Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών έφτασε στην Καβάλα (video)

H 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογό Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας «Στέλλα Μανόλα Κούρτη» για την πόλη της Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι κύριες εκδηλώσεις και η αφή του βωμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική σε συναγερμό για τις απειλές του ISIS στον τελικό του Conference League

Το γήπεδο «Opap Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας, το βράδυ της 29ης Μαΐου  αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο

Η ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική υπηρεσία – σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου να αποτραπεί τρομοκρατικό χτύπημα. Επιπλέον, τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο Βέλγιο κλιμάκιο τριών Ελλήνων αξιωματικών που είναι οι επικεφαλής του σχεδίου ασφαλείας.

Στις αρχές του περασμένου Απριλίου το Ισλαμικό Κράτος απείλησε με τρομοκρατική επίθεση στα στάδια των αναμετρήσεων του Champions League με μήνυμα «Σκοτώστε τους όλους», θέτοντας ξανά την Ευρώπη στην σκιά της τρομοκρατίας.

Πηγή: skai.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης

Αυξήθηκαν στα 47,88 δις. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια στιγμή αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που δημοσιεύει το Capital, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ με την προειδοποίηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους με κατασχέσεις.

Στο 4ο τρίμηνο του 2023 είχαν αποσταλεί 29.884 ειδοποιητήρια ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν λάβει την προειδοποίηση του ΚΕΑΟ 24.000 οφειλέτες.
Οι επιλογές ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες όταν λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια είναι η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο που έχει παγώσει στο 5,5% ως και το 2025, διαφορετικά (αν έπαιρνε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ) θα ξεπερνούσε το 9%.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων πάντως αναστέλλεται και με έναντι πληρωμές, από τους οφειλέτες δηλαδή με την καταβολή σε τακτική βάση (όχι κατ’ ανάγκη κάθε μήνα) ενός ποσού έναντι της οφειλής τους, ώστε να μην μπουν στη λίστα των κακοπληρωτών.

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κ.λ.π. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.   Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και η παλαιότητα της οφειλής προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλεται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος Μαρτίου 2024 το συνολικό ποσό οφειλών προς τα ταμεία  διαμορφώθηκε στα 47.884.986.511 ευρώ από 47.554.036.077  ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023.
Το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 330.950.434 ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 378.259.539 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47.309.105 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες νέες οφειλές απ΄ ότι τους προηγούμενους μήνες.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 24.998 οφειλέτες από το e-ΕΦΚΑ Μισθωτών/τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 12.483 οφειλέτες από τον e-ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών, 232 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 416 οφειλέτες από τον τ.ΟΓΑ, 180 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 285 οφειλέτες από το τ.ΕΤΕΑΕΠ και 27 οφειλέτες από Φορείς εκτός e-Ε.Φ.Κ.Α. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εντάχθηκαν 38.621 νέοι οφειλέτες με οφειλές ύψους 30.043.248 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

  1. Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
  2. Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
  3. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.
  4. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών)

Στοιχεία ρυθμίσεων

Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3.255.089.382 ευρώ.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών καθώς από το 2013 που τέθηκε σε ισχύ μέχρι και ον Μάρτιο του 2024, έχουν ενταχθεί 1.101.675 οφειλέτες για χρέη 11,8 δις. ευρώ. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχασαν τη ρύθμιση  561.431 οφειλέτες, ενώ την ολοκλήρωσαν 416.352 οφειλέτες εξοφλώντας χρέη 1,27 δις. ευρώ και άλλοι 123.892 οφειλέτες είναι ενεργοί εντός των πάγιων ρυθμίσεων με σύνολο χρεών 926 εκατ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις η πιο δημοφιλής παραμένει αυτή των 120 δόσεων (νόμος 4611/2019) την οποία εξυπηρετούν 138.968 οφειλέτες, με χρέη 1,7 δις. ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχονται σε 448.899.267 ευρώ, με ποσοστό 49% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 51% από καταβολές εκτός ρύθμισης.

Ποιοι χρωστούν και πόσα στα ταμεία (Τρέχον υπόλοιπο στις 31/3/2024)

Μαζικές επιστολές προς οφειλέτες με προειδοποίηση κατάσχεσης - Οι επιλογές για ρύθμιση

capital.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΒΡΟΣ

Η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών στην Αλεξανδρούπολη (video)

Με κεντρικό σύνθημα «κάθε δημότης, αιμοδότης», οι αιμοδότες της Αλεξανδρούπολης υποδέχτηκαν τη φλόγα της 15ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που έφτασε στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Η τελετή, όπως κάθε χρόνο, έγινε στο μνημείο Βιζβίζη στην πλατεία του Φάρου, ενώ το ταξίδι της φλόγας συνεχίζει μέχρι της 25 Σεπτεμβρίου. Φέτος, η τελετή της Αλεξανδρούπολης έγινε ανήμερα μιας μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας και σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, ο Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου, ο Σύλλογος Τριτέκνων Έβρου, καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, ο «Ιπποκράτης».

Ο πρόεδρος του Ιπποκράτη μάλιστα, βράβευσε εκ μέρους της ομάδας και έναν παλαίμαχο παίκτη της, τον Σίμο Καρασμανάκη.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Ιπτάμενος «δραπέτης» στον Εβρο

Ενας μαύρος κύκνος από την Ωκεανία στα νερά του Δέλτα, ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές – Σπάνιες εμφανίσεις άγριων πτηνών από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Περιοδεία Υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αποτελούμενο από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, την Αναστασία Σαπουνά και τον Γρηγόρη Στογιαννίδη, θα επισκεφθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 14 Μαΐου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επίσκεψή τους θα εκκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Μαΐου από τη Θάσο και την Καβάλα.

Κατά την περιοδεία τους στη Θάσο, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στον Λιμένα με επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στις 10.30, στο ζαχαροπλαστείο Σταμάτης.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθούν την Ποταμιά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια, στις 2.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου θα ενημερωθούν από τους υγειονομικούς και τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στις 6.00 το απόγευμα θα συνομιλήσουν με μέλη Περιβαλλοντικών Συλλόγων και πολίτες στην πλατεία, στη Σκάλα Καλλιράχης.

Επιστρέφοντας από την Θάσο, την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.30, θα συναντηθούν στο Cityzen με μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., ενώ το Σάββατο το πρωί θα περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες.

Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για την πόλη της Δράμας, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στην Α.Μ.Θ. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η Ξάνθη, τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη η Κομοτηνή.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έβρο | Συνελήφθησαν 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν την Τετάρτη (8-5-2024) σε περιοχές του Έβρου, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τρεις αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής, ο οποίος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης, αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και συνέχισε την πορεία του. Τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε, ενώ οι δύο διακινητές επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί χωρίς να τα καταφέρουν. 

Στη δεύτερη περίπτωση, το απόγευμα ο τρίτος διακινητής οδηγώντας Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών και τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει επιμελώς στο ρυμουλκούμενο, μεταξύ των εμπορευμάτων, δεκαοχτώ (18) μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την  προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Φερών Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών στην Αλεξανδρούπολη

Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας από το Μύλο Μασούρα στις 7:00 μ.μ. και τερματισμός στην Πλατεία του Φάρου όπου θα γίνει το άναμμα του βωμού.

 Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη λαμπαδηδρομία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών

Η ομάδα λαμπαδηδρόμων θα ξεκινήσει στις 19:00 από τον χώρο έναντι του Μύλου Μασούρα, μεταφέροντας την φλόγα της Αγάπης, με διαδρομή εντός της λεωφόρου Δημοκρατίας με πορεία (βάδην) έως την πλατεία Φάρου στο άγαλμα Βισβίζη μέσω της Ζαριφείου Ακαδημίας.

Παράλληλα ένα τμήμα δρομέων θα περάσει από τα Γυμνάσια στην 14η Μαΐου συμμετέχοντας στην συναυλία με ολιγόλεπτη στάση.

Οι ομάδες δρομέων θα συναντηθούν στην πλατεία Φάρου για το άναμμα του βωμού με την φλόγα Αγάπης των Εθελοντών Αιμοδοτών περίπου στις 20:00 το βράδυ.

Στην περιοχή του νομού Έβρου η Φλόγα της 15ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών ξεκίνησε στις 3/9/2017 από το Ορμένιο για να περάσει από πόλη σε πόλη και να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου. 

Καλούνται όλοι οι πολίτες κάθε ηλικίας, να πάρουν μέρος στην λαμπαδηδρομία με ομοιόμορφες μπλούζες που θα μοιραστούν από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης.

Στον χώρο της πλατείας Φάρου η Εθελοντική Ομάδα «Φοιτητές Εξ’ Αίματος» του Δ.Π.Θ. θα ενημερώνει τους πολίτες για τη δωρεά Μυελού των Οστών και θα κάνει εγγραφές νέων δωρητών στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.

Alexandroupoli Online 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Ιπτάμενος «δραπέτης» στον Εβρο

Ενας μαύρος κύκνος από την Ωκεανία στα νερά του Δέλτα, ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές – Σπάνιες εμφανίσεις άγριων πτηνών από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Περιοδεία Υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αποτελούμενο από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, την Αναστασία Σαπουνά και τον Γρηγόρη Στογιαννίδη, θα επισκεφθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 14 Μαΐου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επίσκεψή τους θα εκκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Μαΐου από τη Θάσο και την Καβάλα.

Κατά την περιοδεία τους στη Θάσο, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στον Λιμένα με επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στις 10.30, στο ζαχαροπλαστείο Σταμάτης.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθούν την Ποταμιά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια, στις 2.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου θα ενημερωθούν από τους υγειονομικούς και τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στις 6.00 το απόγευμα θα συνομιλήσουν με μέλη Περιβαλλοντικών Συλλόγων και πολίτες στην πλατεία, στη Σκάλα Καλλιράχης.

Επιστρέφοντας από την Θάσο, την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.30, θα συναντηθούν στο Cityzen με μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., ενώ το Σάββατο το πρωί θα περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες.

Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για την πόλη της Δράμας, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στην Α.Μ.Θ. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η Ξάνθη, τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη η Κομοτηνή.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έβρο | Συνελήφθησαν 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν την Τετάρτη (8-5-2024) σε περιοχές του Έβρου, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τρεις αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής, ο οποίος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης, αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και συνέχισε την πορεία του. Τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε, ενώ οι δύο διακινητές επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί χωρίς να τα καταφέρουν. 

Στη δεύτερη περίπτωση, το απόγευμα ο τρίτος διακινητής οδηγώντας Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών και τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει επιμελώς στο ρυμουλκούμενο, μεταξύ των εμπορευμάτων, δεκαοχτώ (18) μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την  προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Φερών Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en