Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες βάσει νέας ΚΥΑ ανά χρωματικό επίπεδο

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 4709/23.10.2020(ημ/νία κυκλοφορίας 24.10.2020 και επανακυκλοφορίας λόγω σφάλματος 24.10.2020), καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που ισχύουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες σε κάθε ένα από τα 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων.

Βάσει του Πίνακα της ΚΥΑ ισχύουν τα εξής:

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

1)Επίπεδο «χαμηλό» (πράσινο)

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*).

– Προστασία Υπαλλήλων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες / αυξημένου κινδύνου με απασχόληση backofficeή εξ αποστάσεως εργασία.

– Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

2)Επίπεδο «μέτριο» (κίτρινο)

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*).

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 20% επιπλέον των Υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

– Εξυπηρέτηση κοινού κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού.

– Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

3)Επίπεδο «υψηλό» (πορτοκαλί)

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*).

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% επιπλέον των Υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

– Εξυπηρέτηση κοινού με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

– Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

4)Επίπεδο «πολύ υψηλό» (κόκκινο)

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*).

– Παροχή εργασίας με αυτοπρόσωπη παρουσία με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ανεξαρτήτως ποσοστού.

– Υποχρεωτική προστασία Υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό ή χορήγηση ειδικής άδειας.

– Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

– Τήρηση 1,5 μέτρου απόσταση μεταξύ Υπαλλήλων.

 

* Το άρθρο 2 «Υποχρέωση χρήσης μάσκας» της ΚΥΑορίζει ότι: «1] Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ως εξής: α)Σε όλατα επιδημιολογικά επίπεδα της παρ.1 του αρ.1, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. β) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο της παρ.1 του αρ.1, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. γ) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο της παρ.1 του αρ.1, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ.(β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ.1 του αρ.1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.  2]Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται:α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών »

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Σε ψηφιακή παρακολούθηση η διακίνηση αγαθών για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το προσχέδιο της απόφασης, για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισμό του μορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

Μέσω της διαβούλευσης, η ΑΑΔΕ προσβλέπει στην άμεση συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εμβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Στο προσχέδιο της απόφασης καθορίζεται το περιεχόμενο των παραστατικών διακίνησης, η διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση και διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η διαδικασία ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών.

Ειδικότερα:

Εισάγεται διάκριση μεταξύ απλής και σύνθετης διακίνησης αγαθών και περιγράφεται η σειρά των ενεργειών από την έναρξη έως και την ολοκλήρωση της διακίνησης σε δύο φάσεις:
Α’ Φάση:

  • έκδοση παραστατικών,
  • διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του Λήπτη
  • δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης

Β’ Φάση:

  • ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
  • παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον Λήπτη

• ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων στο myDATA
• αποδίδονται οι ρόλοι που μπορεί να αναλάβουν οι επιχειρήσεις κατά τη συμμετοχή τους στη διακίνηση αγαθών
• καθορίζεται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, οι τύποι παραστατικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο της διακίνησης αγαθών και τα κανάλια διαβίβασης
• καθιερώνεται η χρήση της Συνδυασμένης Ονοματολογίας «Taric» για την ενιαία κωδικοποίηση των διακινούμενων ειδών.

Η διαβούλευση είναι διαθέσιμη στο site της ΑΑΔΕ, στη διαδρομή Ανακοινώσεις > Διαβούλευση > Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής & ψηφιακή παρακολούθηση Διακίνησης Αγαθών και θα διαρκέσει από τις 23/4 μέχρι τις 10/5, ενώ τα σχόλια αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: deltioapostolis@aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ | Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση για τις δύο δράσεις μικρομεσαίων

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση για τις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 9.823 και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να γίνει γρήγορα η αξιολόγηση των προτάσεων. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι ενθαρρυντική, όμως το πλήθος των αιτήσεων δεν αποκλείεται να φέρει καθυστερήσεις.

Νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η δράση για «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει συνολικό προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και στόχο την ενίσχυση υπό ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ δραστηριότητας όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού. Στη δράση υποβλήθηκαν 3.154 με δημόσια δαπάνη 292.138.568 ευρώ.

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Αύξηση ποσοστού επιχορήγησης

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

  • Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  • Μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
  • Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Προβολή/Προώθηση
  • Συμμετοχή σε Εκθέσεις
  • Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
  • Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου
  • Μισθολογικό Κόστος
  • Έμμεσες Δαπάνες

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ, app.opske.gr).

Τουριστικές επιχειρήσεις

Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους ΚΑΔ δραστηριότητας. Στη δράση υποβλήθηκαν 6.669 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 1.235.886.207 ευρώ.

Επιδοτούμενες δραστηριότητες

  • Ξενοδοχεία
  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα
  • Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
  • Κάμπινγκ
  • Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Budget

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται από 80 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ Χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά ή / και
  • επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης

Όσον αφορά στα δωμάτια – διαμερίσματα, το ερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιτάσσει να κατατάσσονται στα τέσσερα «κλειδιά» και να διαθέτουν τουλάχιστον 12 κλίνες.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel | Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Αποζημιώσεις ύψους 38,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σήμερα σε 6.412 δικαιούχους στις Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου και ορισμένων άλλων περιοχών τις χώρας από τον ΕΛΓΑ.

«Η κυβέρνηση με απόλυτη συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους πληγέντες. Η εξόφληση των πορισμάτων, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, πραγματοποιείται εγκαίρως και πάντως νωρίτερα από την δέσμευση της Κυβέρνησης να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στο σύνολό τους, για κάθε πληγείσα περιοχή, μέχρι την 30 η Ιουνίου 2024» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας και εντατικοποιούμε την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες».

Οι αποζημιώσεις αφορούν τις ζημιές που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel» στην Πελοπόννησο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, και ανέρχεται σε 33,7 εκατ. ευρώ λόγω του βαρύτατου πλήγματος, το οποίο υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en