Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη | Η αντίδραση της Άγκυρας

image_print

Ακόμα πιο «καυτή» για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο κάνει την περιοχή της Κύπρου η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και κανείς πλέον δεν αποκλείει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερεθίσει την Άγκυρα που μπορεί να αντιδράσει με κάθοδο του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κοντά στο νέο κοίτασμα. Μάλιστα σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη την ανταποκρίτρια του OpenTv στην Τουρκία η έμμεση αντίδραση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο με αναφορά στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο ότι μπορεί να κατέβει (τουρκικό γεωτρύπανο) Νότια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ…εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η Κύπρος μόνο διαβήματα μπορεί να κάνει» ανέφερε στο ΟpenTV o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακοτρύπης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Open TV» τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητικότητα εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με το  ερευνητικό Μπιλίμ 2 να κάνει έρευνες βόρεια της Κύπρου παραβιάζοντας κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν να μπει μέσα στο οικόπεδο 6.

«Γνωρίζουμε από ανοιχτές πηγές ότι η Τουρκία έχει επικοινωνία με την ΕΝΙ ΚΑΙ ΤΟΤAL και φαίνεται πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αν κατέλθει το γεωτρύπανο στο 6 αυτό θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου.  Η Τουρκία διεκδικεί αυθαίρετα το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6. Ο τελικός στόχος της Τουρκία είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εν προκειμένω και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

Το βλέμμα της Άγκυρας στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις και τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ, οργανώνεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν, μεταξύ των αρμοδιοτήτων που δίνονται στην επιτροπή Ελλάδας -Κύπρου  και Ναυτιλίας-Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου είναι:

  • Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τους εξοπλισμούς και τις υποδομές.
  • Να λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαβρώσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Σημαντική ανακάλυψη: Καλύπτει της ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς συνολικά τα κοιτάσματα της Κύπρου συνολικά ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, 140 δισεκατομμύρια στο Κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 και 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο οικόπεδο 6, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.

Οι ανάγκες της Ελλάδας οι ετήσιες είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα το απόθεμα που βρέθηκε στην Κύπρο αντιστοιχεί στις ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια, δηλαδή είναι ένα γιγαντιαίο απόθεμα.

Για ένα έργο 20ετίας, αυτή η ποσότητα είναι περίπου 10% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ε.Ε. από την Ρωσία το 2021 έκανε λόγο ο Πρώην υπουργός Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακοτρύπης.

 

Επαναφέρεται ο East Med;

Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή επαναφέρει τον αγωγό East Med στις συζητήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν συνδυαστεί το κοίτασμα αυτό, μαζί με τα άλλα κοιτάσματα της Κύπρου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ καθώς επίσης και με τον αγωγό EastMed θεωρώ ότι μπορούν όλα αυτά να αποτελέσουν μία σπουδαία πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Η ανακάλυψη

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε το πρωί ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες. Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα που θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer”σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το “Tungsten Explorer” έχει μεταβεί πλέον στον στόχο “Zeus-1”, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

 

Πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δωδεκάνησα και νησιά Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται ως “τουρκικά” σε εγχειρίδιο της ΕΕ – Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

image_print

Σάλος ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη» τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται με το ίδιο χρώμα που χρησιμοποιείται για την Τουρκία, αντί για το χρώμα που απεικονίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στον επίμαχο χάρτη, νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων παρουσιάζονται χρωματισμένα ως “εκτός ΕΕ”, γεγονός που προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και πολιτικές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ εντόπισε το λάθος εγκαίρως και, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνιών της Κομισιόν, Dana Spinant, ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύθηκε ότι το λάθος θα διορθωθεί άμεσα.

Η ηλεκτρονική έκδοση του εγχειριδίου αποσύρθηκε ήδη από την ιστοσελίδα της Επιτροπής, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία απόσυρσης των έντυπων αντιτύπων. Μετά τις διορθώσεις, το εγχειρίδιο αναμένεται να επανακυκλοφορήσει.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι στην προηγούμενη έκδοση του 2020 τα συγκεκριμένα νησιά αποτυπώνονταν κανονικά ως ελληνικά. Ο ίδιος κατέθεσε επίσημη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Μάλτεπε της Τουρκίας για τον Ιμάμογλου

image_print

Ρεπορτάζ : Έλενα Ανδρεάδου

Σε ομιλία του στο «Συλλαλητήριο Ελευθερίας για τον Υποψήφιό μας για Πρόεδρο Εκρέμ Ιμάμογλου» που διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του Δημάρχου Κων/πολης το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Οζέλ είπε «έχουμε αφήσει άγχος, φόβο και κούραση στο σπίτι. Είμαστε στους δρόμους, στις πλατείες… Σήμερα υπάρχουν συγκεντρώσεις σε μετρό, σε στάσεις λεωφορείων και προβλήτες».

Αναφέρθηκε «σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 19ης Μαρτίου, σε όσους προστάτεψαν τη χώρα, το έθνος και το μέλλον τους, σε όσους δεν φοβήθηκαν, δεν πτοήθηκαν, δεν έκαναν βήμα πίσω, σε όσους έχουναγάπη για την πατρίδα, το έθνος και τη σημαία τους στην καρδιά τους, στα εκατομμύρια που δεν έχουν παραδοθεί σε μια χούφτα των καταπιεστών», όπως είπε.

Στο συλλαλητήριο προβλήθηκε και βίντεο του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διάβασε επιστολή του στο συλλαλητήριο.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ – «Θεού θέλοντος, μια μέρα οι στρατιώτες μας θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο»

image_print

Άκρως προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP, Χουλουσί Ακάρ. Μίλησε για το Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία όπως η συμφωνία για ΑΟΖ.

Ο Ακάρ είπε: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, ‘’Τότε κολυμπήστε’’. Είπαμε, ‘’Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε’’» δήλωσε.

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en