Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αλεξανδρουπολίτισσα η «Πρώτη Κυρία» της Βιολογικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής

Δύο ανώτατες διακρίσεις σε μια χρονιά ως αναγνώριση της συνολικής και καθολικής προσφοράς ενός ιδιαίτερα δραστήριου και αποτελεσματικού επιστήμονα: Η καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, Δρ. Ρένα Μπίζιου, τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα των Βιοϊατρικών Υλικών, το «15ο Founders Award» της Society for Biomaterials και βραβείο «Pilkington» από την American Society for Engineering Education.

Η Δρ. Ρένα Μπίζιου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και έχει μια αδερφή, την καταξιωμένη αρχιτέκτονα Γεωργία Μπίζιου.

Η Ρένα Μπίζιου στα σκαλιά της Ζαριφείου Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης

Είναι η πρώτη γυναίκα (!) που λαμβάνει το Founders Award. Και συμπτωματικά, το βραβείο της παρέδωσαν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και παλιοί φίλοι της, ο Αντώνιος Μίκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Βιοϋλικών και ο Νικόλαος Πέππας, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Εταιρειών Βιοϋλικών και Μηχανικής.

Βραβεύτηκε για: «Για τη συνεισφορά της στις αλληλεπιδράσεις κυττάρων-υλικών, τις αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών-κυττάρων με νανοδομημένα υλικά και τις επιπτώσεις πίεσης-ηλεκτρικού ρεύματος στις κυτταρικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχηματισμό νεοϊστού».

Η δρ. Ρένα Μπίζιου είναι σήμερα από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στον κλάδο της βιολογικής μηχανικής και της βιοϊατρικής μηχανικής. Είναι επίσης, ηγετική φυσιογνωμία στον κλάδο της κυτταρικής μηχανικής και των βιοϋλικών, με πάνω από 30 χρόνια ενεργούς δράσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν συνολικά μηχανική, αναγέννηση ιστών, βιοϋλικά, βιοσυμβατότητα και μηχανική ιστών.

Μετρά πάνω από 100 ερευνητικές δημοσιεύσεις. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη για αυτή την έρευνα, μετρώντας περίπου 8.400 αναφορές και δείκτη h-index 53.

Σημαντική είναι η συνεισφορά της και στον τομέα υλικών σχεδιασμένων για να ελέγχουν, να διαμορφώνουν και να κατευθύνουν εγκαίρως την κυτταρική / μοριακή ανταπόκριση στη διεπαφή ιστού / εμφυτεύματος. Πρωτοποριακή είναι η συμβολή της στην τροποποίηση επιφανειών με σταθερές, βιοδραστικές χημικές ενώσεις, τη δημιουργία patterns μικρής κλίμακας για επιφάνειες υλικών προκειμένου να κατευθύνει και να ελέγξει την επακόλουθη προσκόλληση συγκεκριμένων κυτταρικών σειρών σε καθορισμένα πεδία, και στις νέες συνθέσεις υλικών (ειδικά, νανοκεραμικά και νανοσύνθετα) με μοναδική βιοσυμβατότητα ή / και βελτιωμένες μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες.

Επίσης, η δρ. Μπίζιου έχει αναπτύξει νέες κυτταρικές τεχνικές για την αξιολόγηση της κυτταρικής συμβατότητας αυτών των κατασκευασμάτων και να καθορίζει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης ιστών σε αυτά τα υλικά.

Η Ρένα Μπίζιου σε σχολική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι οι προηγούμενοι παραλήπτες του Founders Award ήταν οι: Jack Lemons (U Alabama), Jim Anderson (Case), Larry Hench (Cambridge), Fred Schoen (Harvard), Sam Hulbert (Rose-Hulman), Bob Baier (U Buffalo), Ed Merrill (MIT), Buddy Ratner (U Washington, Seattle), Νικόλαος Πέππας (Univ Texas Austin), David Williams (Univ Liverpool), John Brash (McMaster Univ), Stu Cooper (Ohio State Univ), Αντώνης Μίκος (Rice Univ), Art Coury (Genzyme), Bob Langer (MIT).

Η διεθνώς αναγνωρισμένη επιστήμονας είναι ενεργή στη Women’s Initiative Committee, ομάδα που προωθεί την είσοδο, την ανάπτυξη και την ενεργό συμμετοχή γυναικών στον κλάδο των χημικών μηχανικών, από την οποία βραβεύτηκε το 2010 με το Mentorship Excellence Award Winner.

Η δρ. Μπίζιου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Αποτελεί μέλος στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής, στη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Βιοϋλικών, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών και την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Ήταν, επίσης, διακεκριμένη λέκτορας στα Πανεπιστήμια Clemson το 2007 και Kentucky το 2009. Διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο από το 2007 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και τεχνολογίας.

Η κ. Μπίζιου έχει λάβει πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων:

  • Distinguished Scientist Award από τη Houston Society for Engineering in Medicine and Biology το 2009,
  • Clemson Award for Outstanding Contributions to the Literature of Biomaterials το 1998,
  • Women’s Initiatives Mentorship Excellence Award από το American Institute of Chemical Engineers το 2010,
  • Rensselaer Alumni Association Teaching Award το 1997,
  • Υποτροφία Health Sciences and Technology από το Massachusetts Institute of Technology από το 1975 έως το 1979,
  • Outstanding Alumna in Engineering Award από τη Society of Women Engineers at UMass Amherst το 1985.

Ο Dr Thomas Webster, διευθυντής του Nanomedicine Laboratory στο Northeastern University, είπε για την Ρένα Μπίζιου: «Η Ρένα Μπίζιου είναι ειδική στη βιολογία. Ξέρει από ιατρική. Ξέρει από κύτταρα. Ξέρει πώς μεγαλώνουν οι ιστοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την 1η φορά που συνάντησα τη Ρένα Μπίζιου. Κάποιες φορές τα ακαδημαϊκά γραφεία είναι λίγο στριφνά, επίσημα. Ως νέος μαθητής, μπορεί να νιώσεις άβολα. Αλλά εκείνη ήρθε κοντά μου, με έκανε μια μεγάλη αγκαλιά και μου είπε “Καλωσήρθες στο Rensselaer”. Και νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόση ενέργεια βάζει σε ό,τι κάνει. Ποτέ δεν θα ξεχάσω από εκείνη τη μέρα πόσο παθιασμένη ήταν να εκπαιδεύσει μαθητές, αλλά και πόσο παθιασμένη είναι για την επιστήμη, για την ιατρική, για την ανακάλυψη της επόμενης τεχνολογίας που θα φέρει δώσει λύσει σε πολλές ασθένειες».

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κύτταρα ίδια με τα ανθρώπινα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται και δρουν όπως τα ανθρώπινα κύτταρα!

Η πολυπλοκότητα των κυττάρων 

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές. Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του. Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.

Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής

«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en