Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

AΜΦΙΠΟΛΗ | Τι κρύβουν οι δυο άσκαφτοι χώροι και οι μυστικές κρύπτες στο τύμβο Καστά;

Τέλος στις φαντασιώσεις και στις ανυπόστατες φήμες όσων διατείνονταν ότι ο τύμβος Καστά έχει δαιδαλώδεις υπόγειες μυστικές στοές που καταλήγουν σε πολλαπλά και ανισόπεδα ταφικά μνημεία, βάζει με την πιστοποίηση του το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αναδεικνύοντας μέσα από το πεδίο ερευνών δυο πολύ σημαντικά σημεία που χρήζουν άμεσης ανασκαφής.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας όλων των δεδομένων, ο Διευθυντής του εργαστηρίου καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, και οι συνεργάτες του Παναγιώτης Τσούρλος, J. Ho Kim, M. Zong Yi, Γεώργιος Βαργεμέζης, H.Φίκος θα παρουσιάσουν σε τρισδιάσταση απεικόνιση στο συνέδριο του ΑΕΜΘ τα τελικά επιστημονικά δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διασκοπήσεις ολοκληρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης καθώς έχουν ήδη καθοριστεί νέα σημεία εκτός τύμβου για περαιτέρω διερεύνηση.

Το ένα από τα σημεία εντός τύμβου του οποίου η αποκάλυψη προϋποθέτει αρχαιολογική ανασκαφή βρίσκεται εξ αριστερών του μνημείου, όπως βλέπουμε την είσοδο με τις σφίγγες στα είκοσι μέτρα, και το άλλο σημείο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τύμβου, στην ευθεία των σφιγγών με τη βάση του λέοντα.

Οι διασκοπήσεις κατέγραψαν και άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, αρχαϊκούς τάφους και μικρότερα οικοδομήματα δίνοντας στους επιστήμονες σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται ενώ ανθρωπογενείς παρεμβάσεις εντοπίσθηκαν και στο χωράφι με τις ελιές που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο.

Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων δείχνουν επίσης ότι ο τύμβος έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ με την ίδια μέθοδο κατεγράφησαν όλες οι επιχώσεις που έγιναν, αλλά και το πάχος που έχουν. Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.

«Δυστυχώς οι απεικονίσεις για τα δυο σημεία εντός του τύμβου δεν είναι τόσο διαφωτιστικές ώστε να ξέρουμε τι είναι ή τι δεν είναι. Αυτό θα το πει η ανασκαφή» υπογραμμίζει ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ.

Αναφορικά με τις εύλογες απορίες που δημιουργούνται για την ταυτότητα των οικοδομημάτων ο κύριος Τσόκας αναμένεται να παρουσιάσει στο ΑΕΜΘ (10-03-2018) το περίγραμμα τους, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση για το αν πρόκειται για τάφους, για κλειστούς χώρους σφραγισμένους, συλημένους ή ασύλητους, ή για κάτι άλλο, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι τα δυο σημεία που θα υποδείξει, χαρακτηρίζονται ως σημεία αιχμής.

Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν θα γίνει στο ΑΕΜΘ, αναφορά στις πρώτες ενδείξεις των αποτελεσμάτων διασκόπησης των κρυπτών που βρίσκονται στον πρώτο χώρο του μνημείου κάτω από τις σφίγγες καθώς τα δεδομένα είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί με τη σάρωση των τοιχών του μνημείου δίνουν ενδείξεις για την ύπαρξη κενών εντός των τοιχών και από την άλλη, ρηγματώσεις ο εντοπισμός των οποίων θα βοηθήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου και τη σωστότερη στήριξή του.

Οι επιστήμονες προχώρησαν στο σκανάρισμα του εσωτερικού του μνημείου έχοντας ενδείξεις ότι πίσω από τα αρχιτεκτονικά μέλη, περιέχονται ακόμα και αντικείμενα από μέταλλο, κτερίσματα ή κάποιο υλικό που ενδεχομένως να συνδέεται με τον χαρακτήρα του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που σε συνδυασμό με την οστεολογική ανάλυση και μελέτη θα λύσουν το μυστήριο του Καστά.

Από την έρευνά του, ο υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, διαπίστωσε ότι, «κάτω από το επιστύλιο στο οποίο βρίσκονται οι σφίγγες υπήρχαν αρχικώς στύλοι (πεσσοί) μαρμάρινοι. Στη συνέχεια οι στύλοι ενσωματώθηκαν σε έναν τοίχο με επίχρισμα, που μιμείται τους ορθοστάτες.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψευδότοιχο. Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία με αποκρύψεις, οι οποίες επενδύθηκαν από τους αρχαίους κατασκευαστές με λίθους ή μάρμαρο ώστε να μην είναι διακριτές».

Με την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας Τσόκα, στο εσωτερικό του τύμβου Καστά όχι μόνο καταρρίπτονται οριστικά όλες οι ευφάνταστες θεωρίες περί δεύτερης ή τρίτης πύλης μπροστά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά όλες οι ψευδείς πληροφορίες όπως και οι μη επιστημονικοί ισχυρισμοί που προωθήθηκαν από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων και βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα social media.

Στην περίπτωση του Καστά εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι πλέον καινοτόμες τεχνικές σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κορέας, οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και όπως εξηγεί ο κύριος Τσόκας: «τα δεδομένα που συλλέξαμε τα επεξεργαστήκαμε τρισδιάστατα, γι αυτό και ο Καστάς αποτελεί επιστημονικό μοντέλο».

Μετά από τρία χρόνια ερευνών και συστηματικής επεξεργασίας κλείνει ο πρώτος κύκλος των γεωσκοπήσεων στην Αμφίπολη ενώ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΑΠΘ μαζί με την ομάδα του προχώρησαν ήδη στην πρώτη επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό .

Ν.2121-1993.Απαγορεύεται η αναμετάδοση, η αποσπασματική χρήση του κειμένου, η παρέμβαση στον τίτλο, η χρήση φωτογραφιών και videο, χωρίς την έγκριση του υπογράφοντα.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

ΑΕΜΘ.Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΠΡΩΙ: 9:30 – 14:45
9:30 1. Γ. Τσόκας, Π. Τσούρλος, Γ. Βαργεμέζης, N. Arrington, Μ. Τασακλάκη, Δ. Τερζοπούλου Γεωφυσική διασκόπηση στη χερσόνησο της Μολυβωτής.
9:45 2. Γ. Τσόκας, Π. Τσούρλος, J. Ho Kim, M. Zong Yi, Γ. Βαργεμέζης, Μ. Λεφαντζής, Κ. Περιστέρη, Η. Φίκος Γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά: τελικά αποτελέσματα.
10:00 3. Ε. Μ. Καμπούρογλου, Ε. Ε. Καμπούρογλου Απόλυτες χρονολογήσεις του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης: στρωματογραφία του λόφου Καστά και επιχώσεις.
10:15 4. Π. Τσούρλος, Γ. Τσόκας, L. Beness, T. Hillard, Ν. Μερτζιμέκης Γεωφυσικές έρευνες στην Τορώνη (Χαλκιδική).

fonh.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υouth Pass 2024 | Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα – Εως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις

Ανοιξε σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε νέους οι οποίο έχουν συμπληρώσει  είτε το 18ο έτος,  είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2023 έως και 31.12.2023, σύμφωνα με Κοινή Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
Αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Youth Pass είναι οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5420/14.09.2023).  

Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών έως να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι. Στη συνέχεια θα μπορούν να την αξιοποιήσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. 

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, έως το τέλος του 2023, περίπου 140.000 νέοι έλαβαν ενισχύσεις που ανήλθαν συνολικά σχεδόν στο ποσό των 21 εκατομμύριών ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Youth Pass αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η  Μαΐου κάθε έτους. 

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι:
•    φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
•    που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
•    υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Διαδικασία πίστωσης
Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Η δράση του Youth Pass υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επισυνάπτεται το ΦΕΚ της ΚΥΑ, όπου περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν.

Για υποβολή της αίτησης και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία: https://vouchers.gov.gr/youthpass

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αρχαίου οικισμού

Σημαντικά ευρήματα που αποκαλύπτουν μία άγνωστη περίοδο για την Δράμα, αλλά και την ύπαρξη αρχαίου οικισμού εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στον Ι.Ν Αγίας Σοφίας. Από τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή που βρίσκεται ο ναός Αγίας Σοφίας προέκυψε η ανακάλυψη ευρημάτων που αποκαλύπτουν την αρχαία πόλη. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βεβαιωθεί έως τώρα με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Αντίστοιχα πρόσφατα στοιχεία παρουσίασε η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Αμοιρίδου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Την περίοδο αυτή γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας, ενός ναού που βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Δράμας και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν το 2020 στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στο πλαίσιο ενός έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας».

Όπως τόνισε η αρχαιολόγος: «Μέχρι τώρα έχουμε βρει ένα εκτεταμένο νεκροταφείο του πληθυσμού που ζούσε μέσα στο κάστρο της Δράμας, με 159 ταφές διαφόρων τύπων βυζαντινών χρόνων». Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανασκαφικής έρευνας που αφορούν στο βυζαντινό κομμάτι, δηλαδή το νεκροταφείο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Η ανακοίνωση στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, αφορούσε στα προχριστιανικά ευρήματα της ανασκαφής, δηλαδή σε ό,τι έχει προκύψει και εντάσσεται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα αυτά είναι κομμάτια κεραμικής (όστρακα), τα οποία χρονολογούνται από τα ελληνιστικά χρόνια, ένα τμήμα πήλινου ειδωλίου ανδρικής μορφής, ένας μαγικός λίθος καταδεσμικής μαγείας, ένα τμήμα μαρμάρινης αναθηματικής στήλης και ένα θραύσμα ενεπίγραφης πλάκας ρωμαϊκών χρόνων από επιτύμβια στήλη ή σαρκοφάγο.

Η κ. Αμοιρίδου υπογράμμισε ότι: «Είναι να σύνολο που μας βεβαιώνει αυτό που ξέραμε ήδη από πριν, ότι μέσα στο κέντρο της Δράμας και κάτω από την πόλη, προϋπήρχε ένας αρχαίος οικισμός ιστορικών χρόνων. Αυτό δεν έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα ανασκαφικά και δεν γνωρίζουμε το πού ακριβώς. Πάντως όπου και να σκάψουμε, υπάρχουν ευρήματα προχριστιανικών χρόνων».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, έφεραν στο φως σύνολο μαρμάρινων ή λίθινων αγαλμάτων και προτομών.
Πηγή: parapolitika.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φιλίπποι | Φοιτητές του ΑΠΘ ανακάλυψαν την κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα στην ανασκαφή των Φιλίππων | Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (15/09/23) η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους. Η ανασκαφή πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ναταλίας Πούλου, και με άμεσους συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αναστάσιο Τάντση, καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζο.
Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 15 φοιτητές του ΑΠΘ, 11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (τη λεγόμενη «Εγνατία»). Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ (886-912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου.

Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών φαίνεται να διαμορφώνεται μία διεύρυνση (πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα. Τα στοιχεία της περσινής ανασκαφής οδήγησαν ώστε να διαπιστωθεί η υπόθεση ότι επρόκειτο για μία κρήνη. Τα ευρήματα της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και βοηθούν να γίνει καλύτερα κατανοητό το σχήμα και η λειτουργία της.

Η έρευνα του 2022 έφερε στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου της κρήνης με εντυπωσιακότερο το άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα (2023) αποκάλυψε την κεφαλή άλλου αγάλματος: ανήκει σε μορφή αγένειου ανδρός με πλούσια κόμη την οποία επιστέφει ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η ωραία αυτή κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Έχει γίνει γνωστό από πηγές, αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα, ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτίρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση που είχε διατυπωθεί το 2022 σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en