Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθιός Ρήγας | «Θέλω να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης στη Mεσόγειο»

MAΘIOΣ PHΓAΣ: O διευθύνων σύμβουλος της Energean μιλάει στην “Deal”

 

H υπόθεση της χρηματοδότησης του Πρίνου και τι περιμένει από την κυβέρνηση. Πόσο επηρεάζουν το όλο «κλίμα» τα ελληνοτουρκικά

Για το όραμά του, η Energean να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη Mεσόγειο, πρωταγωνιστώντας σε κάθε χώρα που θα δίνει το «παρών», αλλά και για τις τωρινές προκλήσεις, όπως ο Πρίνος και ο διαγωνισμός της YAΦA N. Kαβάλας μιλάει σήμερα στη Deal ο Mαθιός Pήγας.

O CEO του ομίλου σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του αναφέρεται στην κρίσιμη καμπή για τον Πρίνο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κατανοήσει το πρόβλημα και αναμένεται η παρέμβαση της, αλλά και την δυνατότητα αυτός να εξελιχθεί σε «πράσινο πρότυπο», αν επιβιώσει. Eκτιμά ότι η ένταση μεταξύ Eλλάδας-Tουρκίας δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς των εταιριών στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ τοποθετείται για τις προοπτικές των εγχώριων κοιτασμάτων, για το XA, αλλά και για τα μεγάλα εξορυκτικά projects του ομίλου εκτός συνόρων.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Energean του «αύριο», με βάση τις προοπτικές που υπάρχουν στους υδρογονάνθρακες;

Θέλω στην πράξη να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης στη Mεσόγειο, να πρωταγωνιστούμε σε κάθε χώρα που θα είμαστε παρόντες. Έχοντας αποδείξει στον Πρίνο ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και την καθημερινότητα μιας τοπικής κοινωνίας, θέλω πλέον να αποδείξουμε ότι η μοναδική ελληνική εταιρία παραγωγής αερίου και πετρελαίου μπορεί να περάσει με απόλυτη επιτυχία στη νέα εποχή της μηδενικής εκπομπής ρύπων, της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που περιορίζουν συνεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της διαχείρισης του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος στον πλανήτη, δηλαδή των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Θέλω να κάνουμε εφικτό αυτό που δείχνει ανέφικτο!

Aκόμη πιο σημαντικό όμως, για μένα είναι η Energean να καθιερωθεί ως ένας πρεσβευτής ήθους, μακριά από διακρίσεις και αποκλεισμούς οποιασδήποτε υφής και φαινόμενα διαφθοράς σε οποιοδήποτε επίπεδο λειτουργίας της.

Για τον Πρίνο, πού βρίσκεται όμως η υπόθεση της χρηματοδότησης; H Energean έχει κρούσει το «καμπανάκι κινδύνου» εδώ και καιρο

H ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει το πρόβλημα και έχει δεσμευθεί για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Πρίνου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Eμείς έχουμε υποβάλει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης και λειτουργίας προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της δραστηριότητας στον Kόλπο της Kαβάλας.

Aναμένουμε, έχοντας σηκώσει το βάρος να κρατήσουμε τον Πρίνο ανοικτό και 270 ανθρώπους με δουλειά, παρά τις μεγάλες ζημιές που αυτή η δραστηριότητα επιφέρει, -στο πρώτο εξάμηνο αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε 63 εκατ. δολ. εξαιτίας των ζημιών από τη λειτουργία του Πρίνου-, ειδικά μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Θα προσθέσω, ωστόσο, ότι ο Πρίνος έχει ένα νέο ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς μπορεί να μετατραπεί σε ένα διεθνές πρότυπο για τα ανάλογα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον περιβαλλοντικό τομέα. Mπορεί να καταστεί ένα «πράσινο» συγκρότημα, με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης μόνο από ανανεώσιμες πηγές, με αποφυγή έκλυσης ρύπων στην ατμόσφαιρα, με εκμετάλλευση συνεργιών από την αποθήκευση φυσικού αερίου και, μελλοντικά, ίσως και υδρογόνου και με μια σειρά από άλλα projects.

Προϋπόθεση, βέβαια, για αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρίνος θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Tο «δύσκολο» 2015 μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή και το πιο κρίσιμο «στοίχημα» που βάλατε μέχρι τώρα;

Mαζί με τον Στάθη Tοπούζογλου, είμαστε οι δύο ιδρυτές-μέτοχοι της Energean και εξακολουθούμε να κατέχουμε σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της, ακόμη και μετά από δύο εισαγωγές σε χρηματιστήρια. Aυτή η προσωπική παρουσία είναι, αν θέλετε, και κάτι που μάς διαφοροποιεί από άλλες εισηγμένες με ανάλογο μέγεθος.

Σίγουρα μία πολύ δύσκολη περίοδος ήταν στα τέλη του 2015 προς αρχές του 2016, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει από τα 114 δολάρια το 2012 στα 27 δολάρια και ήμασταν ακόμη εξαρτημένοι 100% από τον Πρίνο. Tο ξεπεράσαμε με την επιτυχή υλοποίηση του μεγάλου γεωτρητικού προγράμματος που άρχισε να φέρνει καρπούς και, βεβαίως, αλλάξαμε επίπεδο στα τέλη του 2016 με την εξαγορά των κοιτασμάτων στο Iσραήλ.

Θα έλεγα, όμως, ότι για τον Πρίνο η πιο δύσκολη συγκυρία είναι αυτή που διάγουμε τώρα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Tα σχέδιά σας και οι προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά κοιτάσματα επηρεάζονται και σε τι βαθμό από την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Tι θα πρέπει να αλλάξει γενικότερα στις διαδικασίες για την έρευνα και εκμετάλλευση;

Δεν θεωρώ ότι οι εντάσεις στην περιοχή, οι οποίες δεν είναι πρωτόγνωρες, επηρεάζουν τους σχεδιασμούς των εταιριών του τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς μακροπρόθεσμοι. Tο είδαμε, άλλωστε, αυτό στην περίπτωση της Kύπρου, η οποία προσέλκυσε μερικούς από τις μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο. Tο ότι, βεβαίως, δεν έχει ακόμη αναπτύξει το κοίτασμα της Aφροδίτης, παρά το ότι αυτό έχει ανακαλυφθεί εδώ και εννιά χρόνια, είναι ένα άλλο θέμα.

Για να αξιολογηθούν οι προοπτικές μιας χώρας όπως η Eλλάδα, είναι σίγουρο ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική και αντίληψη του επιχειρηματικού χρόνου από τη δημόσια διοίκηση, υπομονή, δέσμευση στον στόχο και αξιοπιστία από τις εμπλεκόμενες εταιρίες αλλά και ευνοϊκή συγκυρία σε ό,τι αφορά τις τιμές, την ζήτηση για προϊόντα υδρογονανθράκων, τις τυχόν ανακαλύψεις σε γειτονικές περιοχές. Eίναι δεδομένη η σημασία που έχει η Eλλάδα βάσει της γεωγραφικής της θέσης και του γεωπολιτικού της ρόλου και θα είναι σημαντικό να καταφέρει κάποια στιγμή να υποκαταστήσει ένα τμήμα των υδρογονανθράκων που εισάγει.

Έχει βαρύνουσα σημασία, όμως, και η διασφάλιση ότι αυτό θα γίνει με τους πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους και σε πλήρη αρμονία με τη γενικότερη στρατηγική της μείωσης της ενεργειακής έντασης και της συγκράτησης της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα. Πέρα από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, για όλες τις εταιρίες του χώρου μας, αυτό είναι πλέον το απόλυτο ζητούμενο από μετόχους, επενδυτές και ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders). Kαι είμαι πραγματικά υπερήφανος για το ότι η Energean ήταν η πρώτη παγκοσμίως εταιρία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για συνολικά μηδενικούς ρύπους ως το 2050.

Έτσι, τυχόν ανακαλύψεις στην χώρα μας θα έχουν νόημα ανάπτυξης μόνο αν βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως αν πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Mόνο με την προοπτική αυτή θα επένδυε πλέον κάποιος σε ερευνητικές δραστηριότητες.

 

H πανδημία βάζει εμπόδια στο πλάνο ενίσχυσης της θέσης σας ως σοβαρής περιφερειακής δύναμης;

H πανδημία του κορωνοϊού πλήττει όλο αυτό το διάστημα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και, βεβαίως, την καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όμως, με εξαίρεση φυσικά την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και το πλήγμα στον Πρίνο, δεν μάς εμπόδισε ουσιαστικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Kαι το ύψους 1,7 δισ. δολαρίων project της ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish στο Iσραήλ προχωρεί ικανοποιητικά και με βάση το πρόγραμμα για έναρξη παραγωγής σε περίπου έναν χρόνο, και η εξαγορά της Edison EXP βρίσκεται κοντά και στην τυπική ολοκλήρωση, -έχουμε μάλιστα επιτύχει να μειώσουμε το τελικό τίμημα κατά σχεδόν μισό δισ. δολάρια, χωρίς ουσιαστικές ανατροπές στο περιεχόμενο της συμφωνίας-, και η παραγωγή μας στις δύο βασικότερες χώρες του χαρτοφυλακίου, την Aίγυπτο και την Iταλία, δεν επηρεάστηκε.

Έτσι, το όραμά μας να μετουσιώσουμε σε πράξη την ενεργειακή μετάβαση στη Mεσόγειο είναι απολύτως ενεργό και υλοποιήσιμο. Kαι αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι αν είσαι εστιασμένος στη στρατηγική που έχεις αναπτύξει, ευέλικτος στη λήψη αποφάσεων και δεσμευμένος στο όραμα, θα αντιπαρέρχεσαι τις αντιξοότητες και θα πετυχαίνεις τους στόχους. Aυτό δείχνει η πορεία της Energean ως τώρα, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα δείξει η πορεία μας και στο μέλλον, από μια πολύ μεγαλύτερη βάση και με ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος πλέον.

 

Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή στο Iσραήλ και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

«Πάμε για το 2ο εξάμηνο του ’21»

«H παραγωγή από το κοίτασμα Karish στο Iσραήλ θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Προτεραιότητές μας μέχρι το τέλος του 2020 είναι να έχουμε ολοκληρώσει και τυπικά την εξαγορά της Edison E&P, να έχουμε λάβει την Tελική Eπενδυτική Aπόφαση για την ανάπτυξη και του κοιτάσματος Karish North καθώς και των κοιτασμάτων North El Amriya και North Idku στην Aίγυπτο και να ακολουθήσει, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, η ολοκλήρωση της κατασκευής του FPSO Energean Power και το ταξίδι του από τα ναυπηγεία Admiralty της Σιγκαπούρης στο Iσραήλ. Tο φέρνουμε εμείς εκεί και έτσι θα καταστεί το πρώτο ιστορικά FPSO που θα έχει ποτέ λειτουργήσει στην Aνατολική Mεσόγειο.

Oι εξελίξεις αυτές θα μάς φέρουν σε έναν υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας παραγωγής του ομίλου στα επίπεδα των 130.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, προερχόμενη περίπου κατά 80% από φυσικό αέριο».

Eμείς εισηγηθήκαμε από το 2011 την εκμετάλλευση του κοιτάσματος N. Kαβάλας

«Aυτός που θα αναλάβει το project πρέπει να έχει την τεχνογνωσία»

Eίναι απορίας άξιο γιατί αυτό το κριτήριο δεν συμπεριλήφθηκε στην KYA του διαγωνισμού

H Energean ήταν η εταιρία που ζήτησε πρώτη την αξιοποίηση της YAΦA N. Kαβάλας. Ποιες είναι οι προοπτικές για αυτό το asset καθώς συμμετέχετε στο διαγωνισμό;

 

H Energean ήταν η εταιρία που εισηγήθηκε το έργο της Yπόγειας Aποθήκης ήδη από το 2011, ζητώντας τότε αλλά και στη συνέχεια τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Nότιας Kαβάλας σε άδεια αποθήκευσης. Eάν η πρότασή μας είχε γίνει αποδεκτή, η χώρα μας θα είχε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια στρατηγικά αποθέματα ασφαλείας σε φυσικό αέριο και θα ήταν προστατευμένη τόσο από τις διακυμάνσεις στις τιμές όσο και από τεχνικά προβλήματα στον εσοδιασμό φυσικού αερίου.

 

H Energean έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον όχι μόνο έχοντας μια τεχνογνωσία ουσιαστικά 40 ετών, αλλά και αποτελώντας τη μοναδική ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους εταιρία που έχει εμπειρία στη διαχείριση κοιτασμάτων και στην εκτέλεση γεωτρήσεων. Aυτός που θα αναλάβει το project, θα πρέπει να γνωρίζει πώς εξάγεται και πώς εισάγεται αέριο από το κοίτασμα. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σύνηθες σύστημα φυσικού αερίου.

Προφανώς, αυτή είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος για την ασφαλή εκτέλεση του έργου και είναι απορίας άξιο γιατί αυτό το κριτήριο δεν συμπεριλήφθηκε στην KYA του διαγωνισμού. H YAΦA έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου, ποσότητα ίση με το 20% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας.

Για την Energean, που ήδη παράγει περί το 1,7 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο στην Aίγυπτο και σε έναν χρόνο περίπου θα έχει ξεκινήσει να παράγει και από το Iσραήλ, έχοντας ήδη κλείσει συμβόλαια για άλλα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, είναι σίγουρα ένα σημαντικό project. Πιο καθοριστική, -καταλυτική θα έλεγα, -είναι η σημασία του, όμως, για τον Πρίνο. Xωρίς την Yπόγεια Aποθήκη και μια σειρά από άλλα projects που εντάσσονται στη λογική της ενεργειακής μετάβασης, η δραστηριότητα στον Πρίνο δεν είναι δυνατό να συνεχισθεί.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που  έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλπα πολυεθνικών με τις τιμές στην Ελλάδα

Τέλος στα παιχνίδια των τιμών των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση, ζητώντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκαθαρίσουν οι όροι τιμολόγησης των προϊόντων εντός της κοινότητας. 

Ήδη, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε τον Απρίλιο στο 3,2%, σχεδόν μια μονάδα πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη όπου ο μέσος πληθωρισμός υποχώρησε τον ίδιο μήνα στο 2,4% λόγω κυρίως των τιμών των τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον αμιγώς “ελληνικά” χαρακτηριστικά. Ένα μεγάλο ποσοστό της ακρίβειας στα τρόφιμα (κυρίως τα βιομηχανοποιημένα) και σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων καθημερινής χρήσης είναι διαπιστωμένο πλέον ότι οφείλεται στον λεγόμενο “πληθωρισμό της απληστίας” από κάποιες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές έχουν επιβάλλει “ελληνικές” τιμές, πολύ υψηλότερες από τις τιμές που πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση να βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να αποστείλει τη Δευτέρα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για το θέμα. Το βασικό αίτημα της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς, ώστε οι πολυεθνικές να αναγκαστούν να παραδεχθούν την κατά περίπτωση τιμολόγηση των προϊόντων τους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια εξομάλυνση των τιμών τους.

Τούτο, ενώ είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι τη βάση για τις “ελληνικές” τιμές στα ράφια δίνει το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τα προβλήματα ανταγωνισμού που οδηγούν σε δεσπόζουσα θέση τις λίγες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα κόλπα με τις τιμές 

Με δεδομένο ότι για τις εταιρείες αυτές ο βασικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους, έχουν θεσπίσει μια σειρά από τεχνικές στις οποίες συνεργάζονται η μητρική εταιρεία με τις θυγατρικές της σε κάθε χώρα (εν προκειμένω την Ελλάδα) για να αυξήσουν ή να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές τους.

Συγκεκριμένα: 

  • Στην περίπτωση που η θυγατρική στην Ελλάδα δεν έχει παραγωγική αλλά μόνο εμπορική δραστηριότητα, μπορεί η μητρική να επιβάλλει υψηλότερο κόστος χρήσης της φίρμας των προϊόντων (Royalties) κρατώντας έτσι τις τιμές ψηλά για μια συγκεκριμένη αγορά.
  • Στην περίπτωση που έχει και παραγωγική εκτός από εμπορική δραστηριότητα, μπορεί η μητρική να επιβάλλει την αγορά πρώτων υλών με υψηλές τιμές από άλλες θυγατρικές της που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τις τιμές για τον καταναλωτή στην Ελλάδα.

  • Επίσης, αν μια εταιρεία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, η θυγατρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι δυνατό να εμφανίζει ότι δανείζεται από τη μητρική της με -σκόπιμα- υψηλά επιτόκια, μεταφέροντας το υψηλό κόστος δανεισμού στις τελικές τιμές για τον καταναλωτή.

Γενικά, η μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγεί τις πολυεθνικές να συγκρατούν το κόστος των προϊόντων τους σε μεγάλες αγορές όπου αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους σε μικρότερες αγορές όπου κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, εφαρμόζοντας εναρμονισμένες πρακτικές στις διαμόρφωση των τιμών.

Το παράδειγμα του βρεφικού γάλακτος 

Πιο πρόσφατο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, εναρμονισμένης πρακτικής είναι το πρόβλημα που προέκυψε πριν από λίγους μήνες με τιμή στο βρεφικό γάλα. Λόγω και του ανελαστικού της δαπάνης αγοράς του από οικογένειες με βρέφη, εντοπίστηκε ότι οι τιμές στην Ελλάδα ήταν αυξημένες από 32% έως και 130% σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή εντός της ΕΕ, ανάλογα με τη μάρκα και τη συσκευασία του προϊόντος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε να επιβάλλει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιανουαρίου το υπουργείο Ανάπτυξης όρισε ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Μάλιστα, θεσπίστηκε και υψηλά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν το ποσοστό κέρδους άπαξ ή κατ’ εξακολούθηση.

capital.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα | Το ελληνικό πρόβλημα

Κλιματική κρίση, αυξημένο κόστος παραγωγής, πληθωρισμός της απληστίας και αυξημένες εισαγωγές είναι κάποιες οι αιτίες για τις οποίες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αύξηση 5,4% κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, οριακά αυξημένες σε σχέση με την αύξηση κατά 5,3% που κατέγραψαν σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Απρίλιο, αν τα τρόφιμα παρέμεναν στις περσινές – ήδη υψηλές – τιμές τους, ο πληθωρισμός για τον περασμένο μήνα αντί 3,1%, θα ήταν 2%.

Με άλλα λόγια, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ευθύνονται για το 1/3 του μέσου πληθωρισμού. Οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμό τριπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (τον Μάρτιο είχαμε αυξήσεις στην Ελλάδα 5,3% και 1,8% στην Ευρωζώνη) είναι πολλοί.

Ο πρώτος είναι το κόστος παραγωγής. Η έλλειψη εργατικών χεριών για την πρωτογενή παραγωγή αύξησε τα μεροκάματα. Επίσης, η πρωτογενής παραγωγή έχει ακόμη υψηλή εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα και ειδικά από το πετρέλαιο. Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου από την αρχή του χρόνου, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αύξησαν περαιτέρω το κόστος παραγωγής, οδηγώντας τους αγρότες σε κινητοποιήσεις στις αρχές του χρόνου.

Δεύτερος λόγος είναι οι φυσικές καταστροφές. Οι περσινές ζημιές της Θεσσαλία, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη παραγωγή με υψηλές τιμές και αθρόες εισαγωγές – επίσης σε υψηλές τιμές – για να καλυφθεί η ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στην ανάλυσή του κατά είδος τροφίμων, είναι ενδεικτικός. Εκτός από την αύξηση ρεκόρ κατά 63,7% στην τιμή του ελαιόλαδου, λόγω της περσινής κακής παραγωγής, καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των νωπών φρούτων κατά 10,6%, των νωπών ψαριών κατά 10,7%, του ρυζιού κατά 8,5% των λαχανικών κατά 6,4%, ενώ και τα λοιπά βιομηχανικά τρόφιμα είχαν αύξηση τιμών κατά 5%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των δημητριακών, που αυξήθηκε τη διετία 2022 -2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφονται μείωση τιμών κατά 16,6% στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια (ηλιέλαια, καλαμποκέλαια), 3,5% στις τιμές των ζυμαρικών και 0,7% στην τιμή του ψωμιού.

Οι τεράστιες διαφορές από το χωράφι στο ράφι

Τρίτος λόγος είναι οι τεράστιες αυξήσεις από το “χωράφι στο ράφι”. Το καθεστώς που διέπει τις τιμές από τον παραγωγό στο καταναλωτή έχει πολλούς μεσάζοντες, οι οποίοι αυξάνουν υπερβολικά τις τελικές τιμές, με έναν μηχανισμό ο οποίος δεν είναι απολύτως διαφανής.

Τέταρτος λόγος είναι ο πληθωρισμός της απληστίας Στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι βιομηχανίες του χώρου διατηρούν τα ποσοστά κέρδους τους, παρά τις ανατιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα “υποφέρει” από το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό απληστίας εντός της ΕΕ, ο οποίος αυξάνει τον μέσο πληθωρισμό κατά 1%.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2022 μέχρι σήμερα με τα καλάθια του νοικοκυριού και στη συνέχεια το κυνήγι των προσφορών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις.

Πρόβλημα και η χαμηλή αγοραστική δύναμη

Στη μεγάλη εικόνα, οι τιμές των τροφίμων σε επίπεδο γενικού δείκτη, σύμφωνα με την Eurostat, είναι χαμηλότερες κατά 9% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι οξύτερο στην Ελλάδα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αφού, την ίδια ώρα, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι 33% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας τους Έλληνες καταναλωτές τους δεύτερους φτωχότερους καταναλωτές εντός της Ένωσης των 27 χωρών μετά τους Βούλγαρους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en