Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ασφάλεια τροφίμων | Βάλτε τους κανόνες στη… συνταγή !

Τον τρόπο για να βελτιώσουν την ασφάλεια στην κουζίνα, βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Με υπενθυμίσεις μέσα στη συνταγή για πλύσιμο των χεριών και για τις κατάλληλες θερμοκρασίες στο μαγείρεμα, η κουζίνα θα γίνει ένα πιο ασφαλές μέρος.

Όπως βρήκαν οι ερευνητές, μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που μαγειρεύουν χρησιμοποιούν θερμόμετρο για να διαπιστώσουν αν το κρέας που ψήνουν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. Όταν όμως η συνταγή ανέφερε ανάμεσα στα βήματα της εκτέλεσης ότι έπρεπε να μετρηθεί η θερμοκρασία του κρέατος, τη συμβουλή ακολούθησε το 85% των συμμετεχόντων!
Παρόμοια αποτελέσματα βρήκαν οι ερευνητές και για το πλύσιμο των χεριών. Ενώ μόλις το 4-50% των ατόμων πλένουν τα χέρια τους όταν μαγειρεύουν, όταν υπήρχε σχετική υπενθύμιση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 70- 80%.
“Είναι απλό: Προσθέστε απλά τις πληροφορίες στη συνταγή και τα άτομα θα τις ακολουθήσουν”, τόνισε ο Edgar Chambers, καθηγητής Διατροφής, Διαιτολογίας και Υγείας. “Το να προσθέσουμε κανόνες στις συνταγές είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσουμε τα τροφιμογενή νοσήματα, αλλά και τα κόστη για τα συστήματα υγείας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων”.
O Chambers και η ερευνητική του ομάδα, δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση Journal of Food Protection. Παρουσίασαν μάλιστα τα αποτελέσματά τους στο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, που ήδη εξετάζει την ένταξη αυτών των πληροφοριών σε συνταγές που αναπτύσσει.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, τους παρασκευαστές τροφίμων, τους δημοσιογράφους και τους εκδότες για τη σημασία που έχει το να εντάσσουν τις οδηγίες πρόληψης των τροφιμογενών νοσημάτων στις συνταγές που δημοσιεύουν. “Στόχος μας είναι η προώθηση των ασφαλών συμπεριφορών, ώστε οι άνθρωποι να τις κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους, μέσα στην κουζίνα”. Το project εστίασε σε διάφορες “ευαίσθητες” περιοχές της ασφάλειας τροφίμων, όπως στα αυγά και στα πουλερικά, όπου πρέπει να χρησιμοποιείται θερμόμετρο για να μετριέται η εσωτερική θερμοκρασία τους. Επίσης, στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποθήκευση του κρέατος μέσα σε πλαστικές σακούλες, ώστε να μην “τρέξει” πάνω στα υπόλοιπα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο σας.
Oι ερευνητές παρατήρησαν 75 άτομα να μαγειρεύουν δύο πιάτα- στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και γαλοπούλα με σάλτσα μανιτάρια- ακολουθώντας στυνταγές που δεν περιλάμβαναν tips με κανόνες ασφαλείας τροφίμων. Μία άλλη ομάδα, επίσης με 75 συμμετέχοντες μαγείρεψε τα ίδια πιάτα, ακολουθώντας συνταγές που περιείχαν τα σχετικά tips. Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν υπήρχαν tips υπενθύμισης, 60% περισσότεροι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν θερμόμετρο κρέατος, ενώ 20-30% περισσότεροι έπλεναν τα χέρια τους.
“Αυτό είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο Chambers. “Είναι τόσο απλό να το κάνεις και τόσο εύκολο να βοηθήσεις τους ανθρώπους να θυμούνται τους κανόνες ασφαλείας. Και δεν κοστίζει τίπου- ίσως μόνο λίγο χαρτί παραπάω και λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να πλύνει κανείς τα χέρια του ή να χρησιμοποιήσει το θερμόμετρο”.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ημέρα Νοσηλευτή | Το Γενικό Νοσοκείο Καβάλας τιμά την ημέρα

Η 12η Μαΐου, παγκοσμίως, αποτελεί μια ημερομηνία σύμβολο για το σύνολο των Νοσηλευτριών/των, που  προασπίζουν  την Δημόσια Υγεία και τα Δικαιώματα των Ασθενών.

 Οι νοσηλευτές  παρέχουν καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος στην Υγεία για Όλους.

 Μέσα από την πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος αλλά και η  υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αποδείχτηκε όμως και ότι το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν ,μπήκαν μπροστά, ηγήθηκαν, κινδύνευσαν  αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς αποτελούν τη ψυχή του ΕΣΥ, ως αξιόπιστοι συμπαραστάτες που διασφαλίζουν την ποιοτική φροντίδα στις υπηρεσίες υγείας των πολιτών και των οικογενειών τους.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις σε πολιτικές υγείας που διασφαλίζουν ότι όλοι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, δίνοντας μεγάλο αγώνα για να μετατρέψουν σε ασθενοκεντρικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Για εμάς προτεραιότητα έχει ο ασθενής.

Για την ασφάλειά του και την βελτίωση στην ποιότητα της περίθαλψής του δουλεύουμε νυχθημερόν. Είμαστε πάντα δίπλα του για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του και να τον στηρίζουμε ψυχικά και σωματικά μέχρι να αισθανθεί δυνατός για να συνεχίσει υγιής τη διαδρομή της ζωής.

Σήμερα τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος, την ανιδιοτέλεια και τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν.

Τιμούμε, όμως, ιδιαίτερα το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, συνεχίζει να εργάζεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με τις κενές θέσεις να αγγίζουν το 50% ,να περιθάλπει ασθενείς από όλη την Περιφέρεια .

Χρόνια πολλά στους Νοσηλευτές που μιλούν με το έργο τους!

Δελτίο Τύπου | Σωματείο Εργαζομένων Γεν. Νοσοκείου Καβάλας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Αποχή αρχίζουν από τις 8 Μαΐου οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 17/4/2024 στηρίζει την κινητοποίηση των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών με την μορφή ολικής αποχής από τα ιατρικά καθήκοντά τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 ΜΑΙΟΥ 2024.

Η διάρκεια της αποχής θα επανεξετασθεί βάσει των αποτελεσμάτων των επαφών με το Υπουργείο Υγείας και της πορείας υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en