ΚΟΣΜΟΣ
Γάζα: Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφας | Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας, χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.
Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.
Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.
Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.
Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφας και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.
Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε έναν καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων, λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.
Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.
«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου τού δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.
ΚΟΣΜΟΣ
Επίθεση Χούθι σε ελληνικό εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Σοβαρό ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (6/7), όταν εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις των Χούθι στα ανοιχτά της Υεμένης, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα.
Το πλοίο, που πλέον βυθίζεται, μεταφέροντας πλήρωμα 22 μελών — 17 Φιλιππινέζους, 1 Ρουμάνο, 1 Βιετναμέζο και 3 μέλη της ομάδας ασφαλείας από τη Σρι Λάνκα — βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής επίθεσης με αντιαρματικές ρουκέτες, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άνδρες της ομάδας ασφαλείας κατάφεραν να καταρρίψουν δύο από τα τέσσερα USVs, ωστόσο τα άλλα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε περίπου στις 15:30 (ώρα Ελλάδας), με τους Χούθι να εξαπολύουν επίθεση με 8 ταχύπλοα και τουλάχιστον 20 ρουκέτες RPG. Στη συνέχεια, το πλοίο επλήγη και από δύο εκ των τριών αντιπλοϊκών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, επιδεινώνοντας τη ζημιά και οδηγώντας τελικά στη βύθισή του.
Διάσωση πληρώματος από τις αρχές της Υεμένης
Τα μέλη του πληρώματος, ταλαιπωρημένα αλλά σώα, διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή της επίθεσης. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματίες.
Δεν υπήρχε συνοδεία από την EUNAVFOR ASPIDES
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πλοίο δεν είχε ζητήσει συνοδεία ή προστασία από την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή EUNAVFOR ASPIDES, που επιχειρεί στην περιοχή για την προστασία της ναυσιπλοΐας. Τη στιγμή της επίθεσης, δεν υπήρχε πολεμικό πλοίο της επιχείρησης σε κοντινή απόσταση ώστε να επέμβει άμεσα.
Κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα
Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία, στο πλαίσιο της εμπλοκής τους στον πόλεμο στην Υεμένη αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Η επίθεση σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις αυξανόμενες απειλές για τη ναυσιπλοΐα στον κρίσιμο αυτό θαλάσσιο διάδρομο.
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται εκ νέου να εξετάσουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας για τη διέλευση από επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές.
ΚΟΣΜΟΣ
«Θετικό πνεύμα» από τη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Μια νέα δυναμική φαίνεται να δημιουργείται στο μέτωπο της Γάζας, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή 4 Ιουλίου, ότι απάντησε «σε θετικό πνεύμα» στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της πολύμηνης αιματοχυσίας.
Η πρόταση προβλέπει εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών και περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και τη σταδιακή αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Αν και η απάντηση της Χαμάς χαρακτηρίστηκε ως θετική, υπάρχουν ακόμα κρίσιμα ζητήματα προς διαπραγμάτευση, με φόντο τις έντονες μάχες και τις εκατόμβες νεκρών.
Η στάση της Χαμάς: «Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις»
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος, «η Χαμάς ολοκλήρωσε τις εσωτερικές της διαβουλεύσεις και παρέδωσε την απάντησή της στους μεσολαβητές με θετικό πνεύμα». Το κίνημα δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες για την εφαρμογή της πρότασης.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διεργασίες εκφράζουν ανησυχίες για θέματα όπως η διέλευση από το πέρασμα της Ράφας, η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο ακριβής χρονοπρογραμματισμός αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η αμερικανική πρόταση και οι αντιδράσεις του Ισραήλ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι υπάρχει μια «τελική πρόταση» και κάλεσε και τις δύο πλευρές να την αποδεχτούν. Παρότι ο Τραμπ επιμένει πως το Ισραήλ συμφώνησε στους όρους της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια, ενώ διατηρεί σκληρή στάση, ζητώντας τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Αξιωματούχος από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι η απάντηση της Χαμάς περιλαμβάνει «θετικές ενδείξεις», αλλά χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων.
138 νεκροί σε 24 ώρες – Νέα επίθεση σε σκηνές εκτοπισμένων
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 138 Παλαιστινίους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ιδιαίτερη φρίκη προκαλεί η είδηση επίθεσης σε σκηνές εκτοπισμένων στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έχει πλήξει 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες, μεταξύ των οποίων στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες όπλων και εκτοξευτήρες ρουκετών.
Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ: «Φέρτε πίσω τους ομήρους»
Σε ένδειξη πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση, διαδηλωτές – φίλοι και συγγενείς των ομήρων – συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Τοποθέτησαν 50 άδειες καρέκλες γύρω από τραπέζι, συμβολίζοντας τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων – από τους 20 που θεωρούνται ακόμη εν ζωή – καθώς και την επιστροφή των σορών 18 νεκρών.
Ελπίδες, αλλά και παγίδες
Παρά τη θετική ανταπόκριση της Χαμάς, η επίτευξη εκεχειρίας παραμένει εύθραυστη, με ανοιχτά πολλά «γκρίζα σημεία». Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι μακρύς και απαιτεί από όλες τις πλευρές πολιτικό θάρρος, ρεαλισμό και ουσιαστική διάθεση για λύση.
Η προσεχής συνάντηση Νετανιάχου – Τραμπ στον Λευκό Οίκο ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Οι ώρες και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ειρήνη στη Γάζα – και για τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων.
ΚΟΣΜΟΣ
Τραμπ: Σε 24 ώρες η απάντηση της Χαμάς

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Η πρόταση, που έχει μεταφερθεί στην παλαιστινιακή οργάνωση μέσω της Αιγύπτου και του Κατάρ, προβλέπει 60ήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ.
Ο Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ήδη αποδεχθεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας, δήλωσε πως «θα γνωρίζουμε τις επόμενες 24 ώρες» αν η Χαμάς κάνει αποδεκτή την πρόταση. Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε πως η οργάνωση ζητά εγγυήσεις για μόνιμη λήξη των εχθροπραξιών, πριν δώσει τελική απάντηση.
Αιματηρή καθημερινότητα στη Γάζα
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται. Σύμφωνα με την τοπική Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε χθεσινές ισραηλινές επιχειρήσεις. Νυχτερινός βομβαρδισμός στο σχολείο Μούσταφα Χάφεζ, που φιλοξενούσε εκτοπισμένους, στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Ακόμη 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «την πείνα ως όπλο πολέμου» και εξέφρασε ανησυχίες για τον νέο μηχανισμό διανομής βοήθειας, που ελέγχεται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στήριξη ΗΠΑ και Ισραήλ, εκτός πλαισίου ΟΗΕ.
Νετανιάχου: «Δέσμευση για επιστροφή όλων των ομήρων»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά τις 7 Οκτωβρίου το κιμπούτς Νιρ Οζ, σημείο της φονικής επίθεσης της Χαμάς. Από εκεί, διαβεβαίωσε πως στόχος του παραμένει η επιστροφή όλων των ομήρων χωρίς εξαίρεση.
Η πρόταση για εκεχειρία προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και την παράδοση 18 σορών νεκρών σε πέντε φάσεις, μέσα σε 60 ημέρες. Ως αντάλλαγμα, θα υπάρξει αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές.
Διχασμός στο Ισραήλ – Επιστολή από συγγενείς ομήρων
Η ισραηλινή πολιτική σκηνή εμφανίζεται διχασμένη. Κάποιοι επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων, ενώ άλλοι – όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ – επιμένουν στη συνέχιση των επιχειρήσεων μέχρι την «ολοκληρωτική εξουδετέρωση της Χαμάς».
Συγγενείς ομήρων απέστειλαν επιστολή στον Νετανιάχου, ζητώντας να υπογράψει άμεσα συμφωνία για την επιστροφή τους και να σταματήσει ο πόλεμος.
Ο Τραμπ για τις Συμφωνίες του Αβραάμ
Σε παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, την πιθανότητα νέων χωρών να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, που αποσκοπούν στην εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών.
«Πιστεύω ότι πολλοί θα ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ», δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας το θέμα στην ατζέντα λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.