Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

AΜΦΙΠΟΛΗ | Τι κρύβουν οι δυο άσκαφτοι χώροι και οι μυστικές κρύπτες στο τύμβο Καστά;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τέλος στις φαντασιώσεις και στις ανυπόστατες φήμες όσων διατείνονταν ότι ο τύμβος Καστά έχει δαιδαλώδεις υπόγειες μυστικές στοές που καταλήγουν σε πολλαπλά και ανισόπεδα ταφικά μνημεία, βάζει με την πιστοποίηση του το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αναδεικνύοντας μέσα από το πεδίο ερευνών δυο πολύ σημαντικά σημεία που χρήζουν άμεσης ανασκαφής.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας όλων των δεδομένων, ο Διευθυντής του εργαστηρίου καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, και οι συνεργάτες του Παναγιώτης Τσούρλος, J. Ho Kim, M. Zong Yi, Γεώργιος Βαργεμέζης, H.Φίκος θα παρουσιάσουν σε τρισδιάσταση απεικόνιση στο συνέδριο του ΑΕΜΘ τα τελικά επιστημονικά δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διασκοπήσεις ολοκληρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης καθώς έχουν ήδη καθοριστεί νέα σημεία εκτός τύμβου για περαιτέρω διερεύνηση.

Το ένα από τα σημεία εντός τύμβου του οποίου η αποκάλυψη προϋποθέτει αρχαιολογική ανασκαφή βρίσκεται εξ αριστερών του μνημείου, όπως βλέπουμε την είσοδο με τις σφίγγες στα είκοσι μέτρα, και το άλλο σημείο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τύμβου, στην ευθεία των σφιγγών με τη βάση του λέοντα.

Οι διασκοπήσεις κατέγραψαν και άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, αρχαϊκούς τάφους και μικρότερα οικοδομήματα δίνοντας στους επιστήμονες σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται ενώ ανθρωπογενείς παρεμβάσεις εντοπίσθηκαν και στο χωράφι με τις ελιές που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο.

Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων δείχνουν επίσης ότι ο τύμβος έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ με την ίδια μέθοδο κατεγράφησαν όλες οι επιχώσεις που έγιναν, αλλά και το πάχος που έχουν. Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.

«Δυστυχώς οι απεικονίσεις για τα δυο σημεία εντός του τύμβου δεν είναι τόσο διαφωτιστικές ώστε να ξέρουμε τι είναι ή τι δεν είναι. Αυτό θα το πει η ανασκαφή» υπογραμμίζει ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ.

Αναφορικά με τις εύλογες απορίες που δημιουργούνται για την ταυτότητα των οικοδομημάτων ο κύριος Τσόκας αναμένεται να παρουσιάσει στο ΑΕΜΘ (10-03-2018) το περίγραμμα τους, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση για το αν πρόκειται για τάφους, για κλειστούς χώρους σφραγισμένους, συλημένους ή ασύλητους, ή για κάτι άλλο, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι τα δυο σημεία που θα υποδείξει, χαρακτηρίζονται ως σημεία αιχμής.

Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν θα γίνει στο ΑΕΜΘ, αναφορά στις πρώτες ενδείξεις των αποτελεσμάτων διασκόπησης των κρυπτών που βρίσκονται στον πρώτο χώρο του μνημείου κάτω από τις σφίγγες καθώς τα δεδομένα είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί με τη σάρωση των τοιχών του μνημείου δίνουν ενδείξεις για την ύπαρξη κενών εντός των τοιχών και από την άλλη, ρηγματώσεις ο εντοπισμός των οποίων θα βοηθήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου και τη σωστότερη στήριξή του.

Οι επιστήμονες προχώρησαν στο σκανάρισμα του εσωτερικού του μνημείου έχοντας ενδείξεις ότι πίσω από τα αρχιτεκτονικά μέλη, περιέχονται ακόμα και αντικείμενα από μέταλλο, κτερίσματα ή κάποιο υλικό που ενδεχομένως να συνδέεται με τον χαρακτήρα του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που σε συνδυασμό με την οστεολογική ανάλυση και μελέτη θα λύσουν το μυστήριο του Καστά.

Από την έρευνά του, ο υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, διαπίστωσε ότι, «κάτω από το επιστύλιο στο οποίο βρίσκονται οι σφίγγες υπήρχαν αρχικώς στύλοι (πεσσοί) μαρμάρινοι. Στη συνέχεια οι στύλοι ενσωματώθηκαν σε έναν τοίχο με επίχρισμα, που μιμείται τους ορθοστάτες.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψευδότοιχο. Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία με αποκρύψεις, οι οποίες επενδύθηκαν από τους αρχαίους κατασκευαστές με λίθους ή μάρμαρο ώστε να μην είναι διακριτές».

Με την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας Τσόκα, στο εσωτερικό του τύμβου Καστά όχι μόνο καταρρίπτονται οριστικά όλες οι ευφάνταστες θεωρίες περί δεύτερης ή τρίτης πύλης μπροστά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά όλες οι ψευδείς πληροφορίες όπως και οι μη επιστημονικοί ισχυρισμοί που προωθήθηκαν από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων και βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα social media.

Στην περίπτωση του Καστά εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι πλέον καινοτόμες τεχνικές σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κορέας, οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και όπως εξηγεί ο κύριος Τσόκας: «τα δεδομένα που συλλέξαμε τα επεξεργαστήκαμε τρισδιάστατα, γι αυτό και ο Καστάς αποτελεί επιστημονικό μοντέλο».

Μετά από τρία χρόνια ερευνών και συστηματικής επεξεργασίας κλείνει ο πρώτος κύκλος των γεωσκοπήσεων στην Αμφίπολη ενώ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΑΠΘ μαζί με την ομάδα του προχώρησαν ήδη στην πρώτη επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό .

Ν.2121-1993.Απαγορεύεται η αναμετάδοση, η αποσπασματική χρήση του κειμένου, η παρέμβαση στον τίτλο, η χρήση φωτογραφιών και videο, χωρίς την έγκριση του υπογράφοντα.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

ΑΕΜΘ.Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΠΡΩΙ: 9:30 – 14:45
9:30 1. Γ. Τσόκας, Π. Τσούρλος, Γ. Βαργεμέζης, N. Arrington, Μ. Τασακλάκη, Δ. Τερζοπούλου Γεωφυσική διασκόπηση στη χερσόνησο της Μολυβωτής.
9:45 2. Γ. Τσόκας, Π. Τσούρλος, J. Ho Kim, M. Zong Yi, Γ. Βαργεμέζης, Μ. Λεφαντζής, Κ. Περιστέρη, Η. Φίκος Γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά: τελικά αποτελέσματα.
10:00 3. Ε. Μ. Καμπούρογλου, Ε. Ε. Καμπούρογλου Απόλυτες χρονολογήσεις του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης: στρωματογραφία του λόφου Καστά και επιχώσεις.
10:15 4. Π. Τσούρλος, Γ. Τσόκας, L. Beness, T. Hillard, Ν. Μερτζιμέκης Γεωφυσικές έρευνες στην Τορώνη (Χαλκιδική).

fonh.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στον μυστικό κήπο | Μεταφέρεται λόγω καιρικών συνθηκών στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Δημοσιεύτηκε

στις

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την Κυριακή 14/07/2019 η παράσταση «Στον μυστικό κήπο» του Νίκου Κυπουργού, μεταφέρεται στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, το απόγευμα στις 19.30 και το βράδυ στις 21.30. 

Οι ευφάνταστες μελωδίες του Νίκου Κυπουργού, ερμηνευμένες από την 15μελή Ορχήστρα του, θα πλεχθούν αρμονικά με τις φωνές των 50 ΣυνΩΔΗπόρων, ταξιδεύοντας τους τυχερούς ακροατές πίσω στο χρόνο, μέσα από ένα υπέροχο, ποιοτικό μουσικό μονοπάτι…

…και όλα αυτά υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού! Στο πιάνο ο μαέστρος της χορωδίας και δεξιοτέχνης πιανίστας Γιάννης Κανάκης.

Διευθυντής ορχήστρας: Νίκος Κυπουργός

Διδασκαλία χορωδίας και πιάνο: Γιάννης Κανάκης

«Στον μυστικό κήπο» του Νίκου Κυπουργού

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου 

Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 19.30 & 21.30

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του ταμείου του Φεστιβάλ Φιλίππων 2510 620566, ώρες 10.00 -14.00 και 18.00 – 21.00.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων | «Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 21.30

Η αριστοτεχνική κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός «καθημερινού ανθρώπου», του Στρεψιάδη, που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.

Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.

Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας άλλη λύση, αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα «καλά» της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα «ατράνταχτα» επιχειρήματα και ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Στρεψιάδης: Γιώργος Γάλλος, Σωκράτης: Νίκος Καραθάνος, Ποιητής: Χρήστος Λούλης, Δικαίος Λόγος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άδικος Λόγος: Θεοδώρα Τζήμου, Φειδιππίδης: Αινείας Τσαμάτης, Μαθητές: Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Δανειστής: Γιάννης Κλίνης

Κορυφαίες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου

Χορός (με αλφαβητική σειρά): 

Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Τιμές εισιτηρίων: 20 € κανονικό, 15 € φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, παιδιά 6 έως 12 ετών.

 

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

 

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Americanino» Γ. Παπανδρέου 30, Τηλ. 2521058206

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερβερίτσα on Tour! | Πρόγραμμα παραστάσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η People Entertainment Group παρουσιάζει την παράσταση που έσπασε όλα τα ταμεία στη θεατρική Αθήνα!

Η “Βερβερίτσα” ετοιμάζει τις βαλίτσες της για μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο!

Η απίστευτη φαρσοκωμωδία σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νίκου Μουτσινά με συμπρωταγωνίστρια τη Μαρία Σολωμού και τη Ματίνα Νικολάου, υπόσχεται απροσποίητο και άφθονο γέλιο.

Ευφυέστατο κείμενο με απίθανους διαλόγους, pop art σκηνικά, εντυπωσιακοί φωτισμοί και ευφάνταστα κοστούμια συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό της παράστασης!

«Βερβερίτσα»: θηλυκό, μικρό θηλαστικό της οικογένειας των σκίουρων… ή αλλιώς μια παράδοξη ιστορία καθημερινής τρέλας!

Λίγα λόγια για το έργο

Μία βερβερίτσα γίνεται η αιτία για μία σειρά αστείων και τρομακτικών γεγονότων που συμβαίνουν στον Μενέλαο Φονιά (Νίκο Μουτσινά) και στη γυναίκα του Άννα-Μαρίζα Φονιά (Μαρία Σολωμού).

Το ζευγάρι, μετά από πολλές συνεδρίες σε σύμβουλο γάμου, αποφασίζει να πάει στα γενέθλια της αδελφής του Μενέλαου και χάνεται σε ένα δάσος.

Στην προσπάθεια να βρουν τον δρόμο της επιστροφής, χτυπάνε με το αυτοκίνητό τους τη Βερβερίτσα στη μέση του πουθενά και το μόνο που βρίσκεται κοντά τους είναι το σπίτι της Αινχόνχεν (Ματίνα Νικολάου), όπου ζει με τις αδελφές της: την Αινχόνχεν (Φανή Γεωργακοπούλου) η οποία είναι μουγκή και την Αινχόνχεν (Στέλλα Ρουσάκη) η οποία είναι τυφλή! Θα καταφέρουν να βγουν από το σπίτι ζωντανοί;

Το έργο του Νίκου Μουτσινά, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μετρ της μαύρης κωμωδίας, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των σύγχρονων ζευγαριών και τα μετατρέπει σε ξεκαρδιστικές σκηνές πάνω στο θεατρικό σανίδι.

 

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο-Σκηνοθεσία : Νίκος Μουτσινάς
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Μουτσινάς, Μαρία Σολωμού, Ματίνα Νικολάου, Φανή Γεωργακοπούλου, Στέλλα Ρουσάκη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Βίντεο: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μανιάτη
Φωτογραφίες: Νίκος Ζήκος
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σαβ 22/6 21:00
Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας – Σαλαμίνα

Κυρ 23/6 21:00
Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια

Τρι 25/6 

Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

Τετ 26/6

Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς

Σαβ 29/6

Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 /7

Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα

Τρι 9/7

Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11/7

Θέατρο Κάστρου Καβάλας – Καβάλα

Παρ 12/7

Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ Σερρών – Σέρρες

Κυρ 14/7

Ανοιχτό Θέατρο Ορεστιάδας – Ορεστιάδα

Δευ 15-16/7

Κηποθέατρο Εγνατία – Αλεξανδρούπολη

Τετ 17/7

Θερινό Δημοτικό Θέατρο – Κομοτηνή

Πεμ 18-19/7

Δημοτικό Θερινό Αμφιθέατρο – Ξάνθη

Σαβ 20/7

Θέατρο Αμφίπολης – Αμφίπολη

Δευ 22/7

Υπαίθριο Θέατρο Γιαννιτσών – Γιαννιτσά

Τρι 23/7

Ανοιχτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης” – Θεσσαλονίκη

Τετ 24/7

Θέατρο Γαβαλιώτισσας – Έδεσσα

Πεμ 25/7

ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ – Κοζάνη

Σαβ 27/7

Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών – Μουδανιά

Κυρ 28/7

Αμφιθέατρο Σίβηρης – Κασσάνδρα

Δευ 29/7

Θέατρο Άλσους Βέροιας – Βέροια

Τετ 31/7 και Πέμπτη 1/8

Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα

Σαβ 3/8

Κινηματοθέατρο ΑΛΕΞ – Πόρτο Ράφτη

Δευ 5/8

Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου – Ζάκυνθος

Τρι 6/8

Προαύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ – Αργοστόλι

Τετ 7/8

Κηποθέατρο Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – Ληξούρι

Παρ 9/8

Ανοικτό Θέατρο Σοφικού – Κόρινθος

Κυρ 25 Δευτέρα 26 και Τρίτη 27/8

Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο

Τετ 28/8

Θέατρο “Ερωφίλη” – Ρέθυμνο

Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30/8 

Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Η αριστοτεχνική κωμωδία “Νεφέλες” του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δημοσιεύτηκε

στις

«ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη.

σε σκηνοθεσία ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΝΤΖΑ

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουλίου 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Η αριστοτεχνική κωμωδία “Νεφέλες” του Αριστοφάνη, θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2 & 3 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και  μετάφραση Γιάννη Αστερή.

 

Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ.  και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός ”καθημερινού ανθρώπου” ,του Στρεψιάδη , που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη  του.

Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να  πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο , Φειδιππίδη , που είναι και η αιτία των χρεών του ,να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι  έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.

Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών  και τον Σωκράτη ,αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως .Μην έχοντας  άλλη λύση , αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση  Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση . Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής  και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο ,ο Στρεψιάδης διώχνει  κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα “καλά” της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα “ατράνταχτα” επιχειρήματα, και  ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Μουσική:Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη:Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: “ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”

 

                      ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Στρεψιάδης Γιώργος Γάλλος
Σωκράτης Νίκος Καραθάνος
Ποιητής Χρήστος Λούλης
Δικαίος Λόγος Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Άδικος Λόγος Θεοδώρα Τζήμου
Φειδιππίδης Αινείας Τσαμάτης

Μαθητές Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος

Δανειστής Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη,
Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου

Χορός (με αλφαβητική σειρά)

Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας,Νίκος Καραθάνος,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

 

Ώρα έναρξης :  9.30 μμ

Τιμές εισιτηρίων:  20€ κανονικό και 15€  (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών)

Προπώληση εισιτηρίων:   viva.gr  & Σημεία Προπώλησης Φεστιβάλ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ