Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος | Τα σύνορα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ – Τι θα συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου

Έβρος: Στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί το θέμα των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η αυξανόμενη πίεση, η συνεργασία Άγκυρας – διακινητών και τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα.

«Καυτός» είναι ο Αύγουστος σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Πέρα από την αναθεωρητική ρητορική και τις απειλές που εκτοξεύονται καθημερινά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στο «κόλπο» έχουν μπει πλέον και τα ύπουλα παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του. Το τελευταίο δεκαήμερο έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να στήσει στα σύνορα του Έβρου ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, πιέζοντας με τις μεταναστευτικές ροές την Αθήνα.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η Άγκυρα θα εργαλειοποιήσει τη δυστυχία και την ελπίδα των προσφύγων για ένα καλύτερο αύριο. Όπως φαίνεται δεν θα είναι ούτε η τελευταία καθώς οι Έλληνες συνοριοφύλακες κάνουν ανοικτά λόγο για συνεργασία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με τους διακινητές παράτυπων μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα πλοία αφήνονται να καταπλεύσουν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη πρόσφατα με τρία εξ αυτών να φτάνουν ως τα Κύθηρα, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» η «βεντάλια» των ροών και από τη θάλασσα έτσι ώστε να πιεστεί ακόμα περισσότερο η Αθήνα.

Είναι, άλλωστε, πρόσφατες και οι απειλές του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος δεν δίστασε να πει μεταξύ άλλων πως «θα ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατ. μετανάστες και θα τελειώσει η ιστορία με την Ελλάδα».

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα (16:30) της Τρίτης (23/08) στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύνουσας σημασίας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα των συνόρων στον Έβρο. Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα, αρμόδιοι υπουργοί είχαν τονίσει τις δράσεις που αναλαμβάνει η χώρα έτσι ώστε να θωρακίσει τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια, σύνορα και να ανταπεξέλθει στη νέα υβριδική απειλή που προσπαθεί να «στήσει» ο Ερντογάν.

«Δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες αστυνομικούς σε βαρκάρηδες»

Εκεί όπου πριν από μερικά 24ωρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιχείρησαν να περάσουν παράνομα 1.500 μετανάστες έχοντας «σπρωχτεί» προς την ελληνική πλευρά από τις τουρκικές Αρχές. Ο κ. Θεοδωρικάκος στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως λειτουργούν οι διακινητές ενώ με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε πως «δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες αστυνομικούς σε βαρκάρηδες στον Έβρο».

Σχετικά με το πώς φτάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο κατώφλι της χώρας ο υπουργός εξήγησε πως υπάρχει μια μεθοδολογία την οποία ακολουθούν οι διακινητές. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να εισβάλουν μαζικά στη χώρα, λόγω και του φράχτη αλλά και της βελτιωμένης φύλαξης των συνόρων, προσπαθούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στις νησίδες του Έβρου. Το καλοκαίρι πέφτει και η στάθμη του ποταμού και από εκεί ψάχνουν το «κενό» για να περάσουν στην Ελλάδα.

«Ο φράκτης θέλουμε να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο. Είναι 190χλμ το σύνολο των συνόρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη εκτιμά όσα κάνει η Ελλάδα, διότι το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» – Έτσι αντιμετωπίζονται οι διακινητές

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αλλά και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη ζώνη» σχολίασε, επίσης τα τελευταία 24ωρα σε δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ανακοινώνοντας επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός και σύμφωνα με πληροφορίες ο φράχτης αναμένεται να φτάνει μέχρι και την περιοχή του Σουφλίου.

Όσον αφορά το ήδη υπάρχον κομμάτι του φράχτη, καλύπτει μέχρι τώρα 37,5 χιλιόμετρα, από τα συνολικά 190 της ελληνικής μεθορίου. Εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές (12,5χλμ) , αλλά και στις Φέρες.

Ο παλιός φράχτης ανακατασκευάστηκε. Αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβα) 5 μέτρων, και τοποθετήθηκαν κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα χιλιόμετρα επιτηρούνται από σύστημα καμερών που δίνουν εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων στον Έβρο, ενώ Ειδικές ομάδες συνοριοφυλάκων χρησιμοποιούν και ντρόουν σε δύσκολα σημείο για να εντοπίσουν μετανάστες και διακινητές.

«Επειδή η παλιά τακτική που περνάμε τον Έβρο και φτάνουμε στα νησιά του Αιγαίου, δεν αποδίδει πλέον για τους λαθροδιακινητές που χάρη στον φράκτη στον Έβρο, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και την εξαιρετική δουλειά που κάνει το λιμενικό στην θάλασσα, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν δύο νέους δρόμους, σημείωσε ο κ. Μηταράκης σε πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων και του Στρατού ενισχύονται καθώς είναι πλέον γνωστές οι απόπειρες των διακινητών:

  • Από Τουρκία προς Βουλγαρία και από Ορεινό Όγκο Ροδόπης προς Κομοτηνή.
  • Άλλη διαδρομή είναι μέσα, από Βουλγαρία προς Σκόπια και στη συνέχεια Ειδομένη.
  • Ενώ όσον αφορά διακίνηση Ινδών μεταναστών, φτάνουν αεροπορικώς μέσα Σερβίας στα Βαλκάνια και από εκεί μέσω της Ελληνοσκοπιανής ή της ελληνοαλβανικής μεθορίου, κινούνται προς την Ελλάδα.

«Πλέον τα κυκλώματα έχουν γίνει αδίστακτα, τον τελευταίο χρόνο πλέον δεν σταματάνε στα αστυνομικά μπλόκα, ακόμα και αν τους ακολουθούμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Ελλάδας Παναγιώτης Χαρέλας.

Εναλλακτικές διαδρομές μέσω θαλάσσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, θεωρούνται οι εξής:

  • Aπό το λιμάνι της Μαρμαρίδας απέναντι από την Ρόδο, επιχειρούν να περάσουν νότια της Κρήτης (χαρακτηρίζεται επικίνδυνο ταξίδι) αλλά κυρίως βόρεια του νησιού με προορισμό την Ιταλία.
  • Από το λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) απέναντι από την Κω και πάλι μέσω Κρήτης επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία.
  • Είτε περνούν από Σάμο – Λέσβο- Χίο με κατεύθυνση κυκλαδίτικα νησιά προκειμένου να εκμεταλλευτούν την παρουσία των δεκάδων ιστιοφόρων και να μην γίνουν αντιληπτοί

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en