Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα | 7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Πρόκειται για ένα πανελλαδικής εμβέλειας φεστιβάλ (έκθεση εργασιών, ομιλίες σε μαθητές, γονείς, δασκάλους, ημερίδες επιστημονικές και πολιτικές, μουσικές και άλλες πολιτισμικές δράσεις) νέων τεχνολογιών, η διοργάνωση του οποίου βασίζεται απολύτως στον εθελοντισμό και αφορά σε δράσεις που απευθύνονται σε: α. Σχολείο–Μαθητές–Γονείς, β. Ακαδημαϊκό χώρο–Επιχειρήσεις και γ. Πολιτισμό–Πολιτική.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ γίνεται από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει ερεθίσματα στους επισκέπτες (μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, φοιτητές και πολίτες), να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και να γίνουν γνωστά τα νέα πολιτιστικά σχήματα της περιοχής.

Το φεστιβάλ επισκέπτονται κάθε χρόνο, προγραμματισμένα, πάνω από 4.000 μαθητές γυμνασίων-λυκείων, απ’ όλη τη Μακεδονία, πολλοί φοιτητές και μεγάλος, αριθμός πολιτών (≈15.000).

Τις καινοτόμες τεχνολογικές δημιουργίες (εκθέματα) της έκθεσης, που συνήθως ξεπερνούν τον αριθμό 30 και προέρχονται από τα ΑΕΙ όλης της χώρας και ανεξάρτητους εκθέτες, μπορούν να επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, και οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και να συζητήσουν με τους δημιουργούς τους τις δυνατότητες ένταξής τους στην παραγωγή.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται δύο ημερίδες: μια επιστημονική με ομιλητές διεθνώς εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκές προσωπικότητες, και μία αναπτυξιακή με ομιλητές προσωπικότητες της παραγωγής καθώς και κοινά αποδεκτές, προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης.

Επίσης διοργανώνονται σεμινάρια για φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μουσικές, μορφωτικές και άλλες πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Τη μεγάλη κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν οι πάνω από 120 εθελοντές του που επιτρέπουν την επιτυχή διοργάνωσή του με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Ημερήσιο Πρόγραμμα 7ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Παρασκευή 7-10-2016

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

20.00-21.00 Τελετή Εγκαινίων. Χώρος αμφιθέατρο

Σάββατο 8-10-2016

10.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

11.00 έως 14.00 «Μαθαίνουμε τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας».

* 11.00 έως 12.00 Εκπαιδευτική Ρομποτική «Γονέας-Παιδί»

* 12.00 έως 13.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» (1ο Τμήμα)

* 13.00 έως 14.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» (2ο Τμήμα)

17.00-20.00 Αναπτυξιακή Ημερίδα. Θέμα: «Ο Ρόλος του Τουρισμού στην Ανάπτυξη της Περιοχής». Χώρος αμφιθέατρο.

Κυριακή 9-10-2016

10.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

17.30-21.00 Αναπτυξιακή Ημερίδα. Θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ενσωμάτωση της Καινοτομίας». Χώρος αμφιθέατρο.

Δευτέρα 10-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση.

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση.

Τρίτη 11-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση.

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση.

Τετάρτη 12-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση.

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση.

Πέμπτη 13-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση.

Παρασκευή 14-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση.

Έξοδος εθελοντών για ποτό.

Σάββατο 15-10-2016

15.00 έως 22.00 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

10.00 έως 13.00 Διαγωνισμός Line Follower.

17.30-20.00 Επιστημονική Ημερίδα. Θέμα: «Καινοτόμες Πρακτικές στην Εκπαίδευση». Χώρος αμφιθέατρο.

20.00 έως 20.30 Απολογισμός, Απονομή βραβείων και επαίνων, Κλείσιμο Φεστιβάλ.

20.30 έως 21.00 Το λαϊκό–παραδοσιακό σχήμα του Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ παρουσιάζει μουσική του ελληνικού κινηματογράφου σε διεύθυνση Ν. Μπογιάρη.

22.00 έως …. Γεύμα εθελοντών.

Εργασίες

1. Android Εφαρμογή για την Επικινδυνότητα της Ηλιακής Ακτινοβολίας

2. Ασύρματο στροφόμετρο με διεπαφή Η/Υ και παραθυρική εφαρμογή απεικόνισης GUI

3. Εικονική Περιήγηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά

4. Drawing Robot

5. ICTE STRIKE

6. Τηλεχειρισμός Αυτοκινήτου

7. Smart Home: Έλεγχος Σπιτιού από Κινητό Τηλέφωνο

8. Εχθρικό Έδαφος

9. Διαδικτυακή Υπηρεσία Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

10. PIano Αφής και Εκμάθησης

11. Αυτόματος Πωλητής Καυσίμων με τη Χρήση RFID

12. Ασφαλές Έξυπνο Χρηματοκιβώτιο

13. Αυτόνομο Υποβρύχιο ROBODITE

14. Προσομοιωτής Κίνησης για Αγωνιστικά Παιχνίδια

15. GEP – DRONE Research & Development

16. Γνωριμία με το Ruspberry Pi

17. Ρομποτικός Βραχίονας

18. Devillino10

19. Έξυπνο Σπίτι

20. Aurasma

21. Ιστορία Γ Λυκείου Με τη Χρήση Aurasma

22. DysMath

23. Ταξίδι στην Πόλη της Καβάλας

24. R.OX.AN.E.

25. Διαδραστικό Τραπέζι

26. Ηλεκτρονική Άρπα με Χρήση LASER

27. Σολιστική Κιθάρα με Χρήση LASER

28. Σύστημα Αναπαραγωγής Μαγνητοφωνημένων Ουρλιαχτών

29. Τεχνητή Όραση με Υπέρηχους

30. Υπηρεσία Δημιουργικής Απασχόλησης

31. Χώρος Στάθμευσης Αεροπλάνων

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε καλύβα στο Ελαιοχώρι του Παγγαίου

Μία καλύβα τυλίχτηκε στις φλόγες, κάτω από άγνωστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η συγκεκριμένη καλύβα ήταν εντός δασικής έκτασης ενώ στο σημείο υπήρξε άμεση παρέμβαση της Π.Υ Ελευθερούπολης.

Επίσης στο σημείο βρέθηκε άμεσα και ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης.

Δείτε video και φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Καβάλα | 7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Στις 7 με 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Καβάλα το 7ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στο Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Μαρδύρης, στην Νέα Καρβάλη. 

Δείτε το αναλυτικό καθημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ…

Ημερήσιο Πρόγραμμα  7ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Παρασκευή 7-10-2016

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

20.00-21.00 Τελετή Εγκαινίων. Χώρος αμφιθέατρο

Σάββατο 8-10-2016

10.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

11.00 έως 14.00 «Μαθαίνουμε τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας».

11.00 έως 12.00 Εκπαιδευτική Ρομποτική «Γονέας-Παιδί»

12.00 έως 13.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» (1ο Τμήμα)

13.00 έως 14.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» (2ο Τμήμα)

17.00-20.00 Αναπτυξιακή Ημερίδα. Θέμα: «Ο Ρόλος του Τουρισμού στην Ανάπτυξη της Περιοχής». Χώρος αμφιθέατρο.

Κυριακή 9-10-2016

10.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

17.00-20.00 Αναπτυξιακή Ημερίδα. Θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση του

Αγροτικού Τομέα με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ενσωμάτωση της Καινοτομίας».

Χώρος αμφιθέατρο.

Δευτέρα 10-10-2016 09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση. 17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση. Τρίτη 11-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση. 

17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση.

Τετάρτη 12-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση. 17.00 έως 22.30 Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση. Πέμπτη 13-10-2016 09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση. Παρασκευή 14-10-2016

09.00 έως 14.30 Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση. 

Έξοδος εθελοντών για ποτό.

Σάββατο  15-10-2016

15.00 έως 22.00 Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση.

10.00 έως 13.00 Διαγωνισμός Line Follower.

17.30-20.00 Επιστημονική Ημερίδα. Θέμα: «Ο Ρόλος των Νέων Τεχνολογιών, στην Τόνωση της Επιχειρηματικότητας και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Χώρος αμφιθέατρο.

20.00 έως 20.30 Απολογισμός, Απονομή βραβείων και επαίνων, Κλείσιμο Φεστιβάλ.  20.30 έως 21.00 Ημίωρο μουσικό πρόγραμμα

22.00 έως ….. Γλέντι εθελοντών. 

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ  Βιομηχανικής Πληροφορικής θα διεξαχθούν Ημερίδες με θέμα τις “Καινοτόμες Πρακτικές στην Εκπαίδευση” και  την “Παραγωγική Ανασυγκρότηση στον Αγροτικό Τομέα με την Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας”.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ημερίδων…

%ce%b7%ce%ba%cf%80%ce%b5-%cf%84%ce%b5%ce%b9 %ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%b9

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-7%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κύτταρα ίδια με τα ανθρώπινα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται και δρουν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα!

Η πολυπλοκότητα των κυττάρων 

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του. Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.

Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en