Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GREGY | Έργο κορυφαίας σημασίας για την Ευρώπη, λέει η Κομισιόν

Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της E.E υπογράμμισε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της EE, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης EE-Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δήλωσε: «Το μέλλον της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και για τον λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας τη σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο: «Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τον Υπουργό Shoukry εδώ στις Βρυξέλλες.

Όπως ακούσατε ήδη τους δύο ομιλητές, εισερχόμαστε σε μια χρυσή εποχή των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου. Νομίζω ότι η Αίγυπτος έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ο μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος μας. Ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος στην περιοχή, μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και αυτή η σχέση περιέχει επίσης πολλές ευκαιρίες – ευκαιρίες που έχουμε συζητήσει, ευκαιρίες που συμφωνήσαμε να καρπωθούμε και να χρησιμοποιήσουμε και να απολαύσουμε στο έπακρο. Έτσι, νομίζουμε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο ρόλος της Αιγύπτου σήμερα στην περιοχή δεν είναι μόνο υψίστης σημασίας, αλλά είναι κρίσιμος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι το πρωταρχικό συμφέρον της Ευρώπης και γι’ αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω ότι συμβάλλουμε όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στο να οικοδομήσουμε από κοινού κάτι ακόμη πιο σταθερό. Μέσω της συνεργασίας μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε θέσει τα θεμέλια της νέας φάσης της εταιρικής μας σχέσης, της βαθιάς και συνολικής εταιρικής σχέσης που ελπίζουμε να υπογράψουμε πολύ, πολύ γρήγορα με την Αίγυπτο.

Τώρα, μιλώντας για σήμερα, ο Υπουργός Shoukry ανέφερε ήδη ότι έχουμε ασχοληθεί με πολλά, πολλά θέματα.

Θέλω απλώς να σας δώσω μια γεύση, παραθέτοντας μόνο μερικούς από τους τίτλους που περάσαμε.

Συζητήσαμε την επιτυχία του Οικονομικού και Επενδυτικού μας Σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην κινητοποίηση 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, ουσιαστικά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο στους τομείς που είναι οι πιο κρίσιμοι, τρόφιμα, νερό, ενέργεια για κάθε βιώσιμη οικονομία. Ήμασταν πραγματικά υπερήφανοι που είδαμε ότι από τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε υποδείξει, έχουμε ήδη κινητοποιήσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Αίγυπτο. Νομίζω ότι, αν εξετάσετε το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει, αυτό είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε το έργο μας το 2021, και εδώ βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του 2024. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε όλες τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου.

Τώρα, από αυτό προκύπτει επίσης ότι οι οικονομικές και επενδυτικές μας σχέσεις βρίσκονται σε άνθηση. Βλέπουμε ότι η επικείμενη Επενδυτική Διάσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται αυτό το εξάμηνο, όχι μόνο θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομιών μας, αλλά και ότι προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον στην επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινότητα των ιδιωτών επενδυτών. Και αυτό είναι κάτι που αναμένουμε και οι δύο με μεγάλες προσδοκίες.

Διότι η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε πρώτο επενδυτή στην Αίγυπτο. Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν επενδύσει το 32% του συνόλου του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων της Αιγύπτου. Δεν είμαστε απλώς παρόντες, αλλά νομίζω ότι παρέχουμε σημαντικό μέρος της κινητήριας δύναμης της οικονομίας της Αιγύπτου. Και είμαστε, επίσης, υπερήφανοι που είμαστε ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας το 27% του συνόλου του εμπορίου της Αιγύπτου.

Συζητήσαμε επίσης για την ενέργεια και το τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ που έχει παραδώσει σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και αυτό βοήθησε την Ευρώπη να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρει νέους αξιόπιστους εταίρους όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Έτσι, νομίζω ότι πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία για την οποία μόλις αρχίσαμε να εργαζόμαστε και η οποία ήδη αποφέρει άμεσα οφέλη και στους ευρωπαίους πολίτες.

Συζητήσαμε, επίσης, το μέλλον της συνεργασίας μας στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και για τον λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας τη σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα.

Αναφερθήκαμε, επίσης, στη μετανάστευση, όπου συνεργαζόμαστε πολύ, πολύ στενά. Έχουμε διπλασιάσει τις προσπάθειές μας εκεί. Και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να επαινέσουμε την πολύ σκληρή δουλειά που κάνει αδιάκοπα η Αίγυπτος. Και αυτή η σκληρή δουλειά δεν ξεκίνησε χθες, είναι μαζί μας από τον συριακό πόλεμο και η Αίγυπτος φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη κοινότητα προσφύγων, κάτι για το οποίο ελάχιστοι μιλούν. Ελπίζω, όμως, να το γνωρίζουν πολλοί περισσότεροι. Έτσι, θέλουμε να βοηθήσουμε και εδώ. Νομίζω ότι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την προστασία των συνόρων, είτε για την καταπολέμηση των διακινητών, είτε για τη φιλοξενία προσφυγικών κοινοτήτων, είναι σημαντικό. Και θέλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας. Και ως εκ τούτου, είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η πρώτη από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας στην προστασία των συνόρων, τα σκάφη έρευνας και διάσωσης που βρίσκονται καθ’ οδόν από τη Γαλλία προς την Αίγυπτο, φέρνουν ήδη αυτή τη συνεργασία στο προσκήνιο και την καθιστούν πολύ ορατή για όλους.

Έτσι, σε αυτή τη βάση, αυτοί είναι μόνο οι τίτλοι των όσων δουλεύουμε. Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Το επόμενο επίπεδο, που είναι η ιδιωτικοποιημένη σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, η οποία είναι μια εταιρική σχέση που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε πολύ, πολύ σύντομα. Ελπίζουμε ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε όλα τα πράσινα φώτα από τα κράτη-μέλη μας και να προχωρήσουμε στην υπογραφή, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή πολύ σύντομα.

Φυσικά, αυτή η συνεργασία θα οικοδομηθεί σε πυλώνες, ισχυρούς πυλώνες αμοιβαίου ενδιαφέροντος: πολιτικές σχέσεις, οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις στο εμπόριο, μετανάστευση και κινητικότητα, ασφάλεια και δημογραφία, και ανθρώπινο κεφάλαιο, για να αναφέρουμε μόνο τους βασικούς τομείς στους οποίους εργαζόμαστε. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον Υπουργό Shoukry ότι είμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε εδώ για να εδραιώσουμε αυτή την εταιρική σχέση σε στέρεα θεμέλια και να συνοδεύσουμε την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις της, διότι χρειαζόμαστε επίσης την Αίγυπτο στο πλευρό μας στις μεγαλύτερες προκλήσεις μας».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή συντάξεων Μαρτίου

Ενώ η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνησης βρήκε το… τάιμινγκ για να πάρει πίσω και εφάπαξ χρήματα που δόθηκαν σε εκατοντάδες συνταξιούχους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ήδη ενημερωθεί στα μηνιαία εκκαθαριστικά τους σημειώματα ότι πήραν διπλή αύξηση την οποία θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα με τα νέα μέτρα από σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το νεό πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας με την κυβέρνηση να περιμένει μεγαλύτερες μειώσεις τιμών όσο θα προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει «για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη», όπως σημείσωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε αυτοοψία σε σούπερ μάρκετ εξηγώντας ότι «τα μέτρα είναι δραστικά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στο να διορθώσουν στρεβλώσεις ετών. Οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% στα προιόντα που είδαμε».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά θέλουμε να γίνει ταχύτερα. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en