Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είναι κακός καιρός, είναι κλιματική κρίση»

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία

Πάνω από τις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια που επλήγησαν από το φονικό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών πέταξε χθες με ελικόπτερο η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επιστρέφοντας μία ημέρα νωρίτερα από τη σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να μείνω τόσο μακριά από την Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Επειτα από δύο και πλέον ημέρες μακριά, η συνείδησή μου μου επιβάλλει να γυρίσω» είχε δηλώσει η ίδια από την Ιαπωνία το Σάββατο, ευχαριστώντας τόσο τους 5.000 διασώστες και εθελοντές που αναπτύχθηκαν στην πληγείσα ιταλική περιφέρεια μετά τις «χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα» όσο και τους υπόλοιπους ηγέτες του G7, αλλά και άλλων κρατών, για τα μηνύματα αλληλεγγύης τους και τις προσφορές τους να συνδράμουν.

Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει στη Ρώμη το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Στο μεταξύ, στον Τύπο και τα σόσιαλ μίντια μαίνεται η αναζήτηση ευθυνών.

Η καταστροφή του «δενδρόκηπου»

Ολη η Ιταλία βιώνει βροχερό Μάιο, αλλά από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Εμίλια Ρομάνια, ο επονομαζόμενος «δενδρόκηπος» της χώρας, υπέστη πρωτοφανή κακοκαιρία: κατά τόπους, έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες βροχές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα εξάμηνο.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 20 ποταμοί και ρεύματα υπερχείλισαν, γέφυρες κατέρρευσαν, χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό, κάπου 620 δρόμοι έκλεισαν – σημειώθηκαν άλλωστε και περισσότερες από 300 κατολισθήσεις.

Οι υλικές ζημιές υπολογίζονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί: ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες η Μελόνι, συνέκρινε το εύρος και τις συνέπειες της καταστροφής με τον σεισμό που είχε χτυπήσει την περιοχή του στις 20 Μαΐου του 2012: το κόστος των ζημιών είχε ξεπεράσει τότε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάσταση ύψιστου συναγερμού στην περιοχή μέχρι και σήμερα, παρότι αναμένονται μόνο ασθενείς βροχοπτώσεις – πρωτίστως, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου νέων κατολισθήσεων.

Ο Κόντε ακύρωσε το σχέδιο

Το 2014, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε ιδρύσει έναν οργανισμό με αποστολή την αντιμετώπιση του υδρογεωολογικού κινδύνου: περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε κανονικά να διατεθούν για την κατασκευή φραγμάτων, καναλιών και αναχωμάτων.

Το 2018, ωστόσο, ο διάδοχός του Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής τότε του κυβερνητικού συνασπισμού Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, είχε ακυρώσει το σχέδιο. Για το «μεγαλύτερο σφάλμα» των Πεντάστερων έκανε λόγο στο Twitter ο Ρέντσι.

Ενεργειακή μετάβαση

Αρχές και ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν πως καταστροφές όπως αυτή στην Εμίλια Ρομάνια θα γίνουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία» προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.

«Χρειάζεται μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ο ιταλός νομπελίστας Φυσικής Τζόρτζιο Παρίσι. Κάτι ανάλογο είπαν με τον δικό τους τρόπο χθες τόσο οι ακτιβιστές του κινήματος «Παρασκευές για το Κλίμα» που ύψωσαν έξω από τη νομαρχία του Φορλί, στην Εμίλια Ρομάνια, πανό που έλεγαν «Δεν είναι κακός καιρός, είναι κλιματική κρίση» όσο και οι επτά νεαροί ακτιβιστές της οργάνωσης Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) που έριξαν υγρό κάρβουνο μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, φωνάζοντας «Η χώρα μας πεθαίνει».

tanea.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας | Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας, χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων, λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου τού δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η Σιλιάνοφσκα συνεχίζει να προκαλεί | «Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Η «εμπρηστική» ρητορική από πλευράς Σκοπίων συνεχίζεται κι αυτό γιατί η νέα Πρόεδρος της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, ισχυρίσθηκε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της, τη 12η Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό.

Η Σιλιάνοφσκα, απαντώντας εχθές το βράδυ (27/05) σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι την παραβίασα. Στην ίδια, εξάλλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και την επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση.

Ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία. Αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σημείωσε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά την ισχύ της, αλλά και το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βολές» κατά της ελληνικής ηγεσίας

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες.

Πάντως, νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win–win”, να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει ως Σκόπια και μάλιστα, σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ–FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια», προσέθεσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαμαντίδης: Εγώ μπορεί να μην έκανα ότι ο Σλούκας, είμαστε χαρούμενοι που είναι στον ΠΑΟ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησε στο pre game του τελικού του ΠΑΟ με τη Ρεάλ και οι ατάκες του ήταν εξαιρετικές για όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν.

Το πρώτο αφορούσε την αποθέωση από τον κόσμο: «Είναι πάντα υπέροχο να ακούω το όνομα μου από τον κόσμο του Παναθηναϊκό… Έπαιξα τόσο χρόνια στον ΠΑΟ, είχαμε πολλές επιτυχίες και υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη»
Μας έχεις πληγώσει εμάς τους Γάλλους ειδικά το 2005 στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ: «Εκεί κάνατε λάθη και μας δώσατε την ευκαιρία να φτάσουμε στην ανατροοπή. Αλλά έτσι είναι η ζωή στον αθλητισμό και το ξεπεράσατε και έχετε πολλές επιτυχίες από τότε»

Τα τελευταία χρόνια ήταν λίγο περίπλοκα για τον ΠΑΟ: «Ναι αλλά επιστρέφει μετά από 13 χρόνια σε τελικό. ¨Εχει σίγουρα έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο όπως η Ρεάλ. Ας κερδίσει ο καλύτερος αλλά θέλω να το πάρει ο Παναθηναϊκός»

Το περασμένο καλοκαίρι ο Κώστας Σλούκας έκανε μια μεγάλη μεταγραφή. Στην εποχή σου νομίζεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι ανάλογο; «Εγώ μπορεί να μην το έκανα αλλά εγώ είμαι ο Δημήτρης, αυτός είναι ο Κώστας. Ο Κώστας Σλούκας διάλεξε ό,τι ήταν καλύτερο για εκείνον, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε στον Παναθηναϊκό».

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en