Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικά μισθολόγια | Χάνουν επιδόματα γιατί πήραν αναδρομικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί του ΕΣΥ και πολλοί άλλοι, αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα τέκνων, ενοικίου, θέρμανσης, ακόμα και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ο λόγος; Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις, τα ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά τον περασμένο Δεκέμβριο (τα οποία αντιστοιχούσαν στις επιστροφές που κόπηκαν παράνομα από τις αποδοχές τους κατά τα έτη 2012-2016), θα προσμετρηθούν στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, σημειώνει σήμερα (14/03), η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως προκύπτει από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπεγράφησαν τον Δεκέμβριο, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά οι εν λόγω φορολογούμενοι, θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα αυτά να αυξηθούν υπέρμετρα και να υπερβούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση ενός μεγάλου αριθμού κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Το πρόβλημα αυτό αποκάλυψε επιστολή την οποία απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Με της επιστολή της αυτή, η ΠΟΕΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρέμβει τροποποιώντας τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να ορίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, το εφάπαξ χρηματικό ποσό που χορηγήθηκε θα θεωρείται μεν εισόδημα του έτους 2018 αλλά δεν θα συνυπολογίζεται ως ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Welle | Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν το ζητούμενο αποστολής Ελλήνων επιχειρηματιών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ενημερώθηκαν για την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ΑΠΕ και την ανακύκλωση. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί ως χώρα με ήλιο και αέρα.

Η τελευταία επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής τριήμερης αποστολής ήταν και η πιο εντυπωσιακή. Στην περιοχή Leppe της μικρής πόλης Lindlar υπάρχει ένα τεράστιο πρωτοποριακό «πολυπάρκο» συλλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε real time τους τροπους ανακύκλωσης σκουπιδιών και να ενημερωθεί για όλες τις διαδικασίες, από τη συλλογή τους μέχρι την ανακύκλωση και την χρήση τους, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, για παραγωγή ενέργειας.

«Να το μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα»

Metabolon ονομάζεται το πρότζεκτ, από το Μεταβολισμός. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας περιβάλλοντος και τόπος συνειδητοποίησης της σημασίας που έχει η σωστή ανακύκλωση ήδη από την πηγή, από τον κάδο των σκουπιδιών έξω από το σπίτι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το πάρκο που προσφέρει επίσης χώρους αναψυχής συνδυασμένους με τη θεματολογία της προστασίας του κλίματος είναι προσιτός σε τάξεις σχολείων, σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμματων για έρευνα στην πηγή και φυσικά σε ευαισθητοποιημένους και μη πολίτες. «Εντυπωσιαστήκαμε από τον βαθμό που εφαρμόζεται η έρευνα εδώ στο Metabolon, γιατί είναι εφαρμοσμένης μορφής» μας είπε ο Γιάννης Πατσιαβός από το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποιο διοργάνωσε την επιχειρηματική επίσκεψη.

«Αυτός ο συνδυασμός ήταν εντυπωσιακος, το συζητήσαμε με όλα τα μέλη της αποστολής και νομίζουμε πως ειδικά σε πολλές περιφέρειες και δήμους της Ελλάδας που υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, θα ήταν καλό και χρήσιμο να το μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα δεύτερο μήνυμα που εμείς αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα να συνεργαστούν ελληνικές επειχειρησες με γερμανικές σε τομείς αιχμής» συμπληρώνει ο κ. Πατσιαβός. «Ένας από αυτούς είναι η ενέργεια αλλά και η διαχείριση του περιβάλλοντος, εκεί χρειαζόμαστε τη γερμανική τεχνογνωσία, αλλά μπορεί να προκύψουν συνεργειες που να είναι ωφέλιμες και για τις δυο πλευρές».

Τεχνολογία αιχμής για την πράσινη ενέργεια

Αυτό ήταν και το νόημα της επίσκεψης, ιδέα της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κυρίας Μαρίας Παπακωνσταντίνου. Οι συνέργειες αναζητήθηκαν στην περιοχή Jülich, κάτι σαν Silicon Valley στον τον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κλίματος. Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Κλίματος οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για την έρευνα στους τελευταίας γενιάς συσσωρευτές ενέργειας σε κυψέλες. Εντύπωση προκάλεσε στον τομέα των φωτοβολταϊκών η παρουσίαση έρευνας για μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες σιλικόνης, με σκοπό να επιτευχθεί 30% περισσότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και 50% αύξηση της ενεργειακής ισχύος. Το ερευνητικό έργο του συγκεκριμένου τμήματος αφορά στη δημιουργία κυψελών που θα περιβάλλουν τα κτήρια, στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλιακή ενέργεια για χρήση στη θέρμανση και ψύξη.

Στο Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί γύρω από την έρευνα για τα λεγόμενα έξυπνα συστήματα παροχής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων για εξελιγμένες μορφές αποθήκευσης ενέργειας με χρήση των ΑΠΕ και για τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων παροχής ενέργειας για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις του μέλλοντος. Την προσοχή τράβηξε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας ένας πρότυπος ηλιακός πύργος και ηλιοστατικό πάρκο με 2.000 συλλέκτες, το μεγαλύτερο παγκοσμίως που λειτουργεί ως προσομοιωτής για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς.

«Εχουμε αργήσει με τις ΑΠΕ»

«Άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που πήραμε, οι νέες τεχνολογίες με τις ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας από την ήλιο έχει εφαρμογή στην Ελλάδα» είπε ο Αθανάσιος Φάνης από την εταιρεία Α. ΕΚKΕΝΤRΟ Κοζάνης. Η εταιρεία του ασχολείται με ηλεκτρολογικά έργα στον τομέα κατασκευών με κύριο έργο αυτήν την στιγμή την επέκταση του μετρό στην Αθήνα και ηλεκτρονικά έργα στο ορυχεία Κοζάνης, στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ. «Πήραμε πολλες χρήσιμες πληροφορίες, για τρόπους παραγωγής ενέργειας, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα, όσο μπορούμε. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν μέλλον σε μας, έχουμε αργήσει κιόλας να παράγουμε ρεύμα από τέτοιου τύπου τεχνολογίες. Γνωρίζουμε τα φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τα παραβολικά κάτοπτρα, για παράδειγμα, που είδαμε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ενέργειας, ήταν ένας νέος τρόπος που δεν τον ξέραμε. Στη Γερμανία ψάχνουν τον ήλιο κι εμείς τον έχουμε και δεν τον εκμεταλλευόμαστε».

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων ενδιέφερε περισσότερο τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, συντονιστή του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, στο οποίο συμμετέχουν 40 δήμοι της Ελλάδας, της Κύπρου κι άλλων από χώρες των Βαλκανίων. «Προσδοκούμε συνεργασία με δήμους της Γερμανίας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό με μας, τη λίμνη. Μας ενδιαφέρουν οι ΑΠΕ, επειδή η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, τον ήλιο και τον αέρα. Εάν δεν εκμεταλλευτούμε αυτό, εάν δεν αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους, νομίζω ότι θα εξαρτιόμαστε συνέχεια από το πετρέλαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας. Άρα είναι άμεση η κινητοποίηση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ».

Θετικά πρότυπα

Στόχος της επίσκεψης της Ελληνικής αποστολής στη Ρηνανία Βεστφαλία ήταν και η παρουσίαση θετικών παραδειγμάτων επιχειρηματικότητας Ελλήνων στη Γερμανία στο πρόσωπο του αυτοδημιούργητου ναυπηγού-μηχανικού Μάρκου Δαμίγου. Στο Lindlar εδρεύει η εταιρεία IBAG, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια από το μηδέν, μια οικογενειακή επιχείρηση με πολλή υψηλή τεχνολογία στον τομέα επεξεργασίας μετάλλου κι άλλων υλικών. Παράγει μηχανοκίνητες κεφαλές διαφόρων διαμετρημάτων για την κοπή και επεξεργασία μετάλλων με πολλές άλλες εφαρμογές, από την αεροναυπηγική μέχρι την οδοντοτεχνική και την κατασκευή πιστωτικών καρτών.

«Άκουσα γι αυτήν την επίσκεψη Ελλήνων επιχειρηματιών στο κρατίδιο και πρότεινα στην Γενική Πρόξενο την επίσκεψη στο Metabolon, ένας τόπος όπου έρχονται από όλον τον κόσμο» μας είπε ο κ. Δαμίγος. «Με την ευκαιρία προσκάλεσα τους επιχειρηματίες στην εταιρεία μου. Είναι περίεργο, διότι ενώ είμαστε δικτυωμένοι σε όλον τον κόσμο, στο μόνο κράτος που δεν έχουμε αναπτύξει την τεχνολογία μας είναι η Ελλάδα. Το είδα σαν ευκαιρία γνωριμίας και δικτύωσης». Ίσως το τελευταίο, η δικτύωση, να ήταν και η προστιθέμενη αξίας αυτής της επίσκεψης. Οι Έλληνες του εξωτερικού καταφέρνουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία στο δύσκολο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μυστικό είναι απλό.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019 | Έχει εκκαθαριστεί το 10% του συνόλου των δηλώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Έως σήμερα έχει εκκαθαριστεί το 30% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων και αυτό που προκύπτει είναι πως τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των εντύπων Ε1 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο Taxisnet περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκκαθαριστεί 1.846.484 φορολογικές δηλώσεις.

Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 1.164.885 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 63,09% του συνόλου), οι 470.692 είναι χρεωστικές (το 25,49% του συνόλου) και οι 210.907 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 11,42% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 270 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 572 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 56,4 εκατ. ευρώ περίπου ή 258 ευρώ ανά φορολογούμενο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ | Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα προϊόντα που παρουσιάζουν αλλαγές στις τιμές

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε χιλιάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης – ίσως και περισσότερους από 8.400 κωδικούς – πωλούνται από σήμερα φθηνότερα στα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από 24% στο 13%, που αποτελεί μέρος των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυριών.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχώρησαν σε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, λόγω αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, κατά 8,9% σε 56 κατηγορίες προϊόντων στο ράφι, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων τους σε κυβερνητικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα. Τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση τιμών σε περισσότερα από 8.400 προϊόντα που διατίθενται μέσω του δικτύου πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 24% των κωδικών που έχει στα ράφια της και αγγίζει το 1/3 των κατηγοριών της.

Στο δίκτυο πωλήσεων των My market η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ οδηγεί από σήμερα σε μείωση των τιμών κατά 8,9% σε 5.266. Η μείωση των τιμών αφορά σχεδόν ένα στα τρία προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες και οι κωδικοί προϊόντων για τα οποία μειώνονται οι τιμές αφορούν σχεδόν το 30% των ετήσιων πωλήσεων των My market.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές των προϊόντων, λόγω αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από 24% σε 13%, σε όλα τα καταστήματα του δικτύου ανά την Ελλάδα.

Η αλυσίδα Μασούτης επισημαίνει από την πλευρά της ότι το μέτρο εφαρμόζεται ομαλά, όπως διαβεβαίωσαν την προηγούμενη εβδομάδα όλοι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

Εξάλλου και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ LID Ελλάς από σήμερα μειώνει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα που μειώθηκε ο ΦΠΑ. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι μειώνει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματά της: επώνυμα, γκάμας, προσφοράς, ακόμα και σε αυτά που είχαν παραγγελθεί με παλαιότερο ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι οι τιμές θα μειωθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρχουν στρογγυλοποιημένες τιμές.

Ποια προϊόντα αφορά η μείωση του ΦΠΑ

Ο συνολικός αριθμός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56. Από αυτές οι σημαντικότερες αφορούν κωδικούς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Πρόκειται για τις εξής:

ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)

ΑΛΜΥΡΑ ΚΡΑΚΕΡΣ

ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (αφορά σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και περιλαμβάνει ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα & κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.α.)

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)

ΓΛΥΚΑ (αφορά σε 3 διαφορετικές κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)

ΓΛΥΚΑ SNACKS (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (εκτός νιφάδων βρώμης)

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ – ΚΡΕΜΕΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.α.)

ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΖΥΜΕΣ ΝΩΠΕΣ & ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΑΦΕΔΕΣ – ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ

ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΙΠΗ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.α)

ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ – ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΟΡΕΚΤΙΚΑ (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)

ΠΑΓΩΤΑ

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΩΝ (μαγιονέζες, μουστάρδες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)

ΤΟΜΑΤΟΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΤΣΙΧΛΕΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ-ΖΑΧΑΡΩΔΗ

ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ψυγείου και ραφιού

ΨΑΡΙ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

SNACKS ΠΑΤΑΤΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

Λάρισα

Ως μια «σημαντική ελάφρυνση για τους επαγγελματίες της εστίασης» χαρακτήρισε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Λάρισας Γιάννης Χρηστίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χρηστίδης είπε ότι «η μείωση του ΦΠΑ ήταν στόχος και αγώνας του κλάδου για πολλά έτη» τονίζοντας πως με το μέτρο αυτό «ευτυχώς ξεπεράσαμε την εντατική και μπήκαμε στην βραχεία νοσηλεία». «Ήταν άδικο και κλοπή για τον πελάτη η ύπαρξη ΦΠΑ 24% στο φαγητό, γιατί δεν νομίζω πως τα μακαρόνια, τα φασολάκια, αλλά και η χοιρινή μπριζόλα ήταν είδη πολυτελείας» σημείωσε.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Λάρισας, υποστήριξε πως η μείωση του ΦΠΑ θα βοηθήσει τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και όσους ασχολούνται με την πώληση προϊόντων διατροφής, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να μειωθούν οι τιμές στους καταλόγους των εστιατορίων είπε ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα επιπλέον κίνητρο, για όσους επαγγελματίες είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να μειώσουν τις τιμές στα καταστήματα τους».

Χανιά

Ως θετικό βήμα που ωστόσο θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας χαρακτηρίζουν τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης, «είναι ένα θετικό μέτρο που εν μέρει ανακουφίζει την αγορά. Η κάθε προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ και η απαλλαγή από τα υψηλά ποσοστά αυξάνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι ένα σωστό μέτρο που ωστόσο θεωρώ ότι είναι ελλιπές. Δεχόμαστε ως επιχειρηματίες με χαρά ότι μείωση γίνεται, καθώς θεωρούμε ότι βοηθάει την αγορά.

Θεωρώ ότι είναι ένα μικρό βήμα το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με μια γενικότερη μείωση του ΦΠΑ σε λογικά ποσοστά. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα».

Την άποψη ότι η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ είναι ένα θετικό μέτρο που ωστόσο θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων καταθέτει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης.

«Κάθε μείωση φόρου σίγουρα βοηθάει εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η μείωση του ΦΠΑ αναμφισβήτητα βοηθάει, ωστόσο κυρίως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουν και αύξηση των μισθών τους. Η μείωση του ΦΠΑ είναι μια μικρή ανάσα μετά από μια περίοδο που είχαν μειωθεί τα εισοδήματα. Η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει ωστόσο να συνδυαστεί και με μείωση της φορολογίας. Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πολλών»

Τρίκαλα

Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης του νομού Τρικάλων, κ. Νικόλαος Παπαευθυμίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μειώσεις στο ΦΠΑ, τονίζει πως το συγκεκριμένο μέτρο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας, πως θα βοηθήσει πολλούς καταστηματάρχες στην επιβίωσή τους.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το μέτρο έρχεται μια κάποια καθυστέρηση, ενώ παρουσιάζει κενά στην κάλυψη όλων των καταστημάτων, για να εξηγήσει: «Δηλαδή, σε ότι αφορά στα σερβιριζόμενα είδη που είναι σε υγρή μορφή (μπύρες, κρασιά, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.) αυτά παραμένουν στο 24%, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι ιδιοκτητών καφετεριών. Πάντως, συνολικά το μέτρο αναμένεται να βοηθήσει αρκετούς καταστηματάρχες να δουν την επόμενη μέρα με περισσότερη αισιοδοξία».

«Είναι μια ανάσα για μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης νομού Τρικάλων, κ. Νικόλαος Παπαευθυμίου.

Ιωάννινα

Ήταν παράλογο το 24%, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος του σωματείου ΠΑΜΒΩΤΙΣ, (καφεμπάρ, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα). Όπως αναφέρει ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε ξεκινήσει από 8% και έφτασε να τριπλασιαστεί με τους επιχειρηματίες να το απορροφούν προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.

Επίσης ο γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων, Θεόδωρος Αργύρης κρίνει θετικά το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ και εξηγεί πως πλην των αρτοσκευασμάτων όλα τα προϊόντα που διαθέτουν οι φούρνοι είχαν 24% φορολογικό συντελεστή. Όπως αναφέρει τον αυξημένο ΦΠΑ απορροφούσαν οι ίδιοι έως σήμερα προκειμένου προϊόντα όπως, κέικ, τυρόπιτες και άλλα γλυκίσματα να είναι προσιτά στον καταναλωτή. Το μέτρο επισημαίνει ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη των αρτοποιών.

Βόλος

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης, δήλωσε πως «πρέπει να γίνει πλήρης αναδιάταξη σε χιλιάδες ομοειδή προϊόντα στα οποία όμως επιβάλλεται διαφορετικός ΦΠΑ, με την λογική της χρήσης ή αναλόγως από τον χώρο που προσφέρεται το προϊόν. Καλοδεχούμενη η μείωση του ΦΠΑ, αλλά θα έπρεπε να γίνει με ορθολογικότερο τρόπο, ώστε να καταλάβει τις μειώσεις το καταναλωτικό κοινό».

Στον χώρο της εστίασης ο πρόεδρος Γιάννης Γρηγορίου αναφέρει ότι «θα χρειαστεί ένα διάστημα για να δούμε πως θα διευκρινισθούν οι διαφοροποιήσεις από προϊόν σε προϊόν, γιατί αλλιώς χρεώνονται τα ποτά, αλλιώς τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα νερά και αλλιώς τα εδέσματα. Αλλιώς αγοράζουμε τον καφέ και τη ζάχαρη για παράδειγμα και αλλιώς θα πουλάμε. Αλλιώς το γάλα και αλλιώς οτιδήποτε θα περιέχει γάλα».

Οι ξενοδόχοι στον Βόλο και στα νησιά των Σποράδων, δια του προέδρου των ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκου Ευσταθίου, επισημαίνουν ότι “είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πελάτες και στους τουρ-οπερέιτορς ότι έχουμε τόσους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν. Εχουμε τις διαφορετικές χρεώσεις σε ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα πρωινά των ξενοδοχείων, διαφορετικό ΦΠΑ στην ημιδιατροφή και διαφορετικό στις all inclusive υπηρεσίες. Όλοι θα ψάχνουν να δουν τις διαφοροποιήσεις και να τους εξηγούμε τι συμβαίνει”.

Κρήτη

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός για τη μείωση του ΦΠΑ σε επιχειρηματίες της Εστίασης, των σούπερ μάρκετ αλλά και στους καταναλωτές. Από σήμερα οι ταμειακές μηχανές εκδίδουν αποδείξεις με διαφοροποιημένο το ΦΠΑ στα είδη τροφίμων με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς για το καλάθι της νοικοκυράς αλλά και για όσους στο πλαίσιο της διασκέδασης επιλέγουν τα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο οικονομικός διευθυντής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Κρήτη Μιχάλης Πλεξουσάκης είπε ότι το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ είναι θετικό διότι ακολουθούν οι μειώσεις στο ράφι. «Ηδη προχωρήσαμε σε ποσοστό μείωσης 10%. Όλες οι τιμές θα μειωθούν, όπως έχουν δρομολογηθεί και ήδη οι περισσότερες έχουν μειωθεί και για όλα τα είδη. Φυσικά το μέτρο αφορά είδη διατροφής κατά κύριο λόγο και συνολικά θα μειωθεί το κόστος στο καλάθι της νοικοκυράς περίπου 10% με 11%. Αυτές τις μέρες υπήρξε μία εγρήγορση για τις αλλαγές των τιμών στην οποία ανταπεξήλθαμε με αποτέλεσμα με το άνοιγμα των καταστημάτων οι καταναλωτές να βγήκαν κερδισμένοι». Σύμφωνα με τον κ. Πλεξουσάκη, οι καταναλωτές είδαν το μέτρο θετικά. «Από σήμερα θα δούμε τις αντιδράσεις αλλά από τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν συζητήσεις των πελατών μας μέσα στα καταστήματα και όπως διαπιστώσαμε το αντιμετώπισαν πολύ θετικά και περίμεναν να το δουν στην πράξη, να δούν τον τελικό λογαριασμό. Φυσικά θα ήταν καλύτερο και πιο θετικό να υπήρχε μία οριζόντια μείωση σε όλα τα προϊόντα αλλά πιστεύω ότι λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων έγινε επιλεκτικά αυτή η μείωση για την οποία όμως πρέπει να πούμε ότι είναι εκτεταμένη και αυτό θα το διαπιστώσουν και οι καταναλωτές».

Στην εστίαση σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο υπάρχει επίσης χαμόγελο όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ εστιάτορες και επιχειρηματίες αναψυχής. Ο Χάρης Αυγουστάκης από το Δ.Σ του συλλόγου εστίασης, Ρεθύμνου όπως ανέφερε: «Η θέση μας είναι πως η μείωση του ΦΠΑ είναι μέτρο που θα δώσει σημαντικές ανάσες στον κλάδο της εστίασης. Τα θετικά τα οποία θα αποκομίσουν και το κράτος αλλά και οι επιχειρηματίες είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά. Η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει πολύ θετικά ποικιλοτρόπως, σύμφωνα με την άποψη μας». Όπως επισήμανε ο κ. Αυγουστάκης το αρνητικό είναι ότι έμεινε ένα σημαντικό μέρος επιχειρήσεων εκτός της μείωσης του ΦΠΑ όπως για τα καταστήματα αναψυχής, καφέ και μπαρ που ισχύει ακόμα το 24%. «Στην εστίαση οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έστω και μία μικρή μείωση των τιμών σεβόμενοι πάντα τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όλες σχεδόν οι επιχειρήσει για να προστατεύσουν την πελατεία τους απορρόφησαν τις επανειλημμένες αυξήσεις του φόρου σε βάρος τους, έχοντας την αντίληψη να μην επιβαρύνουν την ήδη τραυματισμένη καταναλωτική δύναμη των πελατών τους».

Κέρκυρα

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα και στην Κέρκυρα, οι μειώσεις τιμών στη εστίαση, μετά τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, Νίκος Βεργέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βεργέτη οι εστιάτορες του νησιού μπήκαν άμεσα στη διαδικασία μείωσης των τιμών, σε ό,τι αφορά το φαγητό, εντούτοις όπως ο ίδιος τονίζει «δε θα υπάρχει μείωση στα αλκοολούχα ποτά».

«Το συγκεκριμένο μέτρο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες, αλλά πρόκειται για ένα ημίμετρο και όχι ακριβώς μέτρο, καθώς αφορά μόνο το φαγητό και δεν θα γίνει για όλα τα είδη της εστίασης» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, επεξηγώντας πως «οι μειώσεις του ΦΠΑ θα έπρεπε να γίνουν και στα αλκοολούχα ποτά, στο καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα. ην ίδια ώρα την ικανοποίησή τους για την μείωση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, στα σούπερ μάρκετ, εξέφρασαν, σήμερα οι Κερκυραίοι πολίτες που διαπίστωσαν να έχουν γίνει ήδη οι μειώσεις στα «ράφια».

Έβρος

«Θεωρούμε θετικό μέτρο της κυβέρνησης τη μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη και τασσόμαστε στο πλευρό της, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση του ΦΠΑ και στον υπόλοιπο κλάδο μας και ιδιαίτερα σ’ όλα τα είδη ροφημάτων, όπως καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά (σ.σ. είδη που εξαιρούνται της μείωσης)», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουρτίδης μέλος του ΔΣ της Ένωσης.

Ο κ. Κουρτίδης επισημαίνει ότι «Δεν είμαστε κατά της κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβέρνησης, είμαστε κατά της αδικίας, κατά της ανομίας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του διαχωρισμού της εστίασης. Είμαστε υπέρ της τήρησης των νόμων για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του κράτους». Περιγράφοντας το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Εστίαση, η οποία όπως σημειώνει στον Έβρο απασχολεί περίπου 5.000 εργαζομένους, αναφέρει πως την τελευταία δεκαετία η Εστίαση δέχθηκε μεταξύ άλλων:

-αύξηση του ΦΠΑ 11 μονάδες

-φορολογείται με 22%-45%

-ασφαλίζεται με 20%

-επιβαρύνεται με εργοδοτικές εισφορές 25,06%

-πληρώνει τέλος επιτηδεύματος 650-800 ευρώ ανά εγκατάσταση

-αγοράζει με 13% ΦΠΑ και πουλάει με 24% ΦΠΑ.

«Τα αιτήματά μας είναι μονοψήφιος ΦΠΑ και χαρακτηρισμός ως ιδιώνυμο αδίκημα η μη καταβολή του. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγή του νόμου στο κλείσιμο των καταστημάτων των 10 ημερών, αύξηση σε σωστά πλαίσια των decibel μουσικής, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες», συμπληρώνει ο κ. Κουρτίδης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις | Αναλυτικός οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για τις οφειλές στην Εφορία

Δημοσιεύτηκε

στις

Έναν αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορηθούν για το πώς μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, πού να υποβάλουν την αίτηση και πόσες δόσεις δικαιούνται. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων.

-Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;

H ρύθμιση έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των φυσικών προσώπων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

-Με ποιες προϋποθέσεις;

Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

-Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).

Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.

-Σε πόσες δόσεις ρυθμίζει κανείς τα χρέη του και από τι εξαρτάται;

Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.

Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

-Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.

Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.

Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

-Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους, οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.

Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

-Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.)

Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εισάγεται ρύθμιση ανάλογη με αυτήν για τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των νομικών αυτών προσώπων.

Νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα

-Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

-Με ποιες προϋποθέσεις;

Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή έως και το 2017, εκτός αν το νομικό πρόσωπο έχει προβεί σε παύση εργασιών, οπότε η 5ετία υπολογίζεται έως το έτος διακοπής εργασιών.

-Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).

Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.

-Σε πόσες δόσεις ρυθμίζουν τα χρέη τους και από τι εξαρτάται;

Εισάγονται δύο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής.

  • Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις.
  • Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 ευρώ.

-Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.

Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

-Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή στις φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.

Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

-Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.).

Παραδείγματα για φυσικά πρόσωπα

(αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων)

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.

Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 13.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες 3.000 € Χ 4% = 120 € (ετήσια ικανότητα αποπληρωμής)

Άρα, μηνιαία ικανότητα 120 / 12 = 10 €

Λόγω της ελάχιστης καταβολής 30 € ανά μήνα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 30 = 100. Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 100 δόσεις.

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.

Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 51.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €

Για τις επόμενες επιπλέον 20.000 € Χ 12% = 2.400 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 15% = 150 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 3.950 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 3.950/ 12 = 329,17 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 329,17 = 9,11, άρα 9 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις ελάχιστες 18 δόσεις.

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
papadopoulos spot
Mouraidhs-Syxronos-Dhmos_banner
o-topos-tis-zois-mas_banner
stefanidoy-υποψήφια
AGANIKOLAS KARTA laos
ΓΚΡΙΤΖΕΛΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑ
ypop-gior
GAKHS
dimotikos-symboulos
Talidhs_Akhs_banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: