ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλόκο στις έξτρα χρεώσεις με κάρτες

«Φρένο» στις χρεώσεις των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που αντιστρατεύονται την προσπάθεια διάδοσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος επιχειρεί να βάλει ειδική διάταξη που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η διάταξη ορίζει ότι ο προμηθευτής «δεν δικαιούται να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής» και φωτογραφίζει, σύμφωνα με διευκρίνιση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, τις χρεώσεις μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Προμήθειες

Η σχετική απαγόρευση δεν αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις, δηλαδή τη χρέωση που επιβάλλει η τράπεζα προς τον έμπορο για την αποδοχή καρτών. Οι προμήθειες αυτές είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που κάνει η τράπεζα με τον έμπορο, ξεκινούν από 0,50% και μπορεί να φθάνουν έως και 2% του τζίρου που γίνεται με πλαστικό χρήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν διαφοροποιούν την τελική τιμή του προϊόντος.

Η απαγόρευση αφορά τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι πωλητές ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας –συνήθως όταν η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά– για την εξόφληση του ποσού με κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική. Το φαινόμενο συναντάται κυρίως για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, είτε πρόκειται για απευθείας πώληση μέσω ιστοσελίδας του εμπόρου, είτε για αγορές όπου μεσολαβούν ενδιάμεσοι, οι οποίοι μεταπωλούν το προϊόν ή την υπηρεσία για λογαριασμό ενός ή περισσότερων εμπόρων. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι η απαγόρευση αφορά τόσο τις πωλήσεις απευθείας από τους παρόχους της υπηρεσίας ή του προϊόντος όσο και από ενδιάμεσους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι διακριτό κατά πόσον η προμήθεια που επιβάλλεται προκύπτει ως πρόσθετη επιβάρυνση λόγω χρήσης του πλαστικού χρήματος ή αφορά την παροχή άλλης υπηρεσίας, μέσα από τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί η προμήθεια να αφορά τη σύγκριση τιμών που παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας μεταξύ του ίδιου ή ομοειδών προϊόντων, διαφορετικών ή του ίδιου παρόχου, την προκράτηση εισιτηρίων ή άλλες υπηρεσίες που δεν συνδέονται με το μέσο της πληρωμής, δηλαδή αν πρόκειται για κάρτα, χρέωση λογαριασμού κ.λπ.

Απαγόρευση

Η σχετική διάταξη που απαγορεύει τις έξτρα χρεώσεις για τη χρήση συγκεκριμένων μέσων πληρωμών, εν προκειμένω των καρτών, αποτελεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τον κανονισμό για τις υπηρεσίες πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσφατα, άλλωστε, η κοινοτική νομοθεσία επέβαλε τον περιορισμό των διατραπεζικών προμηθειών, δηλαδή των χρεώσεων που επιβάλλονται μεταξύ των τραπεζών για την αποδοχή και την εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες, θέτοντας πλαφόν στις εν λόγω επιβαρύνσεις. Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι ο περιορισμός του φυσικού χρήματος και η διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Διακριτή, τέλος, θα πρέπει να είναι η περίπτωση όπου η χρήση της πιστωτικής κάρτας συνοδεύεται με τη δυνατότητα εξόφλησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας σε δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, η τμηματική εξόφληση μπορεί να επιβαρύνεται με τόκο και συνδέεται με τη συμφωνία και τη συναλλακτική σχέση που έχει ο έμπορος με την τράπεζα, δηλαδή το κατά πόσον ο έμπορος δέχεται άτοκες δόσεις ή όχι.

πηγή: kathimerini.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version