Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη | Το πρόγραμμα Μαρτίου στην ΦΕΞ

Το σχήμα των ισημεριών και των ηλιοστασίων στα οποία η Εκκλησία τοποθέτησε αντίστοιχα τις γιορτές του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου (23 Σεπτεμβρίου), αποδίδεται στις λαϊκές παροιμίες «Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια», «Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα».

Ο μήνας Μάρτιος ονομάστηκε προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού Mars που σημαίνει θεός του πολέμου (Άρης). Ήταν ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού έτους, ο Ρωμύλος τον ονόμασε Μάρτη επειδή οι Ρωμαίοι άρχιζαν τότε τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Ακόμη και μετά τη μετάθεση της Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο, η 1η Μαρτίου εξακολουθούσε να θεωρείται Πρωτοχρονιά για τους Ρωμαίους. Ονομαζόταν πάτριος Πρωτοχρονιά σε αντίθεση με την ιερατική Πρωτοχρονιά του Ιανουαρίου, που σχετίζεται με το ηλιακό έτος και την πολιτική ή κυκλική Πρωτοχρονιά (του Σεπτεμβρίου), η οποία διατηρήθηκε στο Βυζάντιο (ως βυζαντινές ινδικτιώνες), καθώς σε αυτήν τότε συγκέντρωναν τους φόρους μετά τη σπορά. Με βάση όλα τα παραπάνω, τα έθιμα του Μαρτίου σχετίζονται με την ανανέωση της φωτιάς και του νερού (όπως ακριβώς την Πρωτοχρονιά), με τη μεταφορά δροσιάς στο σπίτι, θαλερότητας και γονιμότητας μέσω του χτυπήματος κλαδιών.

Τετάρτη 28  Φεβρουαρίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Λαϊκός πολιτισμός και παράδοση σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο»

Με την Αικατερίνη Μάρκου, Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Η νεοτερικότητα από τη μια πλευρά και η μετανεοτερικότητα από την άλλη αποτελούν τα δύο πλαίσια αναφοράς εντός των οποίων θα αναζητηθούν οι έννοιες και το περιεχόμενο του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές οι οποίες πλαισιώνονται με τις ανάλογες ιδεολογίες και σηματοδοτούν τις δύο περιόδους, καθώς και τις μεταβολές στο σύνολο των αξιακών στοιχείων που τις συγκροτούν, θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε τα σημεία γύρω από τα οποία μπορεί να γίνει μια συζήτηση γύρω από τα θέματα του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης όπως και των φορέων διαχείρισής τους.

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ  «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018» το φεστιβάλ του μήνα 12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Η Ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

Δευτέρα 26  Μαρτίου έως και Απριλίου 3 2018

Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα δώδεκα χρόνια παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων.  

Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ  

Νύχτα στο Μουσείο»

Διανυκτέρευση παιδιών εντός του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

Από Σάββατο 10 Μαρτίου έως  Σάββατο 9 Ιουνίου

Για δεύτερη χρονιά το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο  Ξάνθης  ανοίγει τις πόρτες του το βράδυ, για μια νύχτα στο μουσείο με τους μικρού μας φίλους.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να διανυκτερεύσουν για ένα βράδυ εντός του εντυπωσιακού αρχοντικού που στεγάζει το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας.

 Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης είναι η εξοικείωση των παιδιών με το Μουσείο και η δημιουργία και ανάπτυξη μιας ουσιαστικά βιωματικής σχέσης με έναν χώρο που επιθυμούμε κάθε παιδί να τον αισθανθεί οικείο, σαν το σπίτι του.

Πληροφορίες – Συμμετοχή στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, στις ημερομηνίες που έχουν απομείνει ελεύθερες

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 6 -13- 20 & 27  Μαρτίου 2018

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στους  Ζάνγκε Ζία και Τσεν Κάιγκε. Ο κόκκινος δράκος βγάζει φωτιές.

Ο Τσεν Κάιγκε  είναι ένας κινέζος σκηνοθέτης οδηγός της πέμπτης γενιάς του κινέζικου κινηματογράφου. Έγινε γνωστός με το  Αντίο Παλλακίδα μου, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1993. Είναι από τις ταινίες που άνοιξαν τους ορίζοντες του σύγχρονου κινέζικου σινεμά στο παγκόσμιο κοινό. Στους πρωταγωνιστές συναντάμε την 28χρονη τότε Γκονγκ Λι. 

Ο Ζία Ζανγκ-Κε σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου και είναι  από τις ηγεμονικές μορφέςτης αποκαλούμενης «6ης Γενιάς» των κινέζικου κινηματογράφου, συνεχιστής της «5ης Γενιάς» των Ζανγκ Γιμού και Τσεν Κάικγε. Η ταινία του Ακίνητες ζωές κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Ταινίας στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2006. Το φιλμ  Αίσθηση αμαρτίας απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2013 για την τολμηρή κοινωνική ακτινογραφία μιας χώρας που αλλάζει ραγδαία.

2-3 πράγματα που ξέρω για…  

Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του λαϊκού μας πολιτισμού…

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου»

Παρουσίαση του μουσείου και των δράσεων του.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Τα “μαρτιάτικα”: η λαογραφία της Άνοιξης»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Ενδοκόσμιος και εκκλησιαστικός ασκητισμός. Προσέγγιση στη Μ. Σαρακοστή!»

Με τον Αρχιμανρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Πούρα γεμιστά» του Βασίλη Τσιαμπούση. Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων από το Δημήτρη Βλάχο και το συγγραφέα.

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

Τις Πέμπτες 1 – 8 – 15 & 22  Μαρτίου 2018

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  

Meetup στο Μουσείο

Η συγγραφική κοινότητα Ξάνθης σας προσκαλεί σε ξεχωριστές βραδιές βιβλίου και γραφής …  

Οργάνωση: Φιλαναγνωσία – Βασιλική Στρώλη. Τηλ. 25410 67540             

Παρασκευή 2 Μαρτίου2018

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Meetup- «What makes you angry? Just write». «Θυμός», Μια λέξη, πολλά συναισθήματα, σου ζητούν να εκφραστείς και να οδηγήσεις τον εαυτό σου σε ένα ταξίδι λέξεων. Ένα ποίημα δίχως μέτρο και δίχως περιορισμούς σε στίχους αναμένει να του δώσεις πνοή.

Παρασκευή 16  Μαρτίου 2018

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Meetup- “Dialogues vs Monologues”

Πρώτος : Που είμαστε                                                               

Δεύτερος: Δεν έχω ιδέα..  Είμαστε…         

Τρίτος:  Ούτε εγώ. Μα παίζει κανένα ρόλο. Έχει καμία σημασία που είμαστε;

Δεύτερος: Αλλά εγώ…

Πρώτος: Ναι  αλλά εσύ ήσουν κάποτε ήδη εδώ

(Απόσπασμα από το έργο το Jon Fosse “Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι»)

vs

Ηλικιωμένη γυναίκα

(μιλάει στον εαυτό της)

Σα να ‘ταν πάντα αυτό εκεί αι ποτέ  / και ποτέ  να μην μπορεί να γίνει κατανοητό / κι ούτε να εγκαταλειφθεί . Αυτό είναι μια ζωή.  Με μιαν συμφιλίωση . Από αυτήν που τώρα εμείς πρόκειται να δούμε

(Απόσπασμα από το έργο του Jon Fosse “Παραλλαγές Θανάτου»)

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική…  Πληροφορίες: ΦΕΞ – 2541025421

 

  • Κυριακή 4 Μαρτίου 2018   [20.30]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ.  «Νότιο τόξο  συναυλία»  με την Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

  • Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 [20.00]  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη, το κουμπί  και άλλες ιστορίες.
  • Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 [11.30]  Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.  Παρουσίαση του βιβλίου «Μαθησιακές  δυσκολίες  – δυσλεξία»  της συγγραφέως  Σουζάνας Παντελιάδου.  

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΩ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI      Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 3 – 12 Μαρτίου 2017

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Σχολή χορού  ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ •  Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR  Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ συντήρηση έργων τέχνης   •  βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» •  ΑΒΑΞ ΑΕ  Βιοαέριο Ξάνθης •  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ψαλιδίζουν» τις αποδοχές των συνταξιούχων

Δύο είναι οι κόφτες στις συντάξεις που προκαλούν πονοκέφαλο, αντιδράσεις, ακόμη και μειώσεις συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα προλάβουν να «γευτούν» αυξήσεις όσο είναι εν ζωή. Πρόκειται για την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι» το οποίο αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Την ίδια ώρα η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».

Ετσι χιλιάδες είναι οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να δουν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς την οποία επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Κι αυτό γιατί οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.

Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016).

Βάσει του νόμου, η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Ανάχωμα

Στο θέμα της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.

«Ωστόσο», σημειώνει, «είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά».

Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%). Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος | Πάμε σε μειωμένο μεσημβρινό

Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να μπορεί να προσφέρει φθηνό ρεύμα.

Λύση αμοιβαία επωφελή για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ΑΠΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, με την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων του νυχτερινού τιμολογίου. Έτσι, το νυχτερινό τιμολόγιο θα πάψει να είναι πλέον… νυχτερινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, και αποτελώντας παράλληλα «αντίδοτο» στις περικοπές ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Οι συγκεκριμένες ζώνες υπαγορεύτηκαν από διαφορετικά δεδομένα που ίσχυαν στο παρελθόν, όταν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Έτσι, για την επιλογή τους ελήφθη υπόψη ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνονταν πέριξ του μεσημεριού. Ως συνέπεια, στόχος ήταν να δοθεί κίνητρο να «μεταφερθεί» μέρος της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το «τοπίο» στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ακόμη επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει στις ιδιαίτερες παραμέτρους. Έτσι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες ώρες του μεσημεριού θα εφαρμόζονται οι μειωμένες χρεώσεις.

Επίσης, δεν έχει καταλήξει αν οι μεσημβρινές ώρες θα προστεθούν στο βραδινό ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να απαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

Νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Για την αλλαγή του ωραρίου μειωμένων χρεώσεων, θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), ώστε να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Στην πλειονότητα των υποσταθμών, η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει επί τόπου από συνεργείο του Διαχειριστή, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου προορίζεται να αποτελέσει μία λύση «γέφυρα», καθώς θα «τρέχει» το roll-out των «έξυπνων» μετρητών. Κάτι που σημαίνει στην πράξη πως θα επιτρέψει σε όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση έχει αναλογικό μετρητή διπλής εγγραφής να αξιοποιήσει από τώρα τα οφέλη στο ενεργειακό κόστος από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, πριν αποκτήσει ψηφιακό «ρολόι» και μπορέσει να «περάσει» σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.

news247

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en