έξαρση συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος είναι αρκετά τα περιστατικά και αυτό που προβλημάτισε είναι ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαμε τα περιστατικά της Πάτρας. Τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, αυτό που μας προβληματίζει είναι η μηνιγγίτιδα για τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Να πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία να αντιμετωπιστούν για να μην έχουμε τις επιπλοκές που φοβόμαστε».

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια γνωστή πρακτική κατά την οποία τρώτε όλο το φαγητό σας σε ένα οκτάωρο «παράθυρο» και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en