Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» πληρωμών μέσω IRIS | Ρεκόρ νέων εγγραφών στην υπηρεσία τον Δεκέμβριο

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η διείσδυση της υπηρεσίας IRIS Payments στις συναλλαγές, ενώ οι προοπτικές περαιτέρω υιοθέτησής της είναι επίσης αυξητικές, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι εγγεγραμμένοι υποχρεωτικά στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2023 ενισχύθηκε σημαντικά η διατραπεζική υπηρεσία IRIS payments, η οποία παρέχεται από τις τράπεζες, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ, με στόχο την εξασφάλιση συναλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια. Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξελικτική πορεία των συναλλαγών αυτών το 2023 συγκριτικά με τα προ τριετίας δεδομένα (2020), καθώς καταγράφεται ενίσχυση της τάξεως του 2540% (IRIS P2P), 1125% (IRIS P2B) και 373% (IRIS eCommerce).

Παράλληλα, οι χρήστες του IRIS P2P ανέρχονταν στις 31/12/2023 σε 2,2 εκατομμύρια (μηνιαίο ρεκόρ με 102 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2023), μέγεθος υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020, με το 70% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Την ίδια ημέρα 155 χιλιάδες ήταν οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% εν συγκρίσει με το 2022 και τριπλάσιο έναντι του 2020. Το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshops στην υπηρεσία IRIS eCommerce ανήλθε σε 3,5 χιλ. το 2023, ενισχυμένο κατά 19 φορές σε σχέση με το 2020.

ΔΙΑΣ

Για τρίτο συνεχόμενο έτος, το 2023, οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ το ύψος της αξίας τους κινήθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για τα 34 έτη λειτουργίας της εταιρείας ως του εγχώριου συστήματος πληρωμών.

Συγκεκριμένα, το 2023, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 406 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 450 δισ. ευρώ, αυξημένης κατά 51,5% σε σχέση με το 2020, οπότε η αξία των συναλλαγών ανερχόταν σε 297 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σημειώθηκε ρεκόρ ημέρας στις 02/10/2023 με 5,2 εκατομμύρια συναλλαγές.

Ενισxυμένο το αποτύπωμα εισπράξεων επιχειρήσεων και οργανισμών

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς αποτελούν το 37,6% (153 εκατομμύρια) του συνόλου των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2023. Διπλασιάστηκαν το 2023 οι επιχειρήσεις που διασυνδέονται με τη ΔΙΑΣ για τις εισπράξεις τους, σε σύγκριση με το 2020, και τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε πράξη η υιοθέτηση του κωδικού RF/QR σχεδόν από το σύνολο (98%) αυτών.

Υποσύνολο των τραπεζικών μεταφορών πίστωσης αποτελούν οι άμεσες μεταφορές πίστωσης, οι οποίες το 2023 αποτέλεσαν το 43,4% των διατραπεζικών εμβασμάτων και ανήλθαν σε 36,8 εκατ. συναλλαγές, ενισχυμένες κατά 109,4% σε σχέση με το 2022.

Μάλιστα, σχεδόν 1 στα 2 διατραπεζικά εμβάσματα διακινήθηκαν άμεσα το 2023, αξιοσημείωτη αύξηση από 1 στα 7, που ήταν το 2020. Ρεκόρ ημέρας σημειώθηκε στις 27/12/2023 με 647 χιλιάδες άμεσες μεταφορές πίστωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες μεταφορές πίστωσης αποτελούν το 11% του συνόλου των μεταφορών πίστωσης, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων/πληρωμών των επιχειρήσεων και οργανισμών δεν γίνεται με άμεση πίστωση.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή συντάξεων Μαρτίου

Ενώ η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνησης βρήκε το… τάιμινγκ για να πάρει πίσω και εφάπαξ χρήματα που δόθηκαν σε εκατοντάδες συνταξιούχους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ήδη ενημερωθεί στα μηνιαία εκκαθαριστικά τους σημειώματα ότι πήραν διπλή αύξηση την οποία θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα με τα νέα μέτρα από σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το νεό πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας με την κυβέρνηση να περιμένει μεγαλύτερες μειώσεις τιμών όσο θα προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει «για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη», όπως σημείσωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε αυτοοψία σε σούπερ μάρκετ εξηγώντας ότι «τα μέτρα είναι δραστικά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στο να διορθώσουν στρεβλώσεις ετών. Οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% στα προιόντα που είδαμε».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά θέλουμε να γίνει ταχύτερα. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en