Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόουλ Τόμσεν | Έρχεται νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Ως μάντης κακών εμφανίσθηκε χθες ο Πόουλ Τόμσεν στο συνέδριο του Economist, δηλώνοντας απαισιόδοξος για την προοπτική ευημερίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και διαπιστώνοντας ουσιαστικά αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής, αφού οι σημαντικές, κατά τη γνώμη του, μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόσθηκαν είτε ανατράπηκαν.

«Δεν βλέπω να κλείνει κενά η χώρα στο μέλλον, οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, λόγω του πελατειακού κράτους», είπε.

Ο Δανός τεχνοκράτης, που σημάδεψε τα πρώτα σκληρά μνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, για να αναλάβει στη συνέχεια επικεφαλής του τμήματος  Ευρώπης του ΔΝΤ και τώρα πια είναι συνταξιούχος, θύμισε τον παλιό του εαυτό επιμένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι δεν έγιναν όπως έπρεπε: βασικά, δραστικές περικοπές συντάξεων και φορολογικά. Η μεσαία τάξη δεν πληρώνει φόρους, υποστήριξε, παραπέμποντας πιθανώς στη συνταγή του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου. Για τις συντάξεις είπε ότι είναι «βορειοευρωπαϊκού» ύψους, που αποδίδονται με «νοτιοευρωπαϊκό» τρόπο.

Αποτυχία διαπίστωσε και ως προς την καταπολέμηση του «πελατειακού κράτους» στην Ελλάδα, άλλο ένα θέμα στο οποίο σταθερά επέμεναν οι μνημονιακές εκθέσεις του Ταμείου. «Καμία βόρεια χώρα δεν θα αναλάβει το κόστος ενός κράτους με 200 χρόνια πελατειακού συστήματος», είπε, με αφορμή τον τίτλο του συνεδρίου: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

Ο κ. Τόμσεν προέβλεψε κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια. Θα υπάρξει πρόβλημα στη Νότια Ευρώπη και πίεση για αναδιάρθρωση χρέους, τόνισε. Εβαλε μάλιστα στο κάδρο την Ιταλία, για την οποία προέβλεψε αναδιάρθρωση, αλλά και τη Γαλλία. Πρόσθεσε ότι προβλέπει νέα λιτότητα, ουσιαστικά νέα μνημόνια, μιλώντας για μια διαδικασία «πολύ θορυβώδη, πολύ πολιτικοποιημένη».

Ως προς το χρέος της Ελλάδας, αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να επιμείνει στην αναδιάρθρωσή του. Οι σημερινές αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, κατά την άποψή του, δεν είναι αξιόπιστες και οι Ευρωπαίοι τις αποδέχονται γιατί αυτοί θα πληρώσουν, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Εναν καλό λόγο είχε ο Δανός για την κυβέρνηση Παπανδρέου, λέγοντας ότι προσπάθησε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις και πλήρωσε ακριβό τίμημα, ενώ η Ν.Δ. δεν βοήθησε, π.χ. με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Στο ίδιο πάνελ ένας επίσης παλιός μνημονιακός γνώριμος, ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του Euroworking Group, πήρε αποστάσεις από τον κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξος ως προς την επίλυση των τεράστιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Κάνοντας μια δική του ανασκόπηση των λαθών των προγραμμάτων, είπε ότι δεν θα έπρεπε να μπει η τρόικα σε λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, όπως για το ωράριο των φαρμακείων και τη λειτουργία των ταξί, ή τα δρομολόγια των πλοίων στην Κρήτη και στη Σάμο, αλλά να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα. Συμφώνησε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολα μεταρρυθμίσιμη χώρα, λόγω αναποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και κατεστημένων συμφερόντων.

Ακόμη, ο κ. Βίζερ αποκάλυψε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά το υποστήριζε ο σημερινός πρόεδρος της Budensbank Γενς Βάιντμαν, τότε σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, πείθοντας την καγκελάριο.

Πλεονάσματα με μέτρο

Το κλίμα ήταν συναινετικό μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα άλλο πάνελ του χθεσινού συνεδρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να συμφωνεί με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ESM Ρολφ Στράουχ, ότι προέχει να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Σκυλακάκης έστειλε το μήνυμα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να εφαρμοσθούν με μέτρο. Εως τώρα, είπε, η λύση για το χρέος ήταν τα υψηλά πλεονάσματα, τώρα λέμε μετριοπαθή πλεονάσματα, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. «Η έμφαση θα είναι στην ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα να μη βάζουν εμπόδια».

Κατά τον κ. Στράουχ, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο ακόμη και με μια αύξηση των επιτοκίων, υπάρχει περιθώριο ασφαλείας.

Επέστησε την προσοχή, πάντως, ότι παραμένει ως μέτρο η τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, από το οποίο η χώρα παρεκκλίνει τώρα επωφελούμενη από τη ρήτρα γενικής διαφυγής. Ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη χάσει τους στόχους που θα εφαρμοστούν μετά το 2023. «Δεν θέλουμε country risk», είπε. «Θα είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι, είμαι σίγουρος, καμιά πολιτική δύναμη δεν θέλει άλλη λύση», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι άλλωστε όλα τα μέτρα είναι προσωρινά και η δομή του προϋπολογισμού δεν έχει αλλάξει.

Στο 205% του ΑΕΠ το χρέος

Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας συμφώνησε και αυτός ότι «τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στον παρονομαστή» του χρέους, δηλαδή το ΑΕΠ. Ο κ. Τσάκωνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι το χρέος του 2020 θα είναι της τάξης του 205% του ΑΕΠ, σημείωσε ότι στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να καλύψει τα κενά στην καμπύλη χρέους και να βελτιώσει τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς.

Θεωρούμε πως είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστήριξε, εξάλλου, ο Κόλιν Ελις, chief credit officer για την περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής στον οίκο Moody’s. Σημείωσε πως λειτουργεί καθησυχαστικά το γεγονός ότι οι ιδιώτες δεν καλούνται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωσή του από την Ευρωζώνη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ξάνθη ο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

Στην Ξάνθη, βρέθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος αρχικά συνάντησε φορείς της περιοχής και ενημερώθηκε απο τους ίδιος για θέματα που αφορούν την πόλη της Ξάνθης και γενικότερα για θέματα της θράκης. Ενω στην συνέχεια ο κ. Στασινός, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όπου στην εκδήλωση αυτή ενημερώθηκαν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Θράκης για σημαντικά έργα του Τεχνικού Επιμελητηρίου τόσο Παννελλαδικά όσο σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απετούνται για οποιδήποτε αδειοδότηση, ενω στην ενημέρωση τέθηκε και το θέμα του Εθνικού Μητρωόυ Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τα δεδομένα απο όλες τις δημόσιες υποδομές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης

Ικανοποιήση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με την καταναλωτική κίνηση να εμφανίζει άνοδο, καθώς στην περιοχή απο τις 22 Απριλίου φιλοξενούνται πανω απο 1400 μαθητές μουσικών σχολείων με τους συνοδούς τους και τους καθηγητές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης” Ξάνθη, πόλις Ονείρων”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου.

Η αισιοδοξία ωστόσο, απο την πλευρά των επαγγελματιών συνεχίζεται και για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται οτι θα υπάρξει αυξημένη καταναώτική κίνηση και κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια και δώρα για τους αγαπημένους τους για το Πάσχα.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν κατά 396 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων), έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά 1,278 δισ. ευρω σημείωσαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.983 δις. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάρτιο του 2024, ήταν θετική κατά 1.913 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 924 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,0% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.613 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 673 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 19,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 300 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, θετική κατά 21 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 469 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 762 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 0,7% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en