Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 5ετές ομόλογο η Ελλάδα στις αγορές | Το τίμημα που θα πληρώσει το Δημόσιο

image_print

Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα, επιστρέφοντας στις αγορές έπειτα από τρία χρόνια αποχής. Η σχετική ανακοίνωση έγινε την ημέρα που η χώρα γιόρταζε την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ενώ στο άκουσμα της εξόδου στις αγορές αντέδρασαν θετικά τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και οι αγορές.

 Μάλιστα η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών, δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με αυτήν, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, έχει αρχική ονομαστική αξία τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000.000,00), σταθερό επιτόκιο όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 5 ετών και λήξης στις 01/08/2022 (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»).

Από τις διατάξεις της συγκεκριμένης απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, η οποία θα καλυφθεί από τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ενώ προκαλείται δαπάνη και για τα επόμενα οικονομικά έτη, η οποία θα εγγράφεται στις κατ΄ έτος προβλέψεις δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ακόμη πως για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ομολόγων περιγράφονται ενδεικτικά ως εξής:

1. Οι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε ευρώ, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 5 ετών, με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022.

2. Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδίδονται σε άυλη μορφή, είναι δε καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0114029540.

3. Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι χίλια ευρώ (€1.000).

4. Το αρχικό ποσό της έκδοσης (αρχική ονομαστική αξία) ορίζεται στο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000.000,00).

5. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία έκδοσης (01/08/2017), τα ομόλογα θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από βιβλίο προσφορών.

6. Για την έκδοση αυτή θα δοθεί προμήθεια ύψους € 1.500.000,00. 7. Το επιτόκιο των ομολόγων θα προκύψει από βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια των Ομολόγων.

8. α. Τα ομόλογα αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους προς επιτόκιο σταθερό για όλη τη διάρκειά τους. Ο τόκος υπολογίζεται στην ελάχιστη ονομαστική αξία των χιλίων Ευρώ (€1.000), με βάση τον πραγματικό αριθμό ημερών κάθε τοκοφόρου περιόδου και έτος 365 ή 366 ημερών (actual/actual ICMA) και καταβάλλεται δεδουλευμένος. Η πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου ορίζεται η 01/08/2018 και για τα επόμενα έτη η ίδια ημερομηνία μέχρι τη λήξη των ομολόγων, σε ετήσια βάση.

β. Για την πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου θα υπολογιστεί τόκος από την 1η Αυγούστου 2017 (συ- μπεριλαμβανομένης) έως την 1η Αυγούστου 2018 (μη συμπεριλαμβανομένης).

9. Η εξόφληση των ομολόγων θα γίνει στην ονομαστική τους αξία. Εάν κάποια ημερομηνία πληρωμής τόκου ή κεφαλαίου συμπέσει με μη εργάσιμη ημέρα η εξόφληση θα γίνει την αμέσως επόμενη εργάσιμη χωρίς να πληρωθεί πρόσθετος τόκος.

10. Η αξίωση των κομιστών για το κεφάλαιο και τους τόκους υπόκειται σε πενταετή παραγραφή.

11. Πράκτορας πληρωμής ορίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Όλες οι διαδικασίες χειρισμού, καταγραφής, συμψηφισμού και εκκαθάρισης των συναλλαγών επί των τίτλων θα γίνονται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος.

12. Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είτε στην ανοικτή αγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

13. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) και στη διατραπεζική αγορά (Ο.Τ.C.).

14. Μέρος της ονομαστικής αξίας της έκδοσης, ή των προσόδων αυτής, δύνανται να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75% με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0114028534, που θα προσφερθούν τελικώς προς επαναγορά σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο Πληροφοριακό Δελτίο της Πρότασης Ανταλλαγής (Tender Offer Memorandum), από επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κάλυψη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που εκδίδονται δυνάμει της παρούσας. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο βαρύνεται τελικά να καλύψει κάθε δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής του ανταλλάγματος της επαναγοράς, για την ολοκλήρωση και τον τελικό διακανονισμό της ως άνω επαναγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες και τα λοιπά ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμμετάσχουν στην ως άνω έκδοση και το διακανονισμό της ως άνω επαναγοράς εκτός του πλαισίου της κοινοπραξίας.

15. Η καταβολή του αντιτίμου έκδοσης των ομολόγων (Settlement) θα γίνει στις 1 Αυγούστου 2017, ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων.

16. Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα, χωρίς την έγκριση των κομιστών των ομολόγων ή των εντολέων ανάθεσης αυτής της κοινοπραξίας, να αυξάνει το ποσό της έκδοσης των ομολόγων, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί.

17. Τα ομόλογα και το ομολογιακό δάνειο υπόκεινται στους Ενιαίους Κανόνες Τροποποίησης Τίτλων με Συλλογικές Διαδικασίες (Κανόνες Συλλογικής Δράσης)

18. Οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ελλάδα - Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση τόκων - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέο αναλυτικό οδηγό με διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια, εταιρικά ομόλογα και εισοδήματα από το εξωτερικό. Ο οδηγός απευθύνεται τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις και αποσαφηνίζει πότε εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου, ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται από τη φορολογία και πώς αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ξεκαθαρίσει το ισχύον πλαίσιο, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς.

Παρακράτηση φόρου 15% στις περισσότερες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις και γενικότερα από χρηματοοικονομικές απαιτήσεις υπόκεινται, κατά κανόνα, σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%.

Για τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, καθώς και για φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, η συγκεκριμένη παρακράτηση εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση και δεν απαιτείται επιπλέον φορολόγηση για το ίδιο εισόδημα.

Μειωμένος συντελεστής για εταιρικά ομόλογα

Ο οδηγός προβλέπει ειδική μεταχείριση για τους τόκους από εταιρικά ομόλογα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου 5%, αντί του γενικού συντελεστή 15%, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση για τους επενδυτές.

Τι ισχύει για επιχειρήσεις

Διαφορετικό είναι το καθεστώς για τις επιχειρήσεις και τις νομικές οντότητες που διαθέτουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η παρακράτηση φόρου δεν αποτελεί τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι τόκοι ενσωματώνονται στα συνολικά έσοδα της επιχείρησης και φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παράλληλα, σε ορισμένες πληρωμές τόκων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου.

Τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που τηρούνται στο εξωτερικό.

Όταν τα σχετικά ποσά δεν εισάγονται στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιείται παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή τους. Ωστόσο, τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του δικαιούχου.

Εφόσον έχει ήδη καταβληθεί φόρος στο εξωτερικό, προβλέπεται συμψηφισμός με τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση, μέχρι του ποσού που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ποιες κατηγορίες τόκων απαλλάσσονται από φόρο

Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρους φοροαπαλλαγής για συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Οι τόκοι από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
  • Οι τόκοι από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
  • Οι τόκοι εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε αναγνωρισμένες αγορές εκτός Ε.Ε., όταν οι δικαιούχοι είναι αλλοδαπά νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
  • Οι τόκοι από προϊόντα δανεισμού τίτλων στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει όλες τις βασικές διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των τόκων, διευκολύνοντας ιδιώτες και επιχειρήσεις στην ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικούς τίτλους ή εισοδήματα από το εξωτερικό καλούνται να ενημερωθούν για το καθεστώς που ισχύει σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποφύγουν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα - Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου - 2026
image_print

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Έσοδα που προσεγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέρονται να αποκόμισαν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταφορά ρωσικού αργού συνεχίστηκε νόμιμα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμής που επέβαλαν οι χώρες της G7.

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Ανάλυση των Financial Times για τα έσοδα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρονται να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τα μέσα του 2023 έως σήμερα.

Η μεγαλύτερη ωφελημένη εμφανίζεται η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με εκτιμώμενα έσοδα που ξεπερνούν τα 915 εκατ. δολάρια.

Ακολουθούν η Olympic Shipping and Management του Ομίλου Ωνάση με περίπου 404 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται επίσης για τις Stealth Maritime και Polembros Shipping, οι οποίες φέρονται να ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Το εμπόριο παρέμενε νόμιμο υπό προϋποθέσεις

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είχε απαγορευτεί πλήρως από τις δυτικές κυρώσεις.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 επιτρέπει τη μεταφορά και ασφάλιση ρωσικού αργού, εφόσον η τιμή αγοράς του δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί. Οι πλοιοκτήτες καλούνται να διαθέτουν σχετικές βεβαιώσεις από τους ναυλωτές ή τους προμηθευτές, αποδεικνύοντας ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι στην πράξη η επαλήθευση των στοιχείων δεν είναι πάντα εύκολη.

Εντάσεις με την Ουκρανία

Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από την ουκρανική πλευρά.

Το 2023 αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του ουκρανικού οργανισμού κυρώσεων ως «διεθνείς χορηγοί πολέμου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές αφαιρέθηκαν αργότερα από τη λίστα, έπειτα από παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Κιέβου, καθώς η Ελλάδα υποστήριζε ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνταν εντός του πλαισίου των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7.

Πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν νέα μέτρα με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών.

Ήδη αρκετοί μεγάλοι ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι περιόρισαν ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στις συγκεκριμένες μεταφορές μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και συνεργαζόμενους φορείς.

Οι απαντήσεις των εταιρειών

Οι εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα υποστηρίζουν ότι όλες οι δραστηριότητές τους πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση προς τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dynacom δήλωσε ότι όλες οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η Olympic Shipping, η Stealth Maritime και η TMS Tankers ανέφεραν ότι τηρούν αυστηρά όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν σχολιάζουν επιμέρους εμπορικές συναλλαγές.

Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διεθνή πολιτική κυρώσεων και στη λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Ελλάδα - Έλεγχος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όχημα - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) εξακολουθεί να αποτελεί υποχρεωτικό έγγραφο για χιλιάδες οδηγούς στην Ελλάδα, παρά την εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι έχει καταργηθεί. Οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι η υποχρέωση παραμένει σε ισχύ, ενώ οι τροχονομικοί έλεγχοι γίνονται πλέον πιο συστηματικοί, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων πιστοποιεί ότι το όχημα πληροί τα προβλεπόμενα όρια εκπομπών και αποτελεί ξεχωριστή υποχρέωση από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ.

Ποιοι μπορούν να εκδίδουν την Κάρτα Καυσαερίων

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται αποκλειστικά από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής οχημάτων που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των μετρήσεων και να περιοριστούν φαινόμενα εικονικών ελέγχων.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να διαθέτουν Κ.Ε.Κ.

Η υποχρέωση αφορά σχεδόν όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους κυκλοφορίας τους, με εξαίρεση τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν το όχημα περνά από περιοδικό τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να εκδοθεί ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει διαφορετικές κυρώσεις ανάλογα με την παράβαση.

  • Πρόστιμο 30 ευρώ επιβάλλεται όταν η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων έχει εκδοθεί αλλά δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα κατά τον έλεγχο.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ προβλέπεται όταν η κάρτα δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει, αλλά το όχημα βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών.
  • Πρόστιμο έως 350 ευρώ, καθώς και πιθανή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβληθεί όταν δεν υπάρχει έγκυρη κάρτα και διαπιστωθεί ότι οι εκπομπές ρύπων υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια.

Δεν αντικαθιστά το ΚΤΕΟ

Ένα από τα συχνότερα λάθη των οδηγών είναι ότι συγχέουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων με το δελτίο τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες. Το ΚΤΕΟ ελέγχει συνολικά την τεχνική κατάσταση και την οδική ασφάλεια του οχήματος, ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων αφορά αποκλειστικά τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα.

Γιατί εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Η αυστηροποίηση των ελέγχων εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πληρούν τις βασικές περιβαλλοντικές και τεχνικές προδιαγραφές.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλό είναι να ελέγχουν εγκαίρως την ισχύ της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και να φροντίζουν για την έγκαιρη ανανέωσή της, αποφεύγοντας πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en