Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναβολή για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Ταμεία και Εφορία

Δημοσιεύτηκε

στις

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει μπλοκάρει όχι μόνο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία.

Οι δυο ρυθμίσεις δεν πρόκειται να τρέξουν εάν η κυβέρνηση δεν κλείσει πρώτα το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους θεσμούς για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο ρυθμίσεις πηγαίνουν πίσω και θα δρομολογηθούν μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία είναι έτοιμη εδώ και καιρό και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε οι οφειλέτες να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις εντός του Απριλίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τώρα τη ρύθμιση να παίρνει το δρόμο προς την Βουλή μετά τις 5 Απριλίου και την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίγει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το τελικό σχέδιο με βάση το οποίο θα κλείσουν με ευνοϊκούς όρους τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αποκαλυφθεί πριν από τις εορτές του Πάσχα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Και οι δυο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οφειλέτες είτε της Εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δυο ή ενδεχομένως και στις δυο ρυθμίσεις. Όσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει  κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάνει ακόμα και στο 70% και διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 85%. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

Η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορίαδεν θα  έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ | Θέμα της Ελλάδας η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ζήτημα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι «είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους πιστωτές», ανέφερε τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο. 

Ο κος Ράις ρωτήθηκε επίσης για το εάν το Ταμείο θεωρεί ότι η αδύναμη πειθαρχία πληρωμών είναι ζήτημα κουλτούρας των Ελλήνων ή απόρροια της κρίσης. Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως είπε πως λόγω των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα πλέον είναι σε καλύτερο δρόμο σχετικά με τη βιωσιμότητα των οικονομικών της και όσον αφορά την ανάπτυξη, ενώ μίλησε για δύσκολες μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν.

 «Γενικά η Ελλάδα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η δημιουργία της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Με στόχο την ουσιαστική βελτίωση και ενδυνάμωση της καθ’ όλα θετικής πρωτοβουλίας οι τρείς φορείς του κατασκευαστικού κλάδου επισημαίνουν κρίσιμες ελλείψεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ι. Δραγασάκη και Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο. 

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) και ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) καταγράφουν πέντε προϋποθέσεις προκειμένου ο νέος φορέας να αποτελέσει σημαντικό χρηματοδοτικό φορέα ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας: 

  • Να περιλάβει στους σκοπούς τη συμμετοχή σε προγράμματα Εξωτερικής Βοήθειας, Διεθνών Οργανισμών και Εθνικά, 
  • Να προσαρμοσθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή της Ε.Ε. για να πιστοποιεί Οργανισμούς ως επιλέξιμους φορείς υποδοχής χρηματοδοτήσεων, 
  • Να αποτυπωθεί στην φιλοσοφία της αιτιολογικής έκθεσης η ανάγκη προώθησης του ιδιωτικού τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, 
  • Να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων σημαντικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, 
  • Να υλοποιήσει βέλτιστες πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί από άλλους αντίστοιχους χρηματοδοτικούς φορείς (π.χ. KFW, AFD).

Οι φορείς σημειώνουν ότι αποτελεί «κοινό τόπο» ότι η αναγκαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης νέου παραγωγικού μοντέλου, βασισμένου σε πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης μεταστροφής της, το οποίο θα ενισχύσει τις υποδομές, εξειδικεύσεις και επιχειρηματικότητα. 

Αυτή η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες δράσεων: την αύξηση των εγχωρίων επενδύσεων και την ανάπτυξη εξωστρέφειας. 

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι φορείς, ότι μικρές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, κ.ά., έχουν πετύχει εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας τους, εφαρμόζοντας στρατηγικές πολιτικές επέκτασης, αξιοποιώντας τα κονδύλια εξωτερικής βοήθειας, τόσο των Διεθνών Οργανισμών όσο και των Οργανισμών παροχής εξωτερικής βοήθειας αυτών καθαυτών των χωρών τους. 

Με τα δεδομένα αυτά και βάσει των προτύπων αντίστοιχων χρηματοδοτικών φορέων του εξωτερικού, οι φορείς επισημαίνουν ελλείψεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης ή/και συμμετοχής σε χρηματοδοτικά σχήματα προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας, ότι δεν παρουσιάζεται έστω ένα τυπικό επιχειρηματικό σχέδιο που θα προσδιορίζει τις  χρηματοδοτικές ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτουν οι συστημικές τράπεζες σε συνάρτηση με τους στόχους του εγχειρήματος, τους πόρους χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας, ότι απουσιάζει η αναλυτική καταγραφή της οργανωτικής και λειτουργικής δομής, του πλάνου λειτουργίας της τιμολογιακής πολιτικής και των πηγών εσόδων, ότι το σχέδιο νόμου δεν συγκεκριμενοποιεί τους όρους και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις λειτουργίας και κανόνων χρηματοδότησης, καθώς και ότι δεν καθίσταται ευκρινής η πηγή προέλευσης των προς χρήση πόρων, η μίξη  Δημοσίων και Συγχρηματοδοτούμενων πόρων, οι οποίοι θα επενδυθούν στην Τράπεζα και κυρίως οι δικλείδες ασφαλείας για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. 

Παρόλα αυτά οι τρεις φορείς των κατασκευών συμπεραίνουν ότι, υπό προϋποθέσεις, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να εξελιχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο χρηματοδότησης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, στο πλαίσιο της αναγκαίας μεταστροφής και νέας πορείας της Ελληνικής Οικονομίας, αρκεί να στηριχθεί εθνικά και να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία άλλων αντίστοιχων οργανισμών. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δηλώνονται στην Εφορία τα ημιτελή ακίνητα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακίνητα που το 2018 ήταν ημιτελή ή αποκτήθηκαν με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά θα πρέπει να δηλωθούν και στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης. 

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην δεύτερη σελίδα του Ε2 της φορολογικής δήλωσης του 2019 τον πίνακα ΙΙ «Συμπληρωματικά στοιχεία ακίνητης περιουσίας».

Οι στήλες του συγκεκριμένου πίνακα  συμπληρώνονται υποχρεωτικά όταν οι φορολογούμενοι:

1. Απέκτησαν ακίνητο ή ακίνητα με αγορά, γονική παροχή ή δωρεά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που μεταβιβάστηκε εντός του 2018 κάποιο ή κάποια από τα ακίνητα που δήλωναν στην πρώτη σελίδα τουΕ2. Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συμπληρώσετε απαραιτήτως, στον πίνακα ΙΙ, τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως θέση, επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα, κατηγορία ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφείο, χώρος στάθμευσης, οικόπεδο, αγροτεμάχιο κλπ) καθώς και τον αριθμό παροχής ρεύματος. Στην ίδια σειρά θα πρέπει να συμπληρώσετε τον τίτλο κτήσης ή μεταβίβασης του ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά), τον αριθμό του συμβολαίου και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

2. Έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν ημιτελή. Πρέπει δηλαδή να αναγράψετε, στον πίνακα ΙΙ, τα στοιχεία των κτισμάτων που παρέμειναν ημιτελή στο τέλος του 2018.

Πίνακας Ι

Παράλληλα αν για κάποιο ή για κάποια από τα ακίνητα που έχετε δηλώσει στην πρώτη σελίδα του Ε2 συντρέχει περίπτωση συνιδιοκτησίας, συνεπικαρπίας κλπ θα πρέπει  να αναγράψετε, στον πίνακα Ι, τα στοιχεία που αφορούν στην τοποθεσία, τον όροφο, τη χρήση, την επιφάνεια και τον αριθμό παροχής ρεύματος κάθε ακινήτου, καθώς και τα στοιχεία των συνιδιοκτητών, συνεπικαρπωτών κ.λπ. (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και διεύθυνση).

Ως αύξων αριθμός του πίνακα Ι αναγράφεται ο αύξων αριθμός του πίνακα της 1ης σελίδας. Στον πίνακα Ι της δεύτερης σελίδας του Ε2 δηλώνονται και τα στοιχεία των ακινήτων που ανήκουν στα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα. Τα στοιχεία αυτά δηλώνονται από τον υπόχρεο γονέα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κάρτα ακόμα και πληρωμές έως 10 ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανενεργό είναι το 25% των νέων POS (τερματικά αποδοχής καρτών) που εγκαταστάθηκαν το 2017 και 2018, λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η νέα νομοθεσία, σε αριθμό 120.000 περίπου ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της cardlink, Αντίγονος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Digital Banking Forum που διοργάνωσε η ethos media.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τα τερματικά δεν δίνουν καν στίγμα, δεν είναι συνδεδεμένα και προφανώς βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι, λόγω της υποχρέωσης του νόμου, αλλά δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 700.000 περίπου τερματικά αποδοχής καρτών από 305.000 περίπου το 2016.

Σε αριθμό πραγματοποιούνται 800 εκατ. περίπου συναλλαγές συνολικής αξίας 31,5 δισ. ευρώ (στοιχεία 2018).

Το 28% της συνολικής λιανικής κατανάλωσης που ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ περίπου πραγματοποιείται μέσω πληρωμών με κάρτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι κάρτες χρησιμοποιούνται πλέον και για μικρές συναλλαγές: 3 στις 10 συναλλαγές είναι έως και 10 ευρώ, με το 5% περίπου των συναλλαγών να είναι για ποσά ακόμη και κάτω των 2 ευρώ, ποσοστό που αυξάνεται συνεχώς. Πριν μόλις μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μηδενικό.

Η μέση αξία της συναλλαγής με ελληνικές χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με τα δεδομένα της cardlink, είναι 31 ευρώ τον Μάρτιο του 2019 από 48 ευρώ το 2016, ενώ η μέση αξία συναλλαγών με ελληνικές πιστωτικές κάρτες είναι 50 ευρώ (Μάρτιος 2019) από 72 ευρώ το 2016

Σημαντική αλλαγή αποτελεί και η μεγάλη αύξηση τωνανέπαφων συναλλαγών, καθώς σχεδόν 6 στις 10 συναλλαγές γίνονται ανέπαφα, με το ποσοστό αυτό να εκτινάσσεται στο 70% για τις συναλλαγές έως 25 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον τις κάρτες ως βασικό μέσο πληρωμών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: