Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από το Ευρώ στην Δραχμή | Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι

Γράφει ο Ηλίας Πεντάζος

Μετά τις πρόσφατες νίκες ενός ανερμάτιστου λαϊκισμού (Brexit και Trump), ο πρώτος γύρος ενός δύσκολου εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Οι Ολλανδοί απέρριψαν τον ακροδεξιό λαϊκισμό του προστατευτισμού και της απομόνωσης και ψηφίζοντας τους ακραιφνείς ευρωπαϊστές Κεντροδεξιούς και Πράσινους δήλωσαν ότι θέλουν μια χώρα σταθερή και ασφαλή μέσα στη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πόσο μακριά από αυτή τη δυναμική μοιάζει να είναι η Ελλάδα, όταν εδώ έχουμε ήδη μπει σε μια εξόχως παραπλανητική συζήτηση ύπνωσης της κοινωνίας και συσκότισης της πραγματικής κατάστασης, ενώ συγχρόνως αποσιωπούνται οι αναγκαίες και βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αν δεν θέλουμε να αγγίξουμε σύντομα το βιοτικό επίπεδο των γονέων μας τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Βλέπετε γύρω σας ότι ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό συμπολιτών μας «αγοράζει» αβασάνιστα το ευρωσκεπτιστικό αφήγημα της δραχμής ως φάρμακο-αντίδοτο για όλα όσα βιώνει στην εποχή του μνημονίου. Ακούς ότι “με τη δραχμή ζούσαμε καλύτερα”, “θα απαλλαγούμε από τα χρέη”, ”θα απογειωθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός” κλπ. Όταν αγνοείς τους μηχανισμούς της οικονομίας, όταν αρνείσαι να αποδεχθείς τη πραγματικότητα, όταν η οικονομική ασφυξία -οικογενειακή η επαγγελματική- σε κάνει να αναζητάς θαύματα, είσαι το ιδανικό ”θύμα” παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Θα δεχθώ ότι υπάρχουν «ανιδιοτελείς» συμπολίτες που καλόπιστα αναπολούν τις εποχές της δραχμής αλλά ξεχνούν ότι τα σημερινά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Δεν διαθέτει ικανή παραγωγική δομή, δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο και ζει από τη βοήθεια των εταίρων της. Ανταγωνιστικότητα μηδέν. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δεν υπήρχε καν ο όρος «παγκοσμιοποίηση» και ο ανταγωνισμός από την Ασία ήταν άγνωστος. Σήμερα, ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και η ανταγωνιστικότητα δεν χτίζεται με «Κινέζικα» μεροκάματα αλλά με χαμηλό κόστος κεφαλαίου, σύγχρονα μέσα παραγωγής και επενδύσεις αιχμής. Εμείς δεν τα έχουμε.

Υποστηρίζουν αρκετοί ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν λάθος, διότι ήταν μια οικονομική επιλογή που αποφασίστηκε με πολιτικά κριτήρια και συνήθως αυτές οι αποφάσεις αποδεικνύονται λανθασμένες. Ας το υποθέσουμε για την ευκολία της συζήτησης, αλλά να σημειώσουμε συγχρόνως ότι το «λάθος» αυτό αντισταθμίστηκε με κάποια πακέτα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που δεν αναλώθηκαν όμως στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Αν το Brexit ελκύει κάποιους, ας σκεφθούν τι κοινό έχει η Ελλάδα με τη Μ. Βρετανία. Στις τρέχουσες συνθήκες, η ακούσια η εκούσια έξοδος από το ευρώ θα είναι διπλό λάθος. Όσο και το θυμικό μας να αντιδρά, δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα που ορίζει τις τύχες της. Έχουμε μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς ισχυρές συμμαχίες και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο εθνικός πλούτος είναι υποθηκευμένος. Έχουμε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μαζί πάνω από 600 δισ., ανεργία στο 25%, ανυπαρξία επενδύσεων, τράπεζες-φαντάσματα, υπερτροφική γραφειοκρατία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μη διαχωρισμό εξουσιών, υψηλή και άδικη φορολογία, ρημαγμένο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η εισαγωγή ενός νέου εθνικού νομίσματος, δεν θα μπορέσει να βρει κανένα σημείο στήριξης. Ο όγκος της νομισματικής κυκλοφορίας θα συρρικνώνεται ασύμμετρα από πλευράς αξίας, υποχρεώνοντας τη Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεχή αύξηση του, δηλ. εκτύπωση νέου χρήματος. Αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα υπερπληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και φυσικά διεθνούς απομόνωσης που θα μας οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα τριτοκοσμικού τύπου.

Δεν υποστηρίζω την “πάση θυσία” παραμονή στο ευρώ. Υποστηρίζω ότι το μοναδικό “φάρμακο” για τη χώρα, αν θέλει να χτίσει το δικό της “σχέδιο” εξόδου από την κρίση, λέγεται μεταρρυθμίσεις. Μονότονο, χιλιοειπωμένο, πικρό όπως όλα τα φάρμακα αλλά αυτό είναι. Χωρίς αυτές (μείωση κράτους, μείωση φορολογίας, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και διαφθοράς, προσέλκυση επενδύσεων) δεν υπάρχει ευτυχία ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή. Απλά η τελευταία θα μας μετατρέψει σε μια πιο εκσυγχρονισμένη Αλβανία.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο πολιτικός κόσμος ούτε η κοινωνία δείχνουν διάθεση για αλλαγές.Θα περίμενε κανείς ότι το αστικό πολιτικό σύστημα θα ενστερνιζόταν τις μεταρρυθμίσεις και θα έβγαινε μπροστά να “πιέσει” τη κοινωνία για την αναγκαιότητα τους. Εννοώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση ως μελλοντική διακυβέρνηση. Δεν το κάνουν. Θα θεωρήσω λοιπόν ότι το βαθύ κομματικό κατεστημένο τους μπορεί και να εύχεται τη δραχμή, διότι απαλλάσσεται από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση και θα μπορέσει να κυβερνά λαϊκίζοντας και «φορτώνοντας» τα δεινά στις “παράλογες απαιτήσεις” των ξένων.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα το μείζον αυτό θέμα αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά κατεστημένων συμφερόντων, αναχρονιστικών αντιλήψεων και ιδεοληψιών που διυλίζουν κάθε εναλλακτική λύση αν είναι αριστερή, δεξιά, ή φιλελεύθερη, παραβλέποντας το γεγονός ότι μέσα στο καθεστώς αναποτελεσματικότητας, αναξιοκρατίας και συναλλαγής το οποίο έχουμε στήσει κανένας δρόμος δεν οδηγεί σε άριστη λύση.

Προσωπικά τρέμω στην ιδέα μιας Ελλάδας που φεύγει από το ευρώ χρεοκοπημένη, με τράπεζες υπό πτώχευση, με μεγάλη πιθανότητα πολύς κόσμος να χάσει οικονομίες. Σημειώστε ότι η χώρα εκτός ευρώ θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει άμεσα και την ΕΕ διότι θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές αντίθετα στους κανόνες της ενιαίας εσωτερικής αγοράς (έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών, ατόμων, κεφαλαίων, κλπ.). Είναι υπερβολή να σκεφθούμε ότι η έξοδος από την ΟΝΕ, την ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπονομεύει καίρια την εθνική ασφάλεια και την εδαφική κυριαρχία της χώρας;

Η στοιχειώδης κοινή λογική επιτάσσει στα κόμματα που πιστεύουν στην ΕΕ να “οργώσουν” τη χώρα ενημερώνοντας ειλικρινά και κατανοητά τους πολίτες για τις συνέπειες εξόδου. Ως πολίτης θα απαιτούσα, όχι βέβαια από το βαθύ, κρατικίστικο νεφέλωμα που ενδημεί στη ΝΔ αλλά από τον ίδιον τον ηγέτη της προσωπικά, να αναλάβει το πολιτικό κόστος “επανένταξης” όλων των παρασυρμένων η θυμωμένων “ανιδιοτελών δραχμιστών” στη λογική αποδοχής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Το ευρώ κατέληξε “ο αποδιοπομπαίος τράγος” μιας ατελούς νομισματικής ένωσης όπου πάνω του καθρεφτίζονται όλα τα μειονεκτήματα της έλλειψης πολιτικής ένωσης και κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Δεν έχουμε όμως κάτι καλύτερο τώρα.
Αν η ΕΕ αύριο διαλυθεί η διασπαστεί σε διαφορετικές ταχύτητες και το ευρώ χάσει τη σημερινή του μορφή, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες τότε.

Για την κυβερνώσα, αριστεροδεξιά εθνικολαικιστική σύμπραξη, ο χώρος της δραχμής είναι το ιδεατό της όνειρο. Αυτό που υπομονετικά προσδοκά είναι η πλήρης εξουθένωση της κοινωνίας ώστε να δεχθεί χωρίς αντίδραση την «ενοχή της Ευρώπης». Το αποδεικνύει με τις απίστευτα εγκληματικές καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση ενώ ξέρει ότι τελειώνει το οξυγόνο της χώρας.

Αν ο κ. Μητσοτάκης ως μελλοντική εξουσία, δεν θέλει να κυβερνήσει μια απροετοίμαστη και διχασμένη κοινωνία-αγέλη που θα παραληρεί, έχει τη μέγιστη υποχρέωση να εκπέμψει τώρα και πειστικά ότι η ηθελημένη η αθέλητη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Οι Ολλανδοί το κατάλαβαν…

rizopoulospost.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en