Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία | Νέες τεχνολογίες στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση παθήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Για τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος, αλλά και για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων, ο καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Τσαλής.

Οι χειρουργικές παθήσεις του ήπατος των χοληφόρων και του παγκρέατος βαίνουν αυξανόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών στα επόμενα 20 χρόνια ενδεχομένως το ηπακυτταρικό καρκίνωμα να είναι πρώτο σε συχνότητα, ενώ την ίδια αλματώδη αύξηση παρουσιάζει και το καρκίνωμα του παγκρέατος. Ελάχιστοι ασθενείς ζούν περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ μόνο το 10%, ή και λιγότερο επιβιώνει μια δεκαετία. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει την επανάσταση στην χειρουργική των αυτών των παθήσεων, καθώς οι χειρουργοί μπορούν πλέον να κάνουν ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, λαπαραροσκοπικά με τη χρήση βίντεο που αντικαθιστά τον προσοφθάλμιο φακό και τους δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν μέσα από μια οθόνη την πορεία της επέμβασης.

Οι χειρουργοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την επέμβαση σε τρισδιάστατη απεικόνιση και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να την χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με μια χρωστική,  ενώ θεραπευτικά μπορούν να «κάψουν» τους όγκους με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, μικροκυμάτων ή με τη δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη από τους οποίους μπορεί να «μπει» το χημειοθεραπευτικό και να καταστρέψει τους όγκους.

«Δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται γι αυτές τις παθήσες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι σχετίζονται με το περιβάλλον, αλλά κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέτος ευθύνεται για την μεγάλη αύξηση των όγκων στο παχύ έντερο, το 2/3 των οποίων θα δώσουν ηπατικές μεταστάσεις και ο ασθενής δεν θα πεθάνει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο (γιατί αυτός μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί) αλλά από την μετάσταση στο ήπαρ. Το ίδιο ισχύει και για τις παθήσεις του παγκρέατος όπου ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες. Δεν είναι τελείως ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Σίγουρα φταίει το κάπνισμα ενοχοποιείται όμως πολύ και το αλκοόλ γιατί αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη μιας χρόνιας παγκρεατίτιδας η οποία με τη σειρά της, λόγω χρόνιου ερεθισμού, θα δώσει κάποια στιγμή ένα νεοπλάσματα παγκρέατος» αναφέρει ο κ. Τσαλής.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει επανάσταση

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαλής, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ανάπτυξη ειδικών εργαλείων έχουν φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Ως παράδειγμα αναφέρει τη χρήση βίντεο στη λαπαροσκοπική χειρουργική το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χειρουργούν οι γιατροί. «Με δεδομένο ότι ακόμη και αν θέλαμε να κάνουμε λαπαροσκοπικά χειρουργική αν δεν είχαμε το βιντεοπροβολέα να μας δείχνει στην οθόνη για να μπορούμε να συνεργαστούμε, η δυνατότητα να συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι στο χειρουργείο και να χειρουργήσουν ήταν πολύ περιορισμένη διότι θα έπρεπε να βλέπουν από ένα προσοφθάλμιο φακό, ενώ έτσι βλέπουμε όλη την οθόνη» εξηγεί ο κ. Τσαλής. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι επειδή δεν γίνονται μεγάλες τομές η ταλαιπωρία του ασθενή είναι μικρότερη, καθώς κινητοποιείται γρηγορότερα, έχει ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά και λιγότερες επιπλοκές.

«Ενας άλλος τομέας που έχει αναπτυχθεί είναι η καλύτερη απεικόνιση. Έχουμε φτάσει στη τρισδιάστατη απεικόνιση αφού μετά την αξονική τομογραφία και τη μαγνητική τομογραφία γίνεται ανασύνθεση και μπορούμε να δούμε καλύτερα, πχ. ποια είναι τα όρια της εκτομής ενός όγκου στο ήπαρ το οποίο είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο και πολύ αγγειοβριθές όργανο (άρα χάνουμε πολύ αίμα). Επομένως με την τρισδιάστατη απεικόνιση προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε την επέμβαση που θα κάνουμε. Ένας άλλος τομέας μετά την τρισδιάστατη απεικόνιση είναι η απεικόνιση με διάφορες ουσίες. Μετά το 2015 άρχισε η χρήση του πράσινου της ινδοκυανίνης για την απεικόνιση των διαφόρων δομών ή και όγκων στο ήπαρ, στο πάγκρεας, στα χοληφόρα, για την απεικόνιση της ανατομίας κυρίως των χολαγγείων και των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε στο χειρουργείο. Γιατί ναι μεν έχουμε μία 3D απεικόνιση αλλά πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα και στο χειρουργείο να βεβαιώσουμε ότι έχουμε πραγματικά, πχ. την πυλαία φλέβα. Δηλαδή γίνεται ένας συνδυασμός της 3D απεικόνισης και της χρήσης του πράσινου της ινδοκυανίνης και σε αυτό στο νοσοκομείο Παπανικολάου είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Τσαλής.

Οι νέες θεραπευτικές τεχνικές

Οι ραδιοσυχνότητες, τα μικροκύματα, οι υψηλής συχνότητας υπέρηχοι και η δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη είναι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας. «Οι ραδιοσυχνότητες είναι απλώς ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο έχει υψηλή συχνότητα. Έχουμε μία γεννήτρια την οποία βάζουμε στην πρίζα, παίρνει το ρεύμα της πρίζας που είναι περίπου 45 Hertz και το ανεβάζει στην συχνότητα των ραδιοκυμάτων, δηλαδή στις 500.000 Hertz. Με αυτό τον τρόπο επειδή το ρεύμα που χρησιμοποιούμε είναι εναλλασσόμενο, μπαίνει στον όγκο. Ο όγκος έχει τα κύτταρα και το κάθε κύτταρο έχει μέσα το “νερό” του με τους ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες έχουν πολικότητα και όταν αλλάζει η συχνότητα του ρεύματος αναγκάζονται και τα ιόντα που είναι μέσα στα κύτταρα να δονούνται. Επειδή αλλάζει η πολικότητα σε αυτή την περίπτωση αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία και καταστρέφεται ο όγκος. Τα ίδιο περίπου ισχύει και για τα μικροκύματα. Με τον ίδιο μηχανισμό ακριβώς καταστρέφονται οι όγκοι γιατί αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία στον όγκο με ορισμένες προϋποθέσεις. Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν και κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται για να μην κάνουμε κακό. Γιατί στο τέλος αν δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε κακό» εξηγεί ο κ. Τσαλής.

Μία τελευταία εξέλιξη, όπως αναφέρει ο κ. Τσαλής, είναι η δημιουργία μη αναστρέψιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη. Το χημειοθεραπευτικό που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια θα βρει ανοιχτούς τους πόρους και θα πάει μέσα στο κύτταρο και θα καταστρέψει τον όγκο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναστατική Αυτοάμυνα | Απολογούνται σήμερα οι κατηγορούμενοι για την τρομοκρατική οργάνωση

Δημοσιεύτηκε

στις

Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης δίνουν σήμερα οι δυο κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» στην οποία αποδίδεται σειρά «χτυπημάτων» στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε Πρεσβείες.

Οι κατηγορούμενοι, 41 και 45 ετών αντίστοιχα, είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών, της διακεκριμένης περίπτωση όπλων, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται στη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019 η οποία, σύμφωνα με τις αρχές , αποτέλεσε την αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης.

Τότε, το όπλο του 41χρονου εκπυρσοκρότησε κατά λάθος και τραυμάτισε τον 46χρονο συνεργό τους ο οποίος αναζητείται καθώς εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης.

Μέσα από τη ΓΑΔΑ με μήνυμα του, που ανέβηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο 41χρονος έδωσε το στίγμα του για την στάση που θα τηρήσει δηλώνοντας αθώος.

«Για άλλη μια φορά βρίσκομαι στη ΓΑΔΑ, κατηγορούμενος για πράξεις που δεν έχω κάνει και στην ουσία είναι επειδή για άλλη μια φορά δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι ενάντια στο κράτος και την εξουσία. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η αντιτρομοκρατική δεν με πτοούν. Θα συνεχίσω να παλεύω ακλόνητος είτε έξω είτε μέσα από τις φυλακές» ανέφερε στο μήνυμα του ο κατηγορούμενος που είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια για σχέση με τον «Επαναστατικό Αγώνα» και αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα της γιάφκας του Χολαργού
Οι αρχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα- γιάφκα του Χολαργού τα οποία μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα πρόσωπα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τα όπλα ενώ αποκωδικοποιείται το υλικό από στικάκια, υπολογιστές αλλά και κινητά σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν σχέδια για πιθανούς στόχους της οργάνωσης καθώς θεωρείται πως η Οργάνωση ετοίμαζε «χτύπημα» τις επόμενες ημέρες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μία προσαγωγή στα Εξάρχεια, σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης

Δημοσιεύτηκε

στις

Μία προσαγωγή έγινε πριν λίγο από τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου είναι από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου υπό κατάληψη.

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας 42 και η περιοχή είναι αποκλεισμένη, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το κτίριο στα Εξάρχεια είχε εκκενωθεί από την αστυνομία τον περασμένο Απρίλιο, αλλά μετά από λίγες ημέρες έγινε και πάλι κατάληψη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αστυνομία εκτιμά πως μέσα βρίσκονται περισσότεροι από εκατό αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου θα γίνει η ταυτοποίησή τους, και  στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κιφνίδης | Πυροβολισμός από μπροστά και όχι πισώπλατα στην “Δολοφονία της Καντίνας”

Δημοσιεύτηκε

στις

Πυροβολισμό στην κοιλιακή χώρα από μπροστά από κυνηγετική καραμπίνα δέχτηκε τελικά ο άτυχος 59χρονος ιδιοκτήτης της καντίνας που “βάφτηκε με αίμα”.

Όπως έκανε γνωστό στο enanews.gr ο 59χρονος δέχτηκε τελικά πυροβολισμό από μπροστά και όχι πισώπλατα όπως μετέφεραν τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Υπολογίζεται ότι η δολοφονία έγινε περίπου στις 17:00 – 18:00 το απόγευμα της Κυριακής. 

Ακούστε τα όσα μετέφερε ο κ. Κιφνίδης στο enanews.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Πηγές για σύλληψη του δράστη στην δολοφονία της καντίνας που “βάφτηκε με αίμα”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες συνελήφθη και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο δράστης της δολοφονίας στις Κρηνίδες.

Πρόκειται για έναν 49χρονο από την Καβάλα φίλο του θύματος, ο οποίος  κάτω από την επήρεια αλκοόλ  φέρεται να διαφώνησε με τον άτυχο 59χρονο για προσωπικούς λόγους και προχώρησε στην αποτρόπαια αυτή πράξη.

Οι τελευταίες πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο ότι το θύμα δέχτηκε πυροβολισμό από μπροστά και πιο συγκεκριμένα μεταξύ αριστερού χεριού και αγκώνα ενώ ο θάνατος φαίνεται πως ήταν ακαριαίος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ