Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είναι κακός καιρός, είναι κλιματική κρίση»

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία

Πάνω από τις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια που επλήγησαν από το φονικό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών πέταξε χθες με ελικόπτερο η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επιστρέφοντας μία ημέρα νωρίτερα από τη σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να μείνω τόσο μακριά από την Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Επειτα από δύο και πλέον ημέρες μακριά, η συνείδησή μου μου επιβάλλει να γυρίσω» είχε δηλώσει η ίδια από την Ιαπωνία το Σάββατο, ευχαριστώντας τόσο τους 5.000 διασώστες και εθελοντές που αναπτύχθηκαν στην πληγείσα ιταλική περιφέρεια μετά τις «χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα» όσο και τους υπόλοιπους ηγέτες του G7, αλλά και άλλων κρατών, για τα μηνύματα αλληλεγγύης τους και τις προσφορές τους να συνδράμουν.

Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει στη Ρώμη το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Στο μεταξύ, στον Τύπο και τα σόσιαλ μίντια μαίνεται η αναζήτηση ευθυνών.

Η καταστροφή του «δενδρόκηπου»

Ολη η Ιταλία βιώνει βροχερό Μάιο, αλλά από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Εμίλια Ρομάνια, ο επονομαζόμενος «δενδρόκηπος» της χώρας, υπέστη πρωτοφανή κακοκαιρία: κατά τόπους, έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες βροχές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα εξάμηνο.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 20 ποταμοί και ρεύματα υπερχείλισαν, γέφυρες κατέρρευσαν, χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό, κάπου 620 δρόμοι έκλεισαν – σημειώθηκαν άλλωστε και περισσότερες από 300 κατολισθήσεις.

Οι υλικές ζημιές υπολογίζονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί: ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες η Μελόνι, συνέκρινε το εύρος και τις συνέπειες της καταστροφής με τον σεισμό που είχε χτυπήσει την περιοχή του στις 20 Μαΐου του 2012: το κόστος των ζημιών είχε ξεπεράσει τότε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάσταση ύψιστου συναγερμού στην περιοχή μέχρι και σήμερα, παρότι αναμένονται μόνο ασθενείς βροχοπτώσεις – πρωτίστως, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου νέων κατολισθήσεων.

Ο Κόντε ακύρωσε το σχέδιο

Το 2014, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε ιδρύσει έναν οργανισμό με αποστολή την αντιμετώπιση του υδρογεωολογικού κινδύνου: περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε κανονικά να διατεθούν για την κατασκευή φραγμάτων, καναλιών και αναχωμάτων.

Το 2018, ωστόσο, ο διάδοχός του Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής τότε του κυβερνητικού συνασπισμού Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, είχε ακυρώσει το σχέδιο. Για το «μεγαλύτερο σφάλμα» των Πεντάστερων έκανε λόγο στο Twitter ο Ρέντσι.

Ενεργειακή μετάβαση

Αρχές και ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν πως καταστροφές όπως αυτή στην Εμίλια Ρομάνια θα γίνουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία» προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.

«Χρειάζεται μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ο ιταλός νομπελίστας Φυσικής Τζόρτζιο Παρίσι. Κάτι ανάλογο είπαν με τον δικό τους τρόπο χθες τόσο οι ακτιβιστές του κινήματος «Παρασκευές για το Κλίμα» που ύψωσαν έξω από τη νομαρχία του Φορλί, στην Εμίλια Ρομάνια, πανό που έλεγαν «Δεν είναι κακός καιρός, είναι κλιματική κρίση» όσο και οι επτά νεαροί ακτιβιστές της οργάνωσης Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) που έριξαν υγρό κάρβουνο μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, φωνάζοντας «Η χώρα μας πεθαίνει».

tanea.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Στο νοσοκομείο για επείγουσα εγχείρηση ο Πάπας Φραγκίσκος

Χειρουργείται σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος για εντερική απόφραξη

Εσπευσμένα εισήχθη σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος στην Πολυκλινική Τζεμέλι της Ρώμης, ώστε να χειρουργηθεί λόγω εντερικής απόφραξης.

Η είδηση έγινε γνωστή από την ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η οποία τονίζει πως η εγχείρηση «θεωρείται επείγουσα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 6/6, ο ποντίφικας υποβλήθηκε σε εξέταση πυρηνικής ιατρικής, στο νοσοκομείο Τζεμέλι, η οποία ελέγχει την κατάσταση των σωματικών οργάνων. Η όλη εξέταση διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά. Ο πάπας επέστρεψε την ίδια ημέρα στο Βατικανό.

Τον περασμένο Μάρτιο ο πάπας Φραγκίσκος είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο εξαιτίας οξείας βρογχίτιδας. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι ο πάπας υποφέρει από χρόνια γοναλγία και συχνά πλέον χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του αναπηρικό αμαξίδιο.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: «Βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής» – Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα

«Οικοκτονία» χαρακτήρισε ο Ζελένσκι την καταστροφή στη Νόβα Καχόβκα – Δείτε αεροφωτογραφίες

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη. Ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα», σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οικοκτονία» χαρακτήρισε ο Ζελένσκι την καταστροφή του φράγματος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «οικοκτονία» (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες «τρομοκρατικές ενέργειες».

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε «οι ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες».

«Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό», συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία

Πρόκειται δύο πρώην ηγέτες του HDP

Δύο πρώην συμπροεδρεύοντες του φιλοκουρδικού HDP και πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν προκάλεσαν την καταδίκη της Αγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των δικαιωμάτων τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης.

Οι φυλακισμένοι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της παρακολούθησής του κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης τον Νοέμβριο 2016.

Τούρκος δικαστής είχε διατάξει την οπτική και ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους με τους δικηγόρους του και την κατάσχεση κάθε εγγράφου που αντήλλασσαν, εμποδίζοντάς τους έτσι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, παρεμποδίζοντας τις επαφές με τους δικηγόρους τους, οι τουρκικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές υπενθύμισαν την παγιωμένη νομολογία σύμφωνα με την οποία, «η εμπιστευτικότητα στις συζητήσεις μεταξύ κρατουμένου και των συνηγόρων του συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για το άτομο και αφορά άμεσα τα δικαιώματα υπεράσπισης».

Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει 5.500 ευρώ στους δύο ενάγοντες για «ηθική βλάβη».

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και απειλείται με επιβολή ποινής 142 ετών στην φυλακή.

Κατηγορείται για δεκάδες εγκλήματα και αδικήματα, ανάμεσά τους «εξύβριση» του προέδρου και σχέσεις με το PKK. Στο τέλος του Μαΐου, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «ενεργό πολιτική».

Αρνείται όλες τις κατηγορίες και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά συστηματικά την απελευθέρωσή του, με βάση προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το HDP ζητά επίσης την απελευθέρωση της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου, της πρώην συμπροέδρου του κόμματος, του Γκιουλτέν Κισανάκ και του Σελτζούκ Μιζρακλί, πρώην δημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ.

Σε άλλη υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Αγκυρα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην γενική γραμματέα του Συνδικάτου των Δικαστών της Τουρκίας για συνέντευξη που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης εντάσσονται «σε συζήτηση για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και απαιτούσαν υψηλό επίπεδο προστασίας».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: