Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995 από τους Σέρβους, κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν ως “γενοκτόνοι”.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών ήταν 84-19 με 68 κράτη να απέχουν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών σχετικά με το αντίκτυπο της ψηφοφορίας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Βοσνία.

Το ψήφισμα ορίζει την 11η Ιουλίου ως “Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995“, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2024.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν μια προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ασφαλή περιοχή στη Σρεμπρένιτσα. Χώρισαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους άνδρες και αγόρια από τις συζύγους, τις μητέρες και τις αδελφές τους και τους έσφαξαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν μέσα στα δάση και στα βουνά γύρω από την πόλη.

Οι δολοφονίες της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσαν την αιματηρή κορύφωση του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, ο οποίος ήρθε μετά τη διάσπαση της τότε Γιουγκοσλαβίας και απελευθέρωσε εθνικιστικά πάθη και εδαφικές φιλοδοξίες που έφεραν τους Σέρβους της Βοσνίας αντιμέτωπους με τους δύο άλλους κύριους εθνικούς πληθυσμούς της χώρας, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους Βόσνιους.

Η Mejra Djogaz, μέλος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Mejra Djogaz, member of the association Mothers of Srebrenica, watches the United Nations General Assembly session where voting on a draft resolution declaring July 11 the International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 genocide in Srebrenica takes place in Potocari, Bosnia, Thursday, May 23, 2024. () 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Τόσο η Σερβία όσο και οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν αρνηθεί ότι η γενοκτονία συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, αν και αυτό έχει διαπιστωθεί από δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν “όχι”, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “εξαιρετικά πολιτικοποιημένο”. Προειδοποίησε ότι θα ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας“, ότι θα “ανοίξει μόνο παλιές πληγές” και θα δημιουργήσει “πλήρες πολιτικό χάος” όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Βούτσιτς επιτέθηκε επίσης έντονα στη Γερμανία για την προσπάθειά της να δώσει “ηθικά μαθήματα” στη διεθνή κοινότητα και στη Σερβία, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των “πολύ σπάνιων” αντιναζιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του σερβικού τμήματος της Βοσνίας που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της επικράτειάς της, δήλωσε την Τετάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ επιβάλλεται στη χώρα από υποστηρικτές των μουσουλμάνων Βόσνιων και ότι θα διασπάσει τη χώρα. Πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα αποσχιστεί από τη Βοσνία εάν το ψήφισμα περάσει.

Ο Ντόντικ έχει εκτοξεύσει αρκετές τέτοιες απειλές στο παρελθόν, προκειμένου να αποσχιστούν τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους από τη Βοσνία και να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία. Ο ίδιος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι των Σέρβων της Βοσνίας βρίσκονται υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή έθεσαν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

news247.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ναυαγοσώστες | Oι αφανείς ήρωες κάθε παραλίας

Οι ναυαγοσώστες είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια στις παραλίες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι παραλίες γεμίζουν με λουόμενους.

Η παρουσία τους έχει σώσει δεκάδες ζωές, καθώς παρακολουθούν συνεχώς τη θάλασσα και είναι έτοιμοι να παρέχουν πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι στις οργανωμένες παραλίες όπου οι επισκέπτες καταβάλλουν εισιτήριο για την είσοδο, καθώς και στις πολυσύχναστες παραλίες. Οι πολυσύχναστες παραλίες ορίζονται ως εκείνες που έχουν μήκος μέχρι ένα χιλιόμετρο και προσελκύουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 300 λουόμενους ημερησίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Δείτε τις φωτογραφιές:

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας | Έργα βελτίωσης καθημερινότητας του πολίτη

Από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή επιδιώξαμε να δρομολογήσουμε θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών του νομού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα την οδική ασφάλεια, αφού ολοκληρώσαμε τις εργασίες διαγράμμισης στον οδικό άξονα Προσοτσάνης – Κάτω Νευροκοπίου – Τελωνείου Εξοχής σε συνεργασία με το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, συνεχίζουμε με εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης ερεισμάτων από μηχανήματα έργου και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου Κ12 και Κ14

Ένα μεγάλο τουρνουά το οποίο διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια και αφορά ηλικίες Κ12 και Κ14 είναι προ των πυλών στα γήπεδα του νομού μας, αυτή τη φορά. 

Το τριήμερο Παρασκευή 16 Ιουνίου, Σάββατο 17 Ιουνίου και Κυριακή 18 Ιουνίου, όλα τα νέα μεγάλα ταλέντα της Περιφέρειας στο ποδόσφαιρο θα δώσουν το παρόν τους, σε γήπεδα του Δήμου Παγγαίου.

Στον Αόμιλο της κατηγορίας Κ12 συμμετέχουν οι ομάδες:  Καβάλα 2004,  ΑΕ Αμπελοκήπων,  Ξάνθη Α,  Ακρίτες Κομοτηνής και Έβρος Β`.

Στο Βόμιλο της κατηγορίας Κ12 συμμετέχουν οι ομάδες:  Μουντιαλίτο,  Δόξα Πετρούσας,  Ξάνθη Β, ΠΑΟΚ Κομοτηνής, Έβρος Α`.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα του Μουντιαλίτο πλαστικό ,  στο Ενωσιακό Β, στο Μουντιαλίτο χόρτο και στο Ενωσιακό Α`.

Στον Αόμιλο της κατηγορίας Κ14 συμμετέχουν οι ομάδες:  Καβάλα 2004,  Δόξα Δράμας, Άρης Πετεινού,  Σπάρτακος Κομοτηνής και Έβρος Β.

Στο Βόμιλο της κατηγορίας Κ14 συμμετέχουν οι ομάδες:  Ορφέας Ελευθερούπολης,  Κεραυνός Αρκαδικού,  Ορφέας Ξάνθης,  ΠΑΟΚ Κομοτηνής και Έβρος Α.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούνε στα γήπεδα των Ελευθερών, των Αμισιανών, του Πλατανοτόπου, του Αγίου Ανδρέα.

Παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις στις κατασκηνώσεις της Ν. Περάμου, εκδηλώσεις με τη μπάντα του Δήμου Παγγαίου  και πυροτεχνήματα. Ακόμη βραβεύσεις του πρώτου σκόρερ, του καλύτερου τερματοφύλακα.

Συνδιοργανωτές με την Περιφέρεια είναι η ΕΠΣΚ, ο Δήμος Παγγαίου.

Οι τελικοί θα διεξαχθούν στο Ενωσιακό Γήπεδο την Κυριακή,  τελευταία μέρα του τουρνουά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en