Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια πιθανή έξοδος από τη Σένγκεν

Τι ακριβώς είναι η Σένγκεν; Και γιατί μας απειλούν οι Ευρωπαίοι με έξωση; Έχουν βάση οι προειδοποιήσεις του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα;

Τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν με δεδομένη τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία απειλεί πως εάν δεν υλοποιήσουμε σειρά μέτρων που έχουμε δεσμευθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αποκλείεται να δούμε την πόρτα της Σένγκεν να κλείνει οριστικά για εμάς.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς της Ελλάδας, ίσως αξίζει να θυμηθούμε μία από τις πρώτες δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, όταν ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο του 2015. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι θα έσπαγε τη Σένγκεν, ανοίγοντας τα σύνορα για 500.000 μετανάστες. Εκτός από τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη δήλωση, αρκετοί τη θεώρησαν ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.

Η επίκουρη καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ντανιέλα Μαρούδα, μιλάει στο newsbeast.gr και χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Σένγκεν τεράστια διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, η οποία ωστόσο δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί τότε στις απαιτήσεις που προέκυπταν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στη συνθήκη. Αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και χειροπιαστά κεκτημένα, ακόμα και εάν κάποιοι -κυρίως οι νεότεροι- θεωρούν αυτονόητο να μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο με την ταυτότητά τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κυκλοφορούν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους πολίτες τρίτων χωρών», σημειώνει η καθηγήτρια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία του Σένγκεν, αφενός μας δίνει το δικαίωμα να κινούμαστε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα σύνορά της, παράλληλα όμως απορρέουν από αυτή σημαντικές υποχρεώσεις, τις οποίες όπως τονίζει η κυρία Μαρούδα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

«Το στοίχημα της Ελλάδας τότε ήταν να πείσει -δεδομένου ότι δεν διαθέτει κοινά σύνορα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημα Σένγκεν. Γι’ αυτό ανέλαβε διευρυμένες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα να διαμορφώσει τα διεθνή λιμάνια και αεροδρόμια με τρόπο ώστε να προβλέπουν το κεκτημένο Σένγκεν. Σε θεσμικό επίπεδο λοιπόν η συμμετοχή της στη συνθήκη, της έδινε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

«Εάν αποκλειστούμε από τη Σένγκεν θα γίνουμε από Ευρωπαίοι, πολίτες τρίτων χωρών»

Στην πράξη η συμμετοχή μας στη Σένγκεν προσφέρει στους Έλληνες ελεύθερη διακίνηση εντός των συνόρων της, αποκλείοντας παράλληλα όλους όσους βρίσκονται εκτός αυτών. Για την καθηγήτρια του Παντείου, σε περίπτωση κατά την οποία η αποκλειστούμε από αυτή, μετατοπίζονται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εσωτερική κυκλοφορία των πολιτών.

«Έτσι, οι Έλληνες πολίτες θα ενταχθούν στα συστήματα ελέγχου, στα οποία υπάγονται οι πολίτες τρίτων χωρών. Ουσιαστικά η πιθανή έξοδος μας κατατάσσει σε χώρα τρίτης κατηγορίας στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως άρει την ελεύθερη κυκλοφορία, την οποία είχαμε κατακτήσει έως αυτή τη στιγμή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ταξιδεύετε με ένα γερμανό συνάδελφό σας κι εκείνος περνάει στο αεροδρόμιο από την πύλη του Σένγκεν, ενώ εσείς είστε αναγκασμένος να κατευθυνθείτε προς τη δεξιά πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους υπηκόους τρίτων χωρών. Είναι και αυτή μία διάσταση ενός πιθανού αποκλεισμού».

«Σε αυτή περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε εκτός από τις πολιτικές και τις θεσμικές συνέπειες με αποκλεισμό από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το προσφυγικό είναι η αφορμή»

Η ίδια χαρακτηρίζει ως αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, στις προειδοποιήσεις που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι για πιθανή έξοδό μας από τη Σένγκεν. «Είναι ένα ακόμα κεκτημένο, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο, είμαστε όμως εκείνοι οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διαχειριστικά προβλήματα του συστήματος. Είναι δεδομένο μάλιστα ότι η Σένγκεν δεν λειτουργεί σωστά, όπως συμβαίνει και με την Ευρωζώνη. Και στις δύο περιπτώσεις η πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με απειλές εξόδου. Πάντως, η Σένγκεν όπως τη γνωρίζαμε έως και σήμερα θα αλλάξει το προσεχές χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο θα τεθεί στο τραπέζι η αναθεώρησή της. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της προβλέπεται ότι για εξαιρετικούς λόγους μπορεί να εφαρμοστεί η αναστολή της εφαρμογής της κάτι που έκαναν ήδη η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να καθιερώσουν εκ νέου τον έλεγχο των συνόρων. Εάν δηλαδή ταξιδεύει κάποιος από τη Φραγκφούρτη προς τη Γαλλία, θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων του στα σύνορα κάτι που έως και σήμερα δεν συνέβαινε».

«Αιτία η άρνηση να δεχτούμε τη Frontex στα σύνορά μας»

Στο ερώτημα για τους πραγματικούς λόγους, οι οποίοι απειλούν την ύπαρξή μας εντός της συνθήκης, η κυρία Μαρούδα εξηγεί ότι ο κυριότερος από αυτούς είναι πως δεν δεχόμαστε τη συνδρομή της Frontex στα σύνορά μας. Η συζήτηση περιστρέφεται ουσιαστικά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα: εάν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις Frontex να επιβάλλουν ελέγχους στην Ειδομένη, στην Κακαβιά, στον Έβρο ή σε άλλους συνοριακούς σταθμούς.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες κι αν εισέρχονταν, δεν καταγράφονταν και δεν λαμβάνονταν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μάς δώρισε γι’ αυτό το σκοπό ειδικά μηχανήματα καταγραφής με σκοπό την πρόληψη της εσωτερικής απειλής σε επίπεδο τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν να γνωρίζουν εάν όσοι συνελήφθησαν στο Παρίσι, προήλθαν από προσφυγικά ρεύματα μέσω άλλων χωρών. Ο μόνος τρόπος για να ελέγχονται οι ροές είναι να γνωρίζουν τα σημεία από τα οποία πέρασαν τα συγκεκριμένα άτομα».

Ο φόβος της επιστροφής των προσφύγων στην Ελλάδα και η συνθήκη του Δουβλίνου

Οι ευρωπαϊκές αρχές πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Παντείου, είχαν έως και χθες στόχο, να ελέγχουν την εισροή των προσφύγων, ενώ σήμερα στόχος τους είναι ο έλεγχος της τρομοκρατίας. «Το σημαντικότερο όμως είναι η εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία υπαγορεύει ότι οι πρόσφυγες επιστρέφονται στη χώρα προέλευσής τους. Εάν για παράδειγμα το πρώτο πέρασμά ήταν η Ελλάδα, θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Και ως χώρα απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και δεν καταγράφαμε τις προσφυγικές ροές».

«Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει ήδη την εθνική της κυριαρχία»

«Στην πραγματικότητα η Ελλάδα -υπογράφοντας συμφωνίες- έχει παραχωρήσει ήδη την εθνική της κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί η κυρία Μαρούδα και συμπληρώνει ότι «οι Ευρωπαίοι δεν περίμεναν το σήμερα για να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία. Συμφωνίες όπως αυτή της εισόδου στην Ένωση το 1981, η συνθήκη του Μάαστριχ αργότερα και πρόσφατα αυτή της Λισαβόνας. Κάθε φορά που παραχωρούμε αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συγκεκριμένων συνθηκών συναινούμε στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Επομένως δεν μπορούμε εκ των υστέρων να ζητάμε να μας επιστραφεί».

Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεχόμαστε πλήγμα σε επίπεδο διαπραγματευτικής ισχύος από τη στιγμή που θέτουμε τα πάντα στο τραπέζι και στη συνέχεια τα αμφισβητούμε. «Αυτό που κάνουμε συνήθως είναι ότι χωρίς να εφαρμόζουμε καμία απόφαση, διαμαρτυρόμαστε και δεν ζητάμε να λάβουμε βοήθεια από κανέναν όταν την έχουμε ανάγκη. Οφείλουμε από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα να ζητήσουμε τη βοήθεια της Frontex κι όχι να την αρνούμαστε».

Εκτιμά παρόλα αυτά ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας εκτός Σένγκεν είναι ελάχιστες. «Κατά την άποψή μου είναι σχεδόν απίθανο κάτι τέτοιο. Δεν είναι παρά μοχλός πίεσης για να δεχτούμε τις δυνάμεις της Frontex στην Ειδομένη ή στους υπόλοιπους σταθμούς των συνόρων. Μόλις αποδεχτούμε τη συνδρομή της, οι απειλές που δεχόμαστε θα παύσουν να υφίστανται».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ψαλιδίζουν» τις αποδοχές των συνταξιούχων

Δύο είναι οι κόφτες στις συντάξεις που προκαλούν πονοκέφαλο, αντιδράσεις, ακόμη και μειώσεις συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα προλάβουν να «γευτούν» αυξήσεις όσο είναι εν ζωή. Πρόκειται για την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι» το οποίο αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Την ίδια ώρα η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».

Ετσι χιλιάδες είναι οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να δουν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς την οποία επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Κι αυτό γιατί οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.

Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016).

Βάσει του νόμου, η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Ανάχωμα

Στο θέμα της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.

«Ωστόσο», σημειώνει, «είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά».

Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%). Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος | Πάμε σε μειωμένο μεσημβρινό

Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να μπορεί να προσφέρει φθηνό ρεύμα.

Λύση αμοιβαία επωφελή για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ΑΠΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, με την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων του νυχτερινού τιμολογίου. Έτσι, το νυχτερινό τιμολόγιο θα πάψει να είναι πλέον… νυχτερινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, και αποτελώντας παράλληλα «αντίδοτο» στις περικοπές ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Οι συγκεκριμένες ζώνες υπαγορεύτηκαν από διαφορετικά δεδομένα που ίσχυαν στο παρελθόν, όταν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Έτσι, για την επιλογή τους ελήφθη υπόψη ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνονταν πέριξ του μεσημεριού. Ως συνέπεια, στόχος ήταν να δοθεί κίνητρο να «μεταφερθεί» μέρος της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το «τοπίο» στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ακόμη επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει στις ιδιαίτερες παραμέτρους. Έτσι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες ώρες του μεσημεριού θα εφαρμόζονται οι μειωμένες χρεώσεις.

Επίσης, δεν έχει καταλήξει αν οι μεσημβρινές ώρες θα προστεθούν στο βραδινό ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να απαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

Νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Για την αλλαγή του ωραρίου μειωμένων χρεώσεων, θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), ώστε να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Στην πλειονότητα των υποσταθμών, η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει επί τόπου από συνεργείο του Διαχειριστή, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου προορίζεται να αποτελέσει μία λύση «γέφυρα», καθώς θα «τρέχει» το roll-out των «έξυπνων» μετρητών. Κάτι που σημαίνει στην πράξη πως θα επιτρέψει σε όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση έχει αναλογικό μετρητή διπλής εγγραφής να αξιοποιήσει από τώρα τα οφέλη στο ενεργειακό κόστος από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, πριν αποκτήσει ψηφιακό «ρολόι» και μπορέσει να «περάσει» σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.

news247

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en