Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μάχη της ψήφου στη Θράκη | Το ΚΙΕΦ τερμάτισε πρώτο αλλά με σημαντικές απώλειες

Μεγάλος νικητής και στη Θράκη το βράδυ της Κυριακής ήταν η αποχή. Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (στα τουρκικά DEB Partisi), να δίνει τη μάχη επί της ουσίας μόνο του και να τερματίζει πρώτο σε ποσοστά με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, αλλά να χάνει απέναντι στην αποχή αφού απώλεσε χιλιάδες ψήφους ανθρώπων που επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Και σύμφωνα με τους ανθρώπους που ζουν στη Θράκη, για τους ανθρώπους που ζουν στα βουνά της περιοχής, τους ανθρώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, όπου τα κουκιά είναι μετρημένα, η αποχή είναι μία ξεκάθαρη δήλωση. Σημειώνουν δε δηκτικά και το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην έχουν καν στα ψηφοδέλτια τους υποψήφιο από τη μειονότητα.

Σημειώνεται δε ότι από την Τουρκία ήρθαν λιγότερα από 500 άτομα για να ψηφίσουν, ενώ δεν επέλεξαν να το κάνουν ούτε διά της επιστολικής ψήφου.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα απουσίασαν

Ειδικά όταν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα επέλεξαν να απέχουν από τον προεκλογικό αγώνα στη Θράκη και να μην δώσουν τη μάχη, όπως λένε στο in άνθρωποι που ζουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το ΚΙΕΦ επικράτησε στους μειονοτικούς δήμους, ωστόσο ηττήθηκε για μία ακόμα φορά στις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης όπου τερμάτισε δεύτερο και τέταρτο αντίστοιχα, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποδεικνύει ότι σε περιοχές όπως υπάρχει συνύπαρξη οι άνθρωποι αποδεσμεύονται.

Η μάχη για τη νεολαία

Τονίζουν δε ότι το μειονοτικό κόμμα έδωσε μεγάλη μάχη για να κερδίσει τους νέους, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί τους γύρισαν την πλάτη. Με αρκετούς να σημειώνουν ότι η νεολαία που πλέον έχει φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια και αναζητά ένα άλλο μέλλον δεν έχει τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους από το τουρκικό προξενείο το οποίο φέρεται να συνδέεται και να κατευθύνει τον κύριο όγκο των ψήφων προς το ΚΙΕΦ.

Με μουσουλμάνους πλέον να φτάνουν να καταγγέλουν παρατυπίες του ΚΙΕΦ στις αρχές.

Πρώτο κόμμα έστω και με αδυναμίες

Παρά τις αδυναμίες του ωστόσο η επικράτηση του ΚΙΕΦ σε ποσοστά είναι με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη ΝΔ, συνολικά στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης. Με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά οριακά το 35% και στις δύο περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ροδόπης τα αποτελέσματα στο 92,05% της ενσωμάτωσης το ΚΙΕΦ κατέγραφε ποσοστό 36,87% με 13.206 ψήφους έναντι 38,00% και 23.063 ψήφων το 2019. Και η ΝΔ 19,61% με 7.025 ψήφους έναντι 19,69% και 11.947 ψήφων το 2019.

Και στην Ξάνθη με την ενσωμάτωση στο 98,13% το ΚΙΕΦ έφτασε το 27,42% με 10.959 ψήφους, έναντι 25,24% και 15.095 ψήφων το 2019. Την ίδια στιγμή η ΝΔ έλαβε 20,17%   με 8.062 ψήφους έναντι 24,44% και 14.618 το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό του ΚΙΕΦ δεν καταφέρνει καν να φτάσει το 1%, γεγονός που του καθιστά απαγορευτική την προοπτική εκλογής, με καθηγητές και αναλυτές να υπενθυμίζουν άλλωστε ότι το κατώφλι του 3% για την ανάδειξη βουλευτών και ευρωβουλευτών θεσπίστηκε για να εμποδίσει την εκλογή ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών από το 1993.

Το προξενείο

Η σύνδεση του ΚΙΕΦ με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και την Άγκυρα αποτελεί κοινή παραδοχή. Ενώ οι ευρωεκλογές στις οποίες συμμετέχει το κόμμα από το 2014 και μετά επιχειρείται να αξιοποιηθούν κάθε φορά ως ένα τεστ επιρροής του στην μειονότητα, που μέσω και της αποχής βαίνει μειούμενο.

Οι σφιχτές πελατειακές σχέσεις εξάρτησης που έχει δημιουργήσει με τη μειονότητα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να σπάσουν. Ενώ η πολιτική της Αθήνας όπως εφαρμόζεται στη Θράκη κάθε άλλο παρά  βοηθητική στο να σπάσουν οι εξαρτήσεις αυτές μπορεί να χαρακτηριστεί όπως αποδεικνύεται στο πέρασμα των χρόνων.

Με τη Θράκη να είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου για αυτούς που τη ζουν και καλούνται να τη διαχειριστούν.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι στον Προμαχώνα με τις μεγάλες ουρές των οχημάτων από τουρίστες

Πολύ αυξημένη το σαββατοκύριακο η κίνηση στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών και στο ρεύμα εισόδου και από το μεσημέρι της Κυριακή (16/6) αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Ένα μεγάλο πλήθος τουριστών κυρίως από τις βαλκανικές χώρες έρχονται στην Ελλάδα και κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Καβάλα και τη Θάσο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Προμαχώνα Σερρών εκφράζουν έντονα παράπονα για τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στον συνοριακό σταθμό.  Το φαινόμενο αυτό προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στους κατοίκους, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα, Λεωνίδας Σπύρος, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη και ζητά άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την επίλυση του προβλήματος. Υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση της οργάνωσης και της διαχείρισης της κυκλοφορίας, ώστε να μειωθεί η αναμονή και η ταλαιπωρία των πολιτών.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ – “Βόμβες” Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα, με τηλεφωνήματα, μυστικά ραντεβού, βολιδοσκοπήσεις, συνεννοήσεις, παζάρια για αλλαγή στρατοπέδων, αλλά και συμμαχίες. Όλοι αναμένουν τις κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα διεξαχθεί η πρώτη εσωκομματική «αναμέτρηση».

Η αρχική άποψη της Χ. Τρικούπη είναι «διαδικασίες με βάση το καταστατικό», που σημαίνει τον Οκτώβριο του 2025. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί να σέρνεται επί ενάμιση χρόνο, ως εκ τούτου άπαντες αναμένουν μια συμβιβαστική λύση περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2024.

Η τολμηρή πρόταση να στηθούν αιφνιδιαστικά κάλπες μέσα στον Ιούλιο, που δέχθηκε ως εισήγηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να «καίγεται», καθώς άπαντες την απορρίπτουν λόγω φόβου μικρής συμμετοχής. Οι αμφισβητίες απαντούν «εκλογές όποτε θέλει, μέσα στο 2024, εκτός φυσικά από Ιούλιο-Αύγουστο». Υπάρχει ακόμη σκέψη στη Χ. Τρικούπη να προταθούν εκλογές στην εκπνοή του έτους, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και με κλειστή Βουλή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η οποία ωστόσο επίσης δεν γίνεται δεκτή από τους διαφωνούντες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – Που οφείλονται

Με τιμολόγια-φωτιά στο ρεύμα θα κάνουν καλοκαίρι οι καταναλωτές όπως φάνηκε από τις επιθετικές αυξήσεις 12-70% που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν τον Ιούνιο.

Για την εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1.

Ερωτηθείς αν φοβάται για αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απάντησε ότι «το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα. Πρώτον στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en