Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας από το 1993 έως σήμερα

Οι επίσημες επισκέψεις ρώσων αξιωματούχων στη χώρα.

Στις 27 και 28 Μαΐου ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα συζητήσει έργα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, στον πλαίσιο της έναρξης των αφιερωματικών ετών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 της χιλιετούς (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στον Άθω.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή του ρώσου προέδρου, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανατρέχει, μέσα από το αρχείο του, στις επίσημες επισκέψεις Ρώσων αξιωματούχων στη χώρα μας από το 1993 έως σήμερα.

29/6/1993: Επίσκεψη του ρώσου προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, στην Αθήνα. Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπεγράφησαν το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Αθήνας-Μόσχας, καθώς και άλλες 12 συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα τον οικονομικό, επενδυτικό και πολιτιστικό.

8/9/1995: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας και Ρωσίας, Αντρέι Κόζιρεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

30/10/1995: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Παβέλ Γκρατσόφ, υπέγραψαν στην Αθήνα, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και των αμυντικών βιομηχανιών.

14/12/1995: Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Κριλόφ, υπέγραψαν στην Αθήνα, συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για μορφωτικά θέματα.

6/12/2001: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη στην Αθήνα. Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Πούτιν με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο, εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ζητήματα εξοπλισμών. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν έξι διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς καυσίμων και ενέργειας, ναυτιλίας και αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες για αστυνομική συνεργασία και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, έθεσε το θέμα της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επιφυλάξει ισότιμη μεταχείριση στις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσοστό της Ρωσίας στην ελληνική εξοπλιστική αγορά.

8/9/2005: Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη αρχηγού ρωσικού κράτους στην Αθωνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε στη Χαλκιδική, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των Ελλάδας-Ρωσίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

6/2/2006: Έμφαση στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, έδωσαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα. Ο ρώσος ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

4/9/2006: Κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στην τριμερή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι τρεις δεσμεύθηκαν να έχουν υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πριν από το τέλος του 2006. Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως «αγωγό φιλίας και συνεργασίας».

5/10/2006: Συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Φραντκόφ, είχε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν οι λεπτομέρειες για την οριστική υπογραφή, έως το τέλος του 2006, της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στον Καύκασο, η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία περιφερειακού οδικού δακτυλίου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα (Δρόμος των Αργοναυτών), η δυνατότητα εξαγωγής κρασιών στη Ρωσία, καθώς και το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και μετά το 2016. Στο πλαίσιο της συνάντησης η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Ρώσος ομόλογός της, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

15/3/2007: Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέγραψαν στην Αθήνα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, Δ. Σιούφας, Α. Γκαγκαούζοφ και Β. Κριστένκο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κ. Καραμανλή και Σ. Στανίσεφ, καθώς και του προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ο Κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» και προσέθεσε ότι με τον αγωγό επισφραγίζονται οι υψηλού επιπέδου πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των τριών χωρών.

12/11/2009: Επίσκεψη του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τίτοφ, στην Αθήνα

2/12/2009: Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπέγραψε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, «Κοινό Σχέδιο Δράσης για το 2010-2012». Οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι αμοιβαίες επενδύσεις.

16/9/2013: Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών εταιριών για τη ΔΕΠΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, στην Αθήνα.

17/9/2013: Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσίας, Β. Ματβιένκο.

30/10/2013: Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Στις συναντήσεις του κ. Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, εξετάστηκε το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ, το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και άλλα ζητήματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια, ως κυβερνήτη της Ελλάδας, και από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

3/12/2013: Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Σόιγκου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, η οποία αφορά κυρίως την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης.

14/11/2014: Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και η συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στο ναυτιλιακό τομέα, τονίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ.

21/4/2015: Οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

20/11/2015: Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, είχε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και ενέργειας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Στις συναντήσεις συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών – συγκοινωνιών, των υποδομών και στον αγροδιατροφικό τομέα.

10/3/2016: Ως σημαντική ευκαιρία για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο.

14/3/2016: Στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Πολιτισμό, Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο, τα εγκαίνια έκθεσης τριών εκθεμάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π. Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας». Ο έλληνας υπουργός και ο ρώσος αντιπρόεδρος υπέγραψαν Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κασσελάκης: Σενάριο για ταξίδι αστραπή στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη το αμέσως επόμενο διάστημα μελετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, ο κ. Κασσελάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, για να συναντήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995 από τους Σέρβους, κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν ως “γενοκτόνοι”.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών ήταν 84-19 με 68 κράτη να απέχουν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών σχετικά με το αντίκτυπο της ψηφοφορίας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Βοσνία.

Το ψήφισμα ορίζει την 11η Ιουλίου ως “Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995“, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2024.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν μια προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ασφαλή περιοχή στη Σρεμπρένιτσα. Χώρισαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους άνδρες και αγόρια από τις συζύγους, τις μητέρες και τις αδελφές τους και τους έσφαξαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν μέσα στα δάση και στα βουνά γύρω από την πόλη.

Οι δολοφονίες της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσαν την αιματηρή κορύφωση του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, ο οποίος ήρθε μετά τη διάσπαση της τότε Γιουγκοσλαβίας και απελευθέρωσε εθνικιστικά πάθη και εδαφικές φιλοδοξίες που έφεραν τους Σέρβους της Βοσνίας αντιμέτωπους με τους δύο άλλους κύριους εθνικούς πληθυσμούς της χώρας, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους Βόσνιους.

Η Mejra Djogaz, μέλος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Mejra Djogaz, member of the association Mothers of Srebrenica, watches the United Nations General Assembly session where voting on a draft resolution declaring July 11 the International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 genocide in Srebrenica takes place in Potocari, Bosnia, Thursday, May 23, 2024. () 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Τόσο η Σερβία όσο και οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν αρνηθεί ότι η γενοκτονία συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, αν και αυτό έχει διαπιστωθεί από δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν “όχι”, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “εξαιρετικά πολιτικοποιημένο”. Προειδοποίησε ότι θα ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας“, ότι θα “ανοίξει μόνο παλιές πληγές” και θα δημιουργήσει “πλήρες πολιτικό χάος” όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Βούτσιτς επιτέθηκε επίσης έντονα στη Γερμανία για την προσπάθειά της να δώσει “ηθικά μαθήματα” στη διεθνή κοινότητα και στη Σερβία, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των “πολύ σπάνιων” αντιναζιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του σερβικού τμήματος της Βοσνίας που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της επικράτειάς της, δήλωσε την Τετάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ επιβάλλεται στη χώρα από υποστηρικτές των μουσουλμάνων Βόσνιων και ότι θα διασπάσει τη χώρα. Πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα αποσχιστεί από τη Βοσνία εάν το ψήφισμα περάσει.

Ο Ντόντικ έχει εκτοξεύσει αρκετές τέτοιες απειλές στο παρελθόν, προκειμένου να αποσχιστούν τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους από τη Βοσνία και να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία. Ο ίδιος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι των Σέρβων της Βοσνίας βρίσκονται υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή έθεσαν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

news247.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σήμερα η μητέρα των μαχών για την ακρίβεια: Ο εχθρός των πολυεθνικών και τα νέα όπλα που βγάζει η κυβέρνηση

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας με τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε εκείνο που όλοι συμφωνούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι ότι η ακρίβεια είναι εδώ και δεν έχει αντιμετωπιστεί, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα αίτια του προβλήματος, καθώς επίσης και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, δύο είναι τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας να γιγαντώνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας:

  1. Το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν διαρθρωτικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού, και
  2. η δυνατότητα που δίνεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, κάνοντας «παιχνίδια» μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, που τους επιτρέπουν να πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.

Υψηλός πληθωρισμός παρά τις παρεμβάσεις

Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις που έχουν κάνει έχουν φέρει μηδαμινά αποτελέσματα και αυτό διότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, παρά το ότι έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και ωστόσο οι τιμές υποχωρούν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι και στην ΕΕ υπάρχει δυσαρέσκεια για την βραδεία αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο η εικόνα είναι κατά πολύ καλύτερη από ότι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αντιληφθεί ότι η εικόνα της αγοράς δεν είναι η επιθυμητή και έχει αναλάβει προσωπικά δράση, «σηκώνοντας το γάντι» απέναντι στις πολυεθνικές. Πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται η ανάληψη δράσης από την πλευρά της, ώστε να πάψουν οι πολυεθνικές να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να διαμορφώνουν τιμές ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.

Η νέα τακτική

Η δεύτερη κίνηση στην οποία θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση είναι η ένταση των ελέγχων και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι οι πολυεθνικές πωλούν στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους σε σχέση με άλλες χώρες.

Η τακτική αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα και αυτό διότι θα φανεί στην κοινωνία και την αγορά ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ίδιου του πρωθυπουργού με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Θεωρούν λοιπόν οι αναλυτές ότι θα πρυτανεύσουν δεύτερες σκέψεις στα υψηλά κλιμάκια των πολυεθνικών και δεν θα θελήσουν να σηκώσουν το γάντι της αντιπαράθεσης.

Το αν αυτή η τακτική θα φέρει ή όχι αποτελέσματα θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας δείχνουν να είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως σημειώνουν, η επίδραση από τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας» δείχνει πλέον να υποχωρεί στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνεται και στις τάσεις εξομάλυνσης της εταιρικής κερδοφορίας (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του εταιρικού τομέα αρχίζει να μειώνεται ως ποσοστό στο ΑΕΠ μετά την κορύφωσή του κατά το 2022).

imerisia.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en