Quantcast
Connect with us

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αυτές είναι οι θέσεις των κομμάτων σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές η συζήτηση επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την ίδια στιγμή οι διακηρύξεις και οι θέσεις των δύο κομμάτων έχουν περάσει σε «δεύτερη μοίρα», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μας αφήνουν… αδιάφορους.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που έχουν μείνει στην… «απ’ έξω» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι αυτό του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Ο λόγος είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στο τελευταίο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στα προγράμματα των περισσότερων κομμάτων βρίσκουμε ελάχιστα ή ακόμη και… τίποτα για αυτά τα κομβικής σημασίας θέματα. Το πλέον ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι τα δύο κόμματα που διεκδικούν την «πρωτιά» στις εκλογές έχουν τα λιγότερα στοιχεία για το θέμα.

Προφανώς, το μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό λέει πολλά περισσότερα!

Όπως και να έχει η aftodioikisi.gr σταχυολόγησε τα κεντρικά σημεία των θέσεων των κομμάτων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και σας τις παρουσιάζουμε:

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Προωθούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Υιοθετούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε μέσω αυτών να αποκατασταθούν εργασιακά δικαιώματα και να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για καλύτερη λειτουργία του Σώματος.
  • Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών και την επιτάχυνση διαδικασιών επίλυσης των εργατικών υποθέσεων με θεσμικές παρεμβάσεις.

Βιώσιμη και αξιοπρεπής Κοινωνική Ασφάλιση

Η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και δεν περιορίζεται στις εγγυήσεις για την επαρκή χρηματοδότηση. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί τμήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και εξάλειψη της φτώχειας».

Οι θέσεις της ΝΔ

Όσο κι αν ψάξαμε για τις θέσεις της ΝΔ για τα θέματα αυτά, η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε τίποτα, πέρα από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 8οης ΔΕΘ ερωτηθείς για για την ρήτρα στην καταβολή συνάξεων και την «απόδοσή τους με βάση την περιουσία» του δικαιούχου, είπε πως τοσυνταξιοδοτικό είναι όντως «ένα πολύ μεγάλο ζήτημα», για να συμπληρώσει: «Έτσι όπως μας δέσμευσε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Β. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εργασιακό, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος: «Όσο και εάν προσπαθήσετε να παρασυρθώ σε υποσχέσεις δεν θα το κάνω γιατί συναισθάνομαι ότι τη Δευτέρα θα πάρω την εντολή», απάντησε συνοπτικά ο πρόεδρος της ΝΔ, επικαλούμενος αυτόν τον λόγο για το γεγονός ότι δεν προτίθεται να απαντήσει. Και συμπλήρωσε: «Με το τελευταίο μνημόνιο τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Τσίπρας με την “αριστερή μελαγχολία” του, τις υπέγραψε». «Με εμάς δεν υπήρχε στο τραπέζι», ισχυρίστηκε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη για συνεχή διάλογο με τη ΓΣΕΕ «για να δούμε πώς θα προχωρήσει (σ.σ. ο τομέας της εργασίας και ενδεχόμενες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση), εφόσον όμως υπάρχουν δουλειές, επενδύσεις, όλα όσα μπορούν πράγματι να δημιουργήσουνε ένα θετικό περιβάλλον για να δούμε τι μπορεί να προχωρήσει». «Υπάρχουν πάντως ουρές για το εργασιακό στο μνημόνιο», κατέληξε, χρεώνοντας και πάλι την υπογραφή τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας

Η Λαϊκή Ενότητα από την πλευρά της έχει θέσει μια σειρά από 11 εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, σε άρθρο του πρώην βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη στην ιστοσελίδα Iskra. Αναλυτικά, οι προτάσεις της, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνουν και τα εξής:

«1. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων του 3ου μνημονίου, καθώς και των προηγούμενων μνημονίων.

2. Αποκατάσταση του δημόσιου –καθολικού -αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης με κατάργηση των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, καθώς και του μνημονίου με τους οποίους από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό.

3. Φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες μειώνονται από 1-1-2015 ή από 19-8-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές και αυξάνονται συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται κανονικά χωρίς αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

4. Καταργήση της ρήτρας θανάτου και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και αναθεωρήση του μαθηματικού τύπου στις εφάπαξ παροχές. Ακυρώση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από 4 σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις επικουρικές.

5. Αποκατάσταση και πλήρης σεβασμός σε όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που καταργούνται με το τρίτο μνημόνιο.

6. Αποκατασταση των συντάξεων και τα ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων καθώς και των ΑμεΑ, από τη λεηλασία που συντελέστηκε και συντελείται στα χρόνια των μνημονίων, με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας με την εφαρμογή του σχεδίου μας για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

7. Ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ παροχών, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων αλλά και παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους.

8. Κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για την κατοχύρωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης.

9. Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου 4331/2015 για κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ, που έδιναν τα ΑμεΑ για να αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

10. Τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

11. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τη στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κλπ), με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ως βασικά κριτήρια των προτάσεών της την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Και για αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την πατρίδα».

Οι θέσεις του Ποταμιού

Το Ποτάμι από την πλευρά του έχει καταθέσει 4 άξονες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Εργασία. Αναλυτικά:

«1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

  • Μειώνοντας τις εισφορές ενθαρρύνονται οι προσλήψεις, γίνεται ασύμφορη η μαύρη εργασία, στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
  • Υψηλές ασφαλιστικές ασφαλιστικές εισφορές δεν σημαίνουν αναγκαστικά περισσότερα έσοδα για τα ταμεία.
  • Η έμφαση πρέπει να μετατοπιστεί στην είσπραξη των εισφορών, καθώς και στην χρηστή τους διαχείριση.
  • Η σταδιακή περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να προηγηθεί κάθε φορολογικής ελάφρυνσης με άμεση προτεραιότητα τους αυτοαπασχολούμενους, που θα πληρώνουν με βάση τα εισοδήματά τους και όχι με κατά κεφαλήν εισφορές.
  • Οι διαδικασίες πρέπει να απλουστευθούν και η γραφειοκρατία να περιοριστεί στο ελάχιστο: Ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ταμείων.

2. Κοινωνική ασφάλιση

  • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό απαιτούν ειλικρίνεια και συναίνεση από το πολιτικό σύστημα και τα συνδικάτα. Η λύση πρέπει να έχει προοπτική 20ετίας. Η χρόνια δημαγωγία είναι μια από τις αιτίες του σημερινού αδιεξόδου.
  • Είμαστε υπέρ ενός Ενιαίου συστήματος συντάξεων. Θέλουμε ίδιους κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις.
  • Το σύστημα θα πρέπει να έχει ως βάση την ανταπόδοση των εισφορών του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, όταν αυτός αποσυρθεί ή βρεθεί σε εργασιακή ανικανότητα.
  • Πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη μόνον από ασφαλιστικές εισφορές (κράτους, ασφαλισμένων και εργοδοτών) χωρίς «κοινωνικούς πόρους». Πλήρως ανταποδοτική επικουρική χρηματοδοτούμενη από εργοδότες και εργαζόμενους.
  • Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τα εισοδήματά τους και όχι με κατά κεφαλήν εισφορές.
  • Να πολεμηθεί η αδήλωτη, ανασφάλιστη και απροστάτευτη εργασία. Οι έλεγχοι για την μαύρη εργασία να είναι εντατικοί και συνεχείς και να αξιοποιούν κάθε τεχνολογικό μέσο. Η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και πρέπει να θεσμοθετηθεί.

3. Συνδικαλισμός για τους εργαζομένους, όχι για τα κόμματα

  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι απλώς πρόσκεινται, αλλά υπόκεινται στα κόμματα. Δεν εκφράζουν γνήσια τους εργαζόμενους, αλλά τα κόμματα. Αυτά υπαγορεύουν στα συνδικάτα την πολιτική τους. Για να σταματήσει αυτή η στρέβλωση, πρέπει οι συνδικαλιστικές ενώσεις να ανεξαρτητοποιηθούν από την κομματοκρατία. Μόνο τότε θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους και όχι αυτά των κομμάτων και των αρχισυνδικαλιστών.
  • Διεύρυνση των δικαιωμάτων της βάσης και περικοπή των προνομίων της συνδικαλιστικής κορυφής.
  • Oι οικονομικές συναλλαγές των συνδικάτων πρέπει να είναι διαφανείς, ανοιχτές σε οποιονδήποτε έλεγχο.
  • Για να δημιουργηθούν αντιπροσωπευτικά σωματεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται κίνητρα και αντικίνητρα στους εργοδότες και προστασία των συνδικαλιστών.
  • Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικού σωματείου και συλλογικής σύμβασης να συνδέεται με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη.
  • Οι προσφυγές σε απολύσεις συνδικαλιστών να εκδικάζονται γρήγορα, και η επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους σε τέτοιες περιπτώσεις.

4. Συλλογικές συμβάσεις σε νέα βάση

  • Πρέπει να συναφθούν ξανά συμβάσεις, σε κεντρικό επίπεδο, για τη ρύθμιση θεμάτων εθνικής κλίμακας όπως η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων, αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το ύψος των αποζημιώσεων, η ασφάλιση της ανεργίας.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από πενήντα εργαζόμενους, κύρια μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις με πραγματικά αντιπροσωπευτικά σωματεία. Αυτές θα υπερισχύουν των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών. Έτσι, οι πιο παραγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν περισσότερα, αυτές που είναι σε φάση επέκτασης μπορούν να κάνουν πιο μακροχρόνιο προγραμματισμό, ενώ οι λιγότερο παραγωγικές να επιβιώσουν χάρη σε ανεκτές εισφορές.
  • Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης, όπου η προστασία του εργαζόμενου αυξάνεται γραμμικά με τον χρόνο απασχόλησης, και δεν υπάρχει διάκριση ορισμένου και αορίστου χρόνου».

 

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ήδη από το 2013 έχει διατυπώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, όπου, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει και τα «Επείγοντα αιτήματα – Άμεσοι στόχοι πάλης», όπως τους ονομάζει. Αναλυτικά, το ΚΚΕ προτείνει:

Για το ασφαλιστικό:

  • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Eπαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.
  • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.

Για την προστασία των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων:

  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.
  • Αναγνώριση και επέκταση των ΒΑΕ.
  • Άμεσες προσλήψεις εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για τα αποθεματικά των ταμείων:

  • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
    Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα».

 

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ιδιαίτερα τα ζητήματα της εργασίας και η πρότασή του κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

α) Μέτρα στήριξης των ανέργων:

  • Πλήρης κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους
  • Διεύρυνση των προϋποθέσεων για καταβολή του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων σε 100.000 επιπλέον άτομα
  • Βελτίωση του πλαισίου για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες που διακόπτουν την δραστηριότητά τους.

β) Άμεσες πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης

  • Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης σε συγκεκριμένους τομείς που παρουσιάζουν ζήτηση από τις επιχειρήσεις.
  • Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους στοχευμένη σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
  • Αλλαγή του πλαισίου για την αξιοποίηση των γεωργικών γαιών και κίνητρα για νέους αγρότες.
  • Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας με φορολογικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και χρηματοδότηση στα πλαίσια της ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
  • Επανάληψη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους, διπλασιασμός του προγράμματος αυτού και διεύρυνση του προγράμματος εισόδου στην αγορά εργασίας για 150.000 επιπλέον ανέργους με αιχμή τους νέους έως 29 ετών».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, προτείνει:

Στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας με ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων οργάνωσης και λειτουργίας. Διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων και ολοκλήρωση των ενοποιήσεων. Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών, που πρέπει να αποτελέσουν τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα της ασφάλισης.

Οι θέσεις των ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ, επίσης από το 2013 έχουν αναπτύξει την πρότασή τους για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις προτείνουν ανάμεσα στα άλλα:

Α. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009

Μοναδική διέξοδος για να επέλθει στην οικονομία και την αγορά ένα θετικό σοκ, με αύξηση της κατανάλωσης, αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, δραστική τόνωση της απασχόλησης, ενίσχυση της συλλογής φόρων από τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και, γενικότερα, παύση του φαύλου κύκλου της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης.

Β. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας εργασιακά και ασφαλιστικά.

Γ. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου (προ μνημονίων), αναφορικά με το χρόνο προειδοποίησης της απόλυσης και το ύψος της αποζημίωσης.

Δ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Μετασχηματισμός του επιδόματος ανεργίας από τη σημερινή του μορφή, σε δύο διαφορετικά επιδόματα (Επίδομα Ανεργίας και Επίδομα Απασχόλησης).

Για το ασφαλιστικό οι ΑΝΕΛ προτείνουν:

Α. ΑΝΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΣΚΑ), ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ.

 Την κατάργηση και ανατροπή όλων των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιβλήθηκαν μειώσεις των συντάξεων.

 Τη θωράκιση του νέου ΣΚΑ με τη διεύρυνση της χρηματοδότησής του και από νέες οικονομικές πηγές.

 Τη διασφάλιση της λειτουργίας του νέου ΣΚΑ με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Β. ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη διασφάλιση των (εξ αυτής) απωλειών που θα επέλθουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, από άλλες πηγές χρηματοδότησής του.

Γ. ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Επιβάλλεται ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Ελλήνων πολιτών. Εμμένουμε στις θέσεις του αρχικού προγράμματος του κινήματος σχετικά με την κατάργηση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών Δημοσίου.

Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, εργαζόμενοι και μη, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ή να απολαμβάνουν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, χωρίς όριο ημερομισθίων, ανά έτος.

aftodioikisi.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις συμμετοχές στα γενόσημα φάρμακα

Δελτίο Τύπου

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ_

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ασφαλισμένοι | Αυτή είναι η χρυσή πενταετία για μεγαλύτερη σύνταξη

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές

Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα,  υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία είτε από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Αναπλήρωση

Μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

Εναν συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο συντάξιμος μισθός και παράγεται η τελική ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης,
με τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

Διευκρινίζεται ότι «κλειδί» για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία και έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Επίσης, τη στιγμή της υποβολής της αίτησης θα πρέπει να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Πηγή: https://www.in.gr

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΦΚΑ | Πώς λειτουργεί η έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Τι χάνουν όσοι δεν πληρώσουν σήμερα 10/4 τις εισφορές Φεβρουαρίου. Νέα υπουργική απόφαση. Και οι νέοι επιστήμονες στην έκπτωση
Παράθυρο για μερική ένταξη ακόμη και σε δεύτερο χρόνο στην έκπτωση 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγει νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν πληρώσουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου, μπορούν να τις πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως χάνουν την διπλή έκπτωση. Θα έχουν την μείωση 25% μόνο στις εισφορές Μαρτίου και όχι στις εισφορές Φεβρουαρίου, τις οποίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλουν στο 100% συν τους τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής.

Με τον ίδιο μηχανισμό, προαπαιτούμενο για την έκπτωση είναι σε κάθε περίπτωση να έχουν εξοφληθεί και οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες ήταν πληρωτέες έως 20 Μαρτίου. Όσοι δεν τις έχουν καταβάλλει, μπορούν να τις πληρώσουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου στο 100% συν τους τόκους υπερημερίας, ώστε να «ξεκλειδώσει» η έκπτωση 25% στις εισφορές του Φεβρουαρίου και ακολούθως του Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση:

  • Προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου) χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 (που θα είναι πληρωτέες έως 30 Απριλίου) πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020 (δηλαδή μέχρι 30/4), χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ευνόητο είναι πως όσοι εξοφλήσουν έως σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου την εισφορά Φεβρουαρίου έχουν την έκπτωση 25% και αντίστοιχα το ίδιο όσοι εξοφλήσουν την εισφορά Μαρτίου έως 30/4. Η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.

Η μείωση εφαρμόζεται και:

  • στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ (θα πληρώσουν 102 ευρώ)
  • στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης κατά 50% κατά το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας εφαρμόζεται πρώτα η μείωση 25% και επί του ποσού που προκύπτει η μείωση 50%.

Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει την μηνιαία εισφορά που προκύπτει μετά την έκπτωση 25%, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η έκπτωση δεν εφαρμόζεται:

  • σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση
  • σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης του.

Σε περίπτωση υπαγωγής στην έκπτωση ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί  δια του συντελεστή 0,20.

Η έκπτωση δεν αφορά τους επαγγελματίες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι αρκεί να μην καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις της παράτασης και εξόφλησης σε 4 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en