Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία | Νέες τεχνολογίες στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση παθήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Για τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος, αλλά και για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων, ο καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Τσαλής.

Οι χειρουργικές παθήσεις του ήπατος των χοληφόρων και του παγκρέατος βαίνουν αυξανόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών στα επόμενα 20 χρόνια ενδεχομένως το ηπακυτταρικό καρκίνωμα να είναι πρώτο σε συχνότητα, ενώ την ίδια αλματώδη αύξηση παρουσιάζει και το καρκίνωμα του παγκρέατος. Ελάχιστοι ασθενείς ζούν περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ μόνο το 10%, ή και λιγότερο επιβιώνει μια δεκαετία. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει την επανάσταση στην χειρουργική των αυτών των παθήσεων, καθώς οι χειρουργοί μπορούν πλέον να κάνουν ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, λαπαραροσκοπικά με τη χρήση βίντεο που αντικαθιστά τον προσοφθάλμιο φακό και τους δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν μέσα από μια οθόνη την πορεία της επέμβασης.

Οι χειρουργοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την επέμβαση σε τρισδιάστατη απεικόνιση και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να την χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με μια χρωστική,  ενώ θεραπευτικά μπορούν να «κάψουν» τους όγκους με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, μικροκυμάτων ή με τη δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη από τους οποίους μπορεί να «μπει» το χημειοθεραπευτικό και να καταστρέψει τους όγκους.

«Δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται γι αυτές τις παθήσες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι σχετίζονται με το περιβάλλον, αλλά κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέτος ευθύνεται για την μεγάλη αύξηση των όγκων στο παχύ έντερο, το 2/3 των οποίων θα δώσουν ηπατικές μεταστάσεις και ο ασθενής δεν θα πεθάνει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο (γιατί αυτός μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί) αλλά από την μετάσταση στο ήπαρ. Το ίδιο ισχύει και για τις παθήσεις του παγκρέατος όπου ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες. Δεν είναι τελείως ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Σίγουρα φταίει το κάπνισμα ενοχοποιείται όμως πολύ και το αλκοόλ γιατί αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη μιας χρόνιας παγκρεατίτιδας η οποία με τη σειρά της, λόγω χρόνιου ερεθισμού, θα δώσει κάποια στιγμή ένα νεοπλάσματα παγκρέατος» αναφέρει ο κ. Τσαλής.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει επανάσταση

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαλής, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ανάπτυξη ειδικών εργαλείων έχουν φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Ως παράδειγμα αναφέρει τη χρήση βίντεο στη λαπαροσκοπική χειρουργική το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χειρουργούν οι γιατροί. «Με δεδομένο ότι ακόμη και αν θέλαμε να κάνουμε λαπαροσκοπικά χειρουργική αν δεν είχαμε το βιντεοπροβολέα να μας δείχνει στην οθόνη για να μπορούμε να συνεργαστούμε, η δυνατότητα να συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι στο χειρουργείο και να χειρουργήσουν ήταν πολύ περιορισμένη διότι θα έπρεπε να βλέπουν από ένα προσοφθάλμιο φακό, ενώ έτσι βλέπουμε όλη την οθόνη» εξηγεί ο κ. Τσαλής. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι επειδή δεν γίνονται μεγάλες τομές η ταλαιπωρία του ασθενή είναι μικρότερη, καθώς κινητοποιείται γρηγορότερα, έχει ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά και λιγότερες επιπλοκές.

«Ενας άλλος τομέας που έχει αναπτυχθεί είναι η καλύτερη απεικόνιση. Έχουμε φτάσει στη τρισδιάστατη απεικόνιση αφού μετά την αξονική τομογραφία και τη μαγνητική τομογραφία γίνεται ανασύνθεση και μπορούμε να δούμε καλύτερα, πχ. ποια είναι τα όρια της εκτομής ενός όγκου στο ήπαρ το οποίο είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο και πολύ αγγειοβριθές όργανο (άρα χάνουμε πολύ αίμα). Επομένως με την τρισδιάστατη απεικόνιση προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε την επέμβαση που θα κάνουμε. Ένας άλλος τομέας μετά την τρισδιάστατη απεικόνιση είναι η απεικόνιση με διάφορες ουσίες. Μετά το 2015 άρχισε η χρήση του πράσινου της ινδοκυανίνης για την απεικόνιση των διαφόρων δομών ή και όγκων στο ήπαρ, στο πάγκρεας, στα χοληφόρα, για την απεικόνιση της ανατομίας κυρίως των χολαγγείων και των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε στο χειρουργείο. Γιατί ναι μεν έχουμε μία 3D απεικόνιση αλλά πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα και στο χειρουργείο να βεβαιώσουμε ότι έχουμε πραγματικά, πχ. την πυλαία φλέβα. Δηλαδή γίνεται ένας συνδυασμός της 3D απεικόνισης και της χρήσης του πράσινου της ινδοκυανίνης και σε αυτό στο νοσοκομείο Παπανικολάου είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Τσαλής.

Οι νέες θεραπευτικές τεχνικές

Οι ραδιοσυχνότητες, τα μικροκύματα, οι υψηλής συχνότητας υπέρηχοι και η δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη είναι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας. «Οι ραδιοσυχνότητες είναι απλώς ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο έχει υψηλή συχνότητα. Έχουμε μία γεννήτρια την οποία βάζουμε στην πρίζα, παίρνει το ρεύμα της πρίζας που είναι περίπου 45 Hertz και το ανεβάζει στην συχνότητα των ραδιοκυμάτων, δηλαδή στις 500.000 Hertz. Με αυτό τον τρόπο επειδή το ρεύμα που χρησιμοποιούμε είναι εναλλασσόμενο, μπαίνει στον όγκο. Ο όγκος έχει τα κύτταρα και το κάθε κύτταρο έχει μέσα το “νερό” του με τους ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες έχουν πολικότητα και όταν αλλάζει η συχνότητα του ρεύματος αναγκάζονται και τα ιόντα που είναι μέσα στα κύτταρα να δονούνται. Επειδή αλλάζει η πολικότητα σε αυτή την περίπτωση αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία και καταστρέφεται ο όγκος. Τα ίδιο περίπου ισχύει και για τα μικροκύματα. Με τον ίδιο μηχανισμό ακριβώς καταστρέφονται οι όγκοι γιατί αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία στον όγκο με ορισμένες προϋποθέσεις. Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν και κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται για να μην κάνουμε κακό. Γιατί στο τέλος αν δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε κακό» εξηγεί ο κ. Τσαλής.

Μία τελευταία εξέλιξη, όπως αναφέρει ο κ. Τσαλής, είναι η δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη. Το χημειοθεραπευτικό που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια θα βρει ανοιχτούς τους πόρους και θα πάει μέσα στο κύτταρο και θα καταστρέψει τον όγκο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 17η χρονιά η γιορτή καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

O Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων διοργανώνουν τη Γιορτή Καλαμποκιού,πραγματοποίησε  για 17η χρονιά στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αντιφιλίππων το Σάββατο 20 Ιουλίου 8:30 το βράδυ.
Στο χώρο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν  την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν ψητό και βραστό καλαμπόκι, καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως την μπομπότα και το χαβίτσι. Επίσης, θα μπορούν να προμηθευτούν ωμά καλαμπόκια και καλαμποκίσιο αλεύρι συνοδευμένο από συνταγή μπομπότας.
https://www.youtube.com/watch?v=cUWqZ0PBWKU

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πνιγμός ηλικιωμένου στην ακτή του Περιγιαλίου (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Το μεσημέρι  της Κυριακής 21 Ιουλίου ηλικιωμένος 70χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην Ακτή του Περιγιαλίου.Από την κόρη του έγινε αντιληπτό ότι έχασε τις αισθήσεις και άμεση ήταν η βοήθεια του ναυαγοσώστη, ο οποίος του παρείχε τις πρώτες βοήθειες, στο σημείο άμεσα βρέθηκε και το ΕΚΑΒ Καβάλας!Δυστυχώς ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στο Γ.Ν.Κ. ,όπου και αναμένεται το επίσημο πόρισμα, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια και πιο συγκεκριμένα από ανακοπή καρδιάς.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγική η έναρξη του “Cosmopolis 2019” (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Για ακόμη μία χρονιά το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πολυπολιτισμικότητας και της ένωσης των λαών έγινε πραγματικότητα!Το Φεστιβαλ Cosmopolis και φέτος γέμισε με χρώμα και πολιτισμούς την ιστορική συνοικία της Παναγίας!Δυναμικά, όπως αρμόζει στη διοργάνωση, άρχισε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 στην παλιά πόλη της Καβάλας, το έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis. Η οδός Θεοδώρου Πουλίδουκατακλύστηκε από κόσμο, ενώ στην κεντρική σκηνή, στην πλατεία Μοχάμετ Άλι, έγινε η επίσημη έναρξη. Δυναμική ήταν και η παρουσία των μουσικών σχημάτων που «άνοιξαν την αυλαία» στο φρούριο.Παρουσιαστής της τελετής έναρξη ο ξεχωριστός και αγαπημένος ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, ενώ τπις επόμενες ημέρες αναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κομνηνός και Μαρία Παπάζογλου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Για ακόμη μία χρονιά το ”Ήλιος και Πέτρα” ενώθηκε με το Cosmopolis (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Για ακόμη μία χρονιά το ”Ήλιος και Πέτρα” ενώθηκε με το Cosmopolis. Το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου αποστολές από το Cosmopolis βρέθηκαν στο Ακόντισμα εκεί όπου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μαγική πολυπολιτισμική εμπειρία!

Το φεστιβάλ Ήλιος και Πέτρα διεξάγεται  εδώ και 32 χρόνια το 2012 συνενώθηκε με το φεστιβάλ cosmopolis στους Χορούς του Κόσμου. Η διάρκεια διεξαγωγής ήταν 5 μέρες στις αρχές Ιουλίου σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θάσο. Απευθυνόταν σε κοινό όλων των ηλικιών με μεγάλη συμμετοχή.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν η προβολή και τουριστική ανάπτυξη του τόπου καθώς επίσης έδινε την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα υπερθέαμα γεμάτο από ήχους και χρώματα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο οργανωτικός φορέας του φεστιβάλ ήταν η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης ενώ οι πηγές χρηματοδότησης του κατά τη διάρκεια των χρόνων ήταν η Νομαρχεία Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και διάφοροι χορηγοί.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ