Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο

«Αν γνωρίζαμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα πωλούνταν σε αυτό το τίμημα, θα είχαμε ενδιαφερθεί και εμείς». Η φράση αυτή διακινήθηκε από κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς την εβδομάδα που πέρασε, όταν πλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners ήταν γεγονός.

Ομως το τίμημα –που δεν ξεπερνάει τελικά τα 365 εκατ. ευρώ– δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κανένας μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος δεν συμμετείχε στη διαδικασία, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των τελευταίων ετών. Οι ερμηνείες ήταν διάφορες: τα συμβόλαια ζωής με τις υψηλές αποδόσεις, τα ζημιογόνα προγράμματα υγείας, ο αριθμός των εργαζομένων. Ολα αυτά συνέκλιναν στην εκτίμηση πως η αφύπνιση του «κοιμώμενου γίγαντα» απαιτούσε κεφάλαια. Ομως αποδείχθηκε ότι αυτά δεν ήταν πολλά. Το εγχείρημα απαιτούσε κυρίως προσπάθεια, την οποία για να καταβάλει κάποιος, θα έπρεπε να βλέπει προοπτικές. Η στασιμότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, εξαιτίας και της έλλειψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας για μια ουσιαστική ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης για ασφαλίσεις περιουσίας από φυσικές καταστροφές, είχε τελικά κόστος.

Παγιδεύτηκε στην αδράνεια

Οταν ο leader της αγοράς, όπως είναι η Εθνική Ασφαλιστική, βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και η μοναδική συζήτηση που προκαλεί είναι το πόσο χαμηλά θα πέσει η αποτίμησή της, οι επιπτώσεις δεν εξαντλούνται στο γεγονός ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε πολύ πιο κάτω από τη λογιστική αξία της και μόλις πέντε φορές τα κέρδη της. Οι επιπτώσεις διαχέονται σε όλη την αγορά, η οποία παγιδεύτηκε στην αδράνεια και, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε πρόσφατα στην «Κ» εκπρόσωπος μεγάλου πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου, που παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν το «σίριαλ» της πώλησης, η έλλειψη στρατηγικής που χαρακτήριζε τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, λόγω της αβεβαιότητας στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ήταν κάτι που έδειχνε να είναι βολικό στην αγορά.

Η επόμενη μέρα, όπως όλοι συμφωνούν, δεν θα είναι ίδια και πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον κρύβεται ο έντονος προβληματισμός. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το τι θα σημάνει η είσοδος στην ασφάλιση υγείας ενός ισχυρού «παίκτη» με δεσπόζουσα θέση στον χώρο των νοσοκομείων. Η προνομιακή θέση που το επενδυτικό κεφάλαιο CVC αποκτά, ως πάροχος υπηρεσιών υγείας αλλά και ως πάροχος ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων, θα δημιουργήσει ισχυρή πίεση στις ασφαλιστικές εταιρείες, που τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να συγκρατήσουν το ανεξέλεγκτο κόστος στις ιατρικές υπηρεσίες.

Η αλήθεια, όπως προκύπτει από τον δείκτη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας που συντάσσει το ΙΟΒΕ και ο οποίος αυξήθηκε πέρυσι σε διψήφιο ποσοστό, είναι ότι μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα έχουν καταφέρει σε αυτό τον τομέα και οι εκπρόσωποι του κλάδου «δείχνουν» πίσω από αυτή την εξέλιξη τα νοσοκομεία και δη το CVC.

Από την άλλη, η δυνατότητα του CVC να προσελκύει μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής πελάτες προγραμμάτων υγείας και παράλληλα να ενισχύει τις εργασίες του στα νοσοκομεία που ελέγχει, μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό μοντέλο διεύρυνσης των εργασιών τόσο στον τομέα της ασφάλισης όσο και στον τομέα των νοσηλευτηρίων. Το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, που αποτελεί και το ζητούμενο για τον τελικό καταναλωτή, θα μπορούσε να συγκρατηθεί ή τουλάχιστον να εξορθολογιστεί, εφόσον ο όγκος των εργασιών που το CVC μπορεί να διοχετεύσει μέσα από τη διπλή ιδιότητά του είναι τέτοιος που θα οδηγούσε σε αυξημένους τζίρους και στις δύο δραστηριότητες, επιτρέποντας οικονομίες κλίμακος. Πρόκειται για ένα είδος «καθετοποίησης» των εργασιών, που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι στην ασφαλιστική αγορά, που βλέπουν το CVC να μονοπωλεί την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο υγείας, δημιουργώντας δυσκολίες για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες στην αγορά.

Παράλληλα με αυτή την αγωνία, πολλοί διατυπώνουν τον προβληματισμό ότι το CVC είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και αφού εξαντλήσει μια επιθετική στρατηγική αποδόσεων θα αποχωρήσει από την αγορά. Το σενάριο αυτό, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι το σενάριο της επόμενης μέρας, όταν μάλιστα τα συμφέροντα και τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα αλλαγών στον κλάδο. Η απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας με μερίδιο 26% στον κλάδο ζωής και υγείας και οι προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο περιουσίας μπορεί να εξωθήσουν μικρότερους ή μεγαλύτερους «παίκτες» εκτός ανταγωνισμού, πυροδοτώντας τάσεις συγκέντρωσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους και οι αποχωρήσεις θεωρούνται δεδομένες.

Μεγάλες κινήσεις

Το διεθνές περιβάλλον είναι τέτοιο που ευνοεί μεγάλες κινήσεις, καθώς στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά υπάρχει ούτως ή άλλως αυξημένη κινητικότητα με αποχωρήσεις και εξαγορές. Εκτός από την πρόσφατη αποχώρηση του γαλλικού ομίλου της AXΑ, που αποεπενδύει από ευρωπαϊκές αγορές, σε συζητήσεις, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι και ο αμερικανικός όμιλος MetLife, που διερευνά την πώληση των δραστηριοτήτων του σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Πολωνίας και της Ελλάδας. Σε μια ευρύτερη στρατηγική που θέλει τις μεγάλες πολυεθνικές είτε να αποχωρούν είτε να εδραιώνουν τη θέση τους στις αγορές που δραστηριοποιείται εντάσσεται άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση της Generali να εξαγοράσει την ΑΧΑ Ασφαλιστική.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters | «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)

Με τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου» το πρακτορείο Reuters αφιερώνει ένα άρθρο στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί επιτέλους».

«Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η ανάκαμψή της θα ολοκληρωθεί επιτέλους», αναφέρει το άρθρο.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%.

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα τελευταίο σημάδι ομαλότητας.

«Με τη συμμετοχή του κράτους εκτός, αυτό είναι ορόσημο», δήλωσε η Wim-Hein Pals της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».

Το Reuters επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα στους ίδιους γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

Μετά από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Όταν το κρατικό ταμείο διάσωσης τον περασμένο μήνα πούλησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,98 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.

“Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος”, δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του IOBE.

Η ανισότητα παραμένει

Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, είπε ο Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».

Πηγή: newmoney.gr/

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού | Για δύο εβδομάδες δεν ανανεώθηκαν οι τιμές στο e-katanalotis

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες οι τιμές για το καλάθι του νοικοκυριού δεν είχαν επικαιροποιηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis. Παρόλο που υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαφήμιζε την πλατφόρμα ως ένα εργαλείο, που θα επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τις τιμές προκειμένου να επιλέξουν τα φθηνότερα προϊόντα

Οι τιμές είχαν να επικαιροποιηθούν από τις 3 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να ανεβαίνουν  κάθε Τετάρτη στις 09.00 το πρωί.

«Μεριμνά το υπουργείο για την ψυχική μας υγεία;»

Το ζήτημα έθιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος στο OPEN και στο Ώρα Ελλάδος. «Μήπως πάγωσε η χρηματοδότηση στην εταιρεία που ανεβάζει τις τιμές στην πλατφόρμα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε με πικρό χιούμορ «μήπως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μεριμνά για την ψυχική μας υγεία, γιατί αν δούμε τις νέες τιμές θα πάθουμε… ντουβρουτζά;».

Τελικά, μετά από λίγο το ζήτημα επιλύθηκε και πλέον οι καταναλωτές μπαίνοντας στην πλατφόρμα μπορούν να δουν τις τιμές για 17-23 Απριλίου. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en