Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακίνητα: Μπαράζ ελέγχων σε 700.000 «κλειστά» οικήματα από την ΑΑΔΕ | Άναψε «φυτίλια» το Ανακαινίζω – Νοικιάζω

«Καύσωνας» μαζικών ελέγχων αναμένεται να εξαπλωθεί από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε 700.000 ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως «κλειστά».

Η ΑΑΔΕ βάζει πλώρη να ξεσκεπάσει όσους ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν δηλώνοντάς τα ψευδώς ως μη κατοικημένα και αχρησιμοποίητα, ενώ ενδέχεται ακόμα και να τα νοικιάζουν με «μαύρα». Αν και οι έλεγχοι είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε την «φάκα» των αποτελεσμάτων του προγράμματος Ανακαινίζω – Νοικιάζω.

Και αυτό, διότι ενώ τα δηλωμένα «κλειστά» σπίτια ανέρχονται σε 700.000, επιτείνοντας μάλιστα το στεγαστικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης οικιστικού αποθέματος, μόνο 1.400 έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως 699.600 ιδιοκτήτες ακινήτων «γύρισαν την πλάτη» στα κίνητρα που προσφέρει το Ανακαινίζω – Νοικιάζω με επιδότηση έως 10.000 ευρώ και με προκαταβολή του 50%.

Γεγονός που για το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ θεωρείται «ύποπτο» καθώς κατά κανόνα τα κλειστά ακίνητα πρόκειται ιδιοκτησίες (είτε προγενέστερες, είτε κληροδοτήματα) τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν έχει τα χρήματα να τα ανακαινίσει έτσι ώστε να τα εκμισθώσει.

Μάλιστα, η υποαπόδοση του Ανακαινίζω – Νοικιάζω είχε επισημανθεί πρόσφατα και από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέφερε πως δεν πήγε όσο καλά αναμενόταν και γι’ αυτό σχεδιάζονται επιπλέον κίνητρα για τους υποψηφίους.

Πώς θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που δρομολογεί η Φορολογική Διοίκηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι, η ΑΑΔΕ θα λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ τα εξής στοιχεία:

  • Αριθμό Παροχής
  • ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ)
  • Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh)
  • Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού)

Ημερολογιακό έτος αναφοράς με τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες κατοικίες που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία, προκειμένου να εντοπίσει τις όποιες περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων από ιδιοκτήτες.

Οι τρόποι για να φοροδιαφεύγουν όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν ψευδώς τα ακίνητα τους ως κλειστά

Οι υποψίες της ΑΑΔΕ εστιάζουν στο γεγονός πως πολλού ενδέχεται να έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους ως κενά στο Ε9 ενώ αξιοποιούνται κανονικά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής:

  • Tα κενά ακίνητα εξαιρούνται του τεκμηρίου διαβίωσης, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, ειδικά αν εμφανίζει πολύ χαμηλό εισόδημα, επιβαρύνεται με μικρότερο φόρο εισοδήματος.
  • αν ο ιδιοκτήτης του δηλωμένου ως «κλειστού» το νοικιάζει παράτυπα με «μαύρα», τότε δεν πληρώνει φόρο για τα έσοδα.

Τέλος, αν ακίνητο έχει δηλωθεί ως κενό, ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να πληρώνει ούτε και δημοτικά τέλη.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τροχαίο με όχημα που μετέφερε παράνομους μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 8 τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Όλοι οι επιβάτες του οχήματος τραυματίστηκαν, ενώ οι λόγοι για τους οποίους ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος παραμένουν άγνωστοι μέχρι στιγμής.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομίας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μονάδες της Πυροσβεστικής. Μετά τον απεγκλωβισμό τους, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΠΓΝΑ.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ρίξουν φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο.

φωτογραφία : maximumfm.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στο Παρανέστι

Σε δηλώσεις του στο enanews.gr σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή του Παρανεστίου, ο δήμαρχος Αναστάσιος Καγιάογλου εξέφρασε την ανακούφιση του για τη βελτιωμένη εικόνα της κατάστασης.

“Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που εργάζονται αδιάκοπα για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Η εικόνα της κατάστασης είναι πλέον σαφώς καλύτερη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων.”

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en