Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σήμερα η μητέρα των μαχών για την ακρίβεια: Ο εχθρός των πολυεθνικών και τα νέα όπλα που βγάζει η κυβέρνηση

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας με τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε εκείνο που όλοι συμφωνούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι ότι η ακρίβεια είναι εδώ και δεν έχει αντιμετωπιστεί, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα αίτια του προβλήματος, καθώς επίσης και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, δύο είναι τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας να γιγαντώνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας:

  1. Το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν διαρθρωτικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού, και
  2. η δυνατότητα που δίνεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, κάνοντας «παιχνίδια» μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, που τους επιτρέπουν να πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.

Υψηλός πληθωρισμός παρά τις παρεμβάσεις

Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις που έχουν κάνει έχουν φέρει μηδαμινά αποτελέσματα και αυτό διότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, παρά το ότι έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και ωστόσο οι τιμές υποχωρούν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι και στην ΕΕ υπάρχει δυσαρέσκεια για την βραδεία αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο η εικόνα είναι κατά πολύ καλύτερη από ότι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αντιληφθεί ότι η εικόνα της αγοράς δεν είναι η επιθυμητή και έχει αναλάβει προσωπικά δράση, «σηκώνοντας το γάντι» απέναντι στις πολυεθνικές. Πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται η ανάληψη δράσης από την πλευρά της, ώστε να πάψουν οι πολυεθνικές να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να διαμορφώνουν τιμές ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.

Η νέα τακτική

Η δεύτερη κίνηση στην οποία θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση είναι η ένταση των ελέγχων και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι οι πολυεθνικές πωλούν στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους σε σχέση με άλλες χώρες.

Η τακτική αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα και αυτό διότι θα φανεί στην κοινωνία και την αγορά ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ίδιου του πρωθυπουργού με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Θεωρούν λοιπόν οι αναλυτές ότι θα πρυτανεύσουν δεύτερες σκέψεις στα υψηλά κλιμάκια των πολυεθνικών και δεν θα θελήσουν να σηκώσουν το γάντι της αντιπαράθεσης.

Το αν αυτή η τακτική θα φέρει ή όχι αποτελέσματα θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας δείχνουν να είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως σημειώνουν, η επίδραση από τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας» δείχνει πλέον να υποχωρεί στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνεται και στις τάσεις εξομάλυνσης της εταιρικής κερδοφορίας (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του εταιρικού τομέα αρχίζει να μειώνεται ως ποσοστό στο ΑΕΠ μετά την κορύφωσή του κατά το 2022).

imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ναυαγοσώστες | Oι αφανείς ήρωες κάθε παραλίας

Οι ναυαγοσώστες είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια στις παραλίες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι παραλίες γεμίζουν με λουόμενους.

Η παρουσία τους έχει σώσει δεκάδες ζωές, καθώς παρακολουθούν συνεχώς τη θάλασσα και είναι έτοιμοι να παρέχουν πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι στις οργανωμένες παραλίες όπου οι επισκέπτες καταβάλλουν εισιτήριο για την είσοδο, καθώς και στις πολυσύχναστες παραλίες. Οι πολυσύχναστες παραλίες ορίζονται ως εκείνες που έχουν μήκος μέχρι ένα χιλιόμετρο και προσελκύουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 300 λουόμενους ημερησίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Δείτε τις φωτογραφιές:

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας | Έργα βελτίωσης καθημερινότητας του πολίτη

Από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή επιδιώξαμε να δρομολογήσουμε θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών του νομού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα την οδική ασφάλεια, αφού ολοκληρώσαμε τις εργασίες διαγράμμισης στον οδικό άξονα Προσοτσάνης – Κάτω Νευροκοπίου – Τελωνείου Εξοχής σε συνεργασία με το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, συνεχίζουμε με εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης ερεισμάτων από μηχανήματα έργου και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου Κ12 και Κ14

Ένα μεγάλο τουρνουά το οποίο διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια και αφορά ηλικίες Κ12 και Κ14 είναι προ των πυλών στα γήπεδα του νομού μας, αυτή τη φορά. 

Το τριήμερο Παρασκευή 16 Ιουνίου, Σάββατο 17 Ιουνίου και Κυριακή 18 Ιουνίου, όλα τα νέα μεγάλα ταλέντα της Περιφέρειας στο ποδόσφαιρο θα δώσουν το παρόν τους, σε γήπεδα του Δήμου Παγγαίου.

Στον Αόμιλο της κατηγορίας Κ12 συμμετέχουν οι ομάδες:  Καβάλα 2004,  ΑΕ Αμπελοκήπων,  Ξάνθη Α,  Ακρίτες Κομοτηνής και Έβρος Β`.

Στο Βόμιλο της κατηγορίας Κ12 συμμετέχουν οι ομάδες:  Μουντιαλίτο,  Δόξα Πετρούσας,  Ξάνθη Β, ΠΑΟΚ Κομοτηνής, Έβρος Α`.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα του Μουντιαλίτο πλαστικό ,  στο Ενωσιακό Β, στο Μουντιαλίτο χόρτο και στο Ενωσιακό Α`.

Στον Αόμιλο της κατηγορίας Κ14 συμμετέχουν οι ομάδες:  Καβάλα 2004,  Δόξα Δράμας, Άρης Πετεινού,  Σπάρτακος Κομοτηνής και Έβρος Β.

Στο Βόμιλο της κατηγορίας Κ14 συμμετέχουν οι ομάδες:  Ορφέας Ελευθερούπολης,  Κεραυνός Αρκαδικού,  Ορφέας Ξάνθης,  ΠΑΟΚ Κομοτηνής και Έβρος Α.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούνε στα γήπεδα των Ελευθερών, των Αμισιανών, του Πλατανοτόπου, του Αγίου Ανδρέα.

Παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις στις κατασκηνώσεις της Ν. Περάμου, εκδηλώσεις με τη μπάντα του Δήμου Παγγαίου  και πυροτεχνήματα. Ακόμη βραβεύσεις του πρώτου σκόρερ, του καλύτερου τερματοφύλακα.

Συνδιοργανωτές με την Περιφέρεια είναι η ΕΠΣΚ, ο Δήμος Παγγαίου.

Οι τελικοί θα διεξαχθούν στο Ενωσιακό Γήπεδο την Κυριακή,  τελευταία μέρα του τουρνουά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en