Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξανθός | Μεγάλο στοίχημα το πως θα ενισχύσουμε στο νέο πλαίσιο το σύστημα υγείας

«Στις βασικές δεσμεύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που είχαμε δώσει από την αρχή στο σύστημα υγείας, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος και κατά την άποψη μου μία ποιοτική αλλαγή αυτά τα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με κεντρικό θέμα «η υγεία μετά τα μνημόνια».

Όπως πρόσθεσε «τώρα βεβαίως το μεγάλο στοίχημα είναι το πως θα ενισχύσουμε στο νέο πλαίσιο το σύστημα υγείας με σίγουρα μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια, τηρώντας προφανώς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά με άλλο μείγμα πολιτικής». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη απλοχεριά το δημόσιο σύστημα υγείας, το κοινωνικό κράτος και την προνοιακή φροντίδα».

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε το έλλειμμα παρουσίας του κράτους σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως τη φροντίδα μετά το νοσοκομείο που έχει σχέση με την αποκατάσταση, την γηριατρική φροντίδα, την φροντίδα των ατόμων που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, των ατόμων με νοητική υστέρηση, με αναπηρίες, καθώς και τις στεγαστικές ανάγκες ανθρώπων που δεν μπορούν να υποστηριχθούν στο οικογενειακό περιβάλλον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο ζήτημα των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι λέμε και συμφωνούμε, ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, περισσότερες δημόσιες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων, αναβάθμιση των εξοπλισμών τους και των υποδομών τους, σύγχρονα κτίρια, σύγχρονο ΕΚΑΒ, καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα, καλές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, κάλυψη όλων των αναγκών, μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών, μείωση της συμμετοχής στο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α. Δεν γίνεται όμως να λέμε αυτά και ταυτόχρονα να λένε κάποιοι ότι θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Κατά την άποψη μου απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Διότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα, θα πρέπει η χώρα να έχει δημόσιους πόρους, να έχει φορολογικά έσοδα, αλλά να τα εισπράττει βεβαίως από αυτούς που έχουν, διότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου».

Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, «θα πρέπει οι αναγκαίες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις να μην αφορούν πλέον τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή την κοινωνική πυραμίδα από τη μέση και κάτω, αλλά να υπάρχει και μία σοβαρή αναδιανομή των βαρών» διότι όπως σημείωσε «αυτό οφείλουμε να κάνουμε, αν θέλουμε αυτά που λέμε να έχουν μια στοιχειώδη πιθανότητα να υλοποιηθούν».

Όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, είπε ότι «σταμάτησαν να περικόπτονται από το 2015 και από τότε καταφέραμε με πολλές δυσκολίες και με συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης να ενισχύσουμε αυτές τις δαπάνες και να τις πάμε στο 5,2%, από το 4,6% που ήταν το 2014». «Η δέσμευσή μας» συνέχισε «είναι να πάμε σε μία σταδιακή ενίσχυση των δαπανών σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε να συγκλίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Μιλώντας για τους πολίτες, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «αυτό που θέλουμε είναι στα πεδία στα οποία επιβαρύνεται πάρα πολύ ο ασθενής με ιδιωτικές πληρωμές, όπως το φάρμακο, η οδοντιατρική φροντίδα, η αποθεραπεία, η αποκατάσταση, η φυσικοθεραπεία και οι εργαστηριακές εξετάσεις, να υπάρξει μια σταδιακά αυξανόμενη κάλυψη από το δημόσιο σύστημα». Όπως εξήγησε «στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέψαμε μία δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα καλυφθεί για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ η οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού».

«Το δεύτερο που έχουμε δρομολογήσει» όπως είπε «είναι μια μικρή ανακούφιση στη συμμετοχή στο κόστος φαρμάκου» και συμπλήρωσε: «Για όσους θεραπεύονται από χρόνια νοσήματα με γενόσημα φάρμακα, υπάρχει ήδη υπάρχει μια σημαντική μείωση που φθάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενοποιώντας τα φάρμακα που γράφονται ανά συνταγή, έχουμε και από εκεί μία μείωση του κόστους για τους πολίτες, που φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ».

Πριν την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κασσελάκης: Σενάριο για ταξίδι αστραπή στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη το αμέσως επόμενο διάστημα μελετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, ο κ. Κασσελάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, για να συναντήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995 από τους Σέρβους, κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι τελευταίοι, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν ως “γενοκτόνοι”.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών ήταν 84-19 με 68 κράτη να απέχουν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών σχετικά με το αντίκτυπο της ψηφοφορίας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη βαθιά διαιρεμένη Βοσνία.

Το ψήφισμα ορίζει την 11η Ιουλίου ως “Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995“, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2024.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν μια προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ασφαλή περιοχή στη Σρεμπρένιτσα. Χώρισαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους άνδρες και αγόρια από τις συζύγους, τις μητέρες και τις αδελφές τους και τους έσφαξαν. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν κυνηγήθηκαν μέσα στα δάση και στα βουνά γύρω από την πόλη.

Οι δολοφονίες της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσαν την αιματηρή κορύφωση του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, ο οποίος ήρθε μετά τη διάσπαση της τότε Γιουγκοσλαβίας και απελευθέρωσε εθνικιστικά πάθη και εδαφικές φιλοδοξίες που έφεραν τους Σέρβους της Βοσνίας αντιμέτωπους με τους δύο άλλους κύριους εθνικούς πληθυσμούς της χώρας, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους Βόσνιους.

Η Mejra Djogaz, μέλος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Mejra Djogaz, member of the association Mothers of Srebrenica, watches the United Nations General Assembly session where voting on a draft resolution declaring July 11 the International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 genocide in Srebrenica takes place in Potocari, Bosnia, Thursday, May 23, 2024. () 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Τόσο η Σερβία όσο και οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν αρνηθεί ότι η γενοκτονία συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, αν και αυτό έχει διαπιστωθεί από δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν “όχι”, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “εξαιρετικά πολιτικοποιημένο”. Προειδοποίησε ότι θα ανοίξει “το κουτί της Πανδώρας“, ότι θα “ανοίξει μόνο παλιές πληγές” και θα δημιουργήσει “πλήρες πολιτικό χάος” όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Βούτσιτς επιτέθηκε επίσης έντονα στη Γερμανία για την προσπάθειά της να δώσει “ηθικά μαθήματα” στη διεθνή κοινότητα και στη Σερβία, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των “πολύ σπάνιων” αντιναζιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι σκοτώθηκαν.

Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα
Μέλη της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα 2024 ARMIN DURGUT/AP PHOTO

Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του σερβικού τμήματος της Βοσνίας που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της επικράτειάς της, δήλωσε την Τετάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ επιβάλλεται στη χώρα από υποστηρικτές των μουσουλμάνων Βόσνιων και ότι θα διασπάσει τη χώρα. Πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα αποσχιστεί από τη Βοσνία εάν το ψήφισμα περάσει.

Ο Ντόντικ έχει εκτοξεύσει αρκετές τέτοιες απειλές στο παρελθόν, προκειμένου να αποσχιστούν τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους από τη Βοσνία και να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία. Ο ίδιος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι των Σέρβων της Βοσνίας βρίσκονται υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή έθεσαν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

news247.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σήμερα η μητέρα των μαχών για την ακρίβεια: Ο εχθρός των πολυεθνικών και τα νέα όπλα που βγάζει η κυβέρνηση

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας με τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε εκείνο που όλοι συμφωνούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι ότι η ακρίβεια είναι εδώ και δεν έχει αντιμετωπιστεί, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα αίτια του προβλήματος, καθώς επίσης και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, δύο είναι τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας να γιγαντώνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας:

  1. Το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν διαρθρωτικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού, και
  2. η δυνατότητα που δίνεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, κάνοντας «παιχνίδια» μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, που τους επιτρέπουν να πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.

Υψηλός πληθωρισμός παρά τις παρεμβάσεις

Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις που έχουν κάνει έχουν φέρει μηδαμινά αποτελέσματα και αυτό διότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, παρά το ότι έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και ωστόσο οι τιμές υποχωρούν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι και στην ΕΕ υπάρχει δυσαρέσκεια για την βραδεία αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο η εικόνα είναι κατά πολύ καλύτερη από ότι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αντιληφθεί ότι η εικόνα της αγοράς δεν είναι η επιθυμητή και έχει αναλάβει προσωπικά δράση, «σηκώνοντας το γάντι» απέναντι στις πολυεθνικές. Πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται η ανάληψη δράσης από την πλευρά της, ώστε να πάψουν οι πολυεθνικές να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να διαμορφώνουν τιμές ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.

Η νέα τακτική

Η δεύτερη κίνηση στην οποία θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση είναι η ένταση των ελέγχων και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι οι πολυεθνικές πωλούν στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους σε σχέση με άλλες χώρες.

Η τακτική αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα και αυτό διότι θα φανεί στην κοινωνία και την αγορά ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ίδιου του πρωθυπουργού με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Θεωρούν λοιπόν οι αναλυτές ότι θα πρυτανεύσουν δεύτερες σκέψεις στα υψηλά κλιμάκια των πολυεθνικών και δεν θα θελήσουν να σηκώσουν το γάντι της αντιπαράθεσης.

Το αν αυτή η τακτική θα φέρει ή όχι αποτελέσματα θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας δείχνουν να είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως σημειώνουν, η επίδραση από τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας» δείχνει πλέον να υποχωρεί στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνεται και στις τάσεις εξομάλυνσης της εταιρικής κερδοφορίας (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του εταιρικού τομέα αρχίζει να μειώνεται ως ποσοστό στο ΑΕΠ μετά την κορύφωσή του κατά το 2022).

imerisia.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en