Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οι Δράσεις του 5ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Για 5η συνεχόμενη χρονιά το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ θα διοργανώσουν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το πέμπτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από Κυριακή 12 έως και Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπεύει και φέτος να αναδείξει τη δυνα-μική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

Η προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να διαθέτει πολύμορφα χαρακτηριστικά για να γειτνιάσει σε ένα φεστιβαλικό χώρο ανθρώπους διάφορών ηλικιών, μορφωτικών επιπέ-δων και τεχνολογικών αντιλήψεων. Η ανάπτυξη μια τέτοιας δράσης δίνει τη δυνατότητα σε ό-λους να αντιληφθούν το ψηφιακό χάσμα, να γνωρίσουν νέες πρακτικές και λειτουργικές εφαρ-μογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και να αμβλύνει την τεχνοφοβία.

Το φεστιβάλ Βιομηχανικής της Πληροφορικής διαθέτει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

i2fest-1new2

Οι δράσεις του φεστιβάλ κινούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
α. Σχολείο–Μαθητές–Γονείς,
β. Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις και
γ. Πολιτισμός–Πολιτική.
Πιστεύουμε ότι η Βιομηχανία της Πληροφορικής σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κατηγο-ρίες αυτές και η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου εγχειρήματος είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.

Στην κατηγορία «Σχολείο–Μαθητές–Γονείς», οι άνθρωποι του φεστιβάλ εργάζονται με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. Επίσης, συνεργάζονται με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να δη-μιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν ομιλίες προς τους μαθητές και επίσκεψη στα περίπτερα στα οποία εκτίθενται οι εργα-σίες των φοιτητών.

Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις», δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην ανά-πτυξη συζητήσεων από σημαίνοντες ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου, υπό μορφή ημερίδων. Το θέμα των συζητήσεων είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Στον εκθεσιακό χώρο μπορούν οι φοιτητές (από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας) να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Εκπρόσωποι από επιχειρήσεις μπορούν να τους επισκεφθούν και να μιλήσουν μαζί τους. Στο τέλος, ακολουθεί βράβευση των καλύτερων τεχνολογικών εργασιών.

Με την κατηγορία «Πολιτισμός–Πολιτική» ολοκληρώνεται η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειάς. Η πολιτική ζωή του τόπου μας, καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας γίνονται συζητήσεις μεταξύ των φορέων παραγωγής και της πολιτείας σε σημαντικά θέματα που αποφασίζονται από πριν και είναι δια-φορετικά κάθε χρόνο. Παράλληλα, αναπτύσσονται καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις για να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης στους νέους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια διασκεδα-στική ατμόσφαιρα.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές απ’ τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων, που αφορούν στο 4ο Φεστιβάλ:

5ο Γυμνάσιο Καβάλας
Εντυπωσιακό!!! Πολύ καλή προσπάθεια. Συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια! Θα ήταν επιθυμητή και μια ενημέρωση στο σχολείο μας για τις υπόλοιπες τάξεις που δεν ήρθαν εδώ.

6ο Γυμνάσιο Καβάλας
Άριστη δουλειά! Συνεχίστε στον ωραίο δρόμο. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Είναι η πρώτη φο-ρά που επισκέπτομαι την έκθεση και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Παιδιά με μεράκι, όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Συγχαρητήρια παιδιά! Τελικά ίσως η Ελλάδα έχει μέλλον και προο-πτικές. Διαφωτιστικές, ουσιαστικές και κυρίως πρακτικού περιεχομένου οι ομιλίες ώστε να εξά-ψουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Μουσικό Σχολείο Καβάλας
Εντυπωσιακή δουλειά, αμεσότητα στην παρουσίαση! Συγχαρητήρια σε όλους όσους εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες.

1ο ΕΠΑΛ Καβάλας
4ο Φεστιβάλ επιτυχίας. Γόνιμα μυαλά, πρακτικοί άνθρωποί. Η ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδος.

1ο Γυμνάσιο Καβάλας
Πολύ καλή προσπάθεια. Έξυπνα εκθέματα. Συγχαρητήρια.

1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Συγχαρητήρια!!! Πολύ καλή δουλειά! Άψογη οργάνωση, ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή έκθεση. Τεχνολογία που εμπνέει και παροτρύνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν και να δημι-ουργήσουν. Με τέτοια νεανικά μυαλά μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πολύ καλύτερο και πιο αισιό-δοξο μέλλον! Σας ευχαριστούμε πολύ! Συνεχίστε τον αγώνα σας! Η Ελλάδα σας χρειάζεται! Πρέ-πει να στηριχθεί από την πολιτεία και τη διοίκηση του ΤΕΙ, για να συνεχιστεί κάθε χρόνο!
Για 3η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας επισκέπτεται την έκθεση σας και για 3η συνεχόμενη χρο-νιά φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχόμαστε ολόψυχα, να συνεχίσετε με αυτό τον όμορφο τρόπο να εμπνέεται τους μαθητές μας να αναμειχθούν με το μαγικό κόσμο τις τεχνολογίας. Πολλά συγχαρητήρια!»,

7ο Γυμνάσιο Καβάλας
Πολύ αξιόλογη έκθεση. Σε τέτοιους καιρούς είναι υπέροχο να βλέπεις τέτοιες εργασίες. Μπράβο στους φοιτητές και στους καθηγητές. Συγχαρητήρια. Όλα ήταν υπέροχα. Συνεχίστε την προσπάθεια παιδιά. Καλή συνέχεια, πάντα επιτυχίες!

3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
Υπάρχουν και αυτοί οι νέοι με όραμα και δημιουργικότητα. Κάποιοι δεν θέλουν απλώς ούτε να τους ξέρουν. Μας φτιάξατε τη μέρα. Ευχαριστούμε!

2ο ΓΕΛ Καβάλας
Εξαιρετικές εργασίες, πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Συγχαρητήρια σε όλους! Τι να πρωτοθυμηθώ. το KETCHUP, το IPPOWER, την ανίχνευση CO2, το I-GREENY εφαρμογές από εμπνευσμένους φοιτητές και εκπαιδευτικούς με όρεξη και συνέπεια. Πράγμα που αποδεικνύει πως ό,τι αγαπάμε το κάνουμε σωστά. Μια μικρή λοιπόν ελπίδα.

1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης
Ήταν ιδέες πρωτότυπες και πολύ ωραίες. Συγχαρητήρια. Πάρα πολύ καλές εφαρμογές και εργασί-ες.

4ου Γυμνάσιο Κομοτηνής
«Επιτέλους κάτι παρήγορο για την πατρίδα μας. Σημάδι ότι κάτι γίνεται. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! Συ-νεχίστε!
ΓΕΛ Νευροκοπίου
Για πρώτη φορά φέραμε τα παιδιά να δουν μερικά παραδείγματα του πόσο σπουδαία είναι η πλη-ροφορία στη ζωή μας. Εντυπωσιακή έκθεση!

4ο ΕΠΑΛ Καβάλας
Το 4ο Φεστιβάλ αξίζει θερμά συγχαρητήρια για την δυνατότητα που έδωσε στους μαθητές να γνω-ρίσουν από κοντά την ρομποτική. Είστε άξιοι επαίνων. Μπράβο σε όλα τα παιδιά για την προσπά-θεια τους. Όλα ήταν αξιοθαύμαστα, από τις δημιουργίες μέχρι και τα παιδιά στην υποδοχή.

2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης
Εκ μέρους του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης που επισκέφθηκε το Φεστιβάλ με τον Τομέα Πληροφορικής και τους υπεύθυνους καθηγητές του, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση, τη φιλο-ξενία και την ξενάγηση στους χώρους του Φεστιβάλ. Ευχόμαστε ο θεσμός να επεκταθεί και να εί-ναι το ίδιο ή και περισσότερο επιτυχημένος τα χρόνια που ακολουθούν. Εις το επανειδείν!
Όμορφη και δυναμική προσπάθεια που κινητοποιεί νέους ανθρώπους, αποτελεί κίνητρο για μάθη-ση και δίνει το στίγμα της καινοτομίας στο ΤΕΙ και την πόλη της Καβάλας
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Δημήτρης Πογαρίδης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κύτταρα ίδια με τα ανθρώπινα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται και δρουν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα!

Η πολυπλοκότητα των κυττάρων 

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του. Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.

Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en