Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ.Β.Β.Ε. | Άμεση επιστροφή – συμψηφισμό Φ.Π.Α. για διαγραφείσες απαιτήσεις προμηθευτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ»

image_print

Την άμεση επιστροφή ή συμψηφισμό του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» που διαγράφηκαν, ζήτησε, η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με επιστολή που απέστειλε, σήμερα Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, προς την Υφυπουργό Οικονομικών, κα Αικατερίνη Παπανάτσιου,

Η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, επανήλθε στα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της  εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ», καθώς πέραν της διαγραφής του 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστροφή του ΦΠΑ εκροών που έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο και αφορούν σε διαγραφείσες απαιτήσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δις € και επομένως,  οι πιέσεις είναι άμεσες και ασφυκτικές για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της «Μαρινόπουλος ΑΕ». Πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούσαν τους κύριους προμηθευτές της εταιρείας, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα στην ελληνική περιφέρεια και προσπαθούν να προστατευθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πτώχευσης, που πολλαπλασιαστικά πλήττουν αυτές και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Στην παρούσα συγκυρία, υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ, και για τις επιχειρήσεις – προμηθευτές της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ» θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτείας να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης της ζημίας που υπέστησαν με την επιστροφή ή το συμψηφισμό του ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται στην επιστολή, ότι οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν τις δηλώσεις του τέως υφυπουργού κ. Τρ. Αλεξιάδη στη συνεδρίαση της Βουλής της 19ης Σεπτεμβρίου 2016 σύμφωνα με τις οποίες για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ προβλέπεται ότι με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ, μειώνεται η φορολογητέα αξία σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Έτσι με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» έχει υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα, οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού του αναλογούντα ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.

Περαιτέρω, η ΠΟΛ 1080/09.06.2017 έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 26 του Ν.4172/2013 σχετικά με τις επισφαλείς απαιτήσεις και είναι πλέον εφικτή η διαγραφή των απαιτήσεων των επιχειρήσεων – προμηθευτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ». Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνεται και ο αναλογούν ΦΠΑ που οι επιχειρήσεις απέδωσαν στο Δημόσιο.

Ωστόσο, από τις διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου αν και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΕ θεμελιώδης αρχή του ΦΠΑ είναι η αρχή της ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία σκοπός είναι η απαλλαγή του επιχειρηματία από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ο οποίος μετακυλύετε στον τελικό καταναλωτή. Επομένως, καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ, είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, που θα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή συμψηφισμού του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» που διαγράφηκαν.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Έρχεται το πρώτο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas»

Χαλκιδική-το φεστιβάλ Μεγάλη Παναγία Ampelonas αφιερωμένο στην αμπελουργική παράδοση
image_print

Ένας νέος θεσμός αφιερωμένος στην αμπελουργική παράδοση, τον οίνο, το τσίπουρο και τους ανθρώπους της αμπέλου εντάσσεται φέτος στο διευρυμένο πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα Αριστοτέλεια» του Δήμου Αριστοτέλη.

Από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, η Μεγάλη Παναγία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το τετραήμερο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas», μια διοργάνωση που συνδέεται με το KOUZINA και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της αμπελουργικής ταυτότητας της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Η Μεγάλη Παναγία, ως ένας από τους σημαντικότερους οινικούς κόμβους του Δήμου Αριστοτέλη, θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός προγράμματος που συνδέει την τοπική παραγωγή με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τον ιστορικό και σύγχρονο αμπελώνα της περιοχής, να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ορεινού όγκου και να προβάλει τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει ο φυσικός και παραγωγικός πλούτος της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει παρελάσεις με τοπικές φιλαρμονικές και παραδοσιακές φορεσιές, αναβιώσεις οινικών εθίμων, μακεδονικά γλέντια, καθώς και μουσικά σχήματα jazz και χάλκινων από την Banja Luka.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις προβολής τοπικών προϊόντων και οίνων, ειδικά booths για cocktails με κρασί και ντόπιο τσίπουρο, γευστικές προτάσεις με οινολάσπη και συνταγές μαγειρεμένες με κρασί.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης family day, εργαστήριο με θέμα «σταφύλι και μέλι», επισκέψεις σε οινοποιεία, μανιταροεξορμήσεις, ελαιογευσίες, ανοικτά τυροκομεία και επίδειξη παρασκευής μεγαλοπαναγιώτικου λουκάνικου με οινολάσπη.

Αφιέρωμα στους ανθρώπους της αμπέλου

Η διοργάνωση αποτίει φόρο τιμής στους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων και συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομία και ταυτότητα.

Ξεχωριστή θέση θα έχει και το αφιέρωμα στην οινοπαραγωγή του Άθωνα, αναδεικνύοντας την παράδοση που διατηρούν επί αιώνες οι αγιορείτες μοναχοί.

Το «Μεγάλη Παναγία Ampelonas» αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία θεματικών διοργανώσεων που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά, τη γαστρονομία, την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Καβάλα - Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ - 2026
image_print

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Αλλαγές στη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών της Καβάλας θα ισχύσουν μέσα στον Αύγουστο του 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως το ΚΕΠ 143 στη Δημοτική Αγορά και το ΚΕΠ 164 στο Διοικητήριο, ενώ τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για το θερινό πρόγραμμα, ώστε να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ημέρες που ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.

Πρωινό ωράριο στο ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς

Το ΚΕΠ 143, που λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά της Καβάλας, θα ακολουθήσει αποκλειστικά πρωινό ωράριο από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 07:45 έως τις 15:00.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί απογευματινή βάρδια.

Ποια Σάββατα θα παραμείνει κλειστό

Το ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς θα παραμείνει κλειστό όλα τα Σάββατα του Αυγούστου.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσει στις εξής ημερομηνίες:

  • Σάββατο 8 Αυγούστου
  • Σάββατο 15 Αυγούστου
  • Σάββατο 22 Αυγούστου
  • Σάββατο 29 Αυγούστου

Οι πολίτες που επιθυμούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στο συγκεκριμένο ΚΕΠ θα πρέπει να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σε εργάσιμη ημέρα και εντός του πρωινού ωραρίου.

Κλειστό για δύο εβδομάδες το ΚΕΠ στο Διοικητήριο

Διαφορετικό πρόγραμμα θα ισχύσει για το ΚΕΠ 164, το οποίο στεγάζεται στο Διοικητήριο Καβάλας.

Η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος λειτουργίας.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαστήματος, το ΚΕΠ θα επιστρέψει στο κανονικό του ωράριο.

Κανονικά η λειτουργία σε Κρηνίδες και Αμυγδαλεώνα

Χωρίς μεταβολές θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα.

Οι δύο υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες με το συνηθισμένο πρόγραμμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, προσφέροντας εναλλακτική επιλογή κατά τις ημέρες που τα κεντρικά ΚΕΠ της πόλης θα έχουν περιορισμένο ωράριο ή θα παραμένουν κλειστά.

Επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα

Ο Δήμος Καβάλας διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη των προσωρινών αλλαγών τα ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς και του Διοικητηρίου θα επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας τους.

Οι πολίτες καλό είναι πριν από την επίσκεψή τους να επιβεβαιώνουν το ωράριο της υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en