Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα – Τουρκία | Τα πεδία συνεργασίας στην ενέργεια και τα projects που τρέχουν

Την ίδια στιγμή, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν τη χρησιμότητα δημιουργίας μόνιμης ελληνοτουρκικής επιτροπής για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Τα πεδία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος -μεταξύ άλλων- κατά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν στην Άγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στο πρώτο ελληνοτουρκικό ενεργειακό ενεργειακό φόρουμ που διοργανώθηκε στα τέλη Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ενέργειας (ΙΕΝΕ) έκανε λόγο για μια «νέα εποχή ευκαιριών στον κλάδο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

Ως παράδειγμα κοινών δράσεων που η τουρκική πλευρά επιθυμεί να προωθήσει ανέφερε συγκεκριμένα τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την οποία υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Τουρκίας TEIAS τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Project που προβλέπεται ότι θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη σχετικά ασθενή σύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς με το μεγάλο σε έκταση σύστημα της Τουρκίας.

Η εν λόγω διασύνδεση μαζί με μια νέα διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας αποτελούν κομβικό μέρος του Ηλεκτρικού Διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων που θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στην περιοχή, συνδράμοντας στην απανθρακοποίησή της.

Τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, Henex και EPIAS

Τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας είναι ήδη ισχυρά διασυνδεδεμένα εδώ και δεκαετίες. Η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση -μεταξύ Νέας Σάντας και Babaeski στην ευρωπαϊκή Τουρκία- έχει μεταφορική ικανότητα 2.000 MVA. Αγωγός φυσικού αερίου μήκους 280 χλμ. συνδέει την Κομοτηνή με το Καρατσεμπέ της Τουρκίας, μέσω του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισάγει περίπου 0,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την τουρκική Botas.

Η εξαγωγική δυναμικότητα του σημείου διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου Ελλάδας και Τουρκίας (Κήποι) έχει αυξηθεί σε 1,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, που υπερβαίνει τις σημερινές εξαγωγές της Botas προς την Ελλάδα. Οι υφιστάμενες διασυνδέσεις δημιουργούν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Ελλάδας και Τουρκίας (Henex και EPIAS αντίστοιχα), με τη δημιουργία κοινών προϊόντων τόσο στη φυσική αγορά όσο και στις προθεσμιακές.

Από την πλευρά της Άγκυρας διαμηνύεται ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα και προαπαιτούμενο για την απανθρακοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για τον εξηλεκτρισμό και ψηφιοποίηση των ενεργειακών συστημάτων. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΝΕ, η Τουρκία είχε παραγωγική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 105 GW το 2023, που την καθιστά έκτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης και 14η στον κόσμο. Το 56% της ηλεκτροπαραγωγής της γειτονικής χώρας προέρχεται από καθαρές πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, βιομάζα).

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Περιθώρια συμπράξεων εμφανίζονται και στον κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, με δεδομένη τη φιλοδοξία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας να «ξεκλειδώσουν» το δυναμικό που διαθέτουν.

Η προσέγγιση στον τομέα αυτό, βέβαια, δεν είναι διόλου απλή υπόθεση, κάτι που έφερε το προσκήνιο η πρόσφατη, ιδιαίτερα έντονη τουρκική αντίδραση στην ελληνική εξαγγελία για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο νότιο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη συμμετοχή στελεχών της ΕΛΕΤΑΕΝ σε ειδική εκδήλωση του τουρκικού συνδέσμου Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας DURED που έλαβε χώρα στη Σμύρνη καταδεικνύει τη βούληση των εκπροσώπων του κλάδου σε Ελλάδα να ανοίξουν γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μέχρι τέλος Ιουνίου έρχεται επιστροφή χρημάτων σε αγρότες από προμηθευτές ρεύματος

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται ο καθορισμός ενισχύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε μη οικιακούς καταναλωτές (δηλαδή επιχειρήσεις), αρτοποιεία (με ειδική μνεία) και αγρότες.

Όπως αναφέρει η επιδότηση, που επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέσω των παρόχων ρεύματος έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης με την ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται πως οι εν λόγω ενισχύσεις είναι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, γνωστές και ως «de minimis», σύμφωνες με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζεται το ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, ένα αρτοποιείο, ένας αγρότης, ένας ψαράς και ένας υδατοκαλλιεργητής ή μια επιχείρηση υδατοκαλλιέργειας.

Αφορά όσους από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), όπως ισχύει. («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»).

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έπρεπε να έχει εκδοθεί ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Για περίοδο κατανάλωσης που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και για την οποία έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχεται 6ήμερη εργασία από 1η Ιουλίου | Ποιους αφορά, πώς θα πληρώνονται

Η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Αρχίζει η εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου

Αφορά:

Α) Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών

Β) Επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, μπορούν να εργαστούν εξαήμερο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Οι προϋποθέσεις

1) Υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

2) Πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την 6η ημέρα

3) Δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας

4) Aπαγόρευση απασχόλησης με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την 6η ημέρα και απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο τις 8 ώρες

5) Προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης

*Αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία επιπλέον προσαύξηση 75%

6.) ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό

7.) Απαγορεύεται η εφαρμογή σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 το βράδυ έως 6 το πρωί και εργάζονται 5ήμερο

8.) ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΡΗΤΑ οι εργαζόμενοι σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό

Εργασία κατά την ημέρα Κυριακή

Α) Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών

Β) Βιομηχανία τροφίμων

Γ) Εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους

Δ) Οργάνωσης συνεδρίων

Ε) Καλλιέργειας θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου

newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βοήθημα έως και 1.000 ευρώ για μητέρες με ανήλικα παιδιά | Ποιες έχουν δικαίωμα για αιτήσεις

Βοήθημα που αγγίζει ακόμη και τα 1.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν αγρότισσες μητέρες με τρία παιδιά ή και περισσότερα. Την εν λόγω ενίσχυση, η οποία χορηγείται μέσα από τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας, για να την διεκδικήσει μια μητέρα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και να προλάβει να υποβάλλει την σχετική αίτηση εντός των προθεσμιών που ήδη «τρέχουν». Το διάστημα που έχουν στην διάθεσή τους για να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, ήδη από την Τετάρτη 5 Ιουνίου έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία με την προθεσμία που έχει καθοριστεί να λήγει την Τρίτη 25 Ιουνίου. Όλες οι ενδιαφερόμενες μητέρες για το εν λόγω πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν το εν λόγω βοήθημα, αποκλειστικά και μόνο στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τα 1.000 ευρώ

Όσες αγρότισσες έχουν 3 παιδιά και πληρούν βεβαίως τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί, θα λάβουν ως ενίσχυση ποσό 700 ευρώ. Εκείνες που έχουν περισσότερα από 3 παιδιά, δηλαδή οι πολύτεκνες αγρότισσες, πρόκειται να πάρουν ποσό 100 ευρώ.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το βοήθημα έχουν, οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να πληρούν και κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι οι εξής:

  • Οι μητέρες πρέπει να έχουν οι μεν τρίτεκνες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα και άνεργα και να μην υπερβαίνουν το δέκατο όγδοο (18ο ) έτος της ηλικίας τους, ή το δέκατο ένατο (19ο ) έτος εφόσον συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη μέση εκπαίδευση, ή το εικοστό τέταρτο (24ο ) έτος εφόσον σπουδάζουν σε Ίδρυμα Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΕΚ), ή να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω.
  • Ως ημέρα συμπλήρωσης του 18ου , 19ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2024, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα των αιτήσεων

Το πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας, μέσω του οποίου χορηγείται το βοήθημα, απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν ενίσχυση 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες, οι οποίες θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en